Günlük Bülten (Yapı Kredi Bankası)

FED şahinliğinin artması faiz indirimi beklentilerini baskı altında tutmaya devam ediyor. Umut makro verilere bağlı. Cuma günü açıklanan Michigan güven endeksi ve enflasyon beklentileri verileri beklenenden daha iyi geldi. İyimserlik biraz olsun arttı.
Bu hafta ajandada kritik veri bulunmuyor kaldı ki yoğun değil. Cuma günü ABD'de FED'in önem verdiği kişisel tüketim harcamaları (PCE) verisi açıklanacak. Manşet ve çekirdekte değişim beklemiyor (yüzde 2,7 ve 2,8). Perşembe ise 1Ç büyüme verisinin ikinci okuması açıklanacak. Sınırlı düşüş bekleniyor (yüzde 1,6'dan 1,3'e). Avrupa'da ise Cuma günü TÜFE verisini karşılayacağız. Manşette hafif artış (yüzde 2,4'den 2,5'e), çekirdeğin ise yatay (yüzde 2,7) kalması bekleniyor. Birliğin merkez bankası ECB Haziran'da faiz indirimine hazırlanıyor. Karar öncesi açıklanacak verilerin beklentilerden ne yönde ayrıştığı önemli.
ABD tarafında ayrıca tahvil ihaleleri de takip edilecek. Salı 5 yıl vadeli, Çarşamba 7 yıl vadeli tahvil ihaleleri düzenlenecek. İhale faizleri ve talep miktarı dikkat çekecek iki başlık.
Asya'da ise Japonya odaklı haberleri takip ediyoruz. Ülkenin uzun vadeli tahvilleri 2012'den beri en yüksek seviyeye çıktı. 29 Nisan ve 2 Mayıs tarihlerinde Yen'deki zayıflığa müdahale ettiği tahmin edilen BOJ'un devam eden Yen zayıflığına nasıl tepki vereceği merak konusu. Öte yandan merkez bankasının başkanı Ueda, tahvil faizindeki yükselişi 'olağan' görüp sorun görmediğini ifade etti. Ülke yönetimi sıkı para politikası sinyali verdi ama şartlar ne sıkı para politikasının devamını ne de gevşet para politikasına dönüşü kolay kılıyor.
Yine altı ısının bir konu ABD-Çin ilişkileri. ABD elektrikli otomobil sektöründe Çin'i yavaşlatmak için vergi artışı yaptı. Avrupa'yı da yanına çağırıyor. Çin ise karşı hamle yapabilir. Global ticaret için iyi haberler değil. Trump döneminde yaşanan gümrük vergileri sorunu akıllarda. Öte yandan Çin-Tayvan gerginliği de dikkat çekici. Çin'in Tayvan'ı kuşatan tatbikatı bitti ama verilen mesaj akıllarda.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı karışık. ABD vadelileri yüzde 0,1'a yakın eksi. Asya piyasalarında seyir pozitif. Hong Kong %0,6 civarında, Çin %0,4 civarında, Japonya %0,4 civarında alıcılı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,47, Dolar Endeksi 104,7, ons altın 2.340 Usd civarında işlem görüyor.
İç tarafta, haftanın ajandasında reel sektör güveni, kapasite kullanımı, dış ticaret dengesi yer alıyor. Ajanda yoğun değil.
Ana çerçevede normalleşme süreci devam ediyor. Sürecin olumlu sonuçları olacağı yönündeki görüşümüzü koruyoruz. Alınan kararların yan etkileri olabilir, bunlar bir miktar soru işaretleri yaratsa da istikametin korunmasının bu soruların geride kalmasını sağlayacağını düşünüyoruz. Ekonomi yönetiminin süreci yakından takip ediyor olması kritik destekleyici rolde.






Usd/TL:
Cuma günü açıklanan (ABD) Michigan Üniversitesi verileri tüketici güveninin hafif iyileştiğini, enflasyon beklentilerinin gevşediğini ortaya koydu.
Veriler sonrası hava biraz yumuşadı. Dolar Endeksi 105 seviyelerinden 104,7 seviyelerine gevşedi. Haftaya da bu seviyelerden başlıyor.
Yeni haftada ABD kişisel tüketim harcamaları (PCE), AB TÜFE, Çin PMI verileri öne çıkıyor. FED ve ECB'den yetkililerin konuşmaları takip edilecek.
Dolar Endeksi 200 günlük ortalama 104,2 seviyesinden tepki vermeye çalışıyor. 105'in altına inilmiş olması Endeks'te yukarı yön ihtimalini azaltıcı etki yapabilir.105 üstü fiyatlamalar olumlu algının bozulmasına neden olabilir.
İç tarafta, normalleşme süreci devam ettikçe hava TL lehine gelişmeye devam ediyor. Yatırımcı algısında TL lehine değişim görülüyor.
Bu hafta reel sektör güveni, kapasite kullanımı, dış ticaret dengesi verileri açıklanacak.
Kurun yukarı eğilimi zayıflıyor. Bu sabah 32,22 civarında işlem görüyor. Aşağıda 32,00 ve 31,50; yukarıda 33,00 ve 33,50 öne çıkan teknik seviyeler.




TL Tahvil/Bono:
TL sabit getirililere olan ilginin artmaya devam ettiği rakamlara yansıyor. Yabancı ilgisi de artış kaydediyor. Bunu hem satın alma tutarlarından hem de yazılan raporlardan görüyoruz.
Biz söz konusu ilginin artarak süreceğini düşünüyoruz. Ankara'nın ekonomi politikasını sürdüreceği ön kabulü ile tahvil faizlerinin aşağı yönde ilerlemesini bekliyoruz. Haziran ayından itibaren enflasyonun düşüşe geçecek olması bu beklentimizi destekliyor.
Globalde, ABD 10 yıllık tahvili kritik destek noktası olan 4,40% seviyesinin üzerinde işlem görüyor. Yön çok net değil. Haftanın ajandası yoğun değil.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 41 baz puan düşüş ile %41,86 ve 3 baz puan düşüş ile 27,84% seviyesinden tamamladı.




Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Kısa vadeli yükseliş trendi içerisindeki güçlü seyrini geçtiğimiz hafta 11,088 zirve seviyesine kadar sürdüren piyasada, bu nokta itibariyle kar satışlarının ön plana çıktığını gözlemliyoruz. Haftalık periyotta % 0.31 oranında değer artışının gerçekleştiği piyasada, seans içi geri çekilmelerde ilk önemli destek bölgesi olarak 10,400/500 seviyesini izliyoruz. Geri çekilmelerinde 10,400/500 destek bölgesini koruma çabasında hareketlenecek olan piyasada, kısa vadeli yükseliş trendinin devamı açısından bu seviyenin önemli olacağını düşünüyoruz. Bu destek bölgesi üzerinde karşılanacak geri çekilmeler, piyasada 10,400/11,100 bandında yatay bir hareket alanı oluşturabilir. Cuma günü 10,750 desteğinin altında gerileyerek yükseliş trendinin ilk zayıflama sinyalini oluşturan piyasada, 10,400 altındaki olası hareketlerin ise aşağı yöndeki baskısı arttırabileceğinin göz önünde bulundurulmasını öneriyoruz. Böyle bir gelişmenin ise piyasada bir alt bölgede orta vadeli trend desteği olarak izlediğimiz 10,000 seviyesine yönelik baskıyı sürdürebileceği unutulmamalıdır.





Eur/Usd:
Parite son günlerde sıkışma halinde. 1,08-1,085 dar aralığında ilerliyor. Haftanın ajandası yoğun değil. ABD'de PCE, 1Ç büyümenin 2. okuması öne çıkanlar. Paritenin diğer yakasında ise TÜFE verisi dikkat çekiyor.
Cuma günü açıklanan Michigan Üniversitesi verilerinde enflasyon beklentileri aşağı revize edildi. 1 yıl için 3,3%, önceki 3,5%; 5-10 yıl için 3,0%. önceki 3,1% tahminleri yapıldı. Ayrıca güven verisi de iyileşti. Böylece FED şahinliği etkisi biraz olsun azaldı.
Bu Cuma ise kişisel tüketim harcamaları endeksi (PCE) açıklanacak. Manşet ve çekirdeğin önceki veriler ile aynı gelmesi bekleniyor (sırasıyla yüzde 2,7 ve 2,8).
AB kanadında ise TÜFE verisi dikkat çekiyor. Manşette hafif artış (yüzde 2,4'den 2,5'e), çekirdeğin ise yatay (yüzde 2,7) kalması bekleniyor. Avrupa merkez bankası ECB'nin ilk faiz indirimi için Haziran ayını işaret ettiğini göz önüne aldığımızda yüksek bir sonuç kafaları karıştırabilir.
Bu hafta Eur lehine fiyatlama çabası görebiliriz. Haftanın son iş günü veriler hareket yaratabilir.
Dolar Endeksi 104,7 seviyesinde haftaya başlıyor. 105 seviyesini yakın direnç noktası olarak takip ediyoruz. Tepkide zayıflık aşağı yönü öne çıkarabilir.
Bu sabah 1,085 seviyesindeki paritede 1,08 ve 1,076 seviyeleri gün içi destek; 1,087 ve 1,091 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay - sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.




Gbp/Usd:
Bu hafta İngiltere'de konut fiyatları endeksi ve konut kredileri başvuruları açıklanacak. Ajanda cılız. Paritenin diğer yakasında ise PCE ve 1Ç büyüme verisi öne çıkıyor. Genel olarak ajandanın yoğun olmadığını söyleyebiliriz.
Dolar Endeksi'nde 105 seviyesi kırıldıktan sonra oluşan tepki çabası sınırlı kaldı. 105 seviyesini yakın direnç noktası olarak takip ediyoruz. Tepkide zayıflık aşağı yönü öne çıkarabilir. 105 seviyesini yakın direnç bölgesi olarak takip ediyoruz.
Bu sabah 1,274 seviyesinde bulunan paritede 1,27 ve 1,266 seviyeleri gün içi destek; 1,275 ve 1,279 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay - sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.





Altın:
2.400 ve 30 Usd. Altın ve gümüş için kritik seviyeler. Son günlerde altın bu seviyenin altına indi. Gümüş ise bu seviyenin üzerinde kalmayı başarıyor.
Yeni hafta alıcılı başlıyor. Zira jeopolitik tansiyon haberleri destek oldu. Bir de FED endişelerinde sınırlı azalma söz konusu. Çin-Tayvan gerginliği, Orta Doğu'da saldırı dozunun artması güvenli liman talebi yaratıyor. Cuma günü açıklanan Michigan güven ve enflasyon beklentileri verileri beklentilerden iyi geldi.
2.290-2.400 Usd bandına giren altın kısa vadede bandın üst sınırına yaklaşmaya çalışabilir. Bizce ajanda buna uygun. Gümüş tarafında ise 30 Usd seviyesini güçlü destek seviyesi olarak takip ediyoruz.

Bu sabah 2.340 Usd seviyesindeki ons altında 2.325 ve 2.300 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.350 ve 2.375 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.




Eurobond:
ABD Michigan verileri havayı biraz yumuşatsa da FED şahinliği etkisini sürdürüyor. Esasında yön konusunda aşağı tarafı tercih eden bir piyasa yapısı olsa da veriler buna müsaade etmiyor. Bu hafta nispeten ılımlı başlıyor. Cuma gününe kadar bu hava sürebilir. Cuma günü ise açıklanacak veriler iki yönlü hareket yaratabilir.
İç tarafta, normalleşme süreci devam ettikçe daha iyi fiyatlama olacağını düşünüyoruz. Türkiye CDS için 250 seviyesini olası görüyoruz. Ayrıca global fiyatlama da takip ediliyor. Dışarıdaki FED gerginliği bize de yansıyor.
Türkiye 5 yıllık CDS 266 ile günü tamamladı. Eurobondlar hafif pozitif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 2-4 cent; orta vadelilerde 1-3 cent; uzunlarda 9-10 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 6,08%, 7,29% ve 7,99% oldu.



Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr



ÇEKİNCE: Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi ve Strateji Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.




Çağlar Kimençe
Varlık Yönetimi ve Strateji Müdürü
Özel Bankacılık ve Varlık Yönetimi
Perakende Bankacılık Yönetimi


Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.


  



Diğer Haberler
Kimpur: Ravago'nun "Ravapol" ticari isimli tüm poliüretan sistemleri ve ürünlerinin üretimi, satış ve pazarlama faaliyetleri Kimpur tarafından gerçekleştirilecek
Kimpur: Anlaşma çerçevesinde, Ravago'ya ait mevcut poliüretan sistem üretim tesis ve ekipmanları Kimpur'un Düzce tesisine taşınacaktır
Kimpur: Bu stratejik hamle ile şirketimiz yaklaşık 85.000 tonluk ilave kapasiteye sahip olacak
Facebookta Paylaş