Haftalık bülten (Piramit Menkul)

https://www.piramitmenkul.com.tr/Arastirma/ArastirmaRaporDosya/39166

Yeni Haftanın Gündemi ve Beklentiler
• 22 Mayıs 2023 Pazartesi Çin; PBoC Kredi Ana Faiz Oranı Türkiye; Tüketici Güven Endeksi (Mayıs), Merkezi Yönetim Borç Stoku (Nisan), Yurt Dışı ÜFE (Nisan) Euro Bölgesi; Tüketici Güven Endeksi (Mayıs)
• 23 Mayıs 2023 Salı Dünya Geneli; PMI Verileri (Mayıs) ABD; Yeni Konut Satışları (Nisan), Richmond Fed İmalat Endeksi (Mayıs)
• 24 Mayıs 2023 Çarşamba İngiltere; TÜFE/ÜFE (Nisan) Türkiye; Reel Kesim Güven Endeksi ve Kapasite Kullanım Oranı, Sektörel Güven Endeksleri (Mayıs) Almanya; Ifo İş İklimi Endeksi (Mayıs) ABD; FOMC Tutanakları
• 25 Mayıs 2023 Perşembe Almanya; GSYİH (1Ç23), GfK Tüketici İklimi Endeksi (Haziran) Türkiye; TCMB Faiz Kararı ABD; GSYİH (1Ç23-İkinci Tahmin), Bekleyen Konut Satışları (Nisan)
• 26 Mayıs 2023 Cuma İngiltere; Perakende Satışlar (Nisan) Türkiye; Yabancı Turist Sayısı (Nisan) ABD; Dayanıklı Mal Siparişleri (Nisan), PCE Fiyat Endeksi (Nisan), Michigan Tüketici Güven Endeksi (Mayıs)

- Küresel piyasaların gündeminde bu hafta ABD ve İngiltere enflasyon rakamları, ABD ve Almanya’nın büyüme verileri ve güven endeksleri ön planda olacak. ABD’de S&P500 şirketlerinin 1Ç23 bilançoları açıklanmaya devam edecek. ABD borç tavanı ile ilgili gelişmeler piyasaların kısa vadeli risk iştahı açısından önemli olacaktır.
Haftanın son işlem günü ABD’de Fed’in tercih ettiği enflasyon göstergesi nisan ayı PCE Fiyat Endeksi takip edilecek. Endeksin martta aylık bazda %0,1 artmasının ardından nisanda %0,2 artması beklenmekte. Yıllık bazda artışın %4,2’den %4,1 ile Haziran 2021’den beri en düşük seviyeye gerilemesi bekleniyor. Yıllık PCE enflasyon Haziran 2022’de %6,8 ile 1982’den beri en yüksek seviyeyi görmesinden bu yana düşüş eğilimini koruyor. Volatil gıda ve enerji fiyatları hariç çekirdek endeksin nisanda aylık bazda %0,3 ile marta paralel artması beklenmekte. Yıllık bazda artışın da mart ayına göre değişmeyerek %4,6 seviyesinde kalması beklenmektedir.
Çarşamba günü yayımlanacak İngiltere nisan enflasyon verileri, faiz artırımlarına ilişkin piyasa beklentisi açısından önemli olabilir. Zira İngiltere Merkez Bankası (BoE) Başkanı Andrew Bailey’nin nisan verisinin enflasyondaki ilk belirgin düşüşü yansıtacağı konusundaki sözlü yönlendirmesi dikkate alındığında, verinin beklentilerde oynaklığa neden olması beklenebilir. Enflasyonun nisanda aylık %0,8 ile marta göre değişmemesi, yıllık bazda %10,1’den %8,3’e gerilemesi beklenmektedir. ÜFE’nin martta aylık %0,1 artmasının ardından nisanda %0,1 düşmesi, yıllık bazda artışın %8,7’den %8,6’ya gerilemesi bekleniyor. Nisan verilerinin beklenti üzeri gelmesi durumunda nihai faiz oranı beklentilerinde sert bir yükseliş görülebilir. Verinin yayımlanmasının ardından Başkan Bailey’nin konuşması takip edilecek.
Ayrıca, çarşamba günü, ABD’de son Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının tutanakları yayımlanacak. ABD’li politika yapıcılar, bankacılık sektöründeki karışık görünüme karşın 3 Mayıs toplantısında politika faizini 25bp artırarak %5,00-5,25 aralığına çekmişti. Basın toplantısında faiz indirimlerinin yakın olmadığını ima eden Başkan Jerome Powell, bankanın bir sonraki adımının verilere ve olayların gelişimine bağlı olduğunu ifade etmişti. Fed’in faizlerin seyrinde önemini sıklıkla dile getirdiği üzere iş gücü piyasasındaki sıkılık ve inatçı şekilde yüksek enflasyon devam ediyor. Tutanaklarda kaç yetkilinin faizlerin sabit kalmasından yana görüş bildirdiği ve kaç faiz artırımına daha ihtiyaç olduğuna ilişkin tartışma piyasa açısından önemli olacaktır.
Bu hafta ABD’de konut piyasasına ilişkin veri akışı takip edilecek. Salı günü nisan ayındaki yeni konut satışları ve perşembe günü aynı döneme ilişkin bekleyen konut satışları verileri yayımlanacak. Yeni konut satışlarının geçen ay 683 binden 663 bine gerilemesi beklenmekte. Bekleyen konut satışlarının martta bir önceki aya göre %5,2 azalmasının ardından nisanda %0,5 artması bekleniyor. ABD konut piyasası üzerindeki yüksek faiz ve fiyat baskısı devam etmektedir.
Hafta boyunca S&P500 Endeksi’nde yer alan büyük perakende ticaret şirketlerinin bilançoları gelmeye devam edecek. Salı günü Lowe’s, perşembe Costco, Dollar Tree, Best Buy finansalları takip edilebilir. Geçen hafta Home Depot, Target, Walmart ve Alibaba finansallarını açıklamışlardı.

- Yurt içinde haftanın en önemli gelişmesi Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) para politikası toplantısı olacak. TCMB son iki toplantıda politika faizinde herhangi bir değişikliğe gitmeyerek %8,50 seviyesinde sabit bırakmıştı. Foreks anketine katılan ekonomistlerin beklentisi faizlerde herhangi bir değişiklik olmayacağı yönünde. Nisan toplantısının özetinde “...Kurul, para politikası duruşunun fiyat istikrarı ve finansal istikrarı koruyarak deprem sonrası gerekli toparlanmayı desteklemek için yeterli olduğu görüşündedir...” ifadelerine yer verilmişti.
Hafta boyunca güven endeksleri takip edilecek. TÜİK haftanın ilk işlem günü mayıs ayı tüketici güven endeksini yayımlayacak. Endeks nisanda %9,2 (Kasım 2015’ten beri en güçlü artış) artışla 87,5 ile Ağustos 2018’den beri en yüksek değeri almıştı. TCMB çarşamba günü mayıs ayı Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE) ve İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranını (KKO), TÜİK ise sektörel güven endekslerini yayımlayacak. Mevsimsellikten arındırılmış RKGE nisanda aylık 1,0 puan artışla 105,1 olmuştu. Mevsimsellikten arındırılmamış RKGE, bir önceki aya göre 2,8 puan artışla 108,0 oldu. Aynı dönemde imalat sanayi genelinde mevsim etkisinden arındırılmış KKO, aylık 1,4 puan artışla %75,6 seviyesinde gerçekleşmişti. Mevsimsel etkilerden arındırılmamış KKO, bir önceki aya göre 1,9 puan artışla %75,4 olmuştu. Aynı gün TÜİK, mayıs ayı hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörleri güven endekslerini açıklayacak. Mevsim etkilerinden arındırılmış güven endeksi nisanda aylık; hizmet sektöründe %1,1 artarken perakende ticaret sektöründe %1,3 ve inşaat sektöründe %0,1 azalmıştı. Hizmet (118,1) ve perakende ticaret (116,2) sektörlerinde iyimserlik, inşaat sektöründe (88,4) ise kötümserlik hâkim.
Hazine ve Maliye Bakanlığı (HMB) haftanın ilk işlem günü merkezi yönetim borç istatistiklerini yayımlayacak. Merkezi yönetim borç stoku mart sonu itibarıyla 4,49 trln TL olarak gerçekleşmiştir. Borç stokunun 1,69 trln TL tutarındaki kısmı Türk Lirası cinsi, 2,80 trln TL tutarındaki kısmı döviz cinsi borçlardan oluşmaktadır. TÜİK pazartesi günü nisan ayı yurt dışı ÜFE (YD-ÜFE) verilerini açıklayacak. YD-ÜFE martta aylık %1,65, yıllık %40,35, on iki aylık ortalamalara göre %79,20 artmıştı. Ağustos 2022’den bu yana yıllık artışta gerileme mevcuttur.
Kültür ve Turizm Bakanlığı haftanın son işlem günü nisan ayı yabancı turist istatistikleri yayımlayacak. Yabancı turist sayısı martta yıllık 12,3 artışla 2,34 milyon olarak gerçekleşmişti. Yılın ilk çeyreğinde ülkemizi ziyaret eden toplam yabancı turist sayısı 6,21 milyon ile yıllık %26,7 arttı.

Piramit Menkul Kıymetler A.Ş
www.piramitmenkul.com.tr

 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.