Piyasalara Analitik Bakış (Bizim Menkul)

PİYASALARA ANALİTİK BAKIŞ
Dün Ne Oldu…
Haftanın son işlem gününde Fitch'in not kararı öncesi yaşanan baskı damgasını vurdu. Serbestleşmenin başladığı 1989 yılından sonra Türkiye ilk kez 1990 yılında yatırım yapılabilir notu almış ve 1994 yılında Körfez Savaşı ile birlikte tekrar kaybetmişti. 2012 yılında Fitch ilk kez tekrar yatırım yapılabilir notu verirken Türkiye aldığı notu kısa sürede kaybetmiş; kazanması ise oldukça uzun sürmüştü. Merkez Bankası'nın koridor politikasını geliştirmesi ve faiz-enflasyon nedenselliği hakkındaki görüş farklılıkları yabancı yatırımcıları yönlendiren kredi derecelendirme kurumları için olumsuz algılanmışa ve kafa karışıklığına sebep olmuşa benziyor. Fitch, raporun da son yıllarda büyüme ivmesinin düştüğünü, işsizliğin zirve rakamlarına yaklaştığını, terör olayları nedeniyle yaşanan güvenlik kaygısının turizm başta olmak üzere bazı sektörleri etkilediğini, yükselen Dolar/TL ile GSYH'nın yaklaşık %30 ile tarihi zirvesinde yer alan özel sektör döviz borçlarının risklerinin arttığını ve anayasa referandumu ile önemli bir sistem değişikliği sürecinin başladığını öne sürerek notu düşürdüğünü ifade ediyor. Yükseliş trendinde yer alan BİST100 not baskısı ile tavandan bir ket yedi ve haftayı 83.827 puandan kapattı.

Bugün Ne Bekliyoruz…
Bu hafta Amerika Merkez Bankası (FED)'nın faiz kararı ile tarım dışı istihdam rakamları ve içeride TCMB'nin açıklayacağı PPK toplantısı ve enflasyon raporu ile başkan Murat Çetinkaya'nın açıklamaları yakından izlenecek. Fitch'in kararı bir belirsizliğin kalkmasına sebep olurken bankaların fonlama maliyetlerini ve nihai tüketici ve yatırım kredilerinin maliyetini artıracaktır. Trump'ın imzaladığı kararname ile 7 Müslüman ülkeye vize sınırlamalarının getirilmesi doların küresel olarak gerilemesine sebep oldu. Sabah saatleri itibariyle Dolar/TL'de 3,87 seviyesinden işlem görürken Asya borsaları ve ABD future seviyeleri satıcılı. BİST100 güne hafif satıcılı bir başlangıç yapabilir.

Uzun Vadede Ne Bekliyoruz…
MSCII Türkiye F/K17 çarpanı MSCI EM F/K17 çarpanına göre %34 iskontolu. İskontonun tarihi ortalamasının %12 olduğu dikkate alındığında Türkiye için son dönemde artan CDS ve piyasa volatilitelerinin bir katalizör sonrası normalize seviyeye gelmesi durumunda Türk borsası için önemli bir potansiyelin bulunduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca Türkiye'nin taşıdığı riskleri dengeleyebilecek büyüme potansiyeli de dikkate alınmalı. Türk şirketlerinin 2017 temettü, net satış ve FAVÖK büyüme beklentileri EM ortalama beklentilerinin üzerindedir. TCMB'nin 2017 yılında FED'in atacağı adımlara göre pozisyon alacağını beklemekteyiz. 2017 sonunda 10 yıllık tahvil faizlerinin piyasa beklentisine paralel %11,55 seviyesinin hafif üzerine çıkmasını öngörmekteyiz. Dolar/TL'nin 2017'de ortalama 3,60 seviyelerinde seyredeceğini beklerken 2017 sonunda 3,70 seviyesine ulaşacağını öngörmekteyiz.

ŞİRKET HABERLERİ
Ak Enerji (AKENR; Haberin etkisi: Sınırlı Olumlu )
Ayyıldız Rüzgar Santralinin 15 MW olan tesis toplam kurulu ggücünün yaklaşık 28 MW 'a artırılması projesi kapsamında 3.3 MW kurulu güce sahip 4 adet ünitenin Geçici Kabul işlemleri T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nca gerçekleştirilmiş ve ticari operasyona başlanılmıştır.

 Kagan AŞIK
 Bizim Menkul Değerler A.Ş.
 bmd.com.tr

***Raporun Tamamı Ekteki Dosyada Bulunmaktadır***

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçllar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş