Dün Fed beklentiler dahilinde politika faizini 25 baz puan artırarak yüzde %5 - 5,25 aralığına çıkardı ve faiz artışlarının sonuna gelinebileceğinin sinyalini verdi. Diğer yandan, toplantı sonrasında konuşan Fed Başkanı Powell, enflasyona vurgu yaparak gerekirse para politikasını daha da sıkılaştıracaklarını söyleyerek veri odaklı kalmaya devam edeceklerini belirtti. Piyasa ilk etapta karar olumlu tepki verse de sonrasında Powell'ın açıklamalarının bir miktar belirsizlik yaratması nedeniyle baskı altında kaldı. ABD borsaları dün yaklaşık %0,5 - %0,8 arasında değer kaybetti. Bu arada, bölgesel bankalara yönelik endişeler de risk unsusu olarak izlenmeye devam ediliyor. Bazı bölgesel bankaların kurtarılmasına yönelik opsiyonların değerlendirildiğine yönelik gelişmeler sektöre yönelik stresin gündemde kalmasına neden oluyor. Bu sabaha bakıldığında ise ABD vadelilerinde hafif alıcılı bir seyir var. Japonya hariç MSCI Asya Pasifik endeksi de %0,5 civarında artıda seyrediyor. Dolar endeksi (DXY) yatay bir görüntü çizerken, Gelişmekte Olan Para birimleri artıda. Yurtiçi tarafta ise seçim ayına girerken Borsa İstanbul'da düşük hacimle birlikte yüksek oynaklık ve baskı dün de devam etti. Gün içerisinde 4.311 seviyesine kadar gerileyen endeks, bu seviyeden gelen alımlar sonrasında günü 4.486 seviyesinden tamamladı. Ancak kapanış negatif bölgede gerçekleşti ve TUPRS, THYAO, SISE, BIMAS ile Holdinglerin katkısına karşın BIST100 günü %0,45 oranında düşüşle tamamladı. Endekse sırasıyla EREGL, KOZAL, HEKTS, SASA ve GESAN puan bazlı en çok negatif etki yapan hisseler olarak öne çıkarken, gün sonunda 79 hisse günü ekside tamamladı. BIST100'ün bugüne ise yatay bir görüntüyle başlamasını beklerken, endekste genel olarak baskı sürebilir.
MAKROEKONOMİ
ABD'de nisan ayı S&P Global hizmet sektörü PMI verisi, 53,7'dan 53,6 seviyesine hafif aşağı yönlü revize edilerek hizmet sektöründe büyümenin hafif yavaşladığına işaret etmekle birlikte büyüme bölgesindeki seyrini üçüncü ayda sürdürdü ve son bir yıllık dönemdeki en hızlı büyümeye işaret etmeye devam etti. Detaylara bakıldığında, nisan ayı verisi, artan iç talep ve yeni müşterilerin kazanılmasının etkisiyle artan yeni işlerle Nisan 2022'den bu yana hizmet sektöründeki en hızlı büyümeye işaret etti. ABD'de nisan ayına ilişkin ISM imalat dışı endeksi ise, 51,2'den 51,9 seviyesine beklentilerin (51,8) hafif üzerinde yükselerek imalat dışı sektörlerde büyümenin hafif hızlandığına işaret etti ve büyüme bölgesindeki seyrini dördüncü aya taşıdı. Detaylara bakıldığında, yeni siparişlerdeki hızlı artışın yanında, Aralık 2015'ten bu yana en hızlı tedarikçi teslimat performansı ile imalat dışı sektörlerde büyümenin hızlandığı gözlendi.
Bunun yanında, ABD'de istihdam piyasası verilerinden nisan ayı ADP özel sektör istihdam verisi izlendi. ADP özel sektör istihdam artışı, nisanda 142 bin kişi seviyesinden 296 bin kişi seviyesine yükselerek beklentilerin (150 bin kişi artış) belirgin şekilde üzerinde geldi ve böylece Temmuz 2022'den bu yana en güçlü seviyede gerçekleşti. Nisanda özel sektör istihdamındaki güçlü artışta, özellikle işverenlerin, personel maaş artışlarını kontrol altında tutmalarının desteğiyle yoğun bir şekilde işe alımları artırmaları etkili oldu. Detaylara bakıldığında hizmetler, inşaat ve madencilik sektörleri istihdam artışı kaydederken, buna karşın imalat sanayinde istihdamın düşüşünü sürdürmesi ve hizmet sektöründe bazı sektörlerde (finansal hizmetler vb.) istihdam düşüşleri gözlenmesi, istihdam artışının tabana yaygın olmadığına işaret etti.
Yurt içinde ise, TÜİK tarafından nisan ayı TÜFE ve ÜFE verileri yayınlandı. Nisan ayında TÜFE, Bloomberg piyasa beklentisi olan %2,60'ın altında aylık %2,39 arttı (martta aylık %2,29 artmıştı), TÜFE yıllık bazda ise devam eden baz etkisiyle birlikte %50,51'den %43,68'e geriledi ve böylece Aralık 2021'den bu yana en düşük seviyede gerçekleşti. Öte yandan, çekirdek B ve C göstergelerindeki aylık artış ortalama %2,98 ile manşet enflasyonun üzerinde gerçekleşti, B çekirdek göstergesi yıllık %52,11'den %48,02'ye, C endeksi %47,36'dan %45,48'e geriledi.
• Aylık TÜFE'ye mallar ve hizmet ayrımında bakıldığında, bir önceki aya göre hafif hızlanmada, özellikle hizmet grubu enflasyonundaki hızlanmanın (%3,08'den %3,89'a) belirleyici olduğu gözlenmekte. Hizmet grubu enflasyonunda, özellikle haberleşme hizmetlerinde (%1,04'ten %8,02'ye) ve ulaştırma hizmetlerinde (%1,01'den %3,08'e) belirgin hızlanmaların öne çıktığı görülürken, lokanta ve otellerdeki (%3,85'ten %4,24'e) hızlanmanın ise daha sınırlı kaldığı gözlenmekte, buna karşın kiradaki artış hızının hafif yavaşlamakla (%4,89'den %4,37'ye) birlikte yüksek seviyelerde seyrettiği görülüyor. Mallar grubu enflasyonunda ise kısmi yavaşlama (%1,98'den %1,80'e) görülmekle birlikte, aylık TÜFE'deki artışın altında artış kaydettiği gözlenmekte. Mallar grubundaki aylık yavaşlamada, özellikle enerji grubundaki belirgin düşüşün (%0,38 artıştan %3,86 düşüşe) ana belirleyici olduğu görülmekte. Hükümetin nisan ayından itibaren sanayide kullanılan doğal gaz tarifesinde %20 indirim uygulamasının ve elektrikte tüm abone gruplarında %15 indirime gitmesinin olumlu etkileri enerji grubu fiyatlarındaki belirgin düşüşte görülmekte. Bunun yanında, mallar grubu enflasyonunda, gıda ve alkolsüz içecekler grubunda aylık bazda sınırlı hızlanma (%3,84'ten %3,95'e) gözlenirken, alt kalemler bazında işlenmemiş gıda grubundaki hızlanmanın (%5,72'den %7,52'ye) belirleyici olduğu ve özellikle taze meyve ve sebze fiyatlarının aylık bazda yeniden artışa geçmesi (%2,69 düşüşten %3,32 artışa) dikkat çekmekte, buna karşın ekmek ve tahıllar öncülüğünde işlenmiş gıda grubundaki yavaşlamanın (%2,32'den %0,97'ye) ise gıda ve alkolsüz içecekler grubundaki hızlanmayı sınırlandırdığı görülmekte. Enerji ve gıda dışı mallar grubunda ise aylık hızlanma (%1,12'den %2,31'e) görülmekle birlikte, aylık TÜFE'deki artışın hafif altında artış kaydettiği gözlenmekte. Enerji ve gıda dışı mallar grubundaki aylık hızlanmada, özellikle temel mallarda giyim ve ayakkabı grubunun beş aylık düşüşünün ardından yeniden artışa geçmesi (%2,02 düşüşten %3,80 artışa) ana belirleyici olduğu görülmekte. Bunun yanında temel mallarda dayanıklı mallar (altın hariç) grubunun artış hızının (%1,67'den %3,05'e) artması da enerji ve gıda dışı mallar grubundaki artışın hızlanmasında etkili olmuş. Öte yandan, enerji ve gıda dışı mallar grubunda, alkollü içecekler, tütün ve altın grubu fiyat artışının (%0,33'ten %0,77'ye) hızlanmakla birlikte düşük seviyelerde gerçekleştiği gözlenmekte.
• Enerji kalemindeki düşüş ÜFE'deki artışı sınırlamaya devam etti. Bununla birlikte nisan ayında başta gıda ürünleri ve tekstil ürünlerinin etkisiyle ÜFE aylık %0,81 artış kaydetti, bir önceki ay %0,44 artış kaydetmişti (ÜFE 2022 yılında ortalama %5,9 artış, 2003 yılından bu yana ortalama %1,3 artış gösterdi). Yıllık bazda ÜFE %62,45'ten %52,11 seviyesine gerileyerek Ekim 2021'den bu yana en düşük seviyede gerçekleşti.
• Yılın ilk yarısında enflasyonda baz etkisi yıllık yavaşlamada etkili olmaya devam edecektir, bununla birlikte depremlerin üretim, iş gücü ile tedarik zinciri ve konut kiraları üzerindeki etkisinin yanında, tarımsal ürünlerin rekolteleri, gıda fiyatlarının ve yönetilen ve yönlendirilen fiyatların seyri, ayrıca depremler ve seçim nedeniyle uygulanacak para ve maliye politika adımları enflasyon üzerinde önümüzdeki dönemde belirleyici unsurlar olacaktır. Özellikle, hükümet tarafından en düşük emekli aylıklarında ve bayram ikramiyelerinde artışa gidilmesi, EYT düzenlemesi, asgari ücrette ara dönemde artışa gidileceğinin açıklanması gibi tüketim talebini artırıcı adımlar enflasyonu yukarı yönlü etkileyebilir, buna karşın hükümetin nisan ayından itibaren sanayide kullanılan doğal gaz tarifesinde ve elektrikte tüm abone gruplarında indirime gitmesinin ise enflasyonu düşürücü yöndeki etkileri izlenecektir.
• TÜFE'nin detaylarını incelediğimizde; 1,06 puanla en yüksek etkiyi veren kalem, başta işlenmemiş gıda kaynaklı olmak üzere ''Gıda grubu'' oldu. Et ve balık ürünleri (kuzu ve dana eti, kümes hayvanları eti, yenilebilir sakatatlar, balık ve deniz ürünleri) ve taze meyvelerin öncülük etmesiyle nisan aylarının üzerinde bir gıda enflasyonu görmekteyiz. Buna karşın, nisanda katı ve sıvı yağlar ve süt ürünleri (taze süt, peynir hariç diğer süt ürünleri) ve yumurtadaki fiyat düşüşleri ise gıda fiyatlarındaki artışı sınırlandırmış. Bisikletler, motorlu araçlar (benzinli otomobil ve dizel motorlu araçlar), kişisel ulaştırma araçları ile ilgili diğer hizmetler, deniz yolu ile yolcu taşımacılığı, karayolu ile ve havayolu ile yolcu taşımacılığındaki artışlarla ''Ulaştırma'' kaleminin TÜFE'ye etkisi 0,37 puan oldu, buna karşın kişisel ulaştırma araçlarının yakıt ve yağlarındaki fiyat düşüşü, ulaştırma grubundaki artışı sınırlandırdı. Yemek hizmetlerindeki artışla ''Lokanta ve oteller'' kalemi 0,36 puan TÜFE'yi etkiledi. ''Giyim ve ayakkabı kaleminin'' ise, çocuk ve bebek ayakkabısı, kadın, erkek ve çocuk giyim ürünleri, kuru temizleme, giysi onarımı, dikişi ve kiralanması fiyatları öncülüğünde TÜFE'ye etkisi 0,21 puan oldu, bununla birlikte nisanda giyim ve ayakkabı grubundaki aylık artışın, nisan ayları ortalamasının belirgin şekilde altında kaldığı gözlendi. Telefon ve telefaks hizmetlerindeki güçlü artışın etkisiyle ''Haberleşme'' kaleminin TÜFE'ye etkisi 0,19 puan seviyesinde gerçekleşti. Fırın, ocak, buzdolabı, dondurucu, çamaşır makinesi, kurutucu, bulaşık makinesi, elektriksiz mutfak eşyaları ve ev gereçleri, ev içi hizmetler, ev eşyalarının yıkanması ve kuru temizlenmesi hizmetleri, çatal-bıçak takımı ve gümüş eşyalar ve yemek odası ve oturma odası mobilyaları fiyatlarındaki artışlarla ''Ev eşyası'' kalemi aylık enflasyona 0,13 puan etkide bulundu. ''Konut'' kalemi ise TÜFE'yi negatif etkileyen tek kalem oldu. Konut kalemindeki düşüşte, özellikle kiracı tarafından ödenen gerçek kira, şebeke suyu ve konutun bakım ve onarımı için malzemelerin fiyatlarındaki artışlara karşın elektrik fiyatındaki belirgin düşüşün (%15 düşüş) yanında, likid hidrokarbonlar ve katı yakıtların fiyatlarındaki düşüşler etkili oldu.
• Nisan ayında ÜFE'deki artışın sanayi gruplarına göre ana belirleyicileri; dayanıksız tüketim malları ve sermaye malı oldu. Dayanıklı tüketim malları ve ara malı kalemlerinde ise daha sınırlı artışlar gözlendi. Buna karşın enerji kalemindeki belirgin düşüş ise ÜFE'deki artışı sınırlandırmaya devam etti.
• ÜFE'deki artışta alt sektörler bazında belirleyicilere baktığımızda, gıda ürünleri, tekstil ürünleri, ana metaller, motorlu kara taşıtları, fabrikasyon metal ürünler, kauçuk ve plastik ürünler, makine ve ekipmanlar, elektrikli teçhizat, metalik olmayan diğer mineral ürünler ve diğer madencilik ve taş ocakçılığı ürünleri en yüksek etkiye sahip olan kalemler.
Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,
ABD tarafında, mart ayına ilişkin dış ticaret dengesi verisi TSİ 15.30'da açıklanacak. Aylık bazda ihracat ocak ayında son dört ayın en yüksek seviyesine yükselmesinin ardından şubatta %2,7 düşüşle 251,2 milyar USD'ye gerilerken, ithalat ise ocak ayında son üç ayın en yüksek seviyesine ulaşmasının ardından şubatta aylık bazda %1,5 düşüşle 321,7 milyar USD seviyesine gerilemişti. Aylık bazda ihracat son dokuz ayın en düşük seviyesine yakın gerçekleşirken, ithalat ise kasımdan bu yana ilk kez düşüş kaydetmişti. Böylece şubatta dış ticaret açığı aylık bazda ihracatın ithalattan fazla düşmesiyle 68,7 milyar USD'den 70,5 milyar USD seviyesine yükselerek son dört ayın en yüksek seviyesine ulaşmıştı.
Ayrıca ABD'de istihdam piyasası verilerinden, 29 Nisan haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi TSİ 15.30'da izlenecek. Son açıklanan haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları, hafif yükseliş beklentilerine karşın 246 bin kişi seviyesinden 230 bin kişi seviyesine gerileyerek düşük seviyelerdeki seyrini sürdürmüştü ve istihdam piyasasında sıkı görünümün korunduğuna işaret etmişti.
Avrupa tarafında ise, piyasaların odak noktasında TSİ 15.15'te ECB'nin faiz kararı ve TSİ 15.45'te ECB Başkanı Lagarde'ın konuşması olacak. ECB, mart ayındaki toplantısında bölgede enflasyonun uzun bir süre çok yüksek seviyede kalacağının öngörüldüğünü belirterek faizleri beklentilerle uyumlu olarak 50 baz puan artırmıştı. Bununla birlikte ECB, mart ayında finansal piyasalarda yaşanan gerilimi yakından izlediklerini, faiz patikası için mevcut belirsizlik ortamında bir sinyal vermenin mümkün olmadığını ve kararlarını veri odaklı almaya devam edeceğini vurgulamıştı. Son günlerde ECB üyelerinin, bugünkü toplantıda 25 veya 50 baz puanlık faiz artışını destekleme konusunda bölündükleri gözlenmekteydi. Piyasa beklentisi ise, Banka'nın bugünkü toplantıda faizleri 25 baz puan artırması yönünde.
Ayrıca Avrupa genelinde son ekonomik görünüme ilişkin bilgi verecek olan nisan ayı HCOB hizmet sektörü nihai PMI verileri takip edilecek. Öncü verilere göre nisanda hizmet PMI'lar ise, bölge genelinde artış kaydederek hizmet sektöründe büyümenin hızlandığına işaret etmişti ve 50 eşik seviyesinin üzerinde büyüme bölgesindeki seyirlerini sürdürmüştü.
Bunun yanında, Euro Bölgesi'nde mart ayına ilişkin ÜFE verisi TSİ 12'de açıklanacak. Bölgede şubat ayına ilişkin ÜFE, aylık bazda %0,5 oranında düşüş sergileyerek düşüşünü ikinci aya taşımıştı, yıllık bazda %15,1'den %13,2 seviyesine gerileyerek yavaşlamayı sürdürmüştü. Detaylara bakıldığında, şubatta ÜFE'deki düşüşte enerji fiyatlarının art arda ikinci kez gerilemesinin yanında, ara mal fiyatlarının sınırlı gerilemesi etkili olmuştu. ÜFE'deki yavaşlamanın sürmesi bekleniyor.
Öte yandan, küresel ticaretin görünümüne ilişkin de sinyal verecek olan Almanya mart ayı dış ticaret verileri TSİ 09'da açıklanacak. Almanya'da ihracatın aylık bazda şubatta artış hızı %2,5'ten %4,2'ye hızlanırken, ithalat ise ocakta aylık %1,4 düşüşün ardından şubatta aylık %4,6 artışla toparlanma kaydetmişti. Özellikle, şubatta ihracat 10 ayın en yüksek aylık artışıyla rekor seviyeye ulaşmıştı, ithalat ise son üç ayın en yüksek seviyesinde gerçekleşmişti. Martta ise aylık bazda ihracatın %2,2 düşüşle ve ithalatın ise %2,1 düşüşle kısmi zayıflaması bekleniyor.
Ayrıca Norveç Merkez Bankası'nın faiz kararı TSİ 11'de takip edilecek. Banka, mart ayındaki toplantısında politika faizini beklentilerle uyumlu olarak 25 baz puan artışla %3 seviyesine yükseltmişti. Ayrıca Banka, enflasyonun, hedefin belirgin şekilde üzerinde seyrettiğini ve enflasyonu kontrol altına almak için daha yüksek bir politika faizine ihtiyaç bulunduğunu değerlendirdiğini vurgulamıştı. Piyasa beklentisi ise Banka'nın bugünkü toplantısında politika faizini 25 baz puan artışla %3,25 seviyesine yükseltmesi yönünde.
Yurt içinde ise, TSİ 10.30'da TCMB tarafından yılın ikinci Enflasyon Raporu yayınlanacak. Yılın ikinci Enflasyon Raporu'nda TCMB'nin yıl sonu TÜFE tahmini ve enflasyon patikası takip edilecek ve TCMB Başkanı Kavcıoğlu'nun sunumunda vereceği mesajlar izlenecek.
Ayrıca TSİ 10'da TCMB tarafından nisan ayına ilişkin Aylık Fiyat Gelişmeleri Değerlendirmesi Raporu yayınlanacak.
Bunun yanında, TSİ 14.30'da TCMB tarafından nisan ayı reel efektif döviz kuru endeksi verisi yayınlanacak. Mart ayı reel efektif döviz kuru endeksi, aylık %1,3 oranında artışla 58,60 seviyesinden 59,38 seviyesine yükselerek yükselişini üçüncü aya taşımıştı ve böylece Ekim 2021'den bu yana en yüksek seviyelerdeki seyrini sürdürmüştü.
ŞİRKET HABERLERİ
Aksigorta (AKGRT, Pozitif): Aksigorta 1Ç2023'te 127,3mn TL konsolide net kar kaydetmiştir. Piyasanın beklentisi 130mn TL net kar idi. Şirket'in genel teknik bölüm dengesi 287,5mn TL gerçekleşirken, net yatırım giderleri 45,5mn TL olmuştur. Şirket geçen yılın ilk çeyreğinde 293,2mn TL'lik genel teknik zararı ve 18,1mn TL net yatırım giderleri ile birlikte 254,3mn TL net dönem zararı kaydetmişti.
Öte yandan, Sermayesini temsil eden paylarının tamamı Şirkete ait olan bağlı ortaklığı Sabancı Ageas Sağlık Sigorta A.Ş.'nin mevcut 60mn TL nominal değerli ödenmiş sermayesinin 40mn TL nominal değerde nakden artırılarak 100mn TL'ye çıkarılmasına; bu sermaye artırımında Şirketin yeni pay alma hakkının tamamen ve nakden kullanılarak sermaye artırımına iştirak edilmesine karar veriliştir.
Anadolu Efes (AEFES, Nötr): Anadolu Efes'in 2023 yılı 1. çeyrek ana ortaklık net dönem karı 409mn TL ile piyasa beklentisi olan 490mn TL'nin bir miktar altında gerçekleşmiştir. Şirketin 1Ç2022 ana ortaklık net dönem zararı 132mn TL idi. Satış gelirleri 1Ç2023'de 1Ç2022'ye göre %78,4 oranında artmış ve 24.566mn TL olmuştur. (Piyasa Beklentisi: 24.640mn TL) Şirketin brüt karı ise %89,7 artışla 9.078mn TL'ye ulaşırken, brüt kar marjı yıllık 2,2 puanlık artışla %37 seviyesinde gerçekleşmiştir. Operasyonel giderler aynı dönemde %71,7 oranında artış kaydederek 6.183mn TL olurken, diğer faaliyetlerden 95mn TL net gider kaydedilmiştir. Böylece şirketin faaliyet karı 2.799mn TL'yi göstermiştir. 1Ç2022'de faaliyet karı 672mn TL idi. 1Ç2023 faaliyet kar marjı ise yıllık 6,5 puan artışla %11,4 seviyesini göstermiştir. Anadolu Efes'in FAVÖK'ü 1Ç'de %97,5 artmış ve 4.023mn TL'ye yükselmiştir. (Piyasa Beklentisi: 3.628mn TL) FAVÖK marjı da 1,6 puan artmış ve %16,4'ü göstermiştir. Yatırım faaliyetlerinden gelirler net 6mn TL olmuştur. 1Ç2023'de özkaynak yöntemiyle değerlenen yatırımlardan ise 49mn TL gider kaydedilmiştir. Böylelikle finansman gideri öncesi faaliyet karı 2.757mn TL'yi göstermiştir. Finansman tarafında ise 1. çeyrekte 534mn TL net gider kaydedilmiştir. 1Ç2022'de 126mn TL net finansman gideri oluşmuştu. 951mn TL'lik vergi gideri sonrasında 1.273mn TL'lik net dönem karı kaydedilmiş olup, bu tutarın içerisinde 864mn TL'si kontrol gücü olmayan paylara ait kar olduğu için ana ortaklık payına düşen net dönem karı 409mn TL olmuştur.
Şirket ayrıca 2023 beklentilerini korumuştur. Konsolide satış hacminin düşük-orta tek haneli oranda büyümesi beklenmektedir. Konsolide Net Satış Gelirlerinin kur çevrim farkının etkisinden arındırılmış olarak düşük 30'lu yüzdelerde artması beklenmektedir. Konsolide FAVÖK marjının 100-200 puan civarında daralması beklenmektedir. Yatırım harcamalarının satış gelirlerine oranının konsolide bazda yüksek tek haneli olması beklenmektedir.
Anadolu Isuzu (ASUZU, Sınırlı Pozitif): Anadolu Isuzu, 2023 yılı 1. çeyrek net dönem karını 239mn TL olarak açıklamıştır. Bir önceki yılın aynı döneminde ise Şirket 105mn TL net dönem karı açıklamıştı. Şirket 2022'nin 1. çeyreğinde 934mn TL olan satış gelirlerini, 1Ç2023'de %144 oranında arttırarak 2.278mn TL'ye çıkarmıştır. Brüt kar ise %120,8 oranında artmış ve 571mn TL olarak gerçekleşmiştir. Şirketin operasyonel giderleri %93,8 oranında artarak 244mn TL olurken, net faaliyet karı da 286mn TL (1Ç2022'de 98mn TL net faaliyet karı) olarak gerçekleşmiştir. Bunun yanında Şirketin FAVÖK'ü 1. çeyrekte 358mn TL olurken FAVÖK marjı yıllık 0,5 puan azalmış ve %15,7 olmuştur. Finansman tarafında 63mn TL net gider kaydedilirken, 28mn TL vergi geliri sonrası Şirket'in 2023 yılı 1. çeyrek net dönem karı 239mn TL olarak gerçekleşmiştir.
Brisa Bridgestone (BRISA, Sınırlı Pozitif): Şirket'in 1Ç2023 net dönem karı 533mn TL olmuştur. Piyasa beklentisi şirketin 497mn TL net dönem karı açıklaması yönündeydi. Şirket 1Ç2022'de 613mn TL net dönem karı kaydetmişti. Şirket'in satış gelirleri 1. çeyrekte 2022'nin aynı dönemine göre %71,8 oranında artmış ve 4.662mn TL olarak gerçekleşmiştir. Satış maliyetleri %89,6 oranında artan şirketin brüt karı %41,7 oranında artmış ve 1.433mn TL'ye yükselmiştir. Brüt kar marjı ise 6,5 puan azalarak %30,7 olmuştur. Operasyonel giderleri %101,6 oranında artan şirket, diğer faaliyetlerden 25mn TL net gider ve 2mn TL'lik diğer kazanç kaydetmiştir. Bunlara bağlı olarak, faaliyet karı 855mn TL'yi göstermiştir. Şirket'in FAVÖK'ü 963mn TL ile yıllık %20,5 oranında artış kaydetmiştir. FAVÖK marjı ise 8,8 puan azalışla 1Ç2023'de %20,7 olmuştur. Brisa'nın (Kur korumalı mevduat geliri kaynaklı) yatırım faaliyetlerinden net gelirleri ilk çeyrekte 108mn TL olmuş ve net dönem karını desteklemiştir. Şirketin finansman giderleri ilgili dönemde 207mn TL'yi göstermiştir. Vergi öncesi karı 756mn TL olan şirketin 219mn TL vergi gideri sonrası 1. çeyrek net dönem karı 533mn TL olmuştur.
Galata Wind Enerji (GWIND, Nötr): Şirket'in 2023 yılının ilk çeyreğindeki ana net dönem karı geçen yılın aynı dönemine göre %29,5 oranında artarak 235,8mn TL'ye çıkmıştır. Şirket'in satış gelirleri yıllık %16,2 oranında büyüyerek 337mn TL'ye çıkarken brüt kar da %6,3 oranında artarak 262,8mn TL'ye yükselmiştir. Brüt kar marjı ise 7,3 puan azalarak %78'e gerilemiştir. Şirketin operasyonel giderleri aynı dönemde %55,5 oranında artışla 11,3mn TL olurken, diğer faaliyetlerinden 34mn TL net gelir kaydedilmiştir. Böylece faaliyet karı 285,5mn TL'ye yükselmiştir. Şirket'in FAVÖK'ü aynı dönemde %4,4 oranında artarak 267,9mn TL olurken, FAVÖK marjı 9,1 puan düşmüş ve %79,5 olarak gerçekleşmiştir. Şirket, bu çeyrekte 24,5mn TL net finansman gideri yazmıştır. Son olarak Şirket, 25,2mn TL'lik vergi gideri sonrasında 1Ç2023'de 235,8mn TL net dönem karı kaydetmiştir.
Migros (MGROS, Pozitif): Şirket'in 2023 yılının ilk çeyreğindeki ana net dönem karı geçen yılın aynı dönemine göre %253,5 oranında artarak 560mn TL'ye çıkmıştır. Piyasanın ortalama kar tahmini 329mn TL idi. Şirket'in satış gelirleri yıllık %121,5 oranında büyüyerek 27.184mn TL'ye (Beklenti: 25.208mn TL) çıkarken, online kanalların toplam satışlar içindeki payı artmaya devam etmiş ve 1Ç2023'te %17,2'ye (tütün ve alkol ürünleri hariç) yükselmiştir. Migros, 2023 yılının ilk çeyreğinde 98 yeni mağaza açmıştır. Brüt kar ise 6.550mn TL ile %109 oranında artmıştır. Fiyat indirimlerinin devam etmesinin etkisiyle brüt kar marjı göreceli düşük seviyede kalırken, yıllık brüt kar marjı 1,4 puan düşerek %24,1 olmuştur. Öte yandan, Şirket'in faaliyet giderleri 5.204,5mn TL gerçekleşirken, FAVÖK geçen yılın ilk çeyreğinde göre %84,3 oranında artmış ve 1Ç2023'te 1.776mn TL (Beklenti: 1.457mn TL) olmuştur. FAVÖK marjı ise %6,5 olarak gerçekleşmiştir. Geçen yılın ilk çeyreğinde FAVÖK marjı %7,9 idi. Şirket bu çeyrekte 205,7mn TL net finansman gideri kaydederken, esas faaliyetlerden 395,9mn TL net diğer gider oluşmuştur.
1Ç2023'teki güçlü satış momentumunu dikkate alarak Migros, 2023 yılı için %75-80 olan konsolide satış büyümesi beklentisini yukarı yönlü revize etmiş ve %80-85'e yükseltmiştir. Diğer taraftan Şirket, konsolide FAVÖK marjı hedefini %7,0-7,5 aralığı olarak korumuştur. 2023 yılı için ~365 olan yeni mağaza açılış hedefi değiştirilmezken, ~4,0 milyar TL'lik yatırım harcamaları hedefi de korunmuştur.
Türk Hava Yolları (THYAO, Sınırlı Pozitif): THY 2023 yılının ilk çeyreğinde 4,4 milyar TL (233mn USD) net dönem karı kaydetmiştir. Piyasanın kar beklentisi 3,1 milyar TL, bizim kar beklentimiz 3,4 milyar TL idi. Tahminimizdeki sapmada finansman tarafında net gider beklentimize karşın net gelir kaydedilmesi etkili olmuştur. Şirket 1Ç2022'de 2.220mn TL (161mn USD) net dönem karı kaydetmişti. Satış gelirleri 1. çeyrekte %92,6 oranında artarak 82,1 milyar TL'ye (Piyasa beklentisi: 81,9 milyar TL) yükselen şirketin satışların maliyeti %97,1 artmış ve 69,8 milyar TL olarak gerçekleşmiştir. Böylelikle brüt kar 12,2 milyar TL olmuştur. Brüt kar marjı %14,9'u göstermiştir. Aynı dönemde operasyonel giderler 9,7 milyar TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden ise 1Ç2023'de 0,4 milyar TL net gider kaydedilmiştir. Böylece Şirket'in faaliyet karı 2,2 milyar TL olmuştur. Ek olarak, Şubat ayındaki yıkıcı depremin esas faaliyet karına negatif etkisi 190mn USD olarak açıklanmıştır (bağışlar ve tahliye uçuşları). 1. çeyrekte yatırım faaliyetlerinden özellikle finansal yatırımlar faiz geliri ile devlet teşvikleri sayesinde 2,6 milyar TL net gelir kaydedilmiştir. Ek olarak, iştiraklerden net giderler Sun Express kaynaklı 232mn TL'yi göstermiştir. Şirketin FAVÖK rakamı 1Ç2022'ye göre %44,4 artarak 1Ç2023'de 11,9 milyar TL seviyesinde gerçekleşmiştir. (Piyasa beklentisi: 13 milyar TL) FAVÖK marjı 1Ç2022'deki %19,4'e göre 4,8 puan gerilemiş ve %14,5 olmuştur. Finansman tarafında da çoğunlukla türev işlemler sebebiyle 0,7 milyar TL net gelir kaydedilmiştir. Tüm bunlara bağlı olarak vergi öncesi kar 5,2 milyar TL olurken, 0,8 milyar TL'lik vergi gideri sonrası 4,4 milyar net dönem karı açıklanmıştır.
Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB, Sınırlı Pozitif): TSKB'nin 1Ç2023'teki net dönem karı önceki çeyreğe göre hafif düşerek 1.407mn TL olarak gerçekleşmiştir. Bizim kar beklentimiz 1.280mn TL iken, piyasanın ortalama kar beklentisi 1.325mn TL idi. Net faiz gelirleri beklentimizden düşük, operasyonel giderler ise yüksek gelmiştir. Karşılık gideri ise tahminimizin altında gerçekleşmiştir. Diğer yandan, yıllık olarak %132'lik kar artışı sağlanmıştır.
Çeyreksel bazda; net faiz gelirleri %24,2 oranında azalarak 1Ç2023'te 1.569mn TL'ye gerilemiştir. TÜFE'ye endeksli tahvillerden elde edilen gelir 1.095mn TL'den 671mn TL'ye düşmüştür. Net ücret ve komisyon gelirleri ise %63,7 oranında artarak 63,8mn TL'ye yükselmiştir. Bununla birlikte, ticari kar 117,8mn TL(önceki çeyrek 5,1mn TL) gerçekleşerek karı desteklerken, önemli kısmı serbest kalan karşılıklardan olmak üzere diğer faaliyetlerden 300mn TL gelir yazılmıştır. Karşılık giderleri ise 912,7mn TL'den bu çeyrekte 115mn TL'ye düşmüştür. TSKB bu çeyrekte 50mn TL serbest karşılık ayırmıştır. Öte yandan, operasyonel giderler %134 oranında artış göstermiş ve 296mn TL'ye (Deprem bağışı 58mn TL) yükselmiştir. 180mn TL'lik iştirak geliri ve 420,2mn TL'lik vergi gideri sonrasında Banka'nın yılın ilk çeyreğindeki net karı 1.407mn TL olmuştur. Banka'nın ortalama özsermaye karlılığı %42 olmuştur. Önceki çeyrekte bu oran %50,4 idi.
Alarko Holding (ALARK, Nötr): Şirketin bağlı ortaklığımız Altek Alarko Elektrik Santralleri, 19.11.2022 tarihinde yayınlanan Elektrik Piyasasında Depolama Faaliyetleri Yönetmeliği kapsamında, depolamalı elektrik üretim tesisi projesi için toplamda 70 MW kurulu gücünde kapasiteye sahip olacak şekilde güneş enerjisine dayalı elektrik üretim tesisleri ve bu tesisler kapsamında 70 MWsaat kapasiteli elektrik depolama tesisi kurmak için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na ön lisans başvurusunda bulunmuştur.
Doğuş Otomotiv (DOAS, Nötr): Şarj ünitesi, şarj istasyonları ve şarj ağı kurulması, işletilmesi ve şarj hizmeti sunulması konularında faaliyet göstermek üzere; Doğuş Otomotiv'in tek pay sahibi olarak % 100'üne iştirak edeceği 50mn TL sermayeli Doğuş Şarj Sistemleri Pazarlama ve Ticaret AŞ (D Power) unvanlı şirketin kurulmasına karar verilmiştir.
Erbosan Erciyas Boru (ERBOS, Sınırlı Negatif): Şirket dün yapılan Yönetim Kurulu Toplantısı'nda çinko oksit geri kazanım tesisi ile ilgili olarak; uluslararası piyasalarda emtia fiyatlarındaki sert düşüş, üretilen çinko oksitin satış pazarlarındaki daralma, hammadde ve enerji maliyetlerindeki artışlar nedeniyle çinko oksit tesisinde üretimin geçici olarak durdurulmasına karar verilmiştir.
Vestel Beyaz (VESBE, Sınırlı Pozitif): Şirketin Yönetim Kurulu, hisse başına brüt 0,22TL (net 0,20TL) kar payı dağıtım teklifini Genel Kurul onayına sunma kararı almıştır. Teklif edilen nakit kar payı hak kullanım tarihi 31 Temmuz 2023'tür. Son kapanış değerine göre temettü verimi %2,2 olarak hesaplanmaktadır.
SEKTÖR HABERLERİ
Bankacılık: BDDK, 2023 yılının Mart ayına ait Bankacılık Sektörü verilerini açıkladı. Buna göre; Bankacılık sektörünün Mart ayı net dönem karı bir önceki aya göre %58,8 oranında artarak 41,7 milyar TL'ye çıkmıştır. Kredilerden alınan faiz gelirlerinde tekrar toparlanma gözlenmesi ve menkul kıymetlerden elde edilen gelirdeki yükseliş karı desteklemiştir. Ek olarak, güçlü net ücret ve komisyon gelirleri ile düşen operasyonel giderler ve daha düşük vergi karşılığı karın yükselmesinde diğer faktörler olmuştur. Mart ayında, 40 milyar TL'lik deprem kaynaklı (yardım ve bağışlar) olağanüstü net gider kaydedilmiştir. Bu giderlere istinaden karşılık iptalleri ile birlikte diğer faaliyet gelirlerinde önemli artış gözlenmiştir. Mart ayında net karın 8,35 milyar TL'si kamu, 33,3 milyar TL'si özel sektör tarafından gerçekleşmiştir. Mart ayı karı ile birlikte bankacılık sektörünün 1Ç2023 dönemi karı bir önceki çeyreğe göre %26,2 düşerek 107,2 milyar TL olmuştur. Sektörün geçen yılın aynı dönemine göre net karı ise %69,6 oranında yükselmiştir. Öte yandan, kamu ve özel sektörün çeyreksel karı sırasıyla 21,3milyar TL ve 85,9milyar TL olmuştur. Kamunun karında çeyresel bazda %41,8 oranında düşüş, yıllık bazda %23,9 oranında artış gözlenmiştir. Özel sektörde çeyreksel düşüş %20,9 olurken, yıllık %86,7 artış gerçekleşmiştir. Sektörün aylık bazdaki net faiz gelirleri düşük bazın da etkisiyle (Şubat ayı gün etkisi) %21,5 oranında artarak mart ayında 52,3 milyar TL'ye yükselmiştir. Diğer yandan, güçlü kredi artışıyla beraber net ücret ve komisyon gelirleri de yine düşük bazın olumlu katkısıyla %38,7 oranında artarak 19 milyar TL'ye çıkmıştır. 12,3 milyar TL olarak gerçekleşen ticari kar, net karı desteklerken, operasyonel giderlerin %8,8 oranında gerileyerek 33,1 milyar TL'ye düşmesi ve vergi giderinin 5,5 milyar TL'den 0,7 milyar TL'ye gerilemesi de karı desteklemiştir. Diğer taraftan, toplam karşılıklar %6,6 oranında artarak 21,7 milyar TL'ye çıkmıştır. Son olarak, mart ayında deprem kaynaklı olağanüstü 40 milyar TL net gider yazılırken, diğer faaliyet gelirleri karşılık iptal gelirleri ile birlikte %180 oranında artarak 53 milyar TL'ye çıkmıştır. Mart ayında TL krediler aylık bazda %7,3 oranında büyürken; tüketici kredileri %6,4 artmıştır. Kredi kartlarında %12,2 artış gözlenirken, kobi kredilerindeki büyüme %7,8 olarak gerçekleşmiştir. Fonlama tarafında bakıldığında, TL mevduatlarda artış hızı devam etmiş ve Mart ayında %8,4 büyüme gözlenmiştir. Bankacılık sektörünün kredi/mevduat oranı ise %83,5 ile 30 baz puan artmıştır. Bankacılık sektörünün net faiz marjı bir miktar toparlanarak %3,88 olmuştur. Artan dönem karıyla birlikte sektörün ortalama özsermaye karlılığı ve aktif karlılığı da yükselmiştir. Söz konusu karlılık oranları %32,4 ve %4 olarak gerçekleşmiştir. Öte yandan, Bankacılık sektörü sorunlu kredi oranı %1,74 ile 18 baz puan iyileşirken, sermaye yeterlilik oranı mart ayında 52 baz puan artarak %17,67 olmuştur.
Ziraat Yatırım Menkul Değerler
www.ziraatyatirim.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.