Fed’in bu akşam 25 baz puan artırım ile politika faiz oranı aralığını %4,50-%4,75 bandına yükseltmesi bekleniyor. Hatırlanacağı üzere Fed Başkanı Powell geçtiğimiz Kasım ayında yaptığı açıklamada; faiz artırım hızını ya Aralık ya da Şubat ayında azaltmaya başlayabileceklerinin sinyalini vermiş ve verilerin seyrine bağlı olarak karar vereceklerini belirtmişti. Geçtiğimiz yıl ağırlıklı olarak 75’şer baz puanlık faiz artırımı gerçekleştiren Fed, ABD’de son aylarda enflasyonda düşüşün hızlanması ve bazı ekonomik verilerde görülen yavaşlama ile Aralık ayında faiz artırım hızını azaltmaya başladı. Özellikle de enflasyon oranı Haziran ayından bu yana geri çekilme eğiliminde iken, bazı ekonomik verilerde de düşüşün devam ettiğini belirtelim. Buna paralel Fed’in Aralık ayında 50 baz puanlık artırımının ardından bu akşam 25 baz ile hızını daha da azaltması bekleniyor. 25 baz puanlık faiz artırımının beklentiler dahilinde olması nedeniyle olası bu yönde bir karar piyasalarda sürpriz etkisi yaratmayacaktır. Ancak Fed’in geçtiğimiz dönemlerde olduğu kadar sıkı para politikasını sürdürmemesi risk iştahının seyri açısından olumlu. Özellikle bu akşamki toplantıda piyasalar Mart ayı için Fed’in faiz artırımlarına ara verip vermeyeceğine yönelik sinyal arayacak. Her ne kadar BIST son dönemde kendi dinamiklerimize bağlı olarak hareket etse de, Fed’in kararları ile oluşabilecek olumlu hava içeride de toparlanma için destek sağlayabilir. BIST 100 Endeksi’nde aşağı yönlü trendde seyir devam ederken, düzeltme hareketi henüz tamamlanmadı. Endekste henüz yön tayin olmadığından ve dip oluşumu gerçekleşmediğinden bugün de hareketli bir gün olabilir; temkinli olmakta yarar bulunuyor. Bu hafta içeride açıklanacak banka bilançoları endeks üzerinde etkili olabilir. Bankacılık endeksi geçtiğimiz haftaki satış baskısı sonrasında Eylül ayından bu yana oluşan kanalın alt bandına doğru yönelim göstermişti. Bankacılık endeksi trend desteğine doğru geri çekildiğinden bu kanalın içinde kalması için yukarı tepki göstermesi gerekiyor. Banka hisselerinde toparlanmanın yaşanması halinde ise endekste destek çabası görebiliriz. Buna bağlı olarak endekste banka hisseleri kanalından yukarı yönlü hareketler ve dolayısıyla da toparlanma yaşanabilir. Öte yandan; endekste Temmuz ayından başlamak üzere oluşan yükselen trend desteği 4870 civarına işaret ediyor. Dolayısıyla da endekste orta vadeli olumlu görünümün korunması için bu trendin üzerinde kalınması önem arz ediyor.
BIST 100 Endeksi’nde 5020 olan önceki dip seviyesin de altına yönelim ile birlikte satış baskısı arttı. Endeks günü %2,4 oranında düşüşle tamamladı. Destek seviyelerini aşağı kıran endekste zayıf görünüm korunuyor. Endeksin güne tepki alımları ile yukarı yönlü bir başlangıç yapmasını bekliyoruz. 5020 desteğinin altına yönelim sonrasında bu seviye direnç haline geldi. 5112 olan sonraki direncinin üzeri ise yukarı tepkinin devamı adına izlenebilir. 4955 ana destek konumunda; endeksin bu seviye üzerinde kalabilmesi dip oluşumu için önemli.
Hazine ve Maliye Bakanlığı Şubat-Nisan dönemine ilişkin iç borçlanma stratejisini açıkladı. Bu dönemde 137,5 milyar TL iç borçlanma ve 90,6 milyar TL iç borç ödemesi planlanıyor. İçeride tahvil-bono faizleri hafif yükseliş eğilimine devam ediyor. Verim eğrisi yataya yakın bir görüntü çiziyor. ABD tahvil faizleri Fed’in toplantı kararı öncesinde yukarı tepki gösterse de bu eğilim ileri taşınmadı. Fed’in sıkı para politikası tonunu aşağı çekmesi halinde bölge tahvil faizlerinde geri çekilme yaşanabilir . Gösterge ve 10 yıllık tahvil faizinde %10 destek seviyesi olarak izlenebilir. Türkiye’nin 5 yıllık CDS risk primi 546 seviyesine geriledi.
EUR/USD, 1,08-1,09 bandının üst tarafına doğru güç kaybına uğruyor. Parite Fed’in toplantı kararı öncesinde bu aralıkta sıkışmasına devam edebilir. Fed’in sıkı para politikası duruşunu yumuşatması ve güvencinvari mesajlar vermesi ile bu aralığın üzerine yükseliş görebiliriz. Buna paralel paritede 1,09 direnci yukarı kırılabilir. 1,0940 sonraki direnç olarak izlenebilir. Yarın ise ECB’den daha yüksek bir oranda 50 baz puanlık faiz artırımı beklentisi de Euro için destekleyici faktör konumunda. Dolar kuru 18,70-18,80 bandının üzerine yönelim gösteriyor. Kurda 18,80’in üzerinde 18,85 sonraki direnç seviyesidir. 18,85’in altında hareket etmesi TL’de baskının ileri taşınmaması açısından öne çıkıyor. 17,70 destek olarak izlenebilir.
Petrol fiyatları nispeten yaşanan daha belirgin düşüş sonrasında toparlanma çabası gösteriyor. Brent petrolde 83,10 dolar destek iken, 87 dolar ise direnç haline geldi. Altın ons fiyatları 1890 dolar desteğine doğru yukarı tepki gösterdi. Fed’in faiz kararının ardından doların güç kaybetmesi ile 1950 dolar direncine doğru yükseliş gerçekleşebilir. Bu seviyenin aşılması halinde ise 1960 dolar sonraki direnç konumunda. 1890 dolar destek olarak izlenebilir; bu seviyenin üzerinde kısa vadeli görünümün olumlu olduğunu söyleyebiliriz. Gram altında1142 TL desteğinin üzerinde görünüm olumlu. 1179 TL ise tarihi zirve direnç seviyesidir.
BIST 100 Endeksi’nde 4955 desteğinin üzerinde kalınması kısa vadeli görünüm açısından önemli. Ağırlıklı olarak tahvil-bono ile Eurobond yatırımı yaparak belli oranda hisse senedi riski almayı isteyen yatırımcılar ise bu dönemde değişken fonları tercih edebilir.
QNB Finansinvest
https://www.qnbfi.com/
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.