Bu sabah ABD vadelileri alıcılı bir görüntü sergilerlerken, Asya borsalarında karışık bir görüntü var. Bugün iyi gelen Çin ihracat verileri piyasalara bir miktar moral verse de, genel olarak küresel çapta zayıf veriler takip edilmeye devam ediliyor. Diğer yandan, ABD - Çin gerilimine yönelik haber akışının da yakından izlendiği ortamda küresel piyasalar günün geri kalanında yön bulmakta zorlanabilirler. Pariteler tarafında, Dolar gücünü korumaya devam ederken, Gelişmekte Olan Ülke para birimlerinde bu sabah ayrışmalar gözleniyor. Dolar / TL ise 7,20'nin üzerinde seyrediyor. Kurdaki hareketle birlikte BIST100 endeksi güne hafif satıcılı bir görüntüyle başlayabilir.
7 Mayıs 2020
*Yeşil ok olumluyu kırmızı ok olumsuzu göstermektedir.
Bu sabah ABD vadelileri alıcılı bir görüntü sergilerlerken, Asya borsalarında karışık bir görüntü var. Bugün iyi gelen Çin ihracat verileri piyasalara bir miktar moral verse de, genel olarak küresel çapta zayıf veriler takip edilmeye devam ediliyor. Diğer yandan, ABD - Çin gerilimine yönelik haber akışının da yakından izlendiği ortamda küresel piyasalar günün geri kalanında yön bulmakta zorlanabilirler. Pariteler tarafında, Dolar gücünü korumaya devam ederken, Gelişmekte Olan Ülke para birimlerinde bu sabah ayrışmalar gözleniyor. Dolar / TL ise 7,20'nin üzerinde seyrediyor. Kurdaki hareketle birlikte BIST100 endeksi güne hafif satıcılı bir görüntüyle başlayabilir.
MAKROEKONOMİ
Yatırımcıların, karışık açıklanan şirket kârlarını ve zayıf ekonomik verileri değerlendirmesiyle dün borsalar kısmi baskı altında kaldı. Bugün ise Çin ihracat verisinin beklentilerden iyi gelmesiyle borsalar kısmi rahatlamış durumda ve ABD vadelileri artıda işlem görmekte.
" ADP özel sektör istihdam 20,3 milyon kişiyle rekor seviyede azalırken, AB Komisyonu, Euro Bölgesi ekonomisinin bu yıl %7,7 daralmasını bekliyor. AB Komisyonu, Euro Bölgesi ekonomisinin Büyük Buhran'dan beri benzeri görülmemiş bir ekonomik şok yaşandığını dile getirdi. Bölgede enflasyonun bu yıl neredeyse sıfıra yaklaşırken, kamu borcu ve bütçe açığı ise giderek artması bekleniyor. Komisyon, Türkiye ekonomisinin ise bu yıl %5,4 daralacağını öngördü. Brezilya Merkez Bankası, politika faiz oranını 50 baz puanlık piyasa beklentilerinin üzerinde 75 baz puanlık indirimle %3 seviyesine çekti. Standard & Poor's, Türkiye'nin uzun vadeli döviz cinsinden kredi notunu "B+" ve uzun vadeli yerel para birimi cinsinden kredi notunu ise "BB-" olarak teyit etti.
" Çin 2020 için rakamsal büyüme hedefinden vazgeçmeyi değerlendiriyor. Bugün açıklanan ve 50 seviyesini aşması beklenen Çin Caixin hizmet PMI, nisan ayında 43,8 seviyesinden 44,4 seviyesine yükselerek beklenildiği kadar hızlı bir toparlanmaya işaret etmedi. Çin'in ihracatı ise %11 düşüş beklentisine karşılık %3,5 arttı. Çin'in ithalatı ise yıllık %10 gerileme beklentisine karşılık %14 geriledi. Bu arada Trump, Çin'in Faz-1 ticaret anlaşmasındaki yükümlülüklerini tam olarak yerine getirmekte olup olmadığı konusunda bir şeyler söyleyebilecek duruma bir veya iki hafta içinde gelebileceklerini söyledi.
İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) faiz kararının öne çıktığı bugün ABD'de işsizlik maaş başvuruları ile tarım dışı verimlilik izlenecek. TSİ 11'de Norveç Merkez Bankası'nın, %0,25 seviyesindeki politika faiz oranını sabit tutması beklenirken, TSİ 14'te Çekya Merkez Bankası'nın, %1 seviyesinde bulunan politika faiz oranını %0,50 seviyesine çekmesi bekleniyor.
" TSİ 15.30'da 2 Mayıs haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi açıklanacak. İşsizlik maaşı başvurularının, 3 milyon kişiye gerilemesi bekleniyor.
" Faizlerde değişiklik yapması beklenmiyor fakat BoE'nin nisan ayındaki veriler sonrası ek tedbirlere başvurup başvurmayacağı takip edilecek. Ayrıca BoE çeyreksel para politikası raporunu yayınlayacak. Raporda güncel enflasyon rakamları ve GSYH tahminleri takip edilecek.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın, koronavirüs salgını ve ekonomiye etkilerini değerlendirmek üzere, küresel yatırımcılarla gerçekleştirdiği telekonferans toplantısı takip edildi. Albayrak, rezerv, cari denge, enflasyon, büyüme ve borç yönetimi konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Cari denge tarafında azalan turizm ve ihracat gelirlerine karşın düşük seyreden emtia fiyatları nedeniyle önemli bir değişiklik beklenmediğini ve yıl sonu ufak bir cari açık beklendiğini vurguladı. Ayrıca özel sektör ve bankacılık sektöründe borç çevirme sıkıntısı olmadığını, Hazine'nin bu yıl çevirmesi gereken dış borcun yalnızca 4,7 milyar USD'ye yakın olduğunu belirtti. Son dönemlerde tartışma konusu olan rezervlere de değinen Albayrak, brüt ve toplam rezervde herhangi bir hedefin olmadığını, Merkez Bankası rezervlerinin yeterli olduğunun altını çizdi. G-20 ülkeleri ile swap görüşmesi yapıldığını ve bu konuda olumlu gelişmeler olduğunu vurguladı. Enflasyon konusunda bir baskı olmadığını, pandeminin öngörüleri zorlaştırdığını fakat ekonomik aktivitede 2.yarı normalleşme beklediğini belirtti. Ayrıca konuşmasında Türkiye'nin serbest piyasa ilkelerine bağlı olacağını ve sermaye kontrolü gibi önlemlerin olmayacağına dair de vurgu yaptı.
Fitch Solutions, Türk ekonomisinin 2020 yılında %3,4 daralarak resesyona gireceğini ve önümüzdeki yıllarda ılımlı toparlama yaşayacağı görüşünde. İthalat talebindeki keskin düşüş nedeniyle Türkiye'nin cari işlemler fazlası verdiğini ve Türkiye'nin düşen petrol fiyatları ve zayıf iç talebe bağlı olarak 2020'de enerji ithalatından 8-10 millyar dolar tasarruf sağlamasını beklediklerini de ifade etti. Yılın ikinci yarısında küresel ekonomide kademeli toparlanmanın başlamasını bekleyen kurum, bu dönemde Türkiye üzerindeki finansman baskıları ile bankacılılık sektörüne yönelik baskıların azalacağını tahmin ediyor. Türkiye'de ekonomide toparlanma en erken dördüncü çeyrekte başlayacağını ve sermaye kontrolleri beklemediklerini söyledi.
Yurt içinde otomobil ve hafif ticari araç pazarı nisan ayında koronavirüs salgını nedeniyle geçen yıla göre %14,6 daralırken 2003 yılından bu yana en zayıf nisan ayı performansını gösterdi. Geçen yılın eylül ayında bankaların düşük faizli taşıt kredisi kampanyalarıyla toparlanmaya başlayan pazar yılın ilk iki ayında hızlı büyürken, mart ve nisan itibarıyla daralmaya geçti.
ŞİRKET HABERLERİ
Anadolu Efes (AEFES, Sınırlı Negatif): Anadolu Efes'in 2020 yılı 1. çeyrek ana ortaklık net dönem zararı 83,5mn TL ile piyasanın zarar beklentisi olan 171mn TL'nin altında gerçekleşmiştir. Şirketin 1Ç2019 ana ortaklık net dönem zararı 176,8mn TL idi. Satış gelirleri 1Ç2020'de 1Ç2019'a göre %15,3 oranında artan şirketin brüt karı %11,2 oranında yükselerek 1.348mn TL'ye yükselmiştir. Operasyonel giderler aynı dönemde %19,7 oranında artarak 1.552mn TL'ye yükselirken, diğer faaliyetlerden 90,8mn TL gider kaydedilmiştir. Böylece şirketin faaliyet zararı 294,5mn TL'yi göstermiştir. FAVÖK ise %23,4 gerilemeyle 301,1mn TL seviyesinde gerçekleşirken, FAVÖK marjı 3,37 puan azalışla %6,7'ye düşmüştür. Yatırım gelirlerinden 285,5mn TL gelir, özkaynak yöntemiyle değerlenen yatırımlardan ise 55,4mn TL zarar kaydedilmiş olup finansman gideri önceki zarar 64,4mn TL'yi göstermiştir. Finansman tarafında ise 1. çeyrekte 164,7mn TL gider kaydedilmiştir. 32,4mn TL'lik vergi gideri sonrasında 263,9mn TL'lik net dönem zararı elde edilmiş olup, bu tutarın içerisinde 180,4mn TL'si kontrol gücü olmayan paylara ait zarar olduğu için ana ortaklık payına düşen net dönem zararı 83,5mn TL olmuştur.
Şirket ayrıca Kovid-19 öncesinde açıkladığı 2020 yılı beklentilerinin geçerliliğini korumadığını açıklamıştır. Bira Grubu hacimlerinin yıllık bazda düşük çift haneli düşüş kaydetmesini beklenmektedir. Şirket ayrıca taahhüt edilmemiş olan tüm operasyonel giderlerini ve yatırım harcamalarını askıya almıştır. Maliyetlerin ve operasyonel giderlerin yıllık bazda makul oranda artış göstermesi beklenmektedir. Bu nedenle, 2020 yılının ilk çeyreğinde FAVÖK marjının bir önceki yıla göre önemli oranda daralma göstermiş olmasına rağmen, bu durum sezonsallıktan kaynaklanmakta olup FAVÖK marjında tüm sene için beklenen daralmayı yansıtmamaktadır. Tasarruflar ve kısıntılar neticesinde yatırım harcamaları nominal bazda geçtiğimiz senenin altında gerçekleşecek olup net satış gelirlerinde beklenen düşüşe rağmen, yatırım harcamalarının net satış gelirlerine oranının geçen yılın seviyesinin üstüne çıkması beklenmemektedir.
Güneş Sigorta (GUSGR, Pozitif): Güneş Sigorta 1Ç2020'de 147,8mn TL net kar elde etmiştir. Şirket geçen yılın ilk çeyreğinde 21,1mn TL zarar kaydetmişti. Şirket'in prim üretimi 1Ç2020'de 664,4mn TL gerçekleşerek yıllık %51,2 oranında artış kaydederken, teknik kar 146,8mn TL olmuştur. (1Ç2019: 21,3mn TL teknik zarar) Diğer yandan, bu çeyrekte 41mn TL net yatırım geliri (1Ç2019: 10mn TL net yatırım geliri) kaydedilmiştir. Şirket'in 2020 yılı ilk çeyrek özsermaye karlılığı ise %44 olarak gerçekleşmiştir.
Logo Yazılım (LOGO, Nötr): Şirket'in 1Ç2020'deki ana ortaklık net dönem karı bir önceki yılın ilk çeyreğine göre %40 oranında artarak 20,7mn TL olmuştur. Beklenti 20mn TL kar elde edilmesi yönündeydi. Şirket'in satış gelirleri 1Ç2020'de 101,7mn TL olarak gerçekleşmiş ve bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %25 oranında artış kaydetmiştir. Yurtiçi satışlardaki gelirler, yeni müşteri kazanımında büyüme, mevcut müşteri harcamalarında artış ve e-devlet segmentinde modül ve kontör satışlarıyla yıllık %31 oranında artarak 63,3mn TL olmuştur. Romanya'daki satış gelirleri ise 38,4mn TL gerçekleşerek yıllık %16 oranında artış kaydetmiştir. Şirket'in brüt karı da %28 oranında artarak bu çeyrekte 81,5mn TL olmuştur. Diğer yandan, Logo Yazılım'ın ilk çeyrekteki net ve brüt kar marjı ise sırasıyla %20,4 ve %80,1 olarak gerçekleşmiştir. Bir önceki yılın ilk çeyreğinde bu oranlar sırasıyla %18,2 ve %78,4 idi.
Migros (MGROS, Sınırlı Pozitif): Migros'un 2020 yılı 1. çeyrek ana ortaklık net dönem zararı 136,3mn TL ile piyasanın zarar beklentisi olan 166mn TL'nin altında gerçekleşmiştir. Satış gelirleri %30,7 oranında artan Migros'un 1. çeyrek brüt karı %27 artışla 1.722mn TL olmuştur. Brüt kar marjı 0,8 puan azalışla %26,8'i göstermiştir. Operasyonel giderler %26,9 artışla 1.414mn TL'ye yükselmiştir. 70,5mn TL'lik diğer faaliyet giderleri sonrasında faaliyet karı %66,7 artışla 237,5mn TL'yi göstermiştir. Faaliyet karı marjı ise 0,8 puan iyileşmeyle %3,7 olarak hesaplanmaktadır. Migros'un FAVÖK'ü 1Ç2019'daki 490mn TL'den 1Ç2020'de %16,7 artışla 571mn TL'ye yükselirken, FAVÖK marjı %9,9'dan %8,9'a gerilemiştir. Yatırım faaliyetlerinden 1,5mn TL gider kaydeden şirketin finansman öncesi karı 236mn TL'yi göstermiştir. Finansman tarafında ise 382mn TL gider kaydeden Migros'un vergi öncesi zararı 146mn TL'ye ulaşmıştır. 9,7mn TL'lik vergi geliri yazan şirketin ana ortaklık net dönem zararı 136,3mn TL'yi göstermiştir.
Migros 2020 yılı satış büyümesi hedefini %16-18 bandından, %19-21 seviyesine çekerken, FAVÖK marjı beklentisi %8-8,5 arasındadır. Şirketin mağaza açılış hedefi 120 olurken, yatırım harcamaları beklentisi 400mn TL'dir.
Ayrıca, Şirketin mülkiyetinde yer alan İstanbul Ataşehir'deki gayrimenkulün Koçak Gold Kuyumculuk Dış Ticaret A.Ş.'ye satışı KDV hariç 206mn TL bedel ile tamamlanmıştır. Söz konusu işleme ilişkin tapu devri 6 Mayıs 2020 tarihinde gerçekleştirilmiş olup, satılan bu gayrimenkulde yer alan taşınmaz ve halen faaliyet göstermekte olan MMM Migros mağazası 20 yıl süreyle yeni mal sahibinden kiralanmıştır.
Emlak Konut GYO (EKGYO, Nötr): Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Şirket arasında imzalanan "Dönüşüm Uygulamalarına İlişkin Protokol" çerçevesinde Emlak Konut GYO tarafından ihale edilen İstanbul Ümraniye Kentsel Dönüşüm Projesi İnşaatı İşi'nin sözleşmesi 05.05.2020 tarihinde imzalanmıştır. Sözleşme Bedeli, 91,2mn TL+KDV'dir.
Gübre Fabrikaları (GUBRF, Sınırlı Pozitif): Şirketin 27/03/2020 tarihli açıklamasında, Söğüt maden sahasının Şirket bakımından en verimli ve etkin şekilde değerlendirilebilmesi için çalışmaların devam etmekte olduğu kamuoyu ile paylaşılmıştı. Bu kapsamda Koza Altın İşletmeleri A.Ş.'nin ilgili ruhsat sahasında yaptığı çalışmalar ve maden sahasında sahip olduğu gayrimenkullerin satın alınmasına ilişkin görüşmeler yapma, teklif verme ve anlaşma sağlanması halinde Yönetim Kurulu onayından geçmek kaydıyla sözleşme yapma vb. tüm mali ve hukuki işlemlerin yerine getirilmesi için İdare'ye yetki verilmesine Yönetim Kurulu tarafından oy birliği ile karar verildiği duyurulmuştur.
SEKTÖR HABERLERİ
Akaryakıt: Bugünden geçerli olmak üzere benzine 20, motorine 27 kuruş zam yapılması bekleniyor.
Otomotiv: Otomobil ve hafif ticari araç pazarı Nisan ayında koronavirüs salgını nedeniyle kesilen talebin etkisiyle geçen yıla göre %14,6 daralırken 2003 yılından bu yana en zayıf Nisan ayı performansını gösterdi. Otomotiv Distribütörleri Derneği verilerine göre Nisan'da 26,457 adet otomobil ve hafif ticari araç satıldı. Otomobil satışları Nisan'da %10,6 azalarak 21,825 adet olurken, hafif ticari araç pazarı %29,3 ile daha keskin bir daralma kaydederek 4,632 adete geriledi. Otomotiv sektöründen bir kaynak, düşük taşıt kredisi faizleri, kurumsal satışlar ve önceki aylardan gelen ön satışlar sayesinde daralmanın diğer ülkelerdeki kadar kuvvetli olmadığını ifade ederek, "Ama 2017'nin aynı ayıyla karşılaştırırsanız pazardaki düşüş %65" dedi. Türkiye araç pazarı 2018 yılında yükselen kur ve faizlerin etkisiyle ivme kaybettikten sonra kur kriziyle birlikte hızla daraldı. Satışlar kriz öncesindeki yaklaşık 1 milyon adet seviyesinden 480,000 adetlere geriledi. Geçen yılın Eylül ayında bankaların düşük faizli taşıt kredisi kampanyalarıyla toparlanmaya başlayan pazarda Ocak ve Şubat aylarındaki hızlı büyüme yerini Mart ve Nisan itibarıyla tekrar daralmaya bıraktı. (Kaynak: Reuters)
DiĞER ŞİRKET HABERLERİ
Anadolu Isuzu (ASUZU, Sınırlı Negatif): Anadolu Isuzu, 2020 yılının 1. çeyreğinde 17,7mn TL net dönem zararı kaydetmiştir. Bir önceki yılın aynı dönemdeki net dönem zararı 14,4mn TL idi. Şirketin 1Ç2020 satış gelirleri 1Ç2019'a göre %23,3 azalışla 209,2mn TL olurken, satışların maliyeti %26,3 artmıştır. Buna bağlı olarak brüt kar %8,5 azalışla 42,2mn TL'ye gerilemiştir. Operasyonel giderler %26,7 artışla 42,2mn TL olurken, diğer faaliyetlerden 9,2mn TL gelir kaydedilmiştir. Şirketin faaliyet karı 9,3mn TL'yi göstermiştir. 1Ç2019'daki faaliyet karı 17,1mn TL idi. 32,4mn TL'lik finansman gideri sonrası şirketin vergi öncesi zararı 23mn TL olurken, 5,3mn TL'lik vergi geliri kaydeden şirketin 1. çeyrek net dönem zararı 17,7mn TL seviyesinde gerçekleşmiştir.
Avivasa Emeklilik (AVISA, Sınırlı Negatif): Şirket'in 1Ç2020'deki konsolide net dönem karı 41,6mn TL gerçekleşerek yıllık %18,6 oranında gerilemiştir. Teknik kar da aynı dönemler itibarıyla %13,3 oranında gerileyerek 33,6mn TL olmuştur. Öte yandan, net yatırım gelirleri ise yıllık %78 oranında artarak 15,8mn TL olmuştur. Şirket'in 2020 yılı ilk çeyrek özsermaye karlılığı %39 olarak gerçekleşmiştir.
Ayrıca Kovid-19 (Koronavirus) salgınının küresel ekonomide ve dolaylı olarak şirketin faaliyet gösterdiği sektörde yol açtığı belirsizlik ortamı nedeniyle 7 Şubat 2020 tarihinde şirketin açıkladığı 2020 yılına ilişkin hedef ve beklentilerde güncelleme yapılması gerekliliği doğmuştur. Buna göre Şirket Yönetim Kurulu'nun, 06.05.2020 tarihli kararı ile, mevcut durumda belirsizlik halinin devam ediyor olması nedeniyle, piyasaları ve yatırımcıları yanıltmamak adına daha önce açıklamış olduğu hedef ve beklentilerimizin geri çekilmesine; Ekonomik faaliyetlerin takip edilerek, belirsizlik ortamının son bulmasının ardından güncellenecek hedef ve beklentilerin kamuya duyurulmasına; karar vermiştir.
FAİZ PİYASALARI
Çarşamba günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %8,36 seviyesinden %8,39 seviyesine yükseldi. Merkez Bankası piyasayı toplamda 176,8 milyar TL ile 149,4 milyar TL'si repo ihalelerinden karşılanacak şekilde fonladı. Geri kalan tutarın 27,4 milyar TL'si %7,75'den piyasa yapıcı bankalara kullandırıldı.
ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi, gün içerisinde %0,64-%0,74 bandında hareketin ardından, şu sıralarda %0,69 seviyelerinde seyrediyor.
Yurt içi tahvil piyasasında, küresel çapta risk iştahının baskılanması, doların güçlenmeye devam etmesi ve TL dahil birçok GOÜ para biriminin dolar karşısında değer kaybetmesinin etkisiyle verim eğrisi genelinde yükselişler görülürken, kısa vadeli tarafta 30 baz puana varan, uzun vadeli tarafta ise 50 baz puana varan yukarı yönlü hareketler gerçekleşti.
Ziraat Yatırım Menkul Değerler
www.ziraatyatirim.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.