Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Beklenen olmadı ve ABD bütçe limiti konusunda taraflar hafta sonu anlaşamadı. Umutlar bu haftaya kaldı. Umutlar korunuyor ama vakit daralıyor.
Geçtiğimiz hafta bütçe tavanı sorununun çözüleceğine dair olumlu hava esmeye başladı. Hafta sonu çözüm sağlanabileceğine dair beklentiler globalde risk iştahının toparlanmasını sağladı. Diğer yandan çözüm umudu ve FED’in Haziran ayında faiz artışı yapabileceği ihtimali Dolar Endeksi’nin ve tahvil faizlerinin yukarı hareketini destekledi.
Yeni haftaya Biden’ın bugün yapması beklenen görüşme ile başlıyoruz. Konu ciddi risklere gebe o yüzden trafik sürüyor. Avrupa merkez bankası ECB’nin başkanı Lagarde tarafların sağduyulu olacağına inanıyor. Aksi halde ekonomide şok dalgaları olabileceğini ifade ediyor.
Daha önce söylediğimiz gibi, limit sorunu vakit azaldıkça (Yellen 1 Haziran diyor) daha fazla konuşulabilir ve piyasa üzerinden daha fazla etki yaratabilir. Konuya dair haber akışı hareket potansiyeli taşıyor.
Ajandanın diğer bir konusu FED Haziran toplantısı. 25 bp faiz artışı yapma ihtimali hala var ancak oranı son günlerde azalıyor. Son olarak Kashkari, faizi sabit tutmayı işaret etti.
Yeni haftada ABD borç limiti, FED beklentileri, makro veriler ve merkez bankalarından yapılacak açıklamalar ajandayı oluşturuyor. Borç limiti en sıcak konu bizce. Etkisi ise asimetrik olabilir diye düşünüyoruz. Sorunun çözümü sınırlı etki yapabilir. Ancak sorunun çözülememesi global çapta dramatik sonuçlar doğurabilir.
Cuma günü risk iştahı azaldı. Zira bütçe limiti hakkında negatif sözler duyuldu. ABD borsaları yüzde yarım civarında düştü. Avrupa borsaları ise benzer oranlarda pozitif kapandı. Tahvil faizleri düştü. Kıymetli madenler biraz talep gördü. ABD para birimi ise biraz baskı yaşadı.
Bu sabah globalde risk iştahı nötr - kararsız. ABD vadelileri yatay - hafif artı-eksi. Asya borsaları pozitif. Japonya yüzde 0,8, Hong Kong yüzde 1,2 civarı, Çin hafif alıcılı. ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,65%, Dolar Endeksi 103, ons altın 1.976 Usd civarında işlem görüyor.

Lokal tarafta borsa yüzde 3,5 civarında düştü. TL Tahvillerde faizler kısa tarafta hafif düştü, uzun tarafta yatay kaldı. Eurobond fiyatları günler sonra arttı. TL ise hafif zayıfladı (geniş resimde TL’nin değer kaybı söz konusu).
Cumhurbaşkanlığı 2. tur seçimi haftasına başlıyoruz. Seçimin sonucu ekonomi politikasının nasıl olacağının netleşmesini de sağlayabilir. Ekonomi yönetiminin netleşmesi Haziran ayına kaldı diye düşünüyoruz. Lokal varlıklara olan talep Haziran ayını bekleyebilir. Öncesinde, temkinli mod aktif olabilir.
Bugün tüketici güveni, Çarşamba kapasite kullanımı ve reel sektör güveni, Perşembe PPK faiz kararı açıklanacak. PPK’nin faizi sabit tutması bekleniyor.
TCMB, kredi kartı avans çekimini durdurmaktan geri adım attı.




Usd/TL:
Geçtiğimiz hafta, ABD bütçe sorununun çözüleceğine dair umutlar artış kaydetti. Umudun artması küresel iştahı desteklerken diğer yandan Usd para biriminin güçlenmesini sağladı. Dolayısı ile Dolar Endeksi 103 seviyesine yükseldi. Ancak hafta sonun beklenenin aksine bir anlaşma sağlanamaması ile Dolar yeni haftaya zayıflayarak başlıyor.
Bütçe limitine dair haber akışı para piyasalarını etkileyebilir. Tabii bir de makro veri ve merkez bankalarından gelecek açıklamaların da ajandada yer aldığını belirtelim.
Lokal tarafta Cumhurbaşkanlığı seçiminde 2. tur haftasına başlıyoruz. Seçim sonrası ekonomi politikalarının nasıl olacağı konusu Haziran ayına kalacak gibi gözüküyor.
Kur belli bir ivme ile yükselişini sürdürüyor. Bu sabah 19,82 civarında işlem görüyor. Aşağıda 19,75 ve 19,65; yukarıda 19,90 ve 20,00 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.


TL Tahvil/Bono:
Regülasyonlar TL sabit getirililere olan iştahı canlı tutuyor. Faiz seviyeleri tek haneli seviyede bulunuyor. Mevcut kural seti, seviyelerin burada kalmasını beraberinde getirebilir.
Bu hafta sonu yapılacak 2. tur seçiminden sonra Cumhurbaşkanının ismi netleşecek. Sonrasında ekonomi yönetiminin ve yaklaşımlarının netleşmesi bekleniyor. TL tahviller de buna göre yön tayin edebilir.
Globalde ABD kaynaklı haber akışı ile tahvil faizleri dün hafif yükseliş kaydetti.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller Perşembe günü sırasıyla 16 baz puan düşüşle %7,97 ve yatay %9,85 ile tamamladı.


Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
4,750 seviyesi ilk önemli direnç konumunda...
Endekste ocak ayında 5,568 zirve noktasından başlayan düzeltme hareketini uzun vadeli trend desteğinin geçtiği 4,200/4,300 bandı üzerinde karşılama çabası devam ediyor.
Geçtiğimiz hafta oluşan satış baskısıyla birlikte -%6.13 oranında değer kaybının gerçekleştiği piyasada, 4,200/4,300 destek bandını hafta içerisinde kritik destek bölgesi olarak izlemeyi sürdürüyoruz. Endeksin geri çekilmelerini bu seviye üzerinde karşılaması durumunda, piyasada tepki alımlarının ön plana çıkabileceğini düşünüyoruz. Yukarı ataklarda ise 4,750 ilk, 5,000 ara 5,250 seviyesini ise ana direnç noktası olarak izliyoruz. Endeksin Ocak ayından itibaren devam eden düzeltme hareketini 4,200 seviyesinden geçen trend desteği üzerinde tamamladığının onaylanabilmesi için 5,250 direncinin aşılması gerekiyor.
Şu aşamada 4,200/4,300 destek bölgesi üzerindeki hareketi yakından izlemeyi sürdüreceğimiz piyasada, kısa vadeli yükselişin ilk onayı ise 5,000 üzerinde gerçekleşecektir.


Eur/Usd:
Bütçe sorununun çözüleceğine dair umutlar karşılık bulmadı. Geçtiğimiz hafta piyasalarda Usd’nin güçlenmesini sağlayan çözüm beklentisi kırılma yaşıyor. Hal böyle olunca Usd yeni haftaya zayıflayarak başlıyor. Diğer yandan FED’in Haziran toplantısında 25 bp faiz artışı yapabileceğine dair beklentiler de Usd’yi de destekliyor. Beklentilerin artış azalış göstermesi de fiyatlamaya dahil oluyor.
1 Haziran tarihini Yellen verdi (kendisi ABD Hazine Bakanı). Dolayısı ile vakit azaldıkça konu daha kritik hale gelebilir ve fiyatlamayı daha fazla etkileyebilir diye düşünüyoruz.
Hafta boyunca anlaşma umutları zayıf kalırsa Usd de zayıf kalabilir. Anlaşma ihtimali artar ise Usd güçlenebilir. Genel beklentimiz bu şekilde. Tabii bir de makro veriler ve merkez bankalarından yapılacak açıklamalar haftanın standart konuları. Bunların farklı gelmeleri piyasayı hareketlendirebilir.
Dolar Endeksi 103 seviyesinde haftaya başlıyor.
Bu sabah 1,082 seviyesindeki paritede 1,08 ve 1,076 seviyeleri gün içi destek; 1,085 ve 1,089 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz. ABD bütçe sorununa dair haberler hareket yaratabilir.


Gbp/Usd:
İngiltere merkez bankası BOE’nin başkanı Bailey’den ve diğer bazı yetkililerden açıklamalar geldi. En dikkat çekici olanlar, bilançonun finansal kriz öncesine dönemeyeceği, niceliksel sıkılaşma ana araç değil ve piyasanın reaksiyonu sınırlı sözleri oldu. Yeni haftada Çarşamba günü başkan Bailey’nin bir konuşma yapacağını belirtelim. Ayrıca veri trafiği de yoğun.
ABD tarafında ise bütçe limiti sorununa çözüm sağlanamadı. Hafta sonu anlaşma çıkmadı. Hala umutlar korunmakla birlikte zaman daralıyor.
Usd haftaya hafif zayıflayarak başlıyor. Dolar Endeksi 103 civarında işlem görüyor.
Bu sabah 1,246 seviyesinde bulunan paritede 1,24 ve 1,24 seviyeleri gün içi destek; 1,249 ve 1,254 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz. ABD bütçe sorununa dair haberler hareket yaratabilir.


Altın:
Cuma günü Dolar Endeksi 103,6, ABD 10 yıllık tahvil faizi ise 3,72% seviyesini gördü. Ons altın ise 1950 Usd’ye, gümüş ise 23,3 Usd’ye kadar indi. Konu ABD bütçe sorunu. Sorununun çözüleceğine dair umutlar arttı. Umudun artması tahvil faizini ve Usd’yi yukarı çekiyor. Tabii birde Haziran ayında FED’in faiz artışı yapma ihtimalinin de artmasını-azalmasını ekleyelim.
2.070 Usd bariyerini 3. kez deneyen ons altın yine başarısız oldu. Mevcut yapı, baskının sürmesine yol açabilir. Ancak bir yandan resesyonun ve FED yavaşlamasının konuşulması hala yükseliş umutlarını canlı tutuyor.
Bu sabah 1.978 Usd seviyesindeki ons altında 1.971 ve 1.965 Usd seviyeleri gün içi destek, 1.991 ve 2.000 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz. ABD bütçe sorununa dair haberler hareket yaratabilir.
Eurobond:
Son 10 günde ABD 10 yıllık tahvil faizi 40 bp civarında artış kaydetti. Arka planda Haziran ayı toplantısında faiz artışı olabilir ile bütçe limiti sorunu çözülebilir beklentisi yer alıyor. İkisi de ABD menşeili haber. Bütçe sorununun hafta sonu çözüleceği umudu boşa çıktı. O yüzden tahvil faizi biraz baskılanabilir. Yeni hafta böyle başlıyor. Diğer yandan FED ne yapacak sorusunun cevabı yanıt arıyor. Kashkari sabit kalabilir dedi. Bir miktar sakinlik sağladı bu cümle. Genel olarak faiz artış ihtimalinin son günlerde zayıflama kaydettiğini belirtelim.
ABD tahvil faizlerinin aşağıya yönelmesi diğer ülke tahvil faizlerini de etkileyebilir, gün böyle başlıyor. Hafta boyunca ABD bütçe sorunu majör konu olabilir. Konuya dair haberler hareket yaratabilir.
Lokal tarafta Cumhurbaşkanlığı 2. tur seçim haftasına başladık. Ekonomi yönetiminin yaklaşımının ne olacağı 2. tur sonrasında netleşebilir. Türkiye eurobondları de diğer lokal varlıklar gibi seçimi bekliyor. 5 yıllık CDS bu sabah 666 puan seviyesinde.
Eurobondlar Cuma günü pozitif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 42-45 cent; orta vadelilerde 55-70 cent; uzunlarda 81-86 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 10,45%, 9,56% ve 9,59% oldu.

  

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.