Türk Telekom/Önal: 1. çeyrekteki performans yıllık öngörü setimize olan güvenimizi güçlendirdi

Kamuoyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yayınlanan şirket açıklaması aşağıda bulunuyor:

Türk Telekom Grubu 2024 yılı birinci çeyrek finansal ve operasyonel sonuçlarını açıkladı. İş kollarımızdaki güçlü büyümenin devamı ile konsolide gelirler yıllık bazda %6 artışla 28 milyar TL'ye yükseldi. FAVÖK %23 artarak %36,6 marjla 10,3 milyar TL'ye ulaştı. Net kar 1 milyar TL oldu. Net Borç/FAVÖK1 oranı 1,13x'e geriledi.

Türk Telekom CEO’su Ümit Önal şunları söyledi: “Öncü iş kollarımızda devam eden ivme ile yıla tatmin edici bir başlangıç yaptık. 1Ç’24 hedefleriyle karşılaştırdığımızda, gelir artışı beklentimize paralel gerçekleşirken, FAVÖK marjı beklentimizden yüksek gerçekleşti. Düşük sezonsallığın hakim olduğu 1. çeyrek döneminde elde ettiğimiz performans, baz senaryomuzla uyumlu şekilde ivmelenen çeyreklik enflasyonun ikinci çeyreğin sonuna doğru seyrini tersine çevireceği beklentisi göz önüne alındığında, yıllık öngörü setimize olan güvenimizi güçlendirdi. Mobil, pazardaki yoğun rekabete rağmen üstün performansı ile bir kez daha konsolide gelir büyümesinin itici gücü oldu. Sabit genişbant ise öngördüğümüz üzere ARPU büyümesindeki hızlanmayla katkısını artırırken daha fazlası için gerekli aksiyonları almayı sürdürdü. Genel olarak mevsimsel trendlere göre şekillenen abone gelişimi Ramazan ayında özellikle yavaş seyretti.”

1. Çeyrek Finansal Gelişmeler

Bir önceki yıl 26,4 milyar TL olan konsolide gelirler %6 büyüyerek 28 milyar TL'ye yükseldi. Yıllık büyümeye en büyük katkıyı mobil, sabit internet, BİT çözümleri ve çağrı merkezi sağladı. UFRYK 12 muhasebe etkisi hariç tutulduğunda, sabit genişbantta %7,4, mobilde %20,9, TV'de %4,6 ve diğer gelirlerde %8,6 artışın yanında sırasıyla %16,5, %11 ve %5,6 daralan sabit ses, kurumsal data ve uluslararası gelirlerle 1Ç'24 geliri yıllık bazda %9 artış kaydederek 27,3 milyar TL olarak gerçekleşti. Yatırım harcamalarının dönem içinde nispeten düşük gerçekleşmesiyle konsolide gelir ve operasyonel (UFRYK 12 etkisi hariç) gelir büyümesi arasındaki makas açıldı.

Sabit internet ve mobil, faaliyet gelirlerinin %72,6'sını oluşturdu. İki iş kolunun gelirlerindeki toplam 2,6 milyar TL’lik artış yıllık büyümeye önemli katkı sağladı. Kurumsal data gelirlerindeki %11'lik daralma büyük ölçüde geçen yılın yüksek bazından ve bazı fiyat artışlarının geçen yıl daha erken aylarda yapılmış olmasından kaynaklandı. Diğer gelirlerdeki %8,6'lık büyüme, BİT çözümleri ve çağrı merkezi gelirleri ile desteklenirken uluslararası gelirlerdeki düşüş Euro bazında büyüyen data gelirlerine karşın ses gelirlerinde yaşanan hafif düşüşten kaynaklandı.

Sabit internet gelirindeki yıllık %7,4'lük artışta sırasıyla %2,5'lik ortalama abone büyümesi ve %4,7'lik ARPU büyümesi etkili oldu. Mobil segmentteki %20,9'luk artış da benzer şekilde %2,6'lık ortalama abone büyümesinin yanı sıra %15,7'lik kuvvetli ARPU büyümesinden kaynaklandı.

1Ç’23’te 8,3 milyar TL olan konsolide FAVÖK yıllık bazda %23 artarak 10,3 milyar TL'ye yükseldi. FAVÖK marjı ise geçen yıla kıyasla 510 baz puan iyileşerek %36,6 oldu. UFRYK 12 muhasebe etkisi hariç tutulduğunda FAVÖK marjı %37,3 olarak gerçekleşti. Personel giderleri yılın başından itibaren geçerli olan ücret artışının etkisiyle yıllık bazda %14 büyüdü. Böylece geçen yıl %24,7 olan personel giderlerinin gelirlere oranı %26,6'ya yükseldi. Ticari giderler geçen yıl yaşanan depremlerin ardından yavaşlatılan harcamaların oluşturduğu düşük baz nedeniyle yıllık bazda %28,1 arttı. 1Ç’23’te %68,4 olan faaliyet giderlerinin gelirlere oranı, temel olarak yıllık bazda düşen network gideri, ara bağlantı gideri ve diğer maliyetler sayesinde olumlu bir tablo çizerek %63,4 oldu. Dönem içinde düşen enerji maliyetleri ile bakım giderleri, network giderlerinin önemli ölçüde azalmasını sağladı. Mobil çağrı sonlandırma (MTR) tarifesinde daha önce belirlenmiş olan regülatif düşüşün yılın başında devreye alınması ve uluslararası gelirlerdeki daralma ile birlikte ara bağlantı giderlerinde de düşüş yaşandı. Düşen enerji giderlerinde elektrik tarife fiyatlarında henüz fiyat artışı yapılmamış olması etkili oldu. Son olarak sigorta poliçemiz kapsamında yer alan deprem hasarlarının tazmini için ayrılan kısmi karşılık, diğer maliyetlerin bir önceki yıla göre düşüş kaydetmesine neden oldu.

1Ç’23’te 1,7 milyar TL olan faaliyet zararı 1Ç'24'te 1,2 milyar TL faaliyet karına döndü. Sabit hat imtiyaz sözleşmesinin olası uzatımı konusunda kaydedilen somut ilerlemeden hareketle 2024 yılından itibaren amortisman hesaplamasında değişiklik yapılmıştır. Buna göre, ilgili sabit hat maddi duran varlıklarını kalan faydalı ömründen veya uzatılan imtiyaz sözleşmesi süresinden daha kısa olanı kadarlık bir süre boyunca amortismana tabi tutuyor olacağız. Daha öncesinde bu varlıklar imtiyaz sözleşmesinin mevcut sona erme dönemi olan 2026 yılına kadar amortismana tabi tutulmakta olduğundan yeni metodolojinin daha olumlu olduğunu söyleyebiliriz.

Geçen yılın aynı döneminde 3 milyar TL olan net finansman gideri, olağanüstü düşük baz nedeniyle yıllık %87,3 artışla 5,6 milyar TL'ye yükseldi. USDTRY ve EURTRY kurları sırasıyla yıllık bazda %68,6 ve %67; çeyreklik bazda %9,7 ve %6,8 artış gösterdi. Benzer şekilde, 1Ç'24'te piyasa faiz oranları bir yıl öncesine göre oldukça yüksekti ve TCMB'nin Mart ayında politika faizini 500 baz puan daha artırmasıyla çeyreklik bazda yükselişini sürdürdü. Para politikasındaki majör değişim, net finansal giderlerde yıllık bazda görülen önemli artışın ardındaki ana neden oldu. Gelecek çeyrekte yıllık değişimin normalleşmesini beklemek doğru olur.

Gelir tablosunun kur hareketlerine hassasiyeti analizine göre, diğer her şeyin sabit olduğu varsayıldığında, kurlardaki %10’luk artışın 1Ç'24 vergi öncesi karı üzerindeki etkisi negatif 1,1 milyar TL’dir. Benzer şekilde kurlardaki %10’luk düşüşün etkisi pozitif 1,1 milyar TL’dir. Çok yüksek seviyede olmasa da döviz kurlarında yaşanan çeyreklik artış, Net Borç/FAVÖK'teki iyileşmeyi sınırladı ve bir önceki çeyrek 1,17x olan Net Borç/FAVÖK oranı 1,13x'e geriledi.

Son olarak, 2,1 milyar TL'lik vergi gideri kaydettik. Efektif vergi oranının olağan kurumlar vergisi oranından ayrışması bilançoda yer alan 8,6 milyar TL (net) değerindeki geçmiş yıl vergi varlığının enflasyon muhasebesi ilkelerine göre 1Ç’24 sonuna endekslenmesinden kaynaklandı. Nakit akışına veya net kara etkisi olmayan ilgili tutar yine enflasyon muhasebesi gereği parasal kazanç/kayıp kalemi ile dengelendi. Sonuç olarak, raporlama dönemi net karı 1 milyar TL olarak gerçekleşti.

Yatırım faaliyetleri çeyrek boyunca mevsimsellik ve Ramazan nedeniyle yavaş seyretti ve harcamalar yıllık bazda %22 düşüşle 4,6 milyar TL oldu.

1Ç'23'te negatif 3,6 milyar TL olan kaldıraçsız serbest nakit akışı2 güçlü operasyonel performansın ve nispeten daha düşük gerçekleşen yatırım harcamalarının yansımasıyla 1,9 milyar TL olarak gerçekleşti. Ayrıca, geçen yılın aynı döneminde deprem ve makro ekonomik dalgalanmaların etkileri hissedilmişti.

1Ç'23'te 54,6 milyar TL olan net borç3, 1Ç'24'te 46,9 milyar TL'ye geriledi. UFRS 16 etkisi hariç tutulduğunda net borç 43,5 milyar TL oldu. 1Ç'24 itibarıyla yabancı para cinsi finansal borç (UFRS 16 etkisi hariç) yıllık bazda düşerken çeyreklik bazda yükselerek 1.862 milyon USD oldu (4Ç'23: 1.778 milyon USD, 1Ç'23: 1.865 milyon USD). TL cinsinden finansmanın payı 1Ç’24 itibarıyla %14,7 oldu.

Net uzun yabancı para pozisyonumuz4 1Ç’24 sonu itibarıyla 432 milyon USD oldu. Üst bariyerlerini aşmış PCCS işlemleri hedge portföyünün dışında tutulduğunda döviz pozisyonu 338 milyon USD kısa pozisyondur.

https://www.kap.org.tr/tr/Bildirim/1295198



Facebookta Paylaş