Sabah bülteni (Ahlatcı Yatırım)

Dün haftalık yurt dışında yerleşik kişilerin her hafta olduğu gibi hisse ve tahvil yatırımlarına ilişkin sonuçlar açıklandı. Haftalık toplam net portföy girişi 1,45 milyar 21 Temmuz 2017'den bu yana en yüksek seviyesinde gerçekleşti. Reel getiri imkanı tahvile olan yabancı ilgisini artırırken, haftalık portföy girişinde uzun zaman sonra ilk kez 1 milyar dolar eşiği aşıldı. TCMB verilerine göre 8 Aralık haftasında yabancıların tahvilde net alımı 891 milyon dolar (önceki hafta 152 milyon dolar) olarak kaydedildi.

Hissede net yabancı alımı ise aynı dönemde 562 milyon dolar (önceki hafta 376 milyon dolar) oldu. Böylelikle haftalık portföy girişi yaklaşık 1,5 milyar dolarla Temmuz 2017'den bu yana en yüksek seviyede gerçekleşti. Hisse senetlerinde de Kasım 2020'den bu yana en yoğun giriş yaşandı. Ekonomi politikasındaki dönüşüm sonrası CDS risk primimizdeki önemli geri çekilme, faizlerdeki yükselişle tahvillerin cazip hale gelmesi ve başarılı sözlü yönlendirmenin devamıyla birlikte yabancı girişlerinin artmaya devam ettiğini görüyoruz.

Yurt dışına çıktığımızda ise günün en önemli gelişmesi olarak Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) faiz kararı takip edildi. AMB'den yapılan açıklamada, Banka'nın 3 temel politika faizini sabit bırakma kararı aldığı, refinansman faizinin %4,50'de, mevduat faizinin %4'de, marjinal fonlama faizini de %4,75 seviyesinde koruduğu kaydedildi. Karar metninde "Yönetim Konseyi'nin gelecekteki kararları, politika faiz oranlarının gerektiği sürece yeterince kısıtlayıcı seviyelerde belirlenmesini sağlayacaktır.

Kısıtlamanın uygun seviyesini ve süresini belirlemek için verilere bağlı bir yaklaşım izlemeye devam edilecek" ifadeleri yer aldı. AMB Başkanı Christine Lagarde basın açıklamasında 2023 ve 2024 enflasyon beklentilerini aşağı yönlü revize ettik. Enflasyon son dönemde aşağı gelmiş olsa da kısa vadede bir miktar yukarı gidebilir. Daha önceki faiz artışları etkilerini göstermeye devam ediyor. Verilere bağlı kalmaya devam ederek sıkılaşmanın seviyesini ve vadesini belirleyeceğiz. Ekonomik faaliyetin kısa vadede daralacağını düşünüyoruz ifadelerini kullandı.

ABD hisse senetleri Perşembe günü öğleden sonraki işlemlerde ivme kaybederek seansın en yüksek seviyelerinden gerilese de günü pozitif tamamladı. Gösterge tahvil getirileri, yatırımcıların ABD Merkez Bankası'nın Fed'in kararının ardından ivme kazanan hisse senetlerinden vazgeçmesinin ardından birkaç ayın en düşük seviyelerine geriledi. Dolar endeksi dört ayın en düşük seviyesini görerek 102 seviyesinin de altını gördü. Piyasaların faiz indirimi beklentilerine dayalı fiyatlaması etkili olmaya devam ediyor.
 
 
 


USDTRY
Kurda piyasalardaki olumlu hava ile birlikte yatay fiyatlamanın devam ettiğini görüyoruz. Ülke CDS seviyesi geri çekilmeye devam ederken yabancı para girişinin geçen hafta 1,4 milyar TL üzerinde olduğunu görüyoruz. Bugün yurt içinde veri akışı zayıf, ABD'de Fed toplantısında güvercin algı piyasalara olumlu yansıması devam ederken, sanayi üretimi verisi ile PMI verileri açıklanacak. Teknik olarak değerlendirdiğimizde kurda 29,00TL seviyesi üzerinde psikolojik direnci olarak 29,10TL ve üstünde 29,20TL kısa vadeli izlenebilir. Geri çekilmelerde 28,90TL ilk destek olarak karşımıza çıkıyor. Bu seviye altında fiyatlama için ise 28,80TL ve 28,70TL diğer destek bölgeleri olarak takip edilebilir.
 
EURTRY
Çaprazda parite etkisi devam ediyor. Özellikle risk algısında iyileşme ile paritede yükseliş yaşanırken dün çaprazda yeni zirve seviye 31,93TL test edildi. Türk Lirasında fiyatlamanın yatay devam etmesini bekliyoruz. Paritede ise yılsonuna doğru yükselişlerin hız keseceğini söyleyebiliriz. ECB dün herhangi bir faiz değişikliğine gitmezken bugün Avrupa'da PMI verileri takip edilecek. Teknik olarak değerlendirdiğimizde İlk direnç noktası olarak 31,95TL seviyesi takip edilebilir. Bu seviye üstünde fiyatlamalarda ise 32,10TL ve 32,25TL bölgeleri diğer direnç seviyeleri olarak ön plana çıkıyor. İlk destek noktası olarak 31,80TL seviyesi takip edilebilir. Bu seviye altında fiyatlamalarda 31,70TL ve 31,60TL takip ediliyor olacak.
 
EURUSD
Paritede Fed kararı ve açıklamaları etkisi olumlu yansırken dün ECB'de faiz artışına gitmedi ve salgın sonrasında yapılan piyasa destekleyici alımları azaltığını duyurdu. Son 3 günde 1,0750 seviyesinden başlayan yükselişin dün 1,1000 kritik direnç seviyesine kadar devam ettiğini görüyoruz. Bugün her iki bölgeden açıklanacak PMI verileri takip edilirken, ABD'de ayrıca sanayi üretimi verisi açıklanacak. Teknik olarak ilk direnç seviyesi 1,1000 takip edilebilir. Yükselişlerin devam etmesi halinde 1,1030 ve 1,1050 seviyeleri direnç direnç bölgeleri olarak izlenebilir. Geri çekilmelerde 1,0980 noktasını ve bu seviye altında 1,0960 bölgesini izleyebiliriz. Bu destek noktası altında ise 1,0930 seviyesi yakından izleniyor olacak.
 
GBPUSD
Parite son iki günde 1,2500 seviyesi üzerinde kalıcılık sağladıktan sonra dün 1,2750 seviyesi üzerini test etti. Fed sonrası dün BoE faiz değiştirmezken özellikle gelişmiş ülke merkez bankalarının yeni yılda faiz indirimine başlayacağı sinyali doların küresel piyasalarda değer kaybetmesine neden oldu. Bugün İngiltere'de veri akışı zayıf. ABD'de ise Aralık ayı PMI verileri ile birlikte Kasım ayı sanayi üretimi verisi açıklanacak. ilk direnç noktası 1,2635 ve üstünde fiyatlama için 1,2670 ve 1,2700 sırasıyla direnç bölgeleri olarak izlenebilir. Geri çekilmelerde ise 1,2600 destek seviyesi takip edilecek. Bu seviye altında fiyatlamalarda psikolojik destek seviyesi olarak 1,2570 ve sonrasında 1,2550 bölgeleri genel olarak izlenebilir.
 
ONS ALTIN
Ons altında merkez bankalarının yeni yılda faiz indirimlerine başlaması algısı piyasada yayılırken, tahvil faizlerinde ve dolar endeksinde yaşanan aşağı yönlü hareketle birlikte son iki günde hızlı bir yükseliş yaşandı. Dün ons altın 2050 dolar seviyelerine kadar yükseldi. Bugün ABD'de PMI verileri takip edilirken 2020 dolar üzerinde kalıcılık sağlanması durumunda yükselişin devamı beklenebilir. İlk destek noktası 2020 dolar takip edilirken bu seviye altında 2010 ve 2000 dolar diğer destek bölgeleri olarak karşımıza çıkıyor. Yükselişlerde ise 2030 dolar seviyesi üzerinde 2045 dolar ile 2055 dolar seviyeleri direnç bölgeleri olarak takibimizde olacak.
 
GRAM ALTIN
Gram altında kur tarafında yaşanan yatay fiyatlama ile birlikte son iki gündür ons altında ABD'de Fed toplantısı sonrasında güvercin söylemler ile birlikte yaşanan yükselişin etkileri devam ediyor. Dün gün içerisinde 1907TL seviyesine kadar yaşanan yükseliş sonrasında bugün de ons altın fiyatlamasına paralel daha yatay bir gün içi fiyatlama bekliyoruz. Veri akışı nispeten daha zayıf olacak günde teknik olarak ilk direnç seviyesi 1900TL takip edilirken, bu seviye üzerinde 1910TL ve 1920TL seviyesi direnç bölgeleri olarak takip edilebilir. Geri çekilmelerde ise 1890TL noktası ilk destek olarak takip edilebilir. Bu fiyatlama altında 1880TL ve 1860TL seviyeleri diğer destek bölgeleri olarak izleniyor olacak.
 

 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.