Kuruluştan yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:
Türkiye teknoloji sektörünün lider şirketlerinden Karel, öncü projeleriyle uluslararası başarılarına bir yenisini daha ekledi. Şirket, sağlık ve spor alanında önemli ihtiyaçlara yenilikçi çözümler sunan Inno4Health projesiyle ITEA Mükemmeliyet Ödülü'ne layık görüldü. Proje, hastaların cerrahi operasyon öncesi sağlık verilerini ve sporcuların fiziksel hazırlık süreçlerini izleyen takip sistemlerini, giyilebilir teknolojiyle buluşturuyor.
Son yıllarda giyilebilir teknoloji alanında yaşanan gelişmeler, başta sağlık olmak üzere spor, eğitim, iş güvenliği, moda, eğlence ve savunma gibi birçok sektörde devrim niteliğinde yeniliklere kapı araladı. Türkiye teknoloji sektörünün lider şirketlerinden Karel, bu alandaki Ar-Ge çalışmalarıyla ulusal ve uluslararası arenada adından söz ettiriyor. Avrupa Birliği’nin yeni teknolojiler ve projeler geliştirmek üzere oluşturduğu ITEA tarafından gerçekleştirilen proje yarışmasında Karel’in giyilebilir teknolojiler alanında hayata geçirdiği Inno4Health projesi, Mükemmeliyet Ödülü’ne layık görüldü. 10-12 Eylül’de Belçika Anvers’te düzenlenen ITEA PO Days 2024 kapsamında Karel proje ortakları ile birlikte ödülünü aldı.
Karel’in Yeni Teknolojiler Grup Başkanlığı bünyesinde Alper Sarıkan’ın proje yürütücülüğünde tamamladığı Avrupa Birliği destekli INNO4HEALTH projesi, sağlık ve spor alanında önemli ihtiyaçlara çözüm sunarak giyilebilir teknolojilerde çığır açmayı hedefliyor. Proje, cerrahi operasyonlar öncesinde ve sonrasında hastaların sağlık durumlarını izlemek amacıyla sürekli bir takip sistemi geliştirmekle kalmıyor, aynı zamanda sporcuların fiziksel hazırlık süreçlerini ve performanslarını optimize etmeye yönelik çözümler de sunuyor.
Bu proje kapsamında geliştirilen inovatif giyilebilir cihazlar, tabanlıklar, tişörtler ve plasterler gibi farklı formatlarda sunuluyor ve hem hastaların hem de sporcuların günlük yaşamda rahatlıkla kullanabileceği şekilde tasarlanıyor. Bu cihazlar, kullanıcıların sağlık ve fitness verilerini toplayarak, yapay zekâ destekli algoritmalar ile analiz ediyor. Bu sayede, bireylerin sağlık ve performans durumu anlık olarak izlenebiliyor ve optimize edilebiliyor.
Inno4Health projesi sadece bireysel kullanıcılara yönelik değil, aynı zamanda sağlık profesyonelleri ve spor antrenörleri için de özelleştirilmiş veri panelleri ve uygulamalar geliştirerek profesyonel alanda da önemli bir katkı sağlıyor. Yapay zekâ merkezli uygulamalar, sağlık ve fitness iyileştirme programları için rehberlik sunuyor ve veriye dayalı çözümler üretiyor.
Giyilebilir teknoloji pazarı 2032 yılında 14 milyar dolara ulaşacak
Giyilebilir teknolojilerin küresel pazarı hızla büyüyor. 2023 yılında 120,54 milyar dolar olarak değerlendirilen küresel pazar büyüklüğünün, 2024'te 157,94 milyar dolara ulaşması ve 2032 yılına kadar %31,5'lik bir bileşik yıllık büyüme oranı (CAGR) ile 1,4 milyar dolara çıkması öngörülüyor. Özellikle, günümüzde yaşlanan nüfusla birlikte, bu teknolojinin sağlık alanındaki uygulamaları giderek önem kazanıyor. Benzer şekilde, üst düzey sporcularda kondisyon takibi, fiziksel hazırlığı yönlendirmek için kritik öneme sahip. Spor alanında oyuncu takibi için kullanılan teknolojilerin pazar büyüklüğünün, 2031'e kadar %12,34'lük bir oranla büyümesi öngörülüyor.
Karel, bu teknolojik gelişmelere paralel olarak, Inno4Health projesiyle giyilebilir teknolojiler alanındaki liderliğini daha da güçlendirdi. Philips, Polar, Thales DIS/Gemalto gibi küresel sektör liderlerinin yanı sıra birçok küçük ve orta ölçekli işletme, akademik ve klinik ortaklardan oluşan konsorsiyumla hayata geçirdiği proje, giyilebilir teknolojilerin günlük hayata entegrasyonu konusunda öncü olacak nitelikte.
KAREL HAKKINDA:
Karel, 1986 yılında yerli sermaye ile kurulmuş, bugün 4500 bini aşkın çalışanıyla, Türkiye'nin Ar-Ge’de tasarımdan, üretime kadar tüm süreçlere sahip lider teknoloji şirketidir. İletişim Sistemleri, Savunma Sanayi, Kurumsal Projeler, Otomotiv Teknolojileri, Elektronik Üretimi ve Yeni Teknolojiler olmak üzere 6 farklı teknoloji alanında dünya ölçeğinde yüksek kalite ve teknoloji standartlarında üretim ve satış faaliyetleri yürütmektedir. Ankara - Sincan Organize Sanayi Bölgesi’nde 32.000 m² kapalı alanı ile Türkiye’nin en büyük elektronik üretim merkezlerinden birine sahip olan Karel, 200’ün üzerinde nitelikli ve deneyimli çalışanı ile Türkiye’nin alanında en yetkin AR-GE merkezlerinden birine sahiptir. 2006 yılında halka açılan şirkete 2022 yılında Doğan Holding ortak olmuştur. Şirket Borsa Istanbul’da KAREL koduyla işlem görmektedir. www.karel.com.tr