Haftalık Bülten (Piramit Menkul)

https://www.piramitmenkul.com.tr/Arastirma/ArastirmaRaporDosya/45717

Yeni Haftanın Gündemi ve Beklentiler
" 27 Mayıs 2024 Pazartesi Türkiye; Reel Kesim Güven Endeksi ve Kapasite Kullanım Oranı (Mayıs), Sektörel Güven Endeksleri (Mayıs) Almanya; Ifo İş İklimi Endeksi (Mayıs)
" 28 Mayıs 2024 Salı ABD; S&P/CS Konut Fiyat Endeksi (Mart), Consumer Board Tüketici Güven Endeksi (Mayıs)
" 29 Mayıs 2024 Çarşamba Almanya; GfK Tüketici Güven Endeksi (Haziran), TÜFE (Mayıs-Öncü) ABD; Richmond Fed İmalat Endeksi (Mayıs), Fed Bej Kitap Raporu
" 30 Mayıs 2024 Perşembe Türkiye; TCMB PPK Toplantı Özeti, Ekonomik Güven Endeksi (Mayıs), Dış Ticaret Dengesi (NisanNihai) Euro Bölgesi; Tüketici Güven Endeksi (Mayıs) ABD; GSYİH (1Ç24-İkinci Okuma), Bekleyen Konut Satışları (Nisan)
" 31 Mayıs 2024 Cuma Türkiye; GSYİH (1Ç24), Hizmet ÜFE (Nisan), TCMB Finansal İstikrar Raporu (Mayıs-2024) Çin; Resmi PMI Verileri (Mayıs) Euro Bölgesi; TÜFE (Mayıs-Öncü) ABD; PCE Fiyat Endeksi (Nisan)

- ABD'de Fed'in son para politikası tutanakları, İngiltere enflasyonu ve dünya genelinde PMI verilerinin ardından bu hafta küresel piyasaların gündeminde ABD PCE enflasyon ile büyüme verileri, Euro Bölgesi enflasyon rakamları ve ABD ile Avrupa'da tüketici güven endeksleri ön planda olacak.
ABD PCE enflasyon verileri (Nisan)
Haftanın son işlem günü yayımlanacak nisan ayı PCE rakamları, ABD enflasyonunun Fed'in %2 hedefine doğru hareket edip etmediğine ilişkin en güncel ve en önemli veri olacak. Zira Fed, ABD enflasyon göstergesi olarak çekirdek PCE Fiyat Endeksi'ni tercih etmektedir. PCE Fiyat Endeksi martta aylık %0,3, yıllık %2,7 artarken çekirdek PCE Fiyat Endeksi aylık %0,3, yıllık %2,8 arttı. Nisan beklentisi aylık %0,2 artış olduğu yönünde. Aynı döneme ilişkin yaklaşık iki hafta önce yayımlanan verilere göre TÜFE, nisanda aylık %0,3, yıllık %3,4 artarken çekirdek TÜFE aylık %0,3, yıllık %3,6 artmıştı. 30 Nisan-01 Mayıs FOMC toplantısının tutanakları ve ABD'li politika yapıcıların son dönemdeki açıklamaları, enflasyon endişelerinin hala canlı olduğunu ve faiz indirimlerine başlanması için daha fazla somut ilerleme kaydedilmesi gerektiğini ima etmektedir.
PCE enflasyon, Fed'in faiz indirimlerine ilişkin piyasa beklentilerini önemli ölçüde etkileyebilir. Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) son toplantı tutanaklarının ardından geçen haftanın sonu itibarıyla piyasanın beklentisi Fed'in ilk faiz indirimine %46 ihtimalle ekimde gideceği, yıl boyunca %42 ihtimalle toplam bir kez faiz indireceği yönünde. Eylül toplantısında faizlerin sabit bırakılmasına %50, 25bp indirime gidilmesine %45 ihtimale verilmektedir. PCE rakamlarının beklenenden yüksek gelmesi durumunda faiz indirimi beklentileri zayıflayabilir, tahvil ve hisse senedi piyasalarında volatilite artabilir. Fed'in faiz patikasına ilişkin beklentilere karşı hassas olan iki yıl vadeli ABD tahvil faizinde yukarı yönlü bir hareket olabilir; iki yıllıkların faizi geçen haftayı %4,95 civarında tamamladı.
ABD'de kişisel harcamalar şubat ve martta aylık %0,8 artarken kişisel harcamalar için öncü gösterge kabul edilen kişisel gelirlerin artışı şubatta %0,3 iken martta %0,5'e yükselmişti. Kişisel harcamalar ve kişisel gelirler artışının nisanda %0,3'e gerilemesi beklenmektedir.
ABD GSYİH rakamları (1Ç24-İkinci Okuma)
ABD'de perşembe günü ocak-mart dönemine ilişkin ikinci okuma GSYİH verileri yayımlanacak. 25 Nisan'da yayımlanan öncü veriler çeyreklik %1,6 büyümeyi işaret etti. Verinin piyasalar üzerinde önemli bir etkisinin olması beklenmemektedir. Bununla birlikte yukarı yönlü bir revizyon olması halinde "enflasyonist" olarak algılanabilir, risk iştahını olumsuz etkilemesi beklenebilir. Nihai veri haziran sonunda yayımlanabilir.
Euro Bölgesi enflasyon verileri (Mayıs)
Haftanın son işlem gününde, ABD PCE verilerinden saatler önce Euro Bölgesi'nde mayıs ayı öncü TÜFE rakamları açıklanacak. Euro Bölgesi'nde TÜFE nisanda aylık %0,6, yıllık %2,4 artarken çekirdek TÜFE aylık %0,7, yıllık %2,7 artmıştı. Mayısta, TÜFE'nin yıllık %2,5, çekirdek TÜFE'nin yıllık %2,7 artması beklenmektedir. Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) faiz indirimlerinin Haziran toplantısında başlayabileceği yönündeki sinyali ve bu yöndeki piyasa beklentisi dikkate alındığında, toplantı öncesi son enflasyon gerçekleşmeleri olacak mayıs rakamları kritik önem arz etmektedir. Mevcut durumda piyasalar, haziran toplantısı için %90'ın üzerinde ihtimalle 25bp faiz indirimini fiyatlamaktadır. Enflasyon rakamlarının beklenenden yüksek gelmesi durumunda faiz indirimi beklentileri zayıflayabilir, EURUSD paritesinde yukarı yönlü hareketler görülebilir. Parite, geçen haftayı 1,0845 civarında tamamladı. AMB gelecek para politikası toplantısını 6 Haziran'da gerçekleştirecek. Avrupa enflasyon verisinden önce Almanya'da çarşamba günü açıklanacak bölgesel enflasyon verileri öncü gösterge olarak izlenebilir.
Tüketici güven endeksleri (Mayıs)
ABD salı günü mayıs ayına ilişkin Consumer Board Tüketici Güven Endeksi yayımlanacak. Son üç aydır gerileyen endeks, nisanda 97,0 değerini almıştı. CB tüketici güveni, ABD ekonomisinin büyük kısmını oluşturan tüketim harcamaları için öncü gösterge niteliği taşımaktadır. Endekse göre ABD'li tüketicilerin ekonomik iyimserliği nisanda Temmuz 2022'den bu yana en düşük seviyeye indi. Endeks, nisanda tüketicilerin çalışma koşulları, iş imkanı ve gelir seviyesi açısından gelecek için önceki aya kıyasla daha endişeli olduğunu gösterdi.
Euro Bölgesi'nde perşembe günü mayıs ayı tüketici güven endeksi takip edilecek.

- Yurt içinde veri akışı açısından oldukça yoğun bir hafta olacak. Hafta boyunca Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE) ve İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranı (KKO), sektörel güven endeksleri, ekonomik güven endeksi, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) geçen haftaki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının özeti, dış ticaret dengesi, GSYİH rakamları, Hizmet ÜFE ve TCMB Finansal İstikrar Raporu takip edilecek.
Güven endeksleri (Mayıs)
TCMB, haftanın ilk işlem gününde mayıs ayı RKGE ve İmalat Sanayi KKO verilerini, TÜİK ise aynı döneme ilişkin sektörel güven endekslerini yayımlayacak. Mevsimsellikten arındırılmış endeks (RKGE-MA) nisanda bir önceki aya göre değişmeyerek 103,5 değerini alırken arındırılmamış endeks 1,7 puan artarak 106,1 oldu. Aynı dönemde mevsimsellikten arındırılmış (KKO-MA) 0,2 puan azalarak %77,0 olurken düzeltilmemiş endeks 0,5 puan artarak %76,7 oldu.
TÜİK'in verilerine göre nisanda, mevsim etkilerinden arındırılmış güven endeksi hizmet sektöründe %2,8 azalarak 117,1, perakende ticaret sektöründe %1,9 artarak 115,5 ve inşaat sektöründe aynı düzeyde kalarak 88,6 değerini aldı. Geçen hafta açıklanan verilere göre Tüketici Güven Endeksi mayısta %0,1 artışla 80,51 oldu. Diğer alt endekslerin tamamlanmasıyla birlikte perşembe günü TÜİK, mayıs ayı Ekonomik Güven Endeksi'ni açıklayacak. Nisanda %1,0 azalarak 99,0 değerini alan endeks, beş alt endeksten oluşuyor. RKGE'nin ağırlığı %40, hizmet sektörü güveninin %30, tüketici güveninin %20, perakende ticaret ve inşaat sektörlerinin ağırlıkları %5'er seviyesinde bulunuyor.
TCMB PPK Toplantı Özeti
Yurt içinde perşembe günü yoğun bir veri akışı olacak. TCMB, geçen haftaki PPK toplantısının özetini yayımlayacak. Banka, söz konusu toplantıda bir hafta vadeli repo faizini piyasa beklentilerine paralel olarak üst üste ikinci kez %50 seviyesinde sabit bıraktı. Karar metninde sistemde oluşan likidite fazlasını sterilize etmek için ilave adımlar atılacağı belirtildi. Metinde para politikasında sıkı duruş mesajları ve dezenflasyonun yılın ikinci yarısında tesis edileceği öngörüsü yinelendi.
Mart toplantısında sürpriz bir şekilde 500bp faiz artıran TCMB, operasyonel çerçevede de değişikliğe giderek faiz koridorunu genişletmiş, gecelik borçlanma ve borç verme oranlarının haftalık repo faizine kıyasla marjı -/+1,5 puandan -/+ 3 puana yükseltmişti. Banka, geçen yıl haziranda başladığı artırımlarla haftalık repo faizini toplam 41,5 puan artırarak %8,5'ten %50 seviyesine yükseltti. Nisan ve mayıs toplantılarında faiz değişikliğine gidilmedi.
Dış ticaret verileri (Nisan-nihai)
TUİK, perşembe günü nisan ayına ilişkin nihai dış ticaret istatistiklerini yayımlayacak. TÜİK verilerine göre martta ihracat yıllık %4,1, ithalat %6,3 azalırken dış ticaret açığı %12,4 azalarak 7,34mlr USD olurken ithalatın ihracatı karşılama oranı %73,8'den %75,5'e yükseldi. Ocak-mart döneminde dış ticaret açığı %41,5 azalarak 20,34mlr USD'ye geriledi. Ticaret Bakanlığı'nın mayıs başında yayımlanan öncü verilerine göre nisanda, ihracat yıllık bazda %0,1 artışla 19,27mlr USD, ithalat %4,2 artışla 29,17mlr USD olurken dış ticaret açığı %13,3 artışla 9,90mlr USD oldu.
Ayrıca, perşembe TCMB'nin haftalık bazda yayımladığı menkul kıymet istatistikleri ile para ve banka istatistikleri ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) haftalık sektör verileri takip edilecek.
GSYİH (1Ç24), hizmet ÜFE (Nisan), Finansal İstikrar Raporu (Mayıs-2024)
Haftanın son işlem gününde de yurt içinde yoğun bir veri akışı olacak. Gün boyunca TÜİK'in ilk çeyrek GSYİH ve nisan ayı Hizmet ÜFE verileri ile TCMB'nin yayımlayacağı yılın ilk Finansal İstikrar Raporu (Mayıs-2024) izlenecek.
GSYİH geçen yılın son çeyreğinde yıllık %4,0, çeyreklik %1,0 artarken 2023 yılının tamamında %4,5 artmıştı. Kişi başına düşen GSYİH 2023'te 13 bin 110 USD oldu. TÜİK verilerine göre hizmet ÜFE martta aylık %3,64, yıllık %85,41 artmıştı. Geçen yıl kasımda yayımlanan son Finansal İstikrar Raporu'nda bankacılık ile reel sektörün kur ve faiz risklerinin yönetebilecek durumda olduğu, hanehalkı faiz yükünün biraz artabileceği değerlendirmeleri yer almıştı.
Ayrıca, cuma günü Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın (HMB) İç Borçlanma Stratejisi raporu ve TCMB'nin açıklayacağı ilk çeyrek Ticari Gayrimenkul Fiyat Endeksi takip edilebilir.



Piramit Menkul Kıymetler A.Ş
www.piramitmenkul.com.tr

 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.