ÇİN’DE SANAYİ ÜRETİMİ BEKLENTİLERİ AŞTI
BIST100 önceki işlem gününü %0,87 yükselişle 3.934,63 seviyesinden kapatırken işlem hacmi ise 71,5 milyar TL olarak gerçekleşti. Endeks gün içi en yüksek 3,952,22 seviyesini görürken en düşük 3.888,38 seviyesini gördü. Yurtdışı piyasalara bakıldığında ABD’de Dow Jones %2,47, S&P 500 %2,37 ve Nasdaq %2,3 yükselişle kapattı. Avrupa piyasalarında ise FTSE 100 %0,37 yükselirken CAC 40 %0,85 ve DAX %0,29 düşüşle kapattı. Asya piyasasının ilk işlemlerinde karışık bir seyir gözleniyor.
Çin’de ise bu sabah açıklanan veriler Gayri safi yurtiçi hasılaya göre (GSYİH) Çin ekonomisinin üçüncü çeyrekte %3,5'lik tahminleri geçerek %3,9 büyüdüğünü, ancak perakende satışların %2,5'lik yetersiz bir artışla hayal kırıklığına uğradığını gösterdi. Perakende satışlardaki bü düşüş petrol fiyatlarında da gerileme yarattı. Çin’de bugün açıklanan verilere göre Eylül ayındaki ham petrol ithalatı, bir önceki yılın seviyesinin %2 altında kaldı.
Japonya Başbakanı Fumio Kishida, ülkenin para birimi yenin dalgalı seyriyle ilgili konuşarak gerektiğinde uygun görülen önlemleri almaktan çekinmeyeceğini belirtti.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu olan Moody's, İngiltere'nin kredi notunu "Aa3" olarak teyit ederken, not görünümünü durağandan negatife çevirdi.
ABD Hazine Bakanlığı’nın eylül ayına ilişkin bütçe dengesi raporunda ABD federal hükümetinin bütçe açığı, 2022 mali yılında geçen yıla kıyasla yüzde 50 azalışla 1,4 trilyon dolar oldu.
İtalya’nın ilk kadın başbakanı olan aşırı sağcı Giorgia Meloni, Cumartesi günü yemin etti.
Malatya'da gerçekleştirilen toplu açılış töreninde ekonomiye dair açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Faiz inşallah tek haneli rakama inecek. Faiz zulmünden yatırımcılarımızı, vatandaşımızı kurtaracağız" ifadelerini kullandı.
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Twitter'dan yaptığı açıklamada esnaf ve sanatkarların finansmanına yönelik 100 milyar TL tutarındaki Hazine Faiz Destekli Kredi Paketi'nin yürürlüğe girdiğini duyurdu.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) aldığı yeni kararla kredi kullanabilecek şirketler için daha önce 15 milyon TL olan yabancı para pozisyonu sınırı 10 milyon TL’ye indirildi. Bir önceki uygulamada nakit pozisyonu aktif toplamı ya da 1 yıllık net satış hasılatından büyük olanı yüzde 10’unu geçen şirketlere uygulanan kredi sınırlaması ise yüzde 5 olarak güncellendi.
Bugün yurt içinde veri akışı zayıf, yurtdışında ise Almanya, Avrupa ve ABD PMI verileri ve Çin ticaret dengesi takip ediliyor olacak.
USDTRY
Kurda yeni haftaya başlarken yatay fiyatlama devam ediyor. Cuma günü kapanışta dolar endeksinde piyasalarda iyimserlik artarken geri çekilme yaşandığını görüyoruz. Yurt içinde bugün veri akışı sınırlı olmasına rağmen kabine toplantısı ve sonrasında gerçekleşecek açıklamalar takip edilecek. ABD’de ise önümüzdeki hafta gerçekleşecek Fed toplantısı öncesinde, toplantı sonrası dair farklı beklentilere sahip piyasa yorumcuları olduğunu görüyoruz. Bugün ABD’de PMI verileri ve Chicagoaktivite endeksi açıklanacak. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde kurda 18,65 ve 18,70 TL direnc¸ seviyesinin takip edilebilir. Olası satıs¸ baskısı durumunda ise 18,55 ve 18,50 TL destek seviyeleri takip edilebilir.
EURTRY
Çaprazda geçen haftayı yükselişle kapatmasının nedeni tamamen paritede yaşanan yükselişin etkisi ile oldu. Türk Lirası’nda tüm gelişmelere rağmen bir değer kaybı görmüyoruz. Yatay fiyatlanmaya devam eden TL ile birlikte paritede fiyatlamalar ön plana çıkıyor. Bugün yurt içinde kabine toplantısı takip edilirken, ABD’de Chicago ulusal aktivite endeksi ve PMI verileri açıklanacak. Olası 18,20 TL seviyesine doğru geri çekilmelerde tepki alımları görülebilir. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde kurda 18,35 ve 18,40 TL direnc¸ seviyesinin takip edilebilir. Olası satıs¸ baskısı durumunda ise 18,20 ve 18,15 TL destek seviyeleri takip edilebilir.
EURUSD
Paritede bu hafta gerçekleşecek Avrupa Merkez Bankası faiz kararı öncesinde geri çekilmelerin sınırlı kalmaya devam ettiğini görüyoruz. Bugün her iki bölgeden PMI verileri açıklanacak. Fed toplantısı öncesinde Avrupa’da alınacak faiz kararı beklentisi pariteyi ve Euro tarafının güçlü kalmasına neden olabilir. Bu nedenle bu hafta 0,97 seviyesi aşğı yönlü kırılmadıkça geri çekilmelerin alış fırsatı olmaya devam edeceğini düşünüyoruz. Buna karşın yukarı yönlü hareketlerde de 1,0000 seviyesi ön plana çıkıyor. Yaşanacak gelis¸meler c¸erc¸evesinde paritede 0,9900 ve 1,0000 direnc¸, olası satıs¸ baskısında ise 0,9700 ve 0,9650 destek seviyeleri takip edilebilir.
ONS ALTIN
Ons altında Cuma günü 1617$ seviyesine geri çekilme yaşandıktan sonra ikili dip formasyonu gerçekleşti. Özellikle öğleden sonra dolar endeksinde yaşanan geri çekilme ile birlikte kritik 1640$ seviyesi yukarı yönlü geçildi ve haftalık kapanış 1650$ seviyesinden gerçekleşti. Bugün küresel olarak PMI verileri takip edilirken yükselişin sınırlı olsa da devamı beklenebilir. Olası geri çekilmelerde 1.645$ seviyesinden tepki alımları görülebilir. Yaşanacak gelis¸meler c¸erc¸evesinde ons altında 1.640 ve 1.645 direnc¸, olası satıs¸ baskısında ise 1.615 ve 1.610 destek seviyeleri takip edilebilir.
GBPUSD
Paritede İngiltere’de bir kez daha yakın zamanda Başbakan seçimi için sandık başına gidilecek olması ve siyası karışıklık Sterlin üzerinde baskı yaratırken Cuma günü küresel iyimserlik düzeyinin artması yükseliş hareketinin gerçekleşmesine neden oldu. Bugün her iki bölgeden PMI verileri açıklanacak. Bir süre önce paritede başlayan yükselişin geri çekilmeler olsa da devam edeceğini düşünüyoruz.. Yaşanacak gelişmelerde paritede 1,1250 ve 1,1270 seviyesinin direnç, olası satış baskısının görülmesi durumunda ise 1,1170 ve 1.1150 seviyesi ise destek olarak takip edilebilir.
USDJPY
Parite, Fed-BoJ politika farklılığının etkisiyle Cuma günü gün içinde 151,9 seviyesine kadar yükselmesinin ardından müdahaleye yönelik beklentilerle birlikte 146,2 seviyesinin altını test ederek 147,6 seviyesinden kapattı. Müdahaleye yönelik haber akışları 32 yılın zirvesine çıkan paritede aşağı yönlü baskıyı artırabilir. Bugün dalgalanmanın devamının görülebileceği paritede geri çekilmenin devam etmesi durumunda 147 seviyesi takip ediliyor olacak. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde paritede 149,5 ve 150,0 seviyesi direnç, olası satış baskısının görülmesi durumunda 148,0 ve 147,0 seviyesi ise destek olarak takip edilebilir.
BRENT PETROL
Brent petrol, durgunluk ve arz endişeleriyle birlikte geçen haftayı yüzde 1 yükselişle 91,6 dolar seviyesinden tamamladı. Bugün Çin’den gelen sanayi üretimi verisi, brent petrolde yukarı yönlü hareketleri destekleyebileceğini düşünüyoruz. Bu kapsamda yukarı yönlü hareketlerde 92,3 dolar seviyesi ilk güçlü direnç bölgesi olarak karşımıza çıkarken olası geri çekilmelerde ise 90,0 dolar seviyesinden tepki alımları görülebilir. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde brent petrolde 91,2 ve 91,7 seviyesi direnç, olası satış baskısının görülmesi durumunda 90,0 ve 89,2 seviyesi ise destek olarak takip edilebilir.
GRAM ALTIN
Gram altında geçtiğimiz haftanın son işlem gününde ons altında yaşanan geri çekilme ile birlikte 966TL seviyesi test edildi. Sonrasında küresel piyasalarda risk algısında iyileşme yaşanırken ons altında da yükselişin gerçekleştiğini görüyoruz. Kur tarafına gelince yaklaşık bir aydır devam eden yatay fiyatlamanın bozulmadığını görüyoruz. Bu nedenle ons altın yükselişi ile birlikte gram altında da 990TL seviyesi günün enyüksek seviyesinden haftalık kapanış gerçekleşti. Bugün kurda ve ons altında yatay fiyatlamanın devam etmesini bekliyoruz. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde gram altında 1.000 ve 1.010 TL direnç; 980 ve 970 TL ise destek olarak takip edilebilir.
Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.