Günlük Beklenti (A1 Capital)


Fitch'i Beklerken S&P Araya Girdi…
 
Arka arkaya gelen iki olumsuz değerlendirme ile Türkiye, 3 büyük derecelendirme kuruluşundan, kalan son 'yatırım yapılabilir ülke' notunu da ne yazık ki kaybetti. Normal değerlendirme tarihinde Fitch'in, bir önceki toplantısında Türkiye'nin görünümünü durağandan negatife çekmesi sonrasında piyasa bu toplantıda not indirimi olasılığını gittikçe artırarak dolar üzerinden fiyatlamıştı.
 
Hisse senedi tarafında ise, bu riskler dikkate alınmış, ancak dolar bazında ucuzladığı düşünülen BIST'te alış ağırlıklı seanslar devam etmişti. Cuma günkü kapanış seviyelerimize bakacak olursak (BIST100: 83.827), bu açıkça görülmektedir.
 
4 Kasım 2016 günü yaptığı açıklama ile Türkiye'nin görünümünü pozitife çeviren S&P'nin, Fitch kararı beklenirken araya girerek sürpriz görünüm indirgemesi ve zamanlaması oldukça manidar geldi bize. Yorumlarımızda ve analizlerimizde Fitch'in her ne kadar görünümü negatife çekmesi sonrası not indirimine kesin gözle baksak da; en azından referandum sürecine giren Türkiye'nin ve Türk ekonomisinde alınan kararların neticelerini görebilmek adına değerlendirmesini öteleyebilme ihtimaline dikkat çekmiştik.
 
Ancak görüyoruz ki, birbiri ardına ve hatta aceleye getirilen değerlendirmelerle verilen bu not değerlemesi kararları biraz da yanlı ve siyasi.
 
Piyasanın büyük kısmı, not indirimi olacağını tahmin etmekle beraber, Fitch notumuzu BBB-'den BB+'ya, yani yatırım yapılabilir seviyenin altına indirdi. Görünümü ise durağan olarak belirledi. Bu durumda Türkiye'nin kredi notu Portekiz ve Azerbaycan gibi ülkelerin seviyesine inmiş oldu. Böylece, Türkiye'nin notu, 3 büyük kredi derecelendirme kuruluşunda da 'yatırım yapılabilir ülke' notunun altında bulunuyor.
 
Not indiriminde dikkat çekilen,
 
o Siyaset ve güvenlik alanında gelişmelerin ekonomik performans ve kurumsal bağımsızlığı etkilediği,
o Referandumun onaylanması halinde denge ve kontrolün aşındığı bir sistemin sağlamlaşacağı,
o DDarbe girişimi sonrasında kamuda yapılmakta olan temizliğin diğer gruplara yayılmasından dolayı ekonomiye katılımcıların cesaretinin kırıldığı,
o Yüksek profilli terör saldırılarının tüketici güveni ve turizme zarar verdiği konuları not indirimindeki nedenler olarak dikkat çekti.
 
Diğer yandan ise S&P, TCMB'nin net dış finansman ihtiyacını karşılayan rezervlerin 2017 yılında 35 milyar dolar seviyelerinde olacağını ve cari açığın GSYİH'ya oranının 2017-2020 döneminde %4,3 olarak beklediği için Türkiye'nin not görünümünü durağandan negatife indirdiğini açıkladı.
 
Dolardaki değer kaybını, Trump'ın göçmenlerle ilgili ülkeye giriş yasağı getirmesine bağlayan piyasalarda, Amerikan politikasına dair kaygıların artması doların değer kaybını hızlandırdı. Güvenli liman olarak Yen ve altın, doların değer kayıplarının arkasından yükselişe geçerken, petrolde ise Amerika'nın üretimi artırmasıyla düşüş devam etti.
 
Dolar/TL'de ise, Fitch sonrasında yaşanan gerileme bu sabah yeni haftayya 3,8636 seviyesinden başlıyor. Gram altın 148,22, repoda ise 10,18 seviyeleri sabah itibariyle öne çıkmakta. Dolar endeksinde ise, 100.330 yeni haftanın ilk seviyesi.
Bu haftanın ajandasına baktığımızda,
 
Yurtiçinde;
 
o 31 Ocak günü Aralık ayı ticaret açığı verisi,
o Yine 31 Ocak günü TCMB enflasyon raporu toplantısı,
o 1 Şubat günü Ocak ayı imalat PMI verisi,
o 3 Şubat günü Ocak ayı ÜFE ve TÜFE verileri takip edeceğimiz kritik veriler olacaktır.
 
Yurtdışında ise;
 
o Çin'in Cuma gününe kadar ay takvimine göre yılbaşı olduğu için tatilde olduğunu hatırlatalım;
o 31 Ocak günü FED toplantısı olacak ve 1 Şubat günü faiz kararını açıklayacak;
o 31 Ocak günü Japonya Merkez Bankası da faiz kararını açıklayacak;
o 31 Ocak günü Avrupa TÜFE ve 4. Çeyrek büyüme verileri açıklanacak;
o 2 Şubat günü İngiltere enflasyon raporu ve faiz oranı açıklaması ve
o 3 Şubat Cuma günü AABD Ocak ayı tarım dışı istihdam verileri takip edeceğimiz önemli veriler olacaktır.
 
TCMB, PPK toplantı tarihlerini, toplantı özetleri tarihlerini, enflasyon raporu yayınlanma tarihleri ve finansal istikrar raporu yayınlanma tarihlerini açıkladı. Tarihler aşağıdaki tabloda verilmiştir:
 
 
 
Sonuç olarak, Fitch kararı sonrasında, Fitch ve S&P kararının döviz ve hisse senedi ayağındaki yansımalarını bugün seans başlangıcından itibaren net bir şekilde göreceğiz.
 
Güne dolar endeksinde 100.300, dolar/TL'de 3,86, ham petrolde 53 doların hemen altında ve altında 1193 dolar/ons seviyesinden başlıyoruz.
 
Yatırım yapılabilir ülke notunu kaybetmemizin ardından, gelişmeler ve haber akışına bağlı yön belirleyecek piyasada, kararın etkileri satış baskısını artırıcı olabilir.Her ne kadar dolar/TL tarafında bu durumun fiyatlandığı düşünülse de içerde ve dışardaki tüm gelişmeler endeks üzerinde hassasiyet yaratacaktır.
 
Hafta sonu 3,87 seviyelerinde gördüğümüz dolar/TL'de yukarı yönlü ataklardaa 3,90 ve 3,94 seviyeleri görülebilecek üst seviyeler olurken, 83.800 seviyesinden geçtiğimiz haftayı tamamlayan BIST100 endeksinde; geri çekilmelerde 83.000, 82.500 ve 82.000 görülebilecek seviyeler olurken; olası sert ve panik satışlarının devam etmesi durumunda 81.300 dikkatle takip edeceğimiz seviye olacaktır.
 
Yeni haftaya FED ve sonrasındaki enflasyon rakamı ile başlayacağız.
 
 
 
 


 A1 Capital Menkul Değerler A.Ş.
 www.a1capital.com.tr

***Raporun Tamamı Ekteki Dosyada Bulunmaktadır***

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşlerr mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.