İmalat PMI verileri sadece ABD'de beklentilerden ve önceki veriden iyi geldi. AB, Almanya, İngiltere zayıf sonuçlara işaret etti.
- Hizmet PMI ise hepsinde iyi sonuçlandı.
- FED Bej Kitap ekonomik aktivitenin aynı kaldığını, fiyat artışlarının dengelendiğini, kredi koşullarının sıkılaştığını ortaya koydu.
- İngiltere tüketici güveni ve perakende satışlar, ABD öncü göstergeler ve Philadelphia FED gibi bazı veriler zayıf geldi.
- Avrupa merkez bankası ECB'den faiz artışının sürmesi gerektiğine yönelik şahin sözler duyuldu.
- S&P İngiltere'nin kredi notu görünümünü negatiften durağana yükseltti.
Bayram süresince global tarafta dikkat çekici bazı haberler yukarıdaki şekilde idi. Haber akışına genel olarak farklı sonuçlar içeren bir yapı diyebiliriz. Farklı sonuçlar yatırımcılara zıt sinyaller verirken sonuçta farklı, zıt reaksiyonlar anlamına geliyor. Ana resimde sınırlı pozitif olmakla birlikte risk iştahının kararsız kaldığını söyleyebiliriz.
Yeni haftaya baktığımızda ise ajandanın çok benzer olmayı sürdürdüğünü görüyoruz. FED faiz kararına az bir süre kaldığını için FED üyeleri sessizlik dönemine girdiler. O yüzden oradan bu hafta açıklama gelmeyecek. Veri tarafında ise kritik veriler bulunmuyor. ABD şirket bilançoları açıklanmaya devam edecek. Verilerde ve şirket bilançolarında sapma olur ise hareket yaratabilirler. Aksi halde bu hafta nispeten yatay bir seyir olabilir diye değerlendiriyoruz.
Cuma günü globalde varlık sınıflarında yatay seyir hakim oldu. ABD borsaları hafif artılarla yatay kapandı. Avrupa borsaları ise biraz daha iyimserdi, yüzde yarım civarında primler oldu. Tahvil faizleri sınırlı yükseldi. Kıymetli madenler biraz baskılandı. Usd biraz zayıfladı.
Bu sabah globalde risk iştahı nötr - sınırlı negatif. ABD vadelileri yüzde çeyrek civarında eksi. Asya'da da hava benzer. Çin hafif, Hong Kong yüzde yarım civarında eksi. Olumlu ayrışan Japonya hafif artı. ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,56%, Dolar Endeksi 101,8, ons altın 1.978 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta Perşembe günü borsa hafif düştü. TL Tahvillerde faizler kısa tarafta yükseldi, uzun tarafta yatay kaldı. Eurobond fiyatları sınırlı negatif bir gün geçirdi (Cuma). TL ise yatay kaldı (geniş resimde TL'nin değer kaybı söz konusu).
Seçim yaklaşıyor. Seçim sonrası ekonomi politikalarının nasıl olacağı lokal varlıklar için kritik. Seçime dair beklentiler-anketler piyasalarda hareket yaratabiliyor.
Perşembe günü PPK faiz kararını açıklayacak. Bloomberg terminaldeki beklentiler faizde değişiklik olmayacağı yönünde.
Bu hafta, kapasite kullanımı, reel sektör güveni, ekonomik güven, ticaret dengesi açıklanacak.
Usd/TL:
Makro verilerin, merkez bankası açıklamalarının ve ABD şirket bilançolarının fiyatlandığı dinamik devam ediyor.
Yatırımcılar geçtiğimiz hafta ABD Bej Kitap, PMI verileri ile haftayı tamamladı. Genel görünüm ekonomilerin yatay veya biraz canlılık gösterdiği şeklinde tarif edilebilir. Hal böyle olunca sinyallerin karışık geldiğini söylemek mümkün. Nihayetinde para piyasaları da belirgin hareket yaşamadı.
Yeni haftada kritik majör veri bulunmuyor. Önümüzdeki hafta FED faiz kararı açıklanacak. Bankanın 25 bp faiz artışı yapması bekleniyor. FED üyelerinin sessizlik dönemi başladı. Dolar Endeksi 101,5 - 102 aralığında kalıyor. Bu hafta yatay seyir olabilir.
Lokal tarafta seçime az bir süre kaldı. Haber akışı yatırımcılar açısından önem arz ediyor. Özellikle ekonomi politikalarının seçim sonrası nasıl olacağı merak konusu.
Kur belli bir ivme ile yükselişini sürdürüyor. Bu sabah 19,41 civarında işlem görüyor. Aşağıda 19,35 ve 19,30; yukarıda 19,45 ve 19,55 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.
TL Tahvil/Bono:
Lokalde tahvil faizleri, mevduat faizlerinin ve enflasyonun altında kalmayı sürdürüyor. Seçime kadar olan dönemde mevcut yapının sürmesini bekliyoruz. Seçim sonrası uygulanacak kural seti ise tahvil piyasasına yön verebilir.
Global tarafta tahvil faizleri geçtiğimiz hafta yatay - sınırlı aşağı yönde seyir izledi. Öncesindeki 10 günlük yükselişin bir kısmı geri verildi. Gündemi ABD şirket bilançoları, makro veriler ve merkez bankalarından yapılan açıklamalar oluşturuyor. Bu başlıklara ait haberler piyasayı domine etmeyi sürdürüyor.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller Perşembe günü sırasıyla 29 baz puan artışla %14,19 ve yatay %12,17 ile tamamladı.
Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Haftaya başlarken 5,000 desteğini koruma çabası devam edecek...
Kısa vadeli teknik resimde 5,200 hedef direnç noktasının baskı oluşturduğu piyasada, geçtiğimiz hafta Ramazan Bayramı tatilinin olduğu kısa işlem haftasında BIST 100 Endeksi -%1.58 oranında değer kaybına uğradı.
Mevcut yapıdaki zayıf seyrin haftaya başlarken ilk önemli destek noktası olarak izlediğimiz 5,000 seviyesini koruma çabasında hareketleneceğini düşünüyoruz. 5,000 üzerinde dengelenmeyi başaracak hareketler ise ilk önemli direnç noktası olarak izlediğimiz 5,200 seviyesini aşma denemeleri oluşturabilir. Ancak yukarı yönlü güçlü bir seyir için 5,200 seviyesinin aşılması gerekiyor.
5,000 altındaki olası hareketlerin ise piyasadaki zayıflığı bir alt noktada bulunan ve güçlü destek olarak izlediğimiz 4,700/4,750 bölgesine yönelik aşağı hareketin devamını getirebileceğinin göz önünde bulundurulmasını öneriyoruz.
Eur/Usd:
Bayram süresince globalde para piyasaları belirgin hareket etmedi. Usd sınırlı kayıp yaşarken diğer paralar lehinde seyir oluştu. Haber akışı gerek makro veri tarafında gerek ABD şirket bilançolarında piyasaları heyecanlandırmadı.
Yeni hafta ajandanın maddeleri geçen hafta ile aynı. Hatta biraz zayıf. Zira FED yetkilileri sessizlik dönemine girdi. Mayıs ayı başında FED faiz kararını açıklayacak. Beklentiler bankanın 25 bp faiz artırması yönünde. CME'deki beklentiler 86% ihtimalle artıştan yana.
Makro veri tarafında majör veriler bulunmuyor. Ancak bunlar çok kritik değiller. Çoğunlukla ABD verilerinden oluşuyorlar.
ABD şirket bilançoları açıklanmaya devam ediyor. Bu hafta reel sektör ve teknoloji tarafında öne çıkan bilançolar olacak.
Ajanda bu hafta majör hareket olmayabileceğini işaret ediyor bizce. FED'in beklendiği, günlük haber akışının fiyatlandığı bir dinamik olabilir.
Bu sabah 1,098 seviyesindeki paritede 1,095 ve 1,091 seviyeleri gün içi destek; 1,101 ve 1,104 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.
Gbp/Usd:
İngiltere'de enflasyon beklentilerden (9,8%) biraz yüksek gelirken önceki verinin (10,4%) altına indi (10,1%). Diğer taraftan PMI verilerinde ise imalat tarafı zayıflarken hizmet tarafı daha iyi sonuçlandı. S&P ülkenin kredi görünümünü negatiften durağana yükseltti.
Yukarıdaki haber akışı ile Gbp biraz avantaj sağladı. ABD tarafında belirgin bir veri veya haber öne çıkmadı zira.
Bu hafta ajandanın içeriği değişiklik göstermiyor. O yüzden FED kararına kadar olan sürede majör bir hareket olmayabilir. Hareketi sürpriz gelişmeler ve-veya sapma gösteren veriler yaratabilir.
Bu sabah 1,243 seviyesinde bulunan paritede 1,239 ve 1,235 seviyeleri gün içi destek; 1,246 ve 1,25 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.
Altın:
Tahvil faizlerindeki yükseliş kıymetli maden talebinin azalmasına yol açıyor. Altın 2 bin Usd seviyesinin altına indi. Gümüş ise 26 Usd civarına yaklaşmışken bu sabah 25 Usd'nin altına inmiş durumda.
Bayram tatilinde açıklanan veriler, resesyon endişelerini azaltıcı yönde oldu. Örneğin PMI verileri batılı bazı ülkelerde beklenenden iyi sonuçlara işaret etti. Ya da S&P İngiltere'nin kredi görünümünü yükseltti. Ya da ABD'de Bej Kitap yatay bir ekonomik görünüm sinyali verdi.
Bu hafta FED öncesi majör bir ajanda maddesi yer almıyor. Piyasalar FED'i gözeterek hareket edebilir.
Bu sabah 1.978 Usd seviyesindeki ons altında 1.970 ve 1.955 Usd seviyeleri gün içi destek, 1.990 ve 2.005 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay - sınırlı negatif seyir bekliyoruz.
Eurobond:
Tahvil faizleri Nisan ayı başındaki yükselişin ardından son günlerde yatay seyir veya sınırlı geri çekilme kaydediyor. Haber akışı karışık sinyaller üretiyor. Tahvil yatırımcısı da yön tayininde zorlanıyor.
Yeni haftada haber akışı heyecan yaratmayabilir. ABD tarafında kritik veri bulunmuyor. Diğer yandan FED kararı bekleniyor. Az bir süre kaldı, FED yetkilileri konuşamayacak.
Lokal tarafta seçim yaklaşıyor. Seçim sonrası uygulanacak ekonomi politikası önemli. Seçim öncesinde anketler, beklentiler ve tabii ki dış gelişmeler eurobondları etkileyebilir. 5 yıllık CDS Cuma günü 555 seviyesinde tamamladı. Türkiye eurobondları biraz negatif ayrıştı.
Eurobondlar Cuma sınırlı negatif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 20-21 cent; orta vadelilerde 14-15 cent; uzunlarda 11-14 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 8,30%, 8,29% ve 8,97% oldu.
Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
***
Çekince
Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.