Piyasalar Trump vaatlerini fiyatladı, baskılandı. Sonra Trump ekibinin müstakbel Hazine Bakanı'nın ılımlı sözleri ile biraz rahatladı. Geçtiğimiz haftayı bu şekilde tamamladık.
Bu haftaya ise Trump ile başlıyoruz. Trump, Dolar'ın hegemonyasını korumak için BRICS ülkelerini gümrük vergilerini yüzde 100 artırma ile tehdit etti.
Piyasada sınırlı reaksiyonlar görüyoruz. Zira BRICS güncelde çok güçlü ve somutlaşmış halde değil. Teoriden pratiğe dönüşme aşamasında, yolun uzun olduğunu belirtelim. Kaldı ki bugün Rusya'nın içinde bulunduğu durum, Çin'in ekonomisine dair kaygılar göz önüne alındığında 'birliğin' etkisi, etki alanı oldukça sınırlı. Ekonomik çıkarları için harekete geçen birlik, batının baskısından kurtulmayı ve batının alternatifi olmayı hedefliyor. Henüz somutlaşmış bir yapı oluşmuş değil ama niyet-amaç belli. İşte Trump bu noktada Usd'nin hegemonyasını sürdürmek için harekete geçti. ABD'nin kenarda oturup izlemeyeceğini ifade etti.
Trump'ın çıkışının piyasaya yansımasına baktığımızda, bugün için sınırlı değişim yarattığını görüyoruz. Dolar biraz değerlendi, ABD tahvil faizleri biraz yükseldi, altın yüzde 1 civarında düştü, ABD vadelileri hafif eksi. Asya borsaları ise alıcılı. Ancak asıl etki söz konusu 'birliğin' geleceğe dair amaçları ve ABD'nin gücü üzerinde görülecek. En iyi ihtimalle BRICS'in ajandası ötelenecek. 'Birliğe' katılan son 5 üye ile toplam üye sayısı 10 oldu. İran ve Arabistan yeni üyeler arasında bulunuyor.
Trump ile başladığımız haftayı ABD istihdam verileri ile tamamlayacağız. Bugün imalat PMI, Çarşamba hizmet PMI verilerinin Kasım final verileri ile batının ekonomik kondisyonunu göreceğiz. ABD özelinde ise bugün ISM imalat, Çarşamba ISM hizmet, yarından başlayarak istihdam verilerini (JOLTS açık iş sayısı, ADP özel sektör istihdam, tarım dışı istihdam, işsizlik oranı, ortalama kazanç) fiyatlayacağız. İstihdam önemli. Verilerin ortaya koyacağı sonuçlar üzerinden FED tahminleri de revize olabilir. Ayrıca Çarşamba günü Powell (saat 21:45), Lagarde (saat 16:30), Bailey (saat 12:00) konuşmaları olduğunu not edelim, farklı açıklamaları olur ise hareket yaratabilirler.
Güncel durumda piyasalar, makro veriler, merkez bankaları ve Trump üzerinden fiyatlama yapıyor. Bu hafta verileri ve Trump'ı, haftaya ECB'yi de, ertesi hafta FED, BOE ve BOJ'u da takip edeceğiz.
İsrail'in Hizbullah'a ve İran destekli gruplara yönelik saldırıları, Suriye'de dengelerin değişmesine yol açıyor. Şam'da ayaklanma-darbe dahil olmak üzere yoğun haber akışı söz konusu.
Hafta sonu açıklanan Çin imalat ve imalat dışı PMI verileri yatay görünüm sergiledi. Bu sabah açıklanan Caixin imalat PMI ise beklentilerin (50,6) ve önceki verinin (50,3) belirgin üzerinde geldi (51,5). Asya piyasaları alıcılı.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı karışık. ABD vadelileri %0,15-0,2 aralığında eksi. Asya piyasalarında Çin %0,8, Hong Kong %0,1 civarında, Japonya %0,6 civarında artı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,21, Dolar Endeksi 106,3, ons altın 2.625 Usd civarında işlem görüyor.
İç tarafta, yarın Kasım ayı TÜFE verisi açıklanacak ve verinin sonucuna göre lokal varlıklar fiyatlanacak. Bu sebeple son zamanların kritik verilerden biri. Makul algılanacak bir sonuç, iç piyasalarda risk iştahını artırabilir. Merkez Bankası açısından ise dezenflasyon hedefine erişimin güçlenmesini sağlayabilir.
TÜFE beklentisi, aylık artışın yüzde 1,90 olması yönünde. Böylece yıllık enflasyon %46,55 seviyesine inmiş olacak.
Cuma günü 3Ç büyüme verisi beklentilerin (yıllık %2,5) altında geldi (%2,1).
Hazine, Borçlanma Programını açıkladı. Buna göre Aralık'ta 71,4 milyar TL itfa karşılığı 132 milyar TL fonlama sağlayacak. Ocak itfa-borç rakamları ise sırasıyla 224 mia TL, 289 mia TL, Şubat'ta ise 103,7 mia TL, 158 mia TL. Aralık borçlanması, 9 ve 16 ile başlayan haftalarda tamamlanacak.
Usd/TL:
Trump'ın BRICS çıkışı ile Usd haftaya güçlü başlıyor. BRICS, ticari ve siyasi olarak bir araya gelen ve USD kullanımını azaltmayı amaçları arasına alan bir yapı. Trump, Usd'nin gücünü korumaktan yana çıkışı ile Dolar Endeksi'nin yüzde yarımdan fazla yükselmesini sağladı.
Yeni hafta, ABD verileri ile kaplı, Cuma ise aylık ABD istihdam verisi ile tamamlanacak. Verilerin ve Trump'ın etkili olduğu günlerden geçiyoruz.
Teknik olarak Dolar Endeksi (DXY) 105,5 seviyesi üstünde kalıcılık sağladı. 105,5 üstünde dolar talebi güçlü duruşuna devam edebilir.
İç tarafta, yarın Kasım ayı TÜFE verisi açıklanacak. Makul görülen sonuç iç tarafta algının olumlu olmasını sağlayabilir. Zira Merkez Bankası'nın faiz indireceği yönündeki beklentiler kuvvetlenebilir.
Aylık artışın 1,90%, böylece yıllık oranın 46,55% olması bekleniyor.
Genel çerçevede TL faizinin cazip oluşu, TL'ye avantaj sağlamaya devam ediyor.
Kurda ılımlı yukarı eğilimi koruyor. Bu sabah 34,71 civarında işlem görüyor. Aşağıda 34,50 ve 34,00; yukarıda 35,00 ve 35,50 öne çıkan teknik seviyeler.
TL Tahvil/Bono:
Kasım ayı enflasyonu yarın sabah açıklanacak. Aylık artışın yüzde 1,90 olması bekleniyor. Bu sonuçlar yıllık oran 46,55% seviyesine inmiş olacak.
Sonuç piyasaları rahatsız etmez, enflasyonun düştüğüne dair kanaati güçlendirirse TCMB faiz indirimine dair algı güçlenebilir. Böylece tahvil faizleri düşüş kaydedebilir. Verim eğrisinin kısa tarafının daha fazla reaksiyon vermesini bekliyoruz.
Hazine, Borçlanma Programını açıkladı. Buna göre Aralık'ta 71,4 milyar TL itfa karşılığı 132 milyar TL fonlama sağlayacak. Ocak ve Şubat itfa-borç rakamları ise sırasıyla 224 mia TL, 289 mia TL ve 103,7 mia TL, 158 mia TL. Aralık borçlanması, 9 ve 16 ile başlayan haftalarda tamamlanacak.
Globalde, ABD 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,20 seviyelerinde. Trump'ın BRICS çıkışı ile tahvil faizi hafif yükseliş haftaya başlıyor. Bu hafta ABD veri trafiği yoğun, istihdam verileri ilk takip edilecek veri seti. Bundan sonraki seyir Trump ve ekibine ve ikincil sırada makro verilere bağlı.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 17 baz puan düşüş ile %40,80 ve 9 baz puan azalış ile %29,24 seviyesinde tamamladı.
Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Yükselişin ardından yatay konsolidasyon süreci devam ediyor...
Geçtiğimiz hafta yatay bir seyir izleyen hisse senedi piyasasında BIST100 Endeksinin kapanışı %1.07'iık değer artışıyla 9,652 puandan yaptığını görüyoruz.
Genel olarak baktığımızda ise, hızlı yükselişin ardından geçtiğimiz hafta yatay alanda sergilediği dalgalı hareketlerle konsolide olmaya çalıştığını söyleyebileceğimiz piyasada, 9,500 desteği korunabildiği sürece yukarı yöndeki kısa vadeli momentumun devam edeceğini düşünüyoruz.
İlk önemli direnç bölgesi olarak da, 9,750 seviyesini izlediğimiz piyasada, bu direncin aşılabilmesi halinde, 10,000-10,200 bölgesinin ajandaya girebileceğine inanıyoruz.
Aşağı yönde ise, kısa vadeye yönelik kritik destekler olarak 9,500 ve 9,350 seviyelerini izlemeye devam ediyoruz.
Eur/Usd:
Rusya ve Çin'in öncülük ettiği BRICS ekonomik çıkarlar üzerine kurulmuş bir oluşum. Ekonomik kararların siyasi çıktıları da oluyor. Gelinen noktada BRICS, ABD para birimine bağlılığı azaltma, kullanmama hedefinde ilerliyor. Ancak Trump, Usd'nin hegemonyasını korumak için harekete geçti. Sosyal medya paylaşımı ile Usd aleyhine adımlara karşılık %100 gümrük verisi tehdidinde bulundu.
Seçimin kazandıktan sonra Trump'ın 2. açıklaması ile haftaya başlıyoruz. Eğer yeni açıklaması olmaz ise bu hafta ABD istihdam verilerinin takip edildiği ve buna göre tamamlandığı bir hafta olabilir. Bu hafta ABD veri trafiği bugünden başlayarak takip edilecek. Bugün ISM imalat açıklanacak.
AB'de ise ekonomik kondisyonda zayıflama, hizmet enflasyonunda yükseliş, Trump belirsizliği gibi faktörler ekonominin geleceği hakkında soru işaretleri yaratıyor. O yüzden ECB 12 Aralık'ta faiz indirimi yönünde karar alabilir.
Teknik açıdan 1,045 seviyesinin altında paritede 1 civarı seviyelerin yeniden konuşulmaya başlanmasına neden olabilir. Yakın vade 1,05 üzerinde dengelenme, tepki çalışması görülebilir. Teknik olarak DXY (Dolar Endeksi) 105.5-107,3 seviyesi arasında fiyatlama devam edebilir.
Bu sabah 1,052 seviyesindeki paritede 1,051 ve 1,045 seviyeleri gün içi destek; 1,06 ve 1,064 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün parite yatay seyir izleyebilir.
Gbp/Usd:
Bugün imalat PMI ve konut fiyatları, Çarşamba hizmet PMI verilerinin 2. okumaları dışında ajanda boş sayılabilir. Paritenin diğer yakası ise istihdam ağırlıklı ajandaya sahip. Bir de Trump'ın BRICS çıkışı ile haftaya başlıyoruz, Dolar hafif talepli seyrediyor. Haftanın devamı ABD verilerine ve Trump'ın olası açıklamalarına bağlı.
Dolar Endeksinde teknik olarak 105.5 -107,3 seviyesi arasında fiyatlama devam edebilir.
Bu sabah 1,269 seviyesinde bulunan paritede 1,263 ve 1,257 seviyeleri gün içi destek; 1,275 ve 1,282 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir Bugün parite yatay seyir izleyebilir.
Altın:
Altın haftaya satıcılı başlıyor. Trump'ın BRICS çıkışı ABD para biriminin devamlılığı üzerindeki soru işaretlerini azaltıcı etki yapıyor. He ne kadar BRICS, Usd alternatifi yaratmada çok ışık vermese de Trump bu kapıyı kapatmayı amaçlıyor ve %100 gümrük vergisi tehdidinde bulundu.
Genel olarak zirve seviyesinden sonra dengelenme halinde olan altın için kısa vadede mevcut hal sürebilir. Orta vade ise daha iyimser beklentilere açık.
Jeopolitikte ise Ukrayna-Rusya hattı sıcak, Orta Doğu'da tansiyon nispeten düşük. Rusya konusunda yeni haber alkışı yok, o yüzden altına yeni iştah oluşmuyor.
Bu hafta ABD istihdam verilerinin ve buna bağlı olarak FED beklentilerinin, olası Trump açıklamalarının fiyatlamaya tesir etmesini bekleniyoruz.
Kısa vadede 2.615-2.660 Usd fiyat aralığında bir süre yatay seyir görebiliriz.
Teknik olarak, 2.615 Usd altında fiyatlamalar satış baskısının kısa vade de devam etmesine neden olabilir.
Bu sabah 2.625 Usd seviyesindeki ons altında 2.615 ve 2.600 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.660 ve 2.680 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.
Eurobond:
Trump'ın BRICS çıkışı nedeniyle tahvil faizleri hafif yükseliş ile haftaya başlıyor. BRICS yapılanması, ticari hedeflerle ortaya çıksa da siyasi ajandası da bulunuyor. Trump'ın çıkışına karşılık verilip verilmeyeceğine bağlı olarak konuyu takip edeceğiz. Veri tarafında ise ABD istihdam verileri haftasına giriyoruz. Verilerin sonuçlarına göre haftayı tamamlayacağız.
İç tarafta, yarın Kasım ayı TÜFE verisi açıklanacak. Sonuç, makul algılanırsa TCMB faiz indirimi beklentisi kuvvetlenebilir. CDS ve eurobondların talebi sınırlı artış kaydedebilir.
Türkiye 5 yıllık CDS 257 ile günü tamamladı. Eurobondlar yatay-biraz alıcılı hareket etti. Birim fiyatlar, kısalarda -3 ile +2 cent; orta vadelilerde +13- ile +22 cent; uzunlarda +33 ile +45 cent değişim oldu. Faizler ise sırasıyla 4,29%, 6,73% ve 7,84% oldu.
Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr
İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr
ÇEKİNCE: Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi ve Strateji Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
***
Çekince
Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.