Sabah Bülteni (Tacirler Yatırım)

Haber Başlıkları
Wall Street'te endeksler Verizon Communications, Alphabet ve Facebook gibi teknoloji şirketleri hisselerinin değer kazanmasıyla birlikte dünü yükselişle kapadı.
Asya seansında açıklanan Japonya İmalat PMI Endeksi verisi, siparişlerde gözlemlenen sert yükselişin etkisi ile birlikte, beklentilerden ve bir önceki dönem verisinden yüksek gelerek 52,4 olarak gerçekleşti.
Açılış öncesi vadeli işlemlere göre DAX ve FTSE'nin %0,2 yukarıda bulunduğu görülüyor. Dolayısı ile Avrupa borsalarında açılışta yükselişler görebiliriz.
Dün akşam saatlerinde açıklanan veriye göre ABD ISM İmalat Endeksi verisi beklentilerin üzerinde gelerek 54,7 olarak gerçekleşti. Böylelikle ABD ekonomisinde imalat endeks son 2 yılın en hızlı büyümesini gerçekleştirmiş oldu.
Aralık TÜFE artışı%1,64 ile piyasa beklentisi (%0,9) ve kurum tahminimizin (%1,3) üzerinde gerçekleşti. Böylece 2016 TÜFE artışı %8,5 oldu.
Pazartesi günkü piyasa tatili nedeniyle, normalde her ayın ilk Çarşamba günü açıklanan ABD ADP Özel Sektör Tarım Dışı İstihdam verisi yarın açıklanacaktır.

Makroekonomik Gelişmeler
TRY: Aralık TÜFE artışı%1,64 ile piyasa beklentisi (%0,9) ve kurum tahminimizin (%1,3) üzerinde gerçekleşti. Böylece 2016 TÜFE artışı %8,5 oldu. Bu artış TCMB’nin %7,5 tahmini ve resmi hedef olan %5’in oldukça üzerinde bir gerçekleşmeyi işaret etti. ÜFE aylık artışının da yüksek bir gerçekleşme sergileyerek (%2,98), yıllık artışı %9,94’e taşıdığı görüldü. Veri piyasada olumsuz bir fiyatlamaya neden oldu. US$/TL 3,57’ye, Basket/TL 3,66 seviyelerine tırmandı. Getiri eğrisinde yukarı hareket olurken, 10 yıllık tahvil faizi %11,63’e yükseldi. PPK toplantısı 24 Ocak’ta gerçekleşecek. Piyasa koşullarındaki zayıflamanın devam etmesi durumunda ölçülü bir faiz artışı söz konusu olabilir.
Gıda fiyatlarındaki yükseliş ve vergi artışları, yükselişin en önemli nedenleri olarak karşımıza çıkıyor. Gıda fiyatlarındaki %3,29’luk oranındaki aylık yükseliş, yıllık artışı %5,65’e taşıdı. İşlenmemiş gıda fiyaatlarında gözlemlenen artış (hesaplamalarımıza göre manşet TÜFE’ye etkisi 0,3 yüzde puan) önemli nedenler arasında yer aldı. Yumurta fiyatlarındaki %50’nin üzerinde artışın (manşet enflasyona katkısı 0,3bp), gıda fiyatlarındaki yükselişin bir diğer nedeni olduğu dikkat çekti. Buna ek olarak, orta - yüksek fiyat segmentindeki binek araçlar ve tütün ürünlerindeki ÖTV artışı ile benzin zammının manşet enflasyona etkisinin 0,6 yüzde puan civarında olduğu gözlemlendi.
Çekirdek enflasyon göstergelerindeki artış, ayrıca kur geçişkenliğinin etkisini de işaret ediyor. TÜFE H ve I endekslerindeki yıllık artış sırasıyla %7,29 ve %7,48 olarak gerçekleşti. Trend enflasyonun (mevsimsellikten arındırılmış I endeksi, 3 aylık) %6,7’den %8,8’e sert bir yükseliş kaydetmesi dikkat çeken unsurlardan biriydi. Söz konusu artış üçüncü ayına taşınırken, Ekim ayındaki seviyesi %6,2 idi.
Aralık sonrasında 2017 yılına daha düşük bir yıllık enflasyon oranı ile başlayabiliriz. Yıllık TÜFE’nin Ocak ‘ta %7,5 seviiyelerine kadar gerilmesi mümkün. Ancak tahmin patikamız Mayıs’a doğru %9-9,5 aralığına işaret ediyor. Kur geçişkenliği ve gıda & enerji fiyatlarındaki artışlar odak noktasındaki unsurlar olacak. Kur geçişkenliğinin 2017 enflasyonu üzerinde 1-1,2 yüzde puan kadar etkisinin olacağını düşünüyoruz. 2017 yılı TÜFE beklentimiz ise %8,3.

Teknik Seviyeler
USDTRY: Dün sabah saatlerinde açıklanan Aralık ayı TÜFE verimizin beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi sonrasında piyasada olumsuz bir fiyatlama oluştuğunu gördük. USDTRY paritesi veri sonrasında 3,60 seviyesinin üzerini test ederken, sepet kurun 3,66’ya, 10 yıllık tahvil faizinin ise %11,63’e yükseldiğine şahit olduk. Akşam saatlerinde açıklanan ABD ISM İmalat Endeksi verisinin de son iki yılın en hızlı yükselişini kaydederek beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi sonrasında kurdaki güçlü görünümün korunduğunu gördük. Bu sabah saatleri itibariyle 3,60 seviyesi civarındaki seyrini sürdürmekte olan kurda güçlü seyrin ve yükseliş eğiliminin deevam etmesi beklenebilir. Kurdaki kısa vadeli gidişat açısından bu akşam saatlerinde açıklanacak FOMC toplantı tutanakları önemli olabilir. Politika faizinin 25 bp artırılarak yüzde 0,25-0,50 aralığından yüzde 0,50-0,75 aralığına yükseltildiği ve 2017 yılına ait faiz artırım beklentisinin ikiden üçe çıkarıldığı toplantının tutanaklarından, sürpriz bir detay ya da açıklama beklenmiyor. Tutanakların genel anlamda şahin bir tutum ortaya koyacağını biliyoruz, ancak bu durumun piyasalar tarafından sindirilmiş ve fiyatlanmış olması nedeniyle büyük bir hareketlilik yaşanmasını beklemiyoruz. 3,60 seviyesi yakınlarında hareket etmeyi sürdüren kurda aşağı yönlü hareketlerde 3,55 seviyesi destek konumunda bulunuyor. Yukarı yönlü hareketlerde ise yükselişi sınırlayabilecek teknik bir direnç seviyesi bulunmamakta. Kısa - orta vadede kurdaki yükseliş eğiliminin korunmasını ve düşüşlerin alım fırsatı olarak sınırlı kalmasını bekliyoruz.

EURUSD: Dün sabahki bültenimizde, yükseliş çabalarının satış fıırsatı olarak sınırlı kalmaya devam ettiği paritede kısa vadede yeniden 1,03’lü seviyelere doğru bir geri çekilme hareketinin gözlemlenebileceğini belirtmiş, yatırımcılarımıza olası satış fırsatlarını değerlendirmelerini önermiştik. Kısa vadeli düşüş kanalının üst sınırından geri çekilerek satış baskılarına maruz kalan EURUSD paritesi, 1,0340 seviyesine kadar inerek öngördüğümüz seviyelere indi. Paritenin bugün içerisinde zayıf seyrini sürdürmesi ve paritedeki yükseliş çabalarının satış fırsatı olarak sınırlı kalmaya devam etmesi beklenebilir. Görece zayıf seviyelerdeki seyrini sürdüren kurda bugün sabah saatlerinde Avrupa cephesinden gelecek olan PMI verileri ve Avrupa TÜFE verisi gün içi gidişat açısından önemli olacaktır. Ayrıca akşam saatlerinde açıklanacak olan FOMC tutanaklarının da yakından takip edilmesi gerekiyor. FOMC tutanaklarından şahin açıklamalar çıkması şaşırtıcı olmayacaktır, ancak söz konusu tutum bir süredir fiyatlamaların içerisinde bulunduğundan dolayı parite ve emttialar üzerinde fazla hareketlilik yaratması beklenmez. Fakat bundan sonraki dönem oldukça kritik olacak... ABD’deki siyasi açıklamaların ve ekonomiye yönelik mali politikaların, özellikle de 2017 yılının ilk yarısı içerisinde, para politikaları ve Fed açıklamaları kadar yakından takip edilmeye başlanacağını düşünmekteyiz. Özellikle de, Trump’ın resmi olarak başkan koltuğuna oturacağı tarih olan 20 Ocak ve sonrası piyasalar açısından kritik olacaktır. EURUSD grafiğine baktığımızda paritenin 1,0404 seviyesinden işlem gördüğünü ve 1,0402 - 1,0432 seviyeleri arasında hareket etmekte olduğunu görüyoruz. 1,0432 direncinin yukarı yönlü kırılması halinde bir sonraki direnç seviyemiz 1,0470, 1,0402 desteğinin aşağı yönlü kırılması halinde ise bir sonraki destek seviyemiz 1,0386.

XAUUSD:1122’li seviyelere kadar devam eden düşüş hareketinin ardından gelen kar realizasyonları ve Çin Yeni Yılı’nın yaklaşıyor olması ile birlikte artan talep beklentileri ons altın fiyatının 1150 seviyesi üzerindeki hareketinin sürmesini sağlıyor. “Mevsimsel” olarak adlandırabileceğimiz bu ralli, Ocak ayının son haftalarına kadar etkisini hissettirebilir. Ancak bu yılın ilk çeyreği içerisinde, dolar endeksinde devam etmesi beklenen yükseliş hareketi ile birlikte altın fiyatlarının düşüş eğilimini koruması beklenebilir. Dolayısı ile altın fiyatlarındaki mevcut yükseliş çabası baskılanabilir ve bu yükseliş kısa - orta vadede satış fırsatı olarak sınırlı kalabilir. 2017 yılının özellikle de ikinci yarısında, ABD’de artacak olan enflasyon beklentileri, düşük tahvil getirileri ve artan jeopolitik riskler ile birlikte altın fiyatlarında istikrarlı bir güçlenme görebiliriz, ancak kısa vadede (önümüzdeki 2 - 3 aylık periyotta) dolar endeksindeki yükselişin altın fiyatları üzerinde daha baskın bir etkiye sahip olacağını düşünmekteyiz. Gün içi gidişata baktığımızda, altının 1160 seviyesi civarında dalgalı bir seyir izlediğini ve gün içerisinde bu dalgalanmayı koruyabileceğini görüyoruz. Grafiğe baktığımızdaa ise altının bu sabah saatlerinde 1160,50 seviyesinden işlem gördüğünü ve 1158,46 - 1162,12 seviyeleri arasında hareket ettiğini görmekteyiz. 1162,12 direncinin yukarı yönlü kırılması halinde bir sonraki direnç seviyemiz 1164,79, 1158,46 desteğinin aşağı yönlü kırılması halinde ise bir sonraki destek seviyemiz 1155.

USDJPY: Asya seansında Japonya cephesinden gelen olumlu PMI verisinin ardından kısmi satış baskılarına maruz kalan USDJPY paritesi, daha sonra kayıplarını telafi ederek yeniden yükselişe geçti. Bugün sabah saatleri itibariyle 118 seviyesi üzerindeki seyrini sürdüren paritenin 118,38 direncini aşması kısa vadede zor görünüyor. Teknik göstergelerin aşırı alıma işaret ettiği paritede 118,38 güçlü direnç seviyesinin yukarı yönlü kırılamaması durumunda kısa vadeli satış fırsatları oluşabilir. Yatırımcılarımıza bu direnç seviyesini yakından takip etmelerini ve bu seviyenin aşılamaması durumunda oluşabilecek satış fırsatlarını değerlendirmelerini öneriyoruz. USDJPY paritesinin teeknik görünümüne baktığımızda: Sabah saatleri itibariyle 118,06 seviyesinden işlem gören paritenin 118,04 desteği ve 118,38 direnci arasında hareket etmekte olduğunu görüyoruz. 118,04 desteğinin aşağı yönlü kırılması halinde bir sonraki destek seviyemiz 117,72, 118,38 direncinin yukarı yönlü kırılması halinde ise bir sonraki direnç seviyemiz 118,62.

EKİN AKBAŞ
TACİRLER YATIRIM ARAŞTIRMA YÖNETMENİ



Tacirler Yatırım Menkul Değerler A.S
 http://www.tacirler.com.tr/

***Raporun Tamamı Ekteki Dosyada Bulunmaktadır***

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmakktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.