Smart Güneş Teknolojileri, Gebze, Dilovası ile son olarak yeni faaliyete geçen Aliağa’daki üretim tesisleri ile birlikte FV güneş paneli üretimi ve bunun yanında anahtar teslim kurulum ve mühendislik hizmetleri, güneş enerjisi santrali yatırımları ve ticari-perakende kullanıcılara yönelik çok çeşitli güneş enerjisi çözümleri faaliyetlerini yurtiçinde ve yurtdışında sürdürmektedir.
Sektör açısından bakıldığında büyüme eğilimi söz konusu olmaktadır. Çevresel etkilerin yanı sıra enerji kaynaklarının kısıtlanması ve tükenebilir olması ile birlikte yeşil enerji yatırımları artan talebe bağlı olarak ivmelenmiştir. Bununla birlikte Enerji Bakanlığı, 2035 yılına kadar 52.900 megawattlık bir yol haritası belirlemiştir. Güneş Panelleri ve GES yatırımları en ucuz kaynak olmasından ötürü Türkiye’de yüksek talep görmektedir. Bunlar da sektörde faaliyet gösteren işletme için olumlu sonuçlara neden olmaktadır. Yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik üretimi içerisindeki payının yıllara göre artış göstermesi de bunu destek niteliktedir.
Ciroya katkı ile güçlü istihdam potansiyeli ve stratejik yatırım olarak devreye alınan Aliağa OSB Yatırımı; Devlet teşviki ile birlikte sabit yatırım tutarı 72,6 milyar TL olan Aliağa OSB yatırımında FV hücre ve panel yatırımı kapsamında 4 adet parseli kapsayan toplamda 58.309 m² yer tahsisi sağlanmıştır. 90.000 m² üzerinde kapalı alanda Ingot, Hücre, Panel ve Wafer üretimi yapılacaktır.
Şirket’in planlanan toplam yatırım tutarı 391,4 milyon USD. 2024-2026 yılları arasında özellikle Mart ayında deneme üretimine başlanan ve 2.çeyrekte üretime başlaması ile birlikte ciroya katkı sağlaması beklenen 2400 MW hücre üretimi planlaması dikkat çekmektedir. Hücre üretimi ile birlikte Türk menşei üretim yapılmış olacaktır. Hücre üretimi ile birlikte lojistik maliyetleri ve tedarik maliyetlerinin düşmesinin finansal tablolara olumlu yansıması beklenmektedir. Bununla birlikte Şirketin panel ve hücre üretimi dışında özellikle proje geliştirme ve GES kurulumları ile birlikte ciroda artış beklenmektedir.
Amerika’da ciddi bir pazar büyüklüğü olması, şirket için bölgede faaliyet gösterebilmesi açısından önemli. Amerika’nın Çin’deki vergi düzenlemesinden sonra Çin’den ithalatı durdurmasının ardından Avrupa’daki üreticiler ve Türkiye’nin ön plana çıkabilecek olmasının pazar payını artırabilmek adına olumlu sonuçlar yaratması bekleniyor. Amerika’ya yapılacak hücre ihracatının %10 ek marj sağlaması bekleniyor.
2023 yılında sahaya girmesi planlanan bir diğer yatırım ise; YEKA-4 BOR-GES Yatırımı. 8 Nisan 2022 tarihinde, güneş enerjisine dayalı yenilenebilir enerji kaynak alanları ve bağlantı kapasitelerinin tahsisine ilişkin BOR -1 (100 MWe) ihalesinde Şirket’in %100 bağlı ortaklığı Smart GES Üretim A.Ş en iyi teklifi vererek kazanmıştır. Şirket’in 100 MWe GES kapasitesine karşılık 130-140 MWp güç aralığında bir santral kurulmasını planlanmaktadır. Toplam sabit yatırım tutarı olan 1.994.972.280 TL’lik Yatırım Teşvik Belgesi alınmıştır. Böylelikle; faaliyetleri içerisine güneş enerjisine dayalı elektrik üretimi faaliyeti de katılmıştır.
Ayrıca; elektrikli araçlar şarj ağı kurulmasına yönelik, Solargize markası ile faaliyetlerin yürütülmesi için EPDK’dan 49 yıl süreyle şarj ağı işletmeci lisansını da alan ‘’Smart Solargize Yeşil Mobilite Enerji A.Ş.’’ faaliyete geçirilmiştir. Özellikle elektrikli araç üretimi ile birlikte yurtiçinde tüketimin kısa vadede sınırlı kalacak olması beklentisi mevcut dahi olsa Avrupa ve Amerika’da taleplerin artmasına bağlı olarak enerji tüketiminin de artması beklenmektedir. Bunun yanı sıra, işletmenin faaliyet alanını göz önünde bulundurduğumuzda Bulgaristan’da bir şirketin kömür santralini kapatacağına dair Avrupa Birliği’ne söz vermesi ve GES santrali için harekete geçmesi işletmenin burada da fırsat yakalayabilmesi açısından önemli bir diğer gelişme olarak takip edilmektedir.
Genel olarak ihracat üzerinde yoğunlaşmak isteyen şirketin, özellikle hücre üretimi ile birlikte ivme kazanması beklenen ihracat oranının 10 yıl içerisinde %70 seviyelerinde olması beklenmektedir.
Şirket’in FAVÖK’ü 2022 yılında %108 artış göstererek 333,1 mnTL seviyesine yükselmiştir. FAVÖK marjı 2022 yılında %13,5 olarak gerçekleşen şirketin 4Ç21’deki FAVÖK marjı ise geçen yılın aynı dönemine göre 9 baz puan yükselişle %13,4 olmuştur.
Konsolide Net kar 2022 yılında %183 oranında artış ile 238,9 mnTL seviyesinde gerçekleşmiştir. Brüt karlılık da 2022 yılında bir önceki döneme kıyasla %172 artışla 366 Milyon TL’ye ulaşmıştır. 2022 yılındaki hasılat ise bir önceki yıla göre %160 oranında artarak 2,20 Milyar TL olarak gerçekleşmiştir.
Normal şartlarda satışlar ve girdiler USD bazlı gerçekleşmekte iken TL bilançoda kur farkından kaynaklı değişimler olabilmektedir. Şirket döviz kuru riskine karşılık olarak hedge mekanizmasını kullanmaktadır. Şirket’in 689 milyon TL ne döviz pozisyon fazlası bulunmakla birlikte döviz pozisyonlarında satış gelirlerindeki döviz bazlı %40 düzeyindeki artışın etkisiyle pozitif ivme söz konusudur.
Şirket’in 2023 yılı finansallarına dair beklentiler; Ortalama 20,40TL ABD Doları kur beklentisi ile birlikte Şirket'in 2023 yılı net hasılat hedefi 6,5 milyar TL, FAVÖK hedefi 1,1 Milyar TL ve FAVÖK %16,9 olarak belirlenmiştir. 2023 yılı yatırım harcamasının ise 1.5 milyar TL civarında olması beklenmektedir.
Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.