Yeni Evim beklenen ilgiyi görmedi - ekonomim.com

ekonomim.com internet sitesinde yayınlanan habere göre; Yeni Evim Finansman Kampanyası’nda, İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirler beklenen ilgiyi görmedi. En çok başvuru, 74 şehri kapsayan 3’üncü Bölge’den yapıldı. Sektör temsilcileri, satışların artmasında vergi indirimin önemli rol oynayacağı görüşünde.

Konut sektöründe üretimi artırarak, ev sahipliği oranını yükseltmeyi amaçlayan Yeni Evim Finansman Kampanyası, beklenen ilgiyi görmedi. Başvurular incelendiğinde, Türkiye genelinde an fazla talep, İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Muğla, Bursa ve Mersin hariç, diğer 74 ili kapsayan 3’üncü Bölge’de oluştu. Toplam talebin yüzde 54,44’ünü kapsayan bölgeden 4 bin 371 başvuru geldi. İstanbul’un yer aldığı 1’inci Bölge’de müracaat oranı bin 859 adet olurken, bu bölgenin başvurulardaki payı yüzde 23.10 oldu. Ankara, İzmir, Antalya, Muğla, Bursa ve Mersin’in dahil olduğu 2’inci Bölge ise bin 797 adet başvuru ve yüzde 22,38’lik payla üçüncü sırada yer aldı. Kampanyanın başladığı 16 Ocak’tan itibaren geçen 10 günlük sürede böylece toplam 8 bin 27 başvuru yapılmış oldu.

Sektör temsilcilerine göre, 3’üncü Bölge’nin talepte öne çıkması, fiyatların uygun olması ve bu bölgede 1 yıllık ikamet şartının aranmamasından kaynaklandı. Bu nedenle İstanbul’dan ev alamayan birçok kişinin İstanbul’a yakın illerden alıma yöneldiği ifade ediliyor.

Uzmanlar, kampanyaya katılmak isteyenlerin başka evinin olmaması şartının aranması, bankaların müteahhitlerden komisyon alması, bazı müteahhitlerin vergiden kaçınmak için evlerin fiyatlarını düşük göstermesi ve böylece alıcıların evin gerçek satış fiyatındaki düşük faizli krediye erişememesinin de talebi sınırlı tuttuğu görüşünde. Koşullarından dolayı bazı markalı müteahhitlerin kampanyaya dahil olmadığına da dikkat çeken uzmanlar, satışların artması için konutlarda vergi indirimine gidilerek, alıcıların gerçek bedel üzerinden ucuz krediye ulaşmasının önemine değiniyor.

“Fırsatçılık ve vergi kaçırma olumsuz etkiledi”
Başvuruların az olmasında, müteahhitlerin fırsatçılık yapıp ev fiyatlarını artırmasının ve bazılarının da vergi kaçırmasının etkili olduğunu söyleyen Tüketici Dernekleri Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, “Bazı müteahhitler vergiden kaçınmak için örneğin 2 milyona satılacak evin değerini 1 milyon lira gösterdi. Dolayısıyla tüketicinin kullanacağı kredi miktarı fiiliyatta düşmüş oldu. Evin gerçek değeri kadar kredi kullanamayanlar da başvuru yapamadı. Burada devletin yapması gereken teşvikli konut kampanyasında satıcılara vergi indirimi sağlayarak gerçek değerden konut satışlarına gitmektir. 0.69 dışındaki kredi faizleri yüksek olduğu için de vatandaş başvuru yapmakta çekimser kalıyor” diye konuştu.

“Büyük şehirlerde 5 milyon TL’lik konut sayısı çok azaldı”
Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Melih Tavukçuoğlu, talebin düşük olmasının İstanbul’da 5 milyon TL’lik konutun azalmasından kaynaklandığını söyledi. Artık 10 ile 12 milyonluk fiyatlı konutların talep gördüğünü kaydeden Tavukçuoğlu, önceden 1.29 olan faizin şimdi 4-5 milyon liralık konutlarda 0.99 olduğunu belirtti. Diğer yandan krediye verilecek yüzde 5’lik katkı payından dolayı 2-3 dairesi olan küçük müteahhitlerin kampanyaya dahil olmasının da zor olduğunu belirten Tavukçuoğlu, insanların önünü görmesi halinde bu kampanya kapsamında 100 bin konutun satılacağını ifade ederek, “Öte taraftan seçim sonrası fiyatların düşeceği beklentisi de alımlar üzerinde etkili oluyor. Üçüncü bölgedeki artışta ise İstanbul gibi büyük kentlerde yaşayıp memleketinde ev almak isteyenler etki etmiş olabilir” diye konuştu. EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı da, kampanyadaki kısıtlamaların talebin düşük kalmasına neden olduğunu söyledi. Kampanyanın genel olarak müteahhitlere yönelik olduğunu ve bundan sonraki süreçte de kampanyanın tabana yayılmasını beklemediğini ifade eden Yazıcı, “Kurumsal olmayan müteahhitler, konut fiyatlarını kağıt üzerinde daha düşük gösterdiği için bu kampanyaya giremiyor. Doğru bir kampanya olmasına rağmen Türkiye gerçeklerinde tabana çok yayılamıyor. Üçüncü bölgede fiyatlar çok uygun olduğu için oralarda talep yüksek ve bölgede oturum şartı aranmaması buralarda talebin daha yüksek olmasına neden oldu” dedi.

https://www.ekonomim.com/ekonomi/yeni-evim-beklenen-ilgiyi-gormedi-haberi-681463



Facebookta Paylaş