Haftalık bülten (Anadolu Yatırım)

Küresel piyasalarda bu hafta FOMC tutanakları takip edilecek…

Piyasalarda bu hafta ABD’de büyüme rakamları, çekirdek kişisel tüketim harcamaları ve FOMC tutanakları, Euro Bölgesi’nde tüketici güven endeksi ve öncü PMI verileri, Almanya’da 1Ç23 GSYH, İngiltere’de enflasyon rakamları, Çin’de PBOC faiz kararı, Japonya’da Tokyo TÜFE ile yurt içinde güven endeksleri ve TCMB’nin faiz kararı öne çıkan makroekonomik veriler arasında yer alıyor.

ABD’de bu hafta GSYH’nin ikinci öncü okuması takip edilecek. Ülkede öncü verilere göre büyüme %1,1 ile beklentilerin altında gerçekleşmişti. 1Ç23’de tüketici harcamaları, ihracat, kamu harcamaları ve konut dışı sabit yatırımlar büyümeyi desteklerken; özel stok yatırımları ve konut sabit yatırımlarında azalış kaydedildi. 25 Mayıs Perşembe günü TSI 15:30’da açıklanacak olan ikinci okuma GSYH’de revize beklenmiyor. Büyümenin tahminlerin altında kalması durumunda Fed’e yönelik faiz indirim beklentileri kuvvetlenebilir. Diğer yandan ABD’de borç tavanına ilişkin belirsizliklerin devam ediyor oluşu ve ekonomik yavaşlama ile birlikte resesyon endişelerinin artması piyasalarda baskı yaratabilir. Büyüme rakamlarının yanı sıra bu hafta Fed’in enflasyon hedeflemesinde dikkate almış olduğu çekirdek kişisel tüketim harcamaları (çekirdek PCE) açıklanacak. Çekirdek PCE martta %0,3 artışla yıllık bazda %4,6’da sabit kalmıştı. 26 Mayıs cuma günü 15:30’da açıklanacak olan çekirdek PCE’nin nisanda %0,30 artması bekleniyor. Fed tarafından nisanda yayımlanan FOMC tutanaklarında, çoğu üyenin bankacılık krizine yönelik artan endişelerle faizde zirve beklentilerini düşürdüğü belirtildi. Tutanaklarda ayrıca, bazı yetkililerin politika esnekliğini vurguladığı ve yıl sonunda hafif durgunluğun tahmin edildiği ifade edilmişti. Borç limitine ilişkin belirsizliklerin hakim olduğu haftayı ABD’nin üç majör endeksi yükselişle tamamladı. Haftalık bazda Dow Jones %0,38, S&P500 %1,65, Nasdaq %3,04 değer kazandı.

Euro Bölgesi’nde bu hafta tüketici güven endeksi ve öncü PMI verileri, Almanya’da 1Ç23 GSYH, İngiltere’de enflasyon rakamları izlenecek. Euro Bölgesi’nde artan faizler ve yüksek seviyelerde seyreden enflasyon rakamları ile tüketici güveni iyimserlikten uzak kalmaya devam ediyor. Endeks nisanda -17,5 seviyesine yükselmesine karşın “0” bölgesi altında negatif seyrediyor. Tüketici güveninin yanı sıra bölgede ekonomik durumu yansıtmaları ve ekonomik aktiviteye ilişkin öncü gösterge olmaları sebebiyle yakından takip edilen öncü PMI verileri açıklanacak. Bileşik PMI’ın mayısta 54,1’den 53,7’ye, hizmet PMI’ın 56,2’den 55,6’ya gerilemesi, imalat PMI’ın ise 45,8’den 46,2’ye yükselmesi bekleniyor. Almanya’da yılın ilk çeyreğine ilişkin final büyüme rakamları takip edilecek. 25 Mayıs Perşembe günü TSI 09:00’da açıklanacak olan GSYH’nin %0,10 düşmesi bekleniyor. 2022’nin son çeyreğinde %0,4 oranında küçülen Alman ekonomisi bu çeyrekte de daralması durumunda teknik resesyona girebilir. İngiltere’de gözler enflasyon rakamlarında olacak. Ülkede TÜFE martta %0,8 ile beklentilerin üzerinde artmıştı. Yıllık TÜFE ise %10,4’ten %10,1’e geriledi. Çekirdek TÜFE aylık %0,9 artış ile yıllık bazda %6,2 seviyesinde sabit kaldı. 24 Mayıs Çarşamba günü TSI 09:00’da açıklanacak olan tüketici enflasyonunun nisanda %0,80 artışla yıllık bazda %8,30 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Üretici fiyat endeksinin (ÜFE) ise nisanda %0,10 düşüş göstermesi, yıllık bazda %8,70’den %8,60’a gerilemesi bekleniyor.

Asya Bölgesi’nde yeni haftada sakin veri gündemi hakim. Çin’de merkez bankasının (PBOC) faiz kararı, Japonya’da Tokyo TÜFE takip edilecek. PBOC’nin en düşük kredi faiz oranını %3,65’de sabit bırakması bekleniyor. Nisan ayında %3,2’den %3,5’e yükselen Tokyo çekirdek TÜFE’nin %3,3 seviyesine gerilemesi bekleniyor. Manşet enflasyon geçtiğimiz ay %3,5 seviyesinde gerçekleşmişti.

Yurt içinde bu hafta mayıs ayına ilişkin güven endeksleri ve TCMB’nin faiz kararı öne çıkan makroekonomik veriler arasında yer alıyor. Tüketici güveni nisanda 87,5 ile iki yılın en yüksek seviyesine ulaşmıştı. Reel kesim güven endeksi nisanda bir önceki aya göre 2,8 puan artarak 108,0 seviyesine yükseldi. Diğer yandan güven endeksi hizmet sektöründe yükselirken perakende ticaret ve inşaat sektörlerinde düştü. Güven endeksi nisan ayında bir önceki aya göre; hizmet sektöründe %1,1 artarken perakende ticaret sektöründe %1,3 ve inşaat sektöründe %0,1 azaldı. TCMB son toplantısında faizi %8,5 seviyesinde sabit bırakmıştı. TCMB metninde, “Öncü göstergeler deprem bölgesinde ekonomik faaliyetin beklenenden hızlı toparlandığını göstermektedir. Kredilerin büyüme hızı ve erişilen finansman kaynaklarının amacına uygun şekilde iktisadi faaliyet ile buluşması yakından takip edilmektedir.” denildi. Merkez Bankası’nın mayıs ayı toplantısında faizi sabit bırakması beklenirken, karar sonrası yayımlanacak olan metinde gelecek döneme ilişkin mesajlar takip edilecek.

ABD’de bu hafta GSYH’nin ikinci öncü okuması takip edilecek. Ülkede öncü verilere göre büyüme %1,1 ile beklentilerin altında gerçekleşmişti. 1Ç23’de tüketici harcamaları, ihracat, kamu harcamaları ve konut dışı sabit yatırımlar büyümeyi desteklerken; özel stok yatırımları ve konut sabit yatırımlarında azalış kaydedildi. 25 Mayıs Perşembe günü TSI 15:30’da açıklanacak olan ikinci okuma GSYH’de revize beklenmiyor. Büyümenin tahminlerin altında kalması durumunda Fed’e yönelik faiz indirim beklentileri kuvvetlenebilir. Diğer yandan ABD’de borç tavanına ilişkin belirsizliklerin devam ediyor oluşu ve ekonomik yavaşlama ile birlikte resesyon endişelerinin artması piyasalarda baskı yaratabilir.













Büyüme rakamlarının yanı sıra bu hafta Fed’in enflasyon hedeflemesinde dikkate almış olduğu çekirdek kişisel tüketim harcamaları (çekirdek PCE) açıklanacak. Çekirdek PCE martta %0,3 artışla yıllık bazda %4,6’da sabit kalmıştı. 26 Mayıs cuma günü 15:30’da açıklanacak olan çekirdek PCE’nin nisanda %0,30 artması bekleniyor.













Fed tarafından nisanda yayımlanan FOMC tutanaklarında, çoğu üyenin bankacılık krizine yönelik artan endişelerle faizde zirve beklentilerini düşürdüğü belirtildi. Tutanaklarda ayrıca, bazı yetkililerin politika esnekliğini vurguladığı ve yıl sonunda hafif durgunluğun tahmin edildiği ifade edilmişti.

Euro Bölgesi’nde artan faizler ve yüksek seviyelerde seyreden enflasyon rakamları ile tüketici güveni iyimserlikten uzak kalmaya devam ediyor. Endeks nisanda -17,5 seviyesine yükselmesine karşın “0” bölgesi altında negatif seyrediyor.

 İngiltere’de gözler enflasyon rakamlarında olacak. Ülkede TÜFE martta %0,8 ile beklentilerin üzerinde artmıştı. Yıllık TÜFE ise %10,4’ten %10,1’e geriledi. Çekirdek TÜFE aylık %0,9 artış ile yıllık bazda %6,2 seviyesinde sabit kaldı. 24 Mayıs Çarşamba günü TSI 09:00’da açıklanacak olan tüketici enflasyonunun nisanda %0,80 artışla yıllık bazda %8,30 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Üretici fiyat endeksinin (ÜFE) ise nisanda %0,10 düşüş göstermesi, yıllık bazda %8,70’den %8,60’a gerilemesi bekleniyor.


 Anadolu Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş.
 http://www.anadoluyatirim.com.tr/
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.