https://www.piramitmenkul.com.tr/Arastirma/ArastirmaRaporDosya/47063
Yeni Haftanın Gündemi ve Beklentiler
" 02 Aralık 2024 Pazartesi Türkiye; İSO İmalat PMI (Kasım) Dünya Geneli; İmalat PMI (Kasım-Nihai)
" 03 Aralık 2024 Salı Türkiye; TÜİK TÜFE/ÜFE (Kasım), Dış Ticaret İstatistikleri (Kasım-Öncü) ABD; JOLTs Açık İş Sayısı (Ekim)
" 04 Aralık 2024 Çarşamba Türkiye; Reel Efektif Döviz Kuru (Kasım), Mevsimsellikten arındırılmış TÜFE (Kasım) Dünya Geneli; Hizmet ve Bileşik PMI (Kasım-Nihai) Euro Bölgesi; ÜFE (Ekim) ABD; ADP İstihdam Raporu (Kasım), Fed Bej Kitap
" 05 Aralık 2024 Perşembe Euro Bölgesi; Perakende Satışlar (Ekim)
" 06 Aralık 2024 Cuma Türkiye; Hazine Nakit Dengesi (Kasım) Almanya; Sanayi Üretimi (Ekim) Euro Bölgesi; GSYİH (3Ç24-Nihai) ABD; Resmi İstihdam Raporu (Kasım), Michigan Tüketici Güven Endeksi (Aralık-Öncü)
- Küresel piyasalarda sakin gündem devam ediyor. ABD'de PCE enflasyon ve GSYİH verilerinin ardından bu hafta istihdam piyasasına ilişkin bir dizi veri öne çıkacak. ABD Çalışma Bakanlığı'nın kasım ayı istihdam raporu yakından izlenecektir. Euro Bölgesi'nde ekim ÜFE ve nihai 3Ç24 GSYİH verileri yayımlanacak. Ayrıca, dünya genelinde kasım ayının nihai imalat ve hizmet PMI verileri açıklanacak.
ABD iş gücü piyasası verileri
ABD'de hafta boyunca takip edilecek iş gücü piyasası verileri piyasalar tarafından yakından izlenecek. Haftanın son işlem gününde Çalışma Bakanlığı'nın kasım istihdam raporu, öncesinde ise, çarşamba günü ADP Enstitüsünün istihdam raporu yayımlanacak.
Piyasanın tahmini tarım dışı istihdamın kasımda 180 bin civarında arttığı yönünde. Ekimde yaklaşık 105 bin artış tahmin edilirken kasırga ve grevlerin etkisiyle sadece 12 bin artışla ile piyasa beklentisinin çok altında kalmıştı. Helena ile Milton kasırgaları ve Boeing ve diğer şirketlerdeki grevlerden kaynaklı geçici işten çıkarmalar, istihdam artışının ekimde sıra dışı düşük seviyede gerçekleşmesinde etkili oldu. Ağustos ve eylül verileri aşağı yönlü revize edilmişti.
Kasımda işsizlik oranının %4,1 ile önceki aylara paralel gelmesi beklenmektedir. İşsizlik oranı temmuzda %4,3, ağustosta %4,2, eylül ve ekimde %4,1 olarak gerçekleşti. Ortalama saatlik kazançlardaki aylık artışın %0,4'ten %0,3'e gerilemesi beklenmektedir. Ağustos, eylül ve ekimde aylık %0,4 artış oldu. Yıllık bazda artış ise ağustosta %3,8, eylül ve ekimde %4,0 seviyesinde gerçekleşmişti.
Fed, 17-18 Aralık tarihlerinde bu yılın son Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısını gerçekleştirecek. Eylül ayında 50bp ile faiz indirimlerine başlayan Fed'in kasımda 25bp indirmesinin ardından aralıkta indirimlere devam etmesi beklenmektedir. Federal fonlama faizi vadeli kontratlarına göre piyasanın beklentisi %66 ihtimalle 25bp indirime gidileceği, %34 ihtimalle faizlerin sabit bırakılacağı yönünde. İş gücü piyasası verilerinde beklentilerden önemli ölçüde sapmalar olması halinde faiz indirimi beklentilerini etkileyebilir. Mevcut durumda fonlama faizi hedef aralığı %4,50-4,75 seviyesinde bulunmaktadır. İş gücü piyasası verilerinin beklenenden önemli ölçüde daha güçlü gelmesi halinde, faiz indirimi beklentilerinde olası bir zayıflamayla birlikte ABD dolarının önemli paralar karşısında güçlenmesi, tahvil faizlerinde yukarı yönlü baskı oluşması beklenebilir.
Resmi veri öncesinde çarşamba, öncü veri niteliğinde izlenen, ADP Enstitüsünün istihdam raporu yayımlanacak. ADP verilerine göre özel sektör istihdam artışı eylülde (Revize) 159 bin, ekimde 233 bin seviyesinde gerçekleşti.
ABD'de salı günü ekim JOLT anketinin sonuçları açıklanacak. Açık iş sayısı ağustosta (Aşağı revize) 7,86 milyondan eylülde 7,44 milyona gerilemişti. 2022'nin ikinci çeyreğinde zirve görmesinden bu yana aşağı yönlü seyrini sürdüren açık iş sayısı pandemi öncesinde görülen zirve seviyelere gerilemiş bulunmaktadır.
Euro Bölgesi GSYİH (3Ç24-Nihai)
Haftanın son işlem gününde Euro Bölgesi'nin nihai üçüncü çeyrek GSYİH verileri açıklanacak. 14 Kasım tarihinde açıklanan ikinci okuma verilere göre Euro Bölgesi'nde GSYİH üçüncü çeyrekte bir önceki çeyreğe göre %0,4, yıllık bazda ise %0,9 arttı. İkinci okuma veri öncü veriye paralel gelmişti; nihai veride de değişiklik beklenmemektedir. Euro Bölgesi ekonomisi bu yılın ilk ve ikinci çeyreklerinde sırasıyla, çeyreklik bazda %0,3 ve %0,2, yıllık bazda %0,4 ve %0,6 büyüme kaydetmişti.
Euro Bölgesi ÜFE (Ekim)
Çarşamba günü Euro Bölgesi'nde ekim ayı ÜFE verileri açıklanacak. ÜFE ağustosta aylık %0,6 artarken eylülde %0,6 azalmıştı. Bir önceki yılın aynı dönemine göre, ağustosta %2,3, eylülde %3,4 gerileme olmuştu. Euro Bölgesi'nde üretici fiyatları Mayıs 2023'ten beri yıllık bazda gerilemektedir.
Dünya genelinde PMI Verileri (Kasım-Nihai)
Pazartesi günü dünya genelinde kasım ayının imalat PMI verileri, çarşamba günü ise hizmet ve bileşik PMI verileri takip edilecek.
İmalat tarafında gün boyunca Japonya, Çin (Caixin), Almanya, Euro Bölgesi, İngiltere ve ABD'de (Hem S&P Global hem de ISM) verileri açıklanacak. Japonya imalat PMI ekimde 49,2 iken öncü veriye göre kasımda 49,0'a geriledi. Çin imalat PMI eylülde 49,3 iken ekimde 50,3'e yükseldi. Öncü verilere göre kasımda, Almanya imalat PMI 43,0'ten 43,2'ye yükselirken Euro Bölgesi'nde 46,0'dan 45,2'ye, İngiltere'de 49,9'dan 48,6'ya geriledi; nihai verilerde değişiklik beklenmemektedir. ABD'de S&P Global imalat PMI öncü verilere göre kasımda 48,5'ten 48,8'e yükseldi. ISM imalat PMI ekimde 47,2'den 46,5'e gerilemişti; kasımda 47,5'e yükselmesi beklenmektedir.
Hizmet PMI tarafında, çarşamba günü sırasıyla Japonya, Çin (Caixin), Almanya, Euro Bölgesi, İngiltere ve ABD'de (Hem S&P Global hem de ISM) hizmet ve bileşik PMI verileri açıklanacak. Japonya hizmet PMI öncü verilere göre kasımda 49,7'den 50,2'ye yükseldi; nihai veride değişiklik beklenmemektedir. Çin hizmet PMI ekimde 50,3'ten 52,0'ye yükseldi. Öncü verilere göre kasımda, Almanya verisi 51,6'dan 49,4'e, Euro Bölgesi'nde 51,6'dan 49,2'ye, İngiltere'de 52,0'den 50,0'ye geriledi. ABD'de S&P Global hizmet PMI öncü veriye göre ekimde 55,0'ten 57,0'ye yükseldi; nihai veride değişiklik beklenmemektedir. ISM imalat dışı PMI eylülde 54,9 iken ekimde 56,0'ya yükseldi; kasımda 55,5'e gerilemesi beklenmektedir.
- Yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplantı özeti, GSYİH ve İstanbul enflasyon verileri ve sektörel enflasyon beklentileri başta olmak üzere bir dizi önemli verinin takip edildiği haftanın ardından bu haftanın gündeminde de önemli veriler olacak. Hafta boyunca İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat PMI Raporu, TÜİK TÜFE/ÜFE verileri, dış ticaret istatistikleri ve Reel Efektif Döviz Kuru (REDK) verileri takip edilecek.
TÜFE/ÜFE Verileri (Kasım)
Yurt içinde salı günü kasım ayı enflasyon gerçekleşmeleri, çarşamba ise mevsim etkisinden arındırılmış veriler açıklanacak. Foreks Haber anketinden çıkan sonuçlara göre piyasanın medyan tahmini TÜFE'nin aylık %2,00, yıllık %46,72 arttığı yönünde.
TÜFE ekimde bir önceki aya göre %2,88 ile beklentinin önemli ölçüde üzerinde artarken yıllık bazda artış %48,58 ile Temmuz 2023'ten beri en düşük seviyeye gerilemişti. TÜFE mevsimsellikten arındırılmış olarak aylık %2,51 arttı. B Grubu çekirdek TÜFE aylık %2,69, yıllık %47,10 artarken C Grubu çekirdek TÜFE aylık %2,79, yıllık %47,75 arttı. C Grubu çekirdek TÜFE mevsimsellikten arındırılmış olarak aylık %2,43 artış kaydetti.
Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ekimde aylık %1,29 ile Aralık 2023'ten beri en düşük artışı kaydederken yıllık bazda artış %32,24 ile Mart 2021'den beri en düşük seviyede gerçekleşti.
TÜFE verileri piyasanın TCMB'nin faiz indirimine gitmesine ilişkin beklentiler açısından kritik önemde olacaktır. Faiz indirimi beklentileri son enflasyon verilerinin yüksek gelmesinin etkisiyle gelecek yıla ötelenmişti. Ancak, piyasanın kasım Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının karar metnindeki değişiklikleri güvercin karşılamasının ardından Aralık toplantısına çekildi. Enflasyon verilerinin beklentilere paralel ya da daha düşük gelmesi halinde, faiz indirimi beklentilerinin güçlenmesi ve risk piyasasının destek bulması beklenebilir. Enflasyon verilerinin beklentileri aşması halinde ise kısa vadede volatilite artışı beklenebilir.
İSO İmalat PMI (Kasım)
Haftanın ilk işlem gününde yurt içinde de imalat PMI verisi takip edilecek. İstanbul Sanayi Odası (İSO) kasım ayı Türkiye PMI İmalat Sanayi Raporunu yayımlayacak. İSO İmalat PMI eylülde 44,3 iken ekimde 45,8'e yükselse de eşik değer 50,0 seviyesinin altında kalarak sektörün daralmayı sürdürdüğünü işaret etmişti. Ekim raporunda üretim ve yeni siparişlerin yavaşlamaya devam ederken istihdamın düşüş gösterdiği ve enflasyonist baskıların hafiflediği belirtildi.
Reel Efektif Döviz Kuru (Kasım)
TCMB çarşamba günü kasım ayı Reel Efektif Döviz Kurunu (REDK) açıklayacak. TÜFE bazlı REDK ekimde 62,86'dan 64,82'ye, Yi-ÜFE bazlı REDK 91,81'den 93,62'ye yükseldi.
Dış Ticaret İstatistikleri (Kasım-Öncü)
Ticaret Bakanlığı salı günü kasıma ayına ilişkin öncü dış ticaret istatistiklerini yayımlayacak. TÜİK'in nihai verilerine göre ekimde genel ticaret sistemine göre ihracat yıllık %3,10 artışla 23,5mlr USD olurken ithalat değişmeyerek 29,41mlr USD oldu. Dış ticaret açığı %11 azalarak 5,91mlr USD'ye geriledi. Ocak-ekim döneminde ihracat yıllık %3,1 artışla 216,20mlr USD olurken ithalat %7,2 azalarak 282,05mlr USD oldu. Dış ticaret açığı %30,1 azalarak 65,85mlr USD'ye geriledi.
Hazine Nakit Dengesi (Kasım)
Hazine ve Maliye Bakanlığı (HMB) haftanın son işlem gününde kasım sonuna ilişkin Hazine Nakit Gerçekleşmelerini yayımlayacak. Ekimde, Hazine nakit dengesi 167,31mlr TL, faiz dışı denge 41,04mlr TL oldu. Ocak-ekim döneminde Hazine nakit dengesi 1,70trln TL, faiz dışı denge 734,10mlr TL oldu.
Geçtiğimiz Hafta Ne Oldu?
Küresel hisse senedi piyasalarında karışık bir hafta geride kaldı. Çin CSI300 Endeksi %1,32, Hong Kong Hang Seng Endeksi %1,01 yükselirken Japonya Nikkei225 Endeksi %0,20 Tayvan Taiex Endeksi %2,80, Güney Kore Kospi Endeksi %1,81 düştü. Avustralya S&P/ASX200 Endeksi ise %0,51 yükseldi. Avrupa'da Stoxx Europe 600 Endeksi %0,35, Almanya DAX Endeksi %1,57, İngiltere FTSE100 Endeksi %0,31 yükselirken Fransa CAC40 Endeksi %0,27 düştü. ABD'de ise S&P500 Endeksi %1,06, Dow Jones Endeksi %1,39, Nasdaq Bileşik Endeksi %1,13 yükseldi.
Dolar Endeksi (DXY) son üç ayın haftalık bazda en yüksek kaybını gerçekleştirdi; DXY %1,59 düşüşle haftayı 105,782 puandan kapatırken EURUSD paritesi %1,53 yükselişle 1,05778 oldu. USDJPY paritesi ise %3,23 düşerek haftayı 149,707 puandan kapadı.
ABD'de Şükran Günü tatilinin ardından piyasaların yeniden açılmasıyla birlikte hazine tahvili getirileri düşüşünü sürdürerek geçtiğimiz haftalarının getirilerini büyük ölçüde geri aldı; on yıllıklarının faizi %5,09 düşüşle %4,180'e gerilerken, iki yıllıkların faizi %4,93 düşüşle %4,163'e geriledi. Altın dokuz aylık kazanç serisinin ardından geçen hafta %2,43 düşüşle ayı ekside kapatarak 2.650USD seviyesine geriledi. Petrol fiyatları, jeopolitik sakinliğin risk primlerini düşürmesiyle geriledi; Brent petrol vadelileri %4,43 düşüşle 71,84USD, WTI petrol vadelileri ise %4,55 düşüşle 68,00USD olarak haftayı kapadı.
PCE Fiyat Endeksi (Ekim)
ABD'de Fed'in tercih ettiği enflasyon göstergesi PCE Fiyat Endeksi takip edildi. PCE Fiyat Endeksi ekimde beklentilere paralel olarak aylık %0,2, yıllık %2,3 arttı. Fed'in yakından izlediği çekirdek PCE Fiyat Endeksi aylık %0,3, yıllık %2,8 arttı. Diğer enflasyon göstergesi TÜFE tarafında, ekimde aylık %0,2, yıllık %2,6 artış olurken çekirdek TÜFE aylık %0,3, yıllık %3,3 artmıştı.
ABD GSYİH verisi (3Ç24-İkinci Tahmin)
ABD'nin ikinci tahmin üçüncü çeyrek büyüme verileri takip edildi. ABD ekonomisi ilk tahminde öncü verilere göre yıllıklandırılmış olarak %2,8 büyüyerek %3,0'lük beklentinin altında kalmıştı. İkinci tahmin değişmeyerek %2,8 olarak gerçekleşti. ABD GSYİH'si ilk çeyrekte %1,4, ikinci çeyrekte %3,0 artmıştı.
FOMC toplantı tutanakları
ABD'de 6-7 Kasım Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının tutanakları yayımlandı. Eylül toplantısında 50bp ile faiz indirimlerine başlayan Fed, ardından 6-7 Kasım para politikası toplantısında 25bp indirim ile piyasa beklentisini karşılamıştı. Federal fonlama faizi %4,50-4,75 seviyesinde bulunmaktadır. Tutanaklarda faiz indirimleri için önceden belirlenmiş bir rota olmadığı ve yetkililerin kademeli faiz indiriminden yana oldukları ifade edildi.
ABD'li politika yapıcıların eylül toplantısında güncellenen projeksiyonlarında orta nokta faiz tahminlerinin medyanı haziran projeksiyonlarında %5,1 iken %4,4'e (%4,25-4,50) gerilemişti.
ABD Conference Board Tüketici Güveni
ABD'de Conference Board (CB) Tüketici Güven Endeksi ekim ayındaki 109,6 seviyesinden 111,7'ye yükseldi. Piyasa beklentisi 111,8 puan idi. Anketin bulgularını değerlendiren Conference Board Baş Ekonomisti Dana M. Peterson, "Tüketici güveni Kasım ayında iyileşmeye devam etti ve son iki yıldır hâkim olan aralığın en üstüne ulaştı" dedi. "Kasım ayındaki artış, özellikle işgücü piyasasıyla ilgili olarak, tüketicilerin mevcut durum hakkındaki daha olumlu değerlendirmelerinden kaynaklandı."
ABD'de Richmond Fed İmalat Endeksi
ABD'de Richmond Fed İmalat Endeksi bir önceki aya göre değişmeyerek -14 seviyesinde sabit kaldı. Piyasa beklentisi ise -10 idi.
Almanya ve Euro Bölgesi TÜFE (Kasım-Öncü)
Almanya'da TÜFE kasımda aylık %0,2 düşüşle beklentiyi karşılarken yıllık bazda %2,3 beklentiye karşılık %2,2 arttı. Görece zayıf gelen Almanya enflasyon verisinin ardından Euro Bölgesi enflasyon verisi takip edildi. Öncü verilere göre enflasyon yıllık olarak beklentilere paralel %2,3 olarak gerçekleşirken aylık ise %0,3 düştü.
Euro Bölgesi Tüketici Güven Endeksi (Kasım-Nihai)
Euro Bölgesi'nde kasım tüketici güveni değişmeyerek -13,7 değerini aldı.
Almanya'da Ifo İş İklimi Endeksi
Almanya'da Ifo İş İklimi Endeksi açıklandı. Endeks kasımda 86,1 beklentisine karşın 85,7 ile beklentilerin altında açıklandı. Geçen ay 86,5 olarak açıklanmıştı. Ifo Başkanı Clemens Fuest, pazartesi günü verdiği demeçte, Trump'ın tarifeleri, bir süredir Alman imalatında bir endişe kaynağı. İş dünyasının görünümü zayıf. Bu ay tek parlak nokta tüketimden geliyor" dedi.
- Yurt içinde, Borsa İstanbul üç haftalık güçlü kazançların ardından bu hafta görece sınırlı bir yükseliş kaydetti. BIST100 Endeksi %1,07 yükselişle haftayı 9,652 puandan tamamlarken BIST30 Endeksi %0,70 yükselerek 10,614 puandan kapandı. Banka Endeksi %0,37 yükselirken Sınai Endeks %1,34 yükseldi. USDTRY kuru haftayı 34,64, EURTRY kuru 36,67 seviyesinden tamamladı. Hazine tahvillerinde; iki yıllıkların faizi haftayı %37,390'den, on yıllıkların faizi %27,50'den kapattı.
Yurt içinde GSYİH Verileri (3Ç24)
TÜİK üçüncü çeyrek Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) rakamlarını yayımladı. Buna göre GSYİH, 2024 yılı üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %2,1 artarak piyasanın %2,4 medyan tahmininin altında kaldı. GSYH'yi oluşturan faaliyetler incelendiğinde; 2024 yılı üçüncü çeyreğinde bir önceki yıla göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak; inşaat %9,2, finans ve sigorta faaliyetleri %6,2, tarım sektörü %4,6, gayrimenkul faaliyetleri %2,5, ürün üzerindeki vergiler eksi sübvansiyonlar %2,3, bilgi ve iletişim faaliyetleri %2,2, kamu yönetimi, eğitim, insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri %1,9 ve hizmetler %1,4 arttı. Diğer hizmet faaliyetleri %2,4, sanayi sektörü %2,2, mesleki, idari ve destek hizmet faaliyetleri ise %0,3 azaldı.
Takvim etkisinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi, 2024 yılı üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %1,9 arttı.
GSYH ikinci çeyrekte bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %2,5 büyümüştü.
Çeyreklik bazda; mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi, üçüncü çeyrekte bir önceki çeyreğe göre %0,2 azaldı.
TCMB PPK Toplantı Özeti
TCMB, iki hafta önceki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının özetini yayımladı. Toplantı özetinde;
o Para politikasında kararlı duruşun korunacağı; yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasıtası ile aylık enflasyonun ana eğilimini düşüreceği ve dezenflasyon sürecini güçlendireceği ifadesi korunmuştur.
o Maliye politikasının artan eşgüdümünün de dezenflasyon sürecine katkı sağlayacağı yönünde son karar metnine eklenen ifade toplantı özetinde yer bulmuştur.
o Son karar metnine eklenen, piyasanın güvercin karşıladığı ve hisse senedi piyasasına seans içerisinde alış getiren "Politika faizinin seviyesi, enflasyon gerçekleşmeleri ve beklentileri göz önünde bulundurularak öngörülen dezenflasyon sürecinin gerektirdiği sıkılığı sağlayacak şekilde belirlenecektir." ifadesi toplantı özetine girmiştir.
TCMB Sektörel Enflasyon Beklentileri Raporu (Kasım)
Merkez Bankası, Sektörel Enflasyon Beklentileri Raporu'nu yayımladı. Kasım ayında, 12 ay sonrası yıllık enflasyon beklentileri, piyasa katılımcıları için 0,2 puan azalarak %27,2 seviyesine, reel sektör için 1,7 puan azalarak %47,8 seviyesine, hane halkı için 3,1 puan azalarak %64,1 seviyesine geriledi. Tüketici fiyatlarının aynı kalacağını, düşeceğini veya daha düşük bir oranla artacağını bekleyen hane halkı oranı %26,3 olarak gerçekleşti.
Ekonomik Güven Endeksi (Kasım)
Ekonomik güven endeksi kasım ayında %0,9 azalarak 97,1 seviyesine geriledi. Endeks ekim ayında 98 puan idi. Kasımda tüketici güven endeksi %1 oranında azalarak 79,8 değerini, reel kesim güven endeksi %1,2 artarak 103,4 değerini, hizmet sektörü güven endeksi %2,9 oranında azalarak 111 değerini, perakende ticaret sektörü güven endeksi %0,9 oranında artarak 111,7 değerini, inşaat sektörü güven endeksi ise %1,7 oranında artarak 87,8 değerini aldı.
Hizmet ÜFE (Ekim)
TÜİK ekim ayı Hizmet Üretici Fiyat Endeksini (H-ÜFE) yayımladı. H-ÜFE eylülde aylık %0,24 ile Şubat 2021'den beri en düşük artışı kaydederken yıllık bazda %55,34 artış gösterdi. On iki aylık ortalamalara göre ise %72,04 artış gösterdi.
Dış Ticaret İstatistikleri (Ekim-Öncü)
Ticaret Bakanlığı ekim ayı öncü dış ticaret istatistiklerini yayımladı. TÜİK'in nihai dış ticaret istatistiklerine göre ekimde genel ticaret sistemine göre ihracat yıllık %3,1 artarken ithalat ise değişmedi. Dış ticaret açığı aynı dönemde %10,5 azalarak 5,90mlr USD olurken ihracatın ithalatı karşılama oranı %77,5'ten %79,9'a yükseldi. Ocak-ekim döneminde ihracat %3,1 artarken ithalat ise %7,2 azaldı. Aynı dönemde dış ticaret açığı %30,1 azalışla 65,85mlr USD olurken ihracatın ithalatı karşılama oranı %69'dan %76,7'ye yükseldi.
Piramit Menkul Kıymetler A.Ş
www.piramitmenkul.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.