NOEL HAFTASINDA DÜŞÜK İŞLEM HACİMLERİ BEKLİYORUZ..
Geçen hafta piyasalarda genel olarak ABD-Çin ticaret anlaşmasına ilişkin detaylar, Brexit oylaması, ABD borsalarında yeni rekor seviyeler, içinde Türkiye’ye yönelik CAATSA yaptırımlarını içeren ABD savunma bütçesinin Trump tarafından da onaylanması gelişmeleri takip edildi. Yurtiçinde son zamanlarda atılan bankaların daha fazla kredi sağlayabilmesine yönelik imkanlara son olarak reeskont faiz oranında yapılan indirim eklendi. TCMB, vadesine en çok 3 ay kalan senetler karşılığında yapılacak reeskont işlemlerinde uygulanacak iskonto faiz oranı ve avans işlemlerinde uygulanacak faiz oranı 4,5’er puan düşürdü. Böylece reeskont işlemlerinde uygulanacak olan iskonto faiz oranı yıllık %12,75, avans faiz oranı ise yıllık %13,75 olarak belirlendi. Bankacılık kesiminin geçici likidite ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla bankalar tarafından verilecek ticari senet ve vesikalar TCMB tarafından reeskonta kabul edilebiliyor. Bu işlemler için Merkez Bankası tarafından uygulanan faize ‘reeskont faiz oranı’ adı verilmektedir. Merkez Bankası reeskonta kabul edebileceği senetler karşılığında avans da verebilmektedir. Avans için teminat olarak alınan bu senetler; ticari senet ve belgeler, devlet tahvilleri ve borsada kayıtlı tahvillerdir. Ekonomideki para arzı ve kredi genişlemesi dikkate alınarak belirlenen reeskont faiz oranı, mevcut durumda uygulanan para politikası kapsamında bir para politikası aracı olarak önemini kaybetmiş durumdadır. Bu adımı arka arkaya gelen 1200 baz puanlık faiz indirimleri sonrası politika faizine göre ayarlama olarak yorumlayabiliriz.
ABD ile Çin arasında birinci faz ticaret anlaşmasının duyurulmasının akabinde geçen hafta ABD borsalarında yeni rekor seviyelerin test edildiğine şahit olduk. Cuma günü gelen 3. Çeyrek büyüme verisinin de %2.1 ile beklentilere paralel oluşması ve tüketici harcamalarının ise Kasım'da 4 ayın en hızlı artışını göstermesinin de etkisiyle ABD borsalarında yükselişler devam etti. Dow Jones Sanayi Endeksi yüzde 0.28% artışla 28,455, S&P 500 endeksi yüzde 0.49 artışla 3,221.22 puan, Nasdaq endeksi yüzde 0.4 artışla 8,924.96 puan oldu.
12 Aralık seçimleri ardından tek başına hükümeti kuran Boris Johnson AB ile vardığı Brexit anlaşması parlamentoda onaylandı. 358'e karşı 234 oyla kabul edilen yasa, Avam Kamarası'nda bir süre daha değişikliğe açık olarak bekletildikten sonra Lordlar Kamarası'na gönderilecek. Avam Kamarası'nda kabul edilen yasa, Avrupa Birliği ile anlaşmaya ilişkin sürecin 2020 sonrasına ertelenmesini yasaklıyor. Boris Johnson, 9 Ocak'a kadar İngiltere parlamentosu aracılığıyla Brexit anlaşmasını tamamlamak için gereken mevzuatı hazırlamakla meşgul olacak. 31 Ocak’ta ise ayrılık gerçekleştikten sonra AB ile yeni bir ticaret anlaşması yapmak için 11 aylık bir geri sayım başlayacak. Süreç 2020 sonrasına uzatılmayacak görünüyor fakat 2020 Haziran ayında İngiltere ve AB müzakerelerde kaydedilen ilerlemeyi değerlendirmek için “üst düzey” görüşmeler yapmayı planlıyor. Johnson geçiş dönemini uzatmamaya kararlı olsa da, fikrini değiştirirse uzatma talebinin Haziran ayı sonuna kadar ortaya konması gerekecek.
Bu hafta 25 ve 26 Aralık’ta Noel nedeniyle Avrupa ve ABD’de piyasalar kapalı olacak. Bu nedenle düşük işlem hacimleriyle geçen bir hafta olmasını bekliyoruz. Yurtiçinde ise İmalat güveni ve kapasite kullanım oranı verileri takip edilecek.
USDTRY
Haftanın son işlem gününde ABD’nin Türkiye’ye yönelik yaptırım içeren savunma bütçesini senatoda kabul etmesinden sonra iki ülke arasındaki ilişkilere yönelik endişenin artması ile Türk varlıklarının baskı altında kalmaya devam ettiği izlenirken, Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası verilerine göre Tüketici Güveni Endeksi’nin Aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 1,9 oranında gerileyerek 59,9 seviyesinden 58,8 seviyesine azaldığı gözlendi. Gün içerisinde, ABD ekonomisinin yılın üçüncü çeyreğinde beklentilere paralel olarak yüzde 2,1 büyürken, açıklanan ABD Michigan Tüketici Güveni Endeksi’nin ise Aralık ayında 96,8 seviyesinden 99,3 seviyesine yükseldiği takip edildi. Gün sonunda yaşanan gelişmeler ile birlikte kurun sınırlı kayıplarını sürdürdüğü izlendi.
Teknik olarak incelediğimizde, Dolar’ın 5,93 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek satışlar ile birlikte kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 5,92, 5,90 ve 5,88 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 5,95, 5,97 ve 5,99 direnç seviyeleri takip edilebilir.
EURTRY
Haftanın son işlem gününde, Almanya’da Aralık ayında 9,7 puan olarak açıklanan Tüketici Fiyat Endeksi, Ocak ayına yönelik 0,1 puan düşerek 9,6’ ya gerilediği gözlendi. Gün içerisinde, Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası verilerine göre Türkiye Tüketici Güven Endeksi’nin Aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 1,9 oranında gerileyerek 59,9 seviyesinden 58,8 seviyesine azaldığı gözlendi. Euro Bölgesi’nde Brexit endişeleri devam ederken, gün sonunda çaprazın kayıplarını sürdürdüğü takip edildi.
Teknik olarak incelediğimizde, çaprazın 6,58 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 6,60 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece aşağı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 6,56, 6,54 ve 6,51 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü olmasında ise 6,60, 6,62 ve 6,64 direnç seviyeleri takip edilebilir.
EURUSD
Haftanın son işlem gününde Euro Bölgesi’nde zayıf ekonomik veri akışı devam derken, Almanya Tüketici Güven Endeksi’nin Ocak ayında 9,7 seviyesinden 9,6 seviyesine gerilediği gözlendi. Gün içerisinde ABD ekonomisinin yılın üçüncü çeyreğinde beklentilere paralel olarak yüzde 2,1 büyürken, açıklanan ABD Michigan Tüketici Güveni Endeksi’nin ise Aralık ayında 96,8 seviyesinden 99,3 seviyesine yükseldiği izlendi. Brexit’e yönelik endişelerin Euro üzerindeki baskıları takip edilirken, ABD tahvillerindeki güçlü bir gün içi yükseliş ile aşağı yönlü bir ivme kazanan paritenin, gün sonunda kayıplarını sürdürdüğü görüldü.
Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,1070 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,1095 direnç seviyesinin altında kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,1050, 1,1030 ve 1,1010 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Paritenin yukarı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,1095, 1,1115 ve 1,1140 direnç seviyeleri takip edilebilir.
XAUUSD
Haftanın dördüncü işlem gününde ABD'de Temsilciler Meclisi'nin Başkan Donald Trump'ın iktidarı kötüye kullanma ve Kongre'ye baskı yapma suçlaması ile azil istemini onaylamasının ardından Altın’ın yatay bir seyir izlediği gözlenmişti. Haftanın son işlem gününde ise Altın, güçlü hisse senedi piyasaları ve ABD Başkanı Donald Trump'ın görevden azline ilişkin yapılan oylamanın detaylarının takibi doğrultusunda sakin seyrine devam ederken, gün sonunda Ons Altın’ın, açıklanan ABD verileri ve nispeten güçlenen ABD Dolar’ı ile birlikte sınırlı kayıplarını sürdüğü izlendi.
Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın’ın 1477 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Azalan talep ile Ons Altın’ın aşağı yönlü hareketine devam etmesi durumunda sırası ile 1473, 1469 ve 1464 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Olası bir yukarı yönlü harekete geçiş durumunda ise 1481, 1487 ve 1492 direnç seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.
GBPUSD
Haftanın son işlem gününde İngiltere'de Ulusal İstatistik Ofisi tarafından açıklanan verilere göre, İngiltere ekonomisi üçüncü çeyrekte yıllık bazda yüzde 1,1, çeyreklik bazda yüzde 0,4 büyüdü. İngiltere Parlamentosundaki Çekilme Anlaşması Yasası üzerine artan anlaşmasız Brexit tartışmalarına yönelik İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın Brexit yazasının uzatma olasılığı olmadığı yönündeki açıklamaları takip edilirken, Avrupa Birliği'nden Ayrılık Yasa Tasarısı, İngiltere Parlamentosunda yapılan ilk oylamada 358 kabul oyu aldığı takip edildi. ABD tahvillerindeki güçlü bir gün içi yükseliş ve açıklanan ABD büyüme ve Tüketici Güveni verileri ile birlikte gün sonunda GBPUSD paritesinin sınırlı kayıplarını dördüncü gününde de sürdürdüğü gözlendi.
Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,30 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,3070 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece gelebilecek satışlar ile paritedeki aşağı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,2940, 1,2880 ve 1,2810 takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile paritedeki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 1,3070, 1,3030 ve 1,3200 direnç seviyeleri takip edilmelidir.
USDJPY
Haftanın son işlem gününde, ABD ile Çin arasındaki birinci faz anlaşmasına dair gelişmeler takip edilirken, gün içerisinde ABD ekonomisinin yılın üçüncü çeyreğinde beklentilere paralel olarak yüzde 2,1 büyüdüğü takip edildi. Açıklanan ABD Michigan Tüketici Güveni Endeksi’nin ise Aralık ayında 96,8 seviyesinden 99,3 seviyesine yükseldiği izlenirken, açıklanan veriler ile birlikte USDJPY paritesinin baskı altında kaldığı gözlendi. Gün sonunda, yaşanan bütün gelişmeler ile paritenin kazançlarını sürdürdüğü görüldü.
Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 109,47 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 109,20 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 109,70, 110,00 ve 110,30 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü olması durumunda ise 109,20, 108,90 ve 108,70 destek seviyeleri takip edilebilir.
HAM PETROL
Perşembe günü, ABD'de Ham Petrol stoklarındaki sürpriz düşüş yerine akaryakıt stoklarındaki artış ile birlikte üst üste ikinci günde de varil başına 61 Dolar seviyelerinde tutunmaya devam ettiği izlenmişti. Haftanın son işlem gününde ise ABD ile Çin arasındaki ticaret gerginliğinin hafiflediği ve ticari güven ile birlikte küresel ekonomiye yönelik beklentilerin arttığı takip edilirken, gün sonunda, Ham Petrol’ün kayıplarını sürdürdüğü takip edildi.
Teknik olarak incelediğimizde, Ham Petrolün 60,30 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 60,70 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece gelebilecek satışlar ile Ham Petrol’deki aşağı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 59,80, 59,30 ve 58,80 takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 60,70, 61,20 ve 61,70 direnç seviyeleri takip edilmelidir.
XAGUSD
Haftanın dördüncü işlem gününde, ABD'de Temsilciler Meclisi'nin Başkan Donald Trump'ın iktidarı kötüye kullanma ve Kongre'ye baskı yapma suçlaması ile azil istemini onaylaması ve artan Brexit belirsizliği ile birlikte kazancını sürdüğü izlenmişti. Haftanın son işlem gününde ise Gümüş’ün, açıklanan ABD verileri ve nispeten güçlenen ABD Dolar’ına rağmen kazançlarını art arda üçüncü gününde de sürdüğü izlendi.
Teknik olarak incelediğimizde, Gümüş’ün 17,16 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 17,00 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 17,30, 17,50 ve 17,70 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile Gümüş’teki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 17,00, 16,80 ve 16,60 destek seviyeleri takip edilmelidir.
Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlforex.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.