RİSKLİ VARLIKLARDA GELEN VERİLER VE AÇIKLAMALARLA DALGALANMALAR SÜRÜYOR..
ABD'de ADP'nin açıkladığı özel sektör istihdam Nisan ayında 20.23 milyon azaldı. ABD ekonomisi korona virüsün yayılmasını önlemeye yönelik kısıtlamalardan olumsuz etkilenmeye devam ediyor. Virüsün yayılmasını önlemek amacıyla işletmelerin kapatılmasının ekonomiye verdiği hasar, yüzyılın başlarındaki Büyük Bunalımdan bu yana en büyük istihdam kaybına yol açtı.
AB'de perakende satışlar, Kovid-19 tedbirlerinin geniş ölçüde yürürlüğe girmeye başladığı Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 10,4 azaldı. Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), AB ve Euro Bölgesi'nin Mart ayı perakende satış verilerini yayımladı. Buna göre, 19 üyeli Euro Bölgesi'nde perakende satışlar Mart'ta Şubat ayına kıyasla yüzde 11,2, geçen yılın aynı dönemine göre de yüzde 9,2 geriledi. AB'de ise perakende satışlar, Mart'ta bir önceki aya kıyasla yüzde 10,4, 2019'un aynı dönemine göre de yüzde 8,2 düştü. AB ülkeleri arasında Mart'ta bir önceki aya kıyasla perakende satışlarda en fazla düşüş yüzde 18,1 ile Bulgaristan'da, yüzde 17,4 ile Fransa'da ve yüzde 16,4 ile Lüksemburg'da gerçekleşti.
Tahvil traderları, Alman anayasa mahkemesinin AMB'nin ilk parasal genişleme programına ilişkin kararından dolayı endişe duyuyor. Fransa, İtalya ve İspanya gibi ülkelerin tahvillerinin alınması büyük ölçüde bu programa bağlı. Alman mahkemesinin, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) beş yıllık parasal genişleme programına ilişkin verdiği kritik karar, Aberdeen Standard Investments ve UBS Group AG gibi kurumlara göre endişe verici. Kurumlar, merkez bankasının koronavirüse karşı son teşviki olan Pandemi Acil Durum Alım Programı üzerinde zincirleme bir etkisi olmasından endişe ediyor. Program, Euro Bölgesi'nin en kırılgan tahvil piyasaları için geçen haftalarda destek olmuştu. İtalya tahvilleri ve euro, Alman anayasa mahkemesinin Salı günü AMB'ye ilk parasal genişleme programının yasaya ne kadar uyduğunu göstermek için üç ay süre tanımasının ardından değer kaybetti. Konu, merkez bankalarının etkin bir şekilde hükümet harcamalarını finanse ettiği "parasal finansman" ile ilgili.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu Toplantısı'nın ardından yaptığı açıklamada "Türkiye koronavirüse karşı ilk dönemi tamamladı" dedi. Bakan Koca, "Artık salgın yönetiminde güncel politika ve uygulamalarımızda bazı değişikliklere gidebiliriz. Salgın kontrol altına alınmıştır ama virüsle ilgili gerçekler değişmemiştir. Evimiz virüse karşı en güvenli ortam olmaya devam etmektedir" ifadesini kullandı.
Dün ABD’de endeksler ADP özel sektör istihdam verisinden gelen 20.2 milyonluk azalma ve Trump’ın Çin’e yönelik olarak “Çin ile birkaç ay önce ticaret anlaşması yaptıklarını ve anlaşma sürecinde iki ülke ilişkileri hakkında büyük bir iyimserlik varken bu virüsün ortaya çıktığına dair ifadelerde bulunması sonrası olası ekstra bir ticari gerginlik değerlendirmesiyle karışık seyretti. Dow Jones endeksi 200 puanın üzerinde değer kaybetti ve yüzde 0,9 azalarak 23.664,64 puana geriledi. S&P 500 endeksi de yüzde 0,7 azalışla 2.848,8 puana düştü. Nasdaq endeksi ise yüzde 0,5 artışla 8.854,39 puana yükseldi. Avrupa borsaları ise petrol fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle İngiltere hariç günü düşüşle tamamladı.
USDTRY
Haftanın üçüncü işlem gününde kurda yukarı yönlü hareketin yine devam ettiğini izledik. 7.00 eşiğinin üzerine geçildikten sonra arka arkaya dördüncü günde de bu seviye üzerindeki eğilim artarak sürüyor. Virüs salgınına ilişkin ekonomik belirsizlikler ve son gelen verilerde daha da fazla hissedilen bozulmalar gelişmekte olan ülke para birimlerinin çoğunda baskı oluşturuyor. Bununla birlikte Dolar’ın da özellikle ABD’den Çin’e virüsün yayılmasına yönelik suçlamalarının sürmesiyle yeni bir ticaret savaşı ile olası yeni tarifeleri gündeme getirmesi de ayrıca bir baskı unsuru oluyor. Yurtiçinde ise beklenen swap anlaşması ile ilgili gelişme olmaması ve dün döviz karşılığı TL swap kotasyon işlemlerinde limitin %30’dan %40’a çıkarılması sonrası yükseliş devam etti. Dün Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak’ta swap konusunda birkaç ülkeyle görüşmelerin sürdüğünü belirtti. Özellikle döviz ihtiyacının somut şekilde giderilmesine yönelik somut sonuç gelmediği sürece kurda yukarı yönlü baskının sürmesi muhtemel.
Teknik olarak incelediğimizde, kurun 7,00 seviyesi üzerinde yükselişine devam ettiği gözleniyor. Devamı gelebilecek alımlar ile birlikte kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 7,22, 7,25 ve 7,2950 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası geri çekilmeler ile kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 7,1750, 7,1500 ve 7.1200 destek seviyeleri takip edilebilir.
EURTRY
Bu hafta Almanya'da anayasa mahkemesi Bundesbank'ın Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) 2.7 trilyon euroluk varlık alım programa katılım için attığı bazı adımların anayasaya aykırı olduğuna hükmetmesinin ardından Euro para biriminde satış eğiliminin güç kazandığı gözlendi. Dün ayrıca Türk Lirası üzerinde de devam eden baskı ile zayıflık devam ederken bu etkiyle EURTRY yükselişini hızlandırdı. TL’deki bu düşüş kaynaklı olarak 7.78 üzerini seviyenin denendiği gözlendi. Bu arada Dün Avrupa’da hizmet PMI verileri beklendiği gibi rekor çok düşük seviyelere geldi. Yeniden patlak veren ABD-Çin gerilimi, Almanya anayasa mahkemesi kararının AB’nin birlik konumuna ilişkin endişeleri artırması ve olumsuz ekonomik verilerle Euro’da sürecek baskı EURTRY için baskı unsurları olabilir fakat Türk Lirası’ndaki değer kaybı hızı bu şekliyle devam ederse yukarı yönlü eğilimin baskın gelmesi daha yüksek olasılık olarak izlenecek.
Teknik olarak incelediğimizde, çaprazın dün 7,71 seviyesinde dirençle karşılaştığı gözlendi. Bugün 7,64 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 7,71, 7,75 ve 7,80 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile kurdaki eğilimin aşağı yönlü olmasında ise 7,64, 7,62 ve 7,5970 destek seviyeleri takibimizde olacak.
EURUSD
Almanya anayasa mahkemesinin AMB varlık alım programına yönelik kararı ardından İtalyan ve Alman tahvil faizleri arasındaki farkın iki haftadan beri ilk defa 250 baz puana yükselmesiyle birlikte piyasalardaki riskten kaçınma eğilimi Euro para birimi üzerinde baskı yaratıyor. Piyasalar, Almanya anayasa mahkemesinin, AMB’nin tahvil alım programını gerekçelendirmesini istediği kararına endişeyle tepki verdi. Karar, koronavirüsün yarattığı ekonomik hasarın ardından merkez bankasının Euro bölgesi ekonomisini destekleme planlarına ve Avrupa Birliği’nin devamına zarar verebilir.
Ayrıca makroekonomik veriler piyasaların aradığı morale destek olmadı. ADP Özel Sektör İstihdam Değişimi raporu, ABD’de özel sektör istihdamının Nisan ayında 20.2 milyon düştüğünü gösterdi. Bu tip olumsuz senaryoda yatırımcılar, Euro karşısında ABD Doları ya da Japon Yeni gibi güvenli liman para birimlerine yönelmesi paritenin zayıf seyrinde etken oldu.
Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,0960 direnç seviyesi altında düşüş yönlü hareketine devam ettiği gözleniyor. Bugün 1,0840 seviyesinin altında hareketlerin devamı durumunda sırası ile 1,0750, 1,0720 ve 1,0650 seviyelerine doğru hareketler hız kazanma eğilimi gösterebilir. Paritenin 1.0750 trend desteğinde tutunması ile 1,0840 üzerine geçmeyi başarması durumunda yukarı yönlü tepki hareketinde artış oluşabilir. Bu durumda 1,0880, 1,0920 ve 1,0960 destek seviyeleri takibimizde olacak. Paritede yükselişlerin satış fırsatı olarak değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz
XAUUSD
Altın önceki gün % 1'den fazla değer kaybetti. Arka arkaya üçüncü günde de devam eden güçlü Dolar görünümü ve külçe Altın rafinerilerinin faaliyetlerine devam etmesiyle Altın arzının büyüyeceği ve ülkelerin koronavirüs kısıtlamalarını hafifletmeye başlamasıyla oluşan yatırımcı risk iştahındaki kademeli iyileşme görünümü ons Altın fiyatlarına dün baskı yaptı.
Dünya’nın en büyük Altın rafinerilerinden ikisinin neredeyse tüm operasyonlarını geri kazandıklarını açıklamaları ons Altın fiyatlarında baskının nedenlerinden birisi oldu dün.
ABD’de açıklanan ADP özel sektör istihdam değişimi dün 20.2 milyon azalışla rekor kırsa da bu beklenen bir gelişme olduğundan ve ekonomiler yeniden açılmaya başladığından yatırımcılar riskli varlıklara yönelmekten vazgeçmedi. Buna karşılık ons Altın düşüş yaşadı.
Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın’ın 1677-1660 Dolar bölgesinde destek bulup bulmayacağı test edilebilir. Olası artan talep ile Ons Altın’ın yukarı yönlü hareketine yeniden devam etmesi durumunda sırası ile 1700, 1710 ve kısa vadeli düşüş trend direnci 1725 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleri olacak. Olası bir aşağı yönlü harekete geçiş durumunda ise Fibo. 23.6 desteği 1677 altına geçilirse 1660 ve 1645 destek seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.
GBPUSD
GBPUSD paritesi, dün ABD ADP Özel Sektör İstihdam Değişimi raporunun sonrasında aşağı yönlü görünümünü korudu. Fakat dün 1.2330 seviyesi ile haftanın en düşük seviyesi civarında destek bulmaya çalıştı. Parite, önceki işlem gününde Avrupa seansı esnasında ise yoğun bir satış baskısı altında kaldı ve ABD Doları’nın güçlü şekilde talep bulmaya devam etmesiyle 1.2400 seviyesinin altında ve 1.223’e yakın yerlerdeki hareket eğilimini devam ettirdi.
İngiltere Başbakanı Boris Johnson dün yaptığı açıklamada, "Pazar günü sonraki adımlar için planımızın ayrıntılarını belirleyeceğim." dedi ve gelecek Pazartesi bazı kısıtlamaların hafifletilmesine yönelik önlemlere devam etmek istediklerini de sözlerine ekledi. Veriler pariteye anlamlı bir destek veremese de Boris Johnson’un dünkü yorumları İngiliz Sterlini’ne destek olabilir. Bugün piyasaların odağında BoE faiz kararı olacak. Faizde ve varlık alım miktarında bir değişiklik yapılması beklenmiyor.
Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,2300 seviyesinde destek bulmaya çalıştığı gözleniyor. Bugün 1,2300 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek tepki alımları ile paritedeki yukarı yönlü hareketlerin gözlenmesi durumunda 1,2360, 1,2400 ve 1,2440 takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin 1.230 altında aşağı yönlü hareketinin görülmesi durumunda ise 1,2240, 1,2190 ve 1,2150 destek seviyeleri test edilebilir.
USDJPY
USD/JPY paritesi, üst üste dördüncü işlem gününde de baskı altında kalmayı sürdürdü. ABD ve Çin arasındaki virüs gelişmeleri ile artan gerilim, Japon Yeni’nin güvenli liman görünümüne imkan veriyor. USDJPY PariteSSİ, ABD Dolarının talep bulması ve piyasalardaki iyimser hissiyattan nispeten etkilenmemiş görünüyor.
Dolar, önceki işlem gününde Japon Yeni karşısında zayıf görünümünü korurken, USDJPY paritesi, dün 106.00 bölgesi altına doğru yedi haftanın en düşük seviyelerine doğru düşüşüne devam etti. Dünyanın bazı bölgelerinde ekonomilerin yeniden açılmasına dair oluşan iyimserliğe rağmen yatırımcılar koronavirüs salgınının ikinci dalgası ve kötüleşen ABD-Çin ilişkilerine dair endişelerle ihtiyatlı kalmayı sürdürüyor.
Bu gelişmeler ışığında USDJPY paritesinde zayıf görünümün güvenli varlıklara olan ilgiyle devam etmesi mümkün görünüyor.
Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 106,00 seviyesinde destek bulmaya çalıştığı gözlendi. 106,00 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece tepki hareketlerinin gelmesi durumunda sırası ile 106,45, 106.80 trend direnci ve aşılabilirse 107.10 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleri olacak. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin 106.00 altında aşağı yönlü olması durumunda ise 105,60 ve 105.20 destek seviyeleri yeni hedefler olacaktır.
BRENT PETROL
Brent petrol yaklaşık 5 gündür devam eden yükseliş hareketinin ardından dün üretim kısıntılarının arz fazlalığını azaltacağına yönelik iyimserliğin, toparlanmanın beklenenden uzun ve belirsiz olabileceğine ilişkin endişelerle dengelenmesi ile birlikte hızını kesti.
Dün en yüksek 32 Dolar seviyelerini gören Brent Petrol fiyatı son gelen ekonomik veriler ve ABD-Çin arasında artan gerginliğin etkisiyle daha uzun soluklu bir toparlanma içerisine gireceğine yönelik beklentileri törpülüyor.
OPEC + koalisyonu 1 Mayıs'tan itibaren başlaya günlük 9.7 milyon varillik üretim kısıntısı uygulaması ve bunun yanında, talepte toparlanmaya yönelik ilk işaretler, dünyada ham petrol ve akaryakıt depolama kapasitelerinin dolacağına ilişkin endişelerin azalmasına yardımcı olsa da anlamlı bir fiyat yükselişi için ekonomilerde toparlanmaların somut şekilde görülmesi beklenmek durumunda kalınacak.
Teknik olarak incelediğimizde, Brent Petrolün 29 Dolar seviyesinde kısa vadeli destek bulmayı şimdilik başardığı gözleniyor. Bu destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek olası tepki yükselişleriyle Petrol’deki yukarı yönlü eğilimin yeniden gözlenmesi durumunda 30.80, 32.00 ve 32.80 Dolar takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleri olacak. Fibo. 38.2 direnci olan 32.80 seviyesi altında tutunmanın sürmesiyle gelebilecek satışlarda ise 29.00 trend desteği altına geçilirse düşüş eğilimi 27.90 ve 27.00 Dolar’a doğru düşüşlerin devamı gelebilir.
GAUTRY
Gram Altın’da Türk Lirası’ndaki değer kaybı karşısında ons Altın’daki düşüş eğiliminin gözlenmesiyle 16 Mart’tan itibaren başlayan dik yükseliş trendi üzerindeki hareketin 393 TL üst trend direncini geçemediği izleniyor. Zaman zaman ons Altın’da düzeltme hareketleri geliyor olsa da kurun 7.00 seviyesi üzerinde tutunması ve yukarı yönlü isteğin devam ediyor olması Gram Altın için yönün yukarı olmasını sağlıyor. Global ölçekte ekonomilerin yeniden açılmaya doğru gitmeleri moral olsa da Trump’ın Çin’e yönelik suçlamaları yeni bir endişe kaynağı olarak güvenli varlıklara alımların devamını sağlayabilir. Bu nedenlerle Gram Altın’da bahsettiğimiz trend üzerindeki hareketin bir süre daha korunacağını düşünüyoruz. Geri çekilmeler bu manada alım fırsatları vermeye devam edebilir.
Teknik olarak incelediğimizde, Gram Altın’ın 382 trend desteği seviyesinde kalma isteğini sürdürdüğü gözleniyor.. 382 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 393, 397 ve 400 TL takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile Gram Altın’daki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 382 altına geçilirse 378 ve 375 destek seviyeleri takip edilmelidir.
Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.