Şili, lityumu devlet kontrolüne alabilir - NBE

Nasıl Bir Ekonomi (NBE) gazetesinde yayınlanan habere göre; Dünyanın en büyük ikinci lityum üreticisi ve en büyük lityum rezervlerini barındıran Şili’den sektörün kamusallaştırılacağı mesajı geldi. Küresel otomotiv sektörünün elektrikli araç (EV) bataryaları için yakından izlediği lityum sektöründe Şili’nin bu adımı küresel rekabetin iyice kızıştığına ve ülkelerin lityumda korumacı adımlarının artacağına işaret ediyor.

Meksika da geçen yıl lityum sektörünü ulusallaştırmış, Zimbabwe işlenmemiş lityum ihracatını kısıtlamıştı.

Endonezya da aralarında nikelin de bulunduğu batarya metallerinin ihracatına kısıtlamalar uyguluyor. Lityum üçgenini oluşturan Şili’nin komşu ülkeleri Arjantin ve Bolivya’da da hükümetler lityum sektöründe devletin daha fazla pay sahibi olması için çalışmalar yürütüyor.

Ulusal lityum şirketi kuracak
Şili’nin sol kanat kökenli genç devlet başkanı Gabriel Boric, geçen hafta yaptığı açıklamada “Devlet tüm lityum üretim döngüsüne katılım sağlayacak ve ulusal bir lityum şirketi kuracak” ifadelerini kullandı.

Ülkedeki iki lityum madencilik şirketi - Şilili SQM ve ABD’li Albemarle - sırasıyla 2030 ve 2043 yılına kadar özel şirketler olarak faaliyetlerine devam edecek. Boric faaliyet sözleşmelerindeki bu tarihlere saygı duyulacağını söyledi. Ancak bu süreçte devletin nasıl bir katılımı olacağına dair müzakereler gerçekleşecek.

https://www.ekonomim.com/kuresel-ekonomi/sili-lityumu-devlet-kontrolune-alabilir-haberi-691831