BU HAFTA AMERİKAN VERİLERİ ÖNEMLİ OLMAYA DEVAM EDECEK
Bu sabah yazının yazıldığı sıralarda Asya endekslerinde Japonya Nikkei hafif yükseliş yaşarken, Çin endekslerinde satışların yaşandığı gözleniyor. ABD vadelilerinde ise satıcılı hareketler meydana geliyor. Endeks güne yatay başlangıç yapabilir.Geçtiğimiz Cuma günü yayınlanan anketlere göre, ABD ve Euro bölgesi ticari faaliyeti, merkez bankacılarının yüksek enflasyonu aşağı çekmek için tüketiciler arasındaki talebi yeterince soğutmak için tasarlanmış faiz artırım döngülerinin zirvesine yaklaştıklarının sinyalini vermesine rağmen, Nisan ayında hız kazandı. İmalat ve hizmet sektörlerini izleyen ABD Bileşik PMI Çıktı Endeksi'nin bu ay 53,5'e yükseldi. Bu, geçen Mayıs ayından bu yana en yüksek seviyeydi ve Mart ayındaki 52.3'lük son okumanın ardından geldi. Gelen bu sonuç yüksek faiz oranları ekonomiye etki etmeye başladıkça ekonominin resesyona girme tehlikesiyle karşı karşıya olduğuna dair artan işaretlerle çelişiyor. PMI bu son verisiyle 50'nin üzerinde kaldığı üçüncü ayı geride bıraktı. Bu durum özel sektörde büyümeye işaret ediyor. Hizmet sektörü PMI verisi Mart ayındaki 52,6'dan 53,7'ye çıkarak bir yılın en yüksek okumasını yaptı. Beklentiler, hizmet PMI'ın 51,5'e düşeceğini yönündeydi. İmalat PMI ise Mart ayındaki 49,2'den altı ayın en yüksek seviyesi olan 50,4'e yükseldi. Beklentiler imalat PMI verisinin 49 olacağı yönündeydi. Yeni siparişler artarak altı aylık daralmayı sona erdirdi.
Avrupa Bölgesi'nde ise genel ekonomik sağlığın iyi bir göstergesi olarak görülen Bileşik Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), Mart ayındaki 53,7'den Nisan'da 11 ayın en yüksek seviyesi olan 54,4'e sıçradı. Hizmet sektörünü kapsayan PMI, bu ay 55,0'dan 56,6'ya yükseldi, 54,5'e düşüş beklentisinin üzerinde gelen sonucun detaylarında ise yeni iş endeksi 54,2'den 55,8'e yükseldi. Ancak imalat PMI, 47,3'ten 45,5'e düşerek, koronavirüs pandemisinin üç yıl önce dünya üzerindeki hakimiyetini sağlamlaştırmasından bu yana en düşük seviyesi oldu.
En azından Amerika Birleşik Devletleri'nde, somut veriler giderek daha karanlık bir tablo çiziyor. İşgücü piyasası soğuyor, perakende satışlar ve imalat üretimi düşüyor, bu da çoğu ekonomistin yılın ikinci yarısında bir durgunluk olacağını tahmin etmesine yol açıyor. Bankalar, hanehalkları ve küçük işletmeler için krediyi daha az erişilebilir hale getirebilecek kredileri sıkılaştırmış durumda. Daha uzun bir geçmişe sahip Tedarik Yönetimi Enstitüsü anketleri, Mart ayında geniş hizmet sektöründe ivme kaybı ve üretim koşullarında önemli bozulma olduğunu ortaya koydu. Yine de, anketlere göre enflasyon baskıları köpürmeye devam etti. ABD anketinin özel işletmeler tarafından alınan yeni sipariş ölçüsü bu ay 53,2'ye yükseldi ve bu da geçen Mayıs ayından bu yana en yüksek okuma. Hizmetler ve imalat sektörlerinde görülen artış, bu ay enflasyon baskılarının arttığı anlamına geliyor. Anketin işletmeler tarafından girdiler için ödenen fiyatların ölçüsü de yükselmiş durumda. Fed, 2-3 Mayıs'taki toplantısında faiz oranlarını artırmaya kararlı, ancak şimdi ve o zaman arasındaki önemli veriler, özellikle banka kredi yetkilileri anketi, politika yapıcıların ekonominin karşı karşıya olduğu riskleri nasıl değerlendirdiğini ve daha fazla faiz artırımının durdurulup durdurulmayacağını şekillendirebilir. Aynı şekilde, Avrupa bölgesindeki güçlü hizmetler performansının, bölgede ücret baskılarının devam etmesi anlamına gelebileceği ve bunun da ECB'nin enflasyonu dizginleme çabalarını zorlaştırabileceği düşünülüyor.
USDTRY
Kurda 19,40TL seviyelerinde fiyatlama ile birlikte pozitif görünüm devam ediyor. Geçtiğimiz hafta Cuma günü ABD'den öncü PMI verileri açıklandı. Açıklanan verilere göre; ABD'de PMI verileri Ekim 2022'den sonra tekrar eşik değerin üzerine çıktı ve 50,4 oldu. Bugün ABD tarafında Chicago Ulusal Aktivite Endeksi ile Dallas Fed İmalat Aktivite Endeksi verileri açıklanacak. Teknik olarak 19,35TL üzerinde yükseliş hareketlerinin devamında 19,40TL ve 19,45TLdirenç bölgelerini izliyor olacağız. Geri çekilmelerin gözlenmesi durumunda ise, 19,35TL ilk destek bölgesinin altında fiyatlama için 19,30TL ile 19,25TL seviyeleri destek bölgeleri olarak izlenebilir.
EURTRY
Paritede geçtiğimiz hafta geri çekilmeler art arda rekor seviyelere imza atan çaprazda yükselişleri sınırlandırmış ve geri çekilmelere neden olmuştu. Hafta kapanışına doğru dolar endeksindeki geri çekilme ile birlikte parite tekrar 1,0990 seviyelerine yükselince çaprazda da 21,40TL seviyelerinde fiyatlamalar gözlendi. Bugün yurtiçinde Kapasite Kullanımı ve Reel Kesim Güven Endeksi verileri takip edilecek. Teknik açıdan gün içerisinde geri çekilmelerde 21,20TL altı fiyatlamalarda destek bölgeleri olarak 21,10TL ve 21,00TL seviyeleri takip ediliyor. Yükseliş hareketlerinin devam etmesi halinde 21,30TL ilk direnç seviyesi olarak izlenebilir. Bu seviye üzerinde sırasıyla 21,40 ve 21,50TL direnç bölgelerini takip ediyor olacağız.
EURUSD
Geçtiğimiz hafta neredeyse 1,0900 seviyesine geri çekilen parite dalgalı bir görünüm sergilemişti. Hafta kapanışında dolar endeksinin 101,3 seviyelerine düşüşü ile birlikte 1,0990 seviyesinde tekrar fiyatlama gören parite yeni haftaya 1,0990 seviyesinde fiyatlanarak başladı. Euro Bölgesi'nde PMI verisi Mayıs 2020'den sonra en düşük seviyesini gördü ve Nisan ayında 45,5 oldu. Teknik olarak 1,0980 direnç bölgesini ve üzeri fiyatlama için 1,1000 ve 1,1020 direnç bölgelerini takip ederken, ilk destek bölgesi olarak ise 1,0970 olurken aşağı yönlü hareketlerin devam etmesi 1,0950 ile 1,0930 destek bölgelerinin izlenmesini gerektirebilir.
ONS ALTIN
Ons altın, ABD'de geçen hafta açıklanan veriler sonrasında büyümede yavaşlama ve resesyon endişeleri ile birlikte faiz artışlarının devam etmesine dair beklentilerin güçlenmesinden sonra kritik seviyelerine geri çekildi. Doların petrol fiyatlamalarını baskılaması ve Fed tarafında faiz artışlarına yönelik belirsizlik altın fiyatlarında oynaklığa neden olmaya devam ediyor. Teknik olarak gün içinde destek seviyesi olarak 1975 dolar takip edilirken 1970 ve 1965 dolar seviyeleri diğer destek bölgeleri olarak karşımıza çıkıyor. Gün içerisinde direnç seviyeleri olarak ise 1980 dolar ve yükseliş hareketlerinin devamında ise 1985 ve 1990 dolar seviyeleri takibimizde olacak.
GBPUSD
Geçtiğimiz hafta dolar karşısında güçlü bir görünüm sergileyen sterlin tarafında öne çıkan enflasyon verisi oldu. Açıklanan veriler ve dolar endeksindeki değişimler ile birlikte 1,2352 ile 1,2476 seviyeleri arasında hareket eden parite 1,2400 seviyesi üzerinde tutunmayı başardı. Bugün İngiltere'den önemli makroekonomik veri akışı beklenmiyor. Teknik açıdan baktığımızda gün içerisinde 1,2430 üstünde fiyatlama için 1,2450 ve 1,2470 seviyeleri direnç bölgeleri olarak izlenebilir. Geri çekilmelerde ise 1,2420 seviyesi ilk destek bölgesi olarak takip edilecek. Bu seviye altında fiyatlama için ise 1,2410 ve 1,2400 destek bölgelerini takip ediyor olacağız.
GRAM ALTIN
Ons altın Fed tarafından gelen açıklamalar sonrasında geri çekilmiş yurtiçinde gram altın fiyatları da baskılanmıştı. Geçtiğimiz hafta 1228TL'ye kadar geri çekilen gram altın en yüksek 1255TL seviyesinde fiyatlama gördü. Gram altın yeni haftaya 1243TL seviyesinde fiyatlama ile başlarken 5 günlük üssel ortalamasının da altında kaldı. Teknik olarak gün içerisinde 1245TL ana direnç seviyesi olarak takip edilecek. Bu seviye üzerinde 1250TL ve 1255TL seviyeleri direnç bölgeleri izlenecek. Gün içi geri çekilmelerde ise 1240TL destek bölgesi ve bu seviye altında fiyatlama için 1235 TL ve 1230TL destek bölgeleri takibimizde olacak.
Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.