Günlük bülten (A1 Capital)

Geçen hafta yurtdışı piyasalar ABD ve Avrupa'daki çelişkili kurumsal sonuçlara tepki göstererek karmaşa içinde tamamlandı. Rekordan rekora uçan Fransız CAC 40 hariç, çoğu endeks, ekonominin geleceği hakkında tereddütlü ve bir yol ayrımındaymış gibi görünmekte.
Piyasalar, Merkez Bankalarının enflasyonun hedeflerine çekme arzusuna karşın hala %5-7 seviyesinden olan enflasyonun ekonomilerin yeterince soğuduğuna yönelik net veri görememekte ve bu da önümüzdeki birkaç yıl için enflasyonun %2 hedefinin üzerinde kalmasının beklenmesine neden olmaktadır.
Ekonomide, hiçbir şey tamamen siyah veya tamamen beyaz değildir. Grinin tonları gelir ve gider. Perşembe günkü ABD ekonomik verileri (konut satışları ve istihdam) beklentinin altında ama Cuma günü yayınlanan faaliyet göstergeleri (hizmetler ve imalat PMI) beklentileri büyük ölçüde aştı. Sonuç olarak, yatırımcılar hala tahmin yürütüyor: güçlü bir ekonomi ve yüksek faiz oranları mı ? yoksa baskı altındaki bir ekonomi ve daha esnek bir para politikası mı daha iyi?
Bank of America tarafından yapılan bir araştırmaya göre, varlık yöneticilerinin temel endişesi, özellikle ABD bölgesel bankalarında yaşanan kriz nedeniyle, kredi sıkışıklığı ve olası bir durgunluk riski. Enflasyonu dizginlemek için kısıtlayıcı ("şahin") bir para politikası arayışı arka planda. Tahvillerin varlık tahsisindeki payı şu anda %9 ile 2009'dan beri kaydedilen en yüksek seviye de. ABD 10 yıllık getirisi de %3,35'in üzerinde toparlandıktan sonra, 2021'den beri yükselişe eşlik eden ve şu anda %3,70'in altında olan 144 günlük hareketli ortalamasını kıramadı.
Hatırlatma yaparsak; geçen yıldan bu yana getiriler S&P 500'ün tersi yönde hareket etti, oranlardaki herhangi bir artış hisse senedi piyasasında zayıflığa dönüşüyor ve bunun tersi de geçerli. Bu nedenle, daha fazla bir artış, ABD borsasının amiral gemisi endeksinin performansı üzerinde daha fazla baskı oluşturacaktır. Tersine, tahvillerdeki keskin bir düşüş de akıllı para tarafından yaklaşmakta olan bir durgunluğun işareti olarak yorumlanabilir. Bu da S&P 500'ün yolunun muhtemelen uzun, sessiz bir nehirden çok bir, parkura benziyor.
Fed'in likidite limitinin kullanımındaki hafif artışın ardından ABD bölgesel bankaları hakkında hala bir miktar endişe var. Dolar, euro karşısında 1.10 civarına düştü. ABD ekonomisinden gelen son veriler faaliyette kırılganlığın arttığını gösterdiğinden, bu hareket çok daha önemli. Resesyon korkuları, OPEC+ üretim kesintisinin duyurulmasından bu yana elde ettiği tüm kazanımları kaybeden petroldeki düşüşe de yansıyor.
Yoğun makroekonomik gündem nedeniyle ve yatırımcıların Mayıs ayı başlarındaki önemli Fed ve ECB toplantılarına kadar net bir yön alma ihtimalinin düşük olması paritelerde belirsizliğin artmasına neden oluyor. Avrupa'da, haftalık program ağırlıklı olarak Alman Ifo iş ortamı endeksini (Pazartesi) ve Almanya'nın Nisan ayı için ilk enflasyon tahminini (Cuma)içerirken, Amerika Birleşik Devletleri'nde program, Conference Board'un tüketici güven endeksi (Salı), ardından dayanıklı mal siparişleri (Çarşamba) ve 2023 1. Çeyrek için ABD GSYİH'sının ilk tahmini (Perşembe) ile çok daha dolu. Cuma günü, PCE enflasyonu ve Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksinin yeni bir okuması yapılacak. Japonya Merkez Bankası da Cuma günü bir para politikası kararı verecek.

 A1 Capital Menkul Değerler A.Ş.
 www.a1capital.com.tr
 

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.