Takip ettiğimiz bankaların toplam net karının, kredi-mevduat makasındaki daralma ve TÜFE'ye endeksli menkul kıymetlerden desteğin azalmasıyla 1Ç23'te çeyreklik bazda yüzde 42 daralırken, yıllık bazda yüzde 51 artmasını bekliyoruz. Çeyreklik bazda en sınırlı net kar daralmasının Yapı Kredi ve Garanti'den, en yüksek daralmanın ise Akbank ve İş Bankası'ndan gelmesini bekliyoruz.
Bankacılık sektöründe bu çeyreğin öne çıkan gelişmeleri, i) özel bankalarda yüzde 10-15, kamu bankalarında ortalamanın üzerinde TL kredi büyümesi; ii) artan TL mevduat maliyeti ve gerileyen TL kredi getirisi sebebiyle daralan TL kredi-mevduat makası; iii) swap maliyetinde kullanım ve düşen oran sebebiyle azalma, iv) risk maliyeti trendinde normalizasyon; iv) ücret-komisyon gelirlerinde iyi performansın devamı, operasyonel giderlerde enflasyon ve deprem etkisiyle artış; ve v) TÜFE'ye endeksli menkul kıymet gelirinde düşüş.
Geçen yılın aynı dönemine göre yüksek seyreden enflasyon ve zayıf kur bu çeyrek şirket bilançolarına önemli etkide bulundu. Takibimizde olan banka dışı şirketlerin 1. çeyrek bilançolarında olumlu beklentilerimiz olanlar şunlardır: havacılık (PGSUS, THYAO), perakende (BIMAS, MGROS, SOKM), gıda (AEFES, CCOLA, ULKER), otomotiv (DOAS, FROTO, TOASO), telekom (TCELL).
ICBC Turkey Yatırım Menkul Değerler
https://www.icbcyatirim.com.tr/tr/
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.