• Küresel piyasalarda dünün özelinde odak noktası Fed faiz kararıydı. ABD Merkez Bankası, politika faizini beklentiler dahilinde değiştirmeyerek 23 yılın en yüksek seviyesi olan %5,25-5,50 aralığında sabit tuttu. Fed, bilanço küçültme hızını 1 Haziran'dan itibaren aylık 60 milyar dolardan 25 milyar dolara düşürerek yavaşlatma kararı aldı. Ayrıca, Fed enflasyonun %2 hedefine uyumlu bir şekilde düşüş gösterdiğine dair daha fazla güven kazanana kadar faiz indirimlerinin uygun olmayacağını öngördü. Öte yandan, Fed Başkanı Powell FOMC toplantısının ardından düzenlenen basın toplantısında, Fed'in enflasyon durumu değişene kadar beklemeye istekli olduğunu vurguladı. Faiz artırımının önümüzdeki dönemde olası olmadığını belirtirken, ekonominin %2'lik enflasyon hedefine ulaşması için daha fazla kısıtlayıcı politika gerektiğini söyledi. Bilanço küçültme hamlesinin ekonomiye uyum sağlamak amacıyla yapıldığını vurguladı ve seçimlerin faiz politikalarını etkilemeyeceğini belirtti. Makroekonomik veri tarafına baktığımızda ise; ABD ISM İmalat PMI verisni takip ettik. Ülkede, Nisan ayında ISM imalat sanayi PMI verisi bir önceki aya göre 1,1 puan azalarak 49,2 olarak kaydedildi. Piyasa beklentileri ise bu dönemde endeksin 50 seviyesini göstermesi yönündeydi. Mart ayında 50,3 olan endeks, imalat sektöründeki daralmaya işaret etti. Üretim endeksi Nisan ayında 3,3 puan azalarak 51,3'e gerilerken, yeni siparişlere ilişkin endeks 2,3 puan düşüşle 49,1'e geriledi. İstihdam endeksi ise 1,2 puan artarak 48,6 seviyesine yükseldi. Verinin negatif bölgede kalması stagflasyon endişelerini yeniden canlandırmıştı, ancak Powell dünkü toplantıda ekonominin stagflasyon dönemine girmediğini ve büyüme ile enflasyon arasındaki dengeyi koruduğunu belirtti. Powell'ın sonuç itibariyle "bekle-gör" politikasını sürdürdüğü için piyasalar veriye dayalı seyrini sürdürmeye devam edecek. Yarın ise gözler ABD tarım dışı istihdam verisinde olacak. Verinin Nisan ayında 243 bin kişilik artışa işaret etmesi bekleniyor. Önceki ay tarım dışı istihdam artışı 303 bin kişi olmuştu. İşsizlik oranının%3.8'de sabit kalması beklenirken ücret enflasyonunun en önemli göstergesi olan ortalama saatlik ücretlerde ise aylık kazanç artışının %0,3 ile sabit kalması beklenmektedir. Ortalama saatlik kazançlar baktığımızda Mart ayında aylık %0,3, yıllık %4,1 artmıştı. Veri sonrası risk iştahı üzerinde şekillenmeler olabilir. Ayrıca, bugün akşam ABD piyasaların kapanışında sonra Apple’ın bilançosunu takip ediyor olacağız.
• ABD endeksleri, haftanın üçüncü işlem gününü karışık seyirle tamamladı. Öte yandan, Çip şirketi AMD'nin hisseleri %9, geliri beklentilerin altında gerçekleşen Super Micro Computer'ın hisseleri %14 gerilerken, bilançosu açıklanan Pfizer, tahminlerin üzerinde gelir elde etti ve gelir beklentisini artırdı. Bu haberle birlikte, ilaç şirketinin hisseleri %6 oranında değer kazandı. ABD vadelileri ise pozitif tarafta işlemlerine devam ediyor.
• Avrupa borsaları, dünün özelinde İşçi Bayramı dolayısıyla işlemlerine kapalıydı.
• Asya Pasifik Bölgesi'nde endeksler işlem gününü karışık seyirle tamamladı. Bölge endeksleri, gün içi işlemlerinde ise karışık seyirde işlem görmeye devam ediyor. Ayrıca bugünün özelinde Çin tarafı resmi tatil dolayısıyla işlemlerine kapalı olacak.
• BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre %0,37 değer kaybederek 10.045.74 puan seviyesinden günlük kapanış sağlarken toplam işlem hacmi 109,10 milyar TL oldu. Önceki kapanışa göre holding endeksi %0,35, mali endeks %0,19, teknoloji endeksi %1,83, sanayi endeksi %0,18 ve hizmetler endeksi %0,44 değer kaybetti. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran %0,96 ile sigorta, en çok kaybettiren %4,37 ile spor oldu. Öte yandan, endekste 10.000 seviyesinin üzerinde kalıcılık sağlanması halinde 10.100, 10.145, 10.200 dirençlerine doğru yükseliş takip edebilir. Olası geri çekilmelerde ise 9.970, 9.940 ve 9.900 destek seviyeleri izlenebilir.
• Bugün ABD tarafından işsizlik haklarından yararlanma başvuruları, ticaret dengesi ile fabrika siparişleri, Euro Bölgesi İmalat PMI verilerini takip ederken, içeride ise Nisan ayı imalat PMI verisini izliyor olacağız. Yarının özelinde ise Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanacak olan Nisan ayı enflasyon rakamları ve Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu S&P Global Rating Türkiye kredi notu ve not görünümüne ilişkin değerlendirmesi de takibimizde olacak. Enflasyon Mart ayında aylık bazda %3,16 yükseliş kaydederken, yıllık enflasyon oranı ise %68,50 olarak açıklanmıştı. Piyasa beklentisi verinin aylık bazda % 3,30 ve yıllık bazda ise % 70,20 düzeyinde bir artış yaşanabileceği yönünde şekillenirken, kurum beklentimiz ise aylık bazda % 3,5 ve yıllık bazda ise % 70,32 düzeyinde bir artış yaşanabileceği yönünde. Öte yandan S&P Global Rating Türkiye kredi notu ve not görünümüne ilişkin değerlendirmesin de genel piyasa beklentisi, kurumun ülke notunda yukarı yönlü revizeye gidebileceği yönünde yoğunlaşıyor. Standard & Poor's (S&P) 30 Kasım 2023 tarihinde Türkiye'nin kredi notunu "B" olarak teyit ederken, kredi notu görünümünü ise “durağan”dan “pozitif”e yükseltmişti.
Dinamik Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
https://www.dinamikyatirim.com.tr/
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.