Haftalık Bülten (Anadolu Yatırım)

Küresel piyasaların odağında bu hafta ABD işgücü verileri bulunuyor...

Geçtiğimiz hafta ABD ekonomisi nihai büyüme verileri, sıkı para politikalarına rağmen ekonominin canlılığını koruduğuna işaret etti. Fed'in enflasyon hedeflemesinde yakından izlediği çekirdek kişisel tüketim harcamaları (PCE), beklentiler doğrultusunda gerçekleşirken, Fed Başkanı Powell, enflasyonun yavaşladığına ikna olmak için birkaç iyi veri daha görmek istediklerini iletti. Powell, faiz oranlarını çok erken düşürmenin enflasyonun geri dönme ihtimalini yaratabileceğine dikkat çekerken, çok uzun süre beklemenin ise ekonomiye ve iş gücü piyasasına gereksiz zararlar verebileceğini ifade etti.

2024 yılına 101,0 seviyelerinden başlayan dolar endeksi (DXY), faiz indirimlerinin beklentilerden geç başlayabileceğine yönelik endişeler sonrası yükselişe geçerek, yılın ilk çeyreğini %3,2 değer kazancıyla tamamladı. ABD 10 yıllık tahvilleri ise geçtiğimiz haftayı %4,21 seviyesinden tamamlayarak yılın ilk çeyreğinde %8,5 değer kazandı. Öte yandan, küresel çatışmalar ve jeopolitik gerilimler, enflasyon ve diğer makro ekonomik risklerin devam edeceğine ilişkin beklentiler, değerli madene olan talebin gücünü korumasına neden oldu. Ons altın çeyreklik bazda %8,24 artış gösterdi. Jeopolitik risklerle birlikte arz kesintilerine ilişkin endişeler ise brent petrol fiyatlarında yukarı yönlü beklentileri kuvvetlendirdi. Son beş ayın en yüksek seviyelerinde yükselişini sürdüren brent petrol ise geçtiğimiz haftayı %2,05, 2024 yılının ilk çeyreğini ise %12,91 değer kazancı ile tamamladı.

ABD borsalarında geçtiğimiz hafta takip edilen makroekonomik veriler ile karışık bir seyir gözlendi. Haftalık bazda Nasdaq %0,30 değer kaybederken, Dow Jones %0,84, S&P 500 %0,33 değer kazandı. 2024 yılının ilk üç ayında "Muhteşem Yedili" olarak nitelendirilen, pay piyasalarında ağırlığı en yüksek şirketlerin finansal sonuçlarının olumlu etkisi ve yapay zeka şirketlerine olan pozitif beklentiler, son yılların en iyi ilk çeyreklik performansının elde edilmesinde etkili oldu. Çeyreklik bazda S&P 500 %10,2, Dow Jones %5,6 Nasdaq ise %9,1 değer kazandı.

Bu hafta küresel piyasalarda ABD'de tarım dışı istihdam, Euro Bölgesi, Almanya ve yurt içinde TÜFE, İngiltere, Çin ve Japonya'da imalat PMI verileri öne çıkıyor. Bu hafta yurt içinde ayrıca POLHO, SAHOL, THYAO'nın finansal sonuçlarını açıklaması bekleniyor.

ABD'de bu hafta faiz indirimlerinin zamanlaması konusunda beklentileri şekillendirmesi bakımından yakından izlenecek işgücü istatistikleri açıklanacak. Özellikle işgücü piyasasının gevşemeye başladığına dair sinyaller, gelecek döneme ilişkin iyimserliğe katkıda bulunabilir. 5 Nisan Cuma günü TSI 15:30'da açıklanacak olan tarım dışı istihdamda beklenti 205 binde bulunmaktadır. Şubatta istihdam 275 bin kişi olarak gerçekleşmişti. Ortalama saatlik kazançların martta aylık %0,30 artış göstermesi, işsizlik oranının %3,90'da sabit kalması bekleniyor. ABD'de bu hafta ayrıca Fed Başkanı Powell ve Fed üyelerinden Bowman, Williams, Mester, Daly ve Barr'ın konuşmaları da gelecek dönem para politikalarına ilişkin ipucu vermesi açısından yakından izlenecek.

Bu hafta ABD'de tarım dışı istihdam öncesi ise öncü veriler olması bakımından takip edilen İş İmkanları ve Personel Değişim Oranı'nın (JOLTS) 8,790mn, ADP özel sektör istihdamının ise 149bin olması öngörülüyor. Tarım dışı öncesi açıklanacak olan veriler piyasalardaki volatilitenin artmasına yol açabilir. Bu hafta ABD'de ayrıca S&P Global bileşik ve hizmet PMI, ISM hizmet PMI, fabrika siparişleri, ticaret dengesi takip edilecek. Mart ayı final verilerinde S&P Global imalat PMI'ın 52,2'den 52,5'e ; ISM imalat PMI'ın 47,8'den 48,5 puana yükselmesi beklenmektedir. ISM hizmet PMI'ında beklentiler 52,6'dan 52,5 puana gerilemesi yönünde bulunuyor. Sanayi üretiminine ilişkin mesajlar vermesi yakından izlenen fabrika siparişlerinin şubat ayında %1,00 artış kaydetmesi bekleniyor. Ocak ayında fabrika siparişleri %3,60 düşmüştü.

Euro Bölgesi'nde bu hafta odak mart ayı öncü TÜFE verilerinde bulunuyor. Ayrıca Euro Bölgesi'nde bu hafta ÜFE, işsizlik oranı, S&P Global bileşik ve hizmet PMI, ECB toplantı tutanakları, perakende satışlar takip edilecek. Tüketici fiyat endeksi (TÜFE)'nin yıllık bazda %6,40'ta sabit kalması bekleniyor. Merkez bankasının enflasyon hedeflemesinde yakından izlediği çekirdek TÜFE'de şubat ayında %3,10'dan %3,0'a gerilemesi beklenmektedir. Üretici fiyat endeksinde (ÜFE) şubat ayında %0,50 düşüş gerçekleşmesi bekleniyor. ÜFE ocak ayında %8,60 düşmüştü. Ekonomik aktiviteye ilişkin ipuçları sunması bakımından takip edilen perakende satışların şubat ayında %0,30 artması bekleniyor. Perakende satışlar bölgede ocak ayında %0,10 artış gösterirken yıllık bazda %0,10 düşmüştü.

Bu hafta ABD'de ayrıca S&P Global bileşik ve hizmet PMI, ISM hizmet PMI, fabrika siparişleri, ticaret dengesi takip edilecek. Mart ayı final verilerinde S&P Global imalat PMI'ın 52,2'den 52,5'e ; ISM imalat PMI'ın 47,8'den 48,5 puana yükselmesi beklenmektedir. ISM hizmet PMI'ında beklentiler 52,6'dan 52,5 puana gerilemesi yönünde bulunuyor. Sanayi üretimine ilişkin mesajlar vermesi yakından izlenen fabrika siparişlerinin şubat ayında %1,00 artış kaydetmesi bekleniyor. Ocak ayında fabrika siparişleri %3,60 düşmüştü.

Euro Bölgesi'nde bu hafta odak mart ayı öncü TÜFE verilerinde bulunuyor. Ayrıca Euro Bölgesi'nde bu hafta ÜFE, işsizlik oranı, S&P Global bileşik ve hizmet PMI, ECB toplantı tutanakları, perakende satışlar takip edilecek. Tüketici fiyat endeksi (TÜFE)'nin yıllık bazda %6,40'ta sabit kalması bekleniyor. Merkez bankasının enflasyon hedeflemesinde yakından izlediği çekirdek TÜFE'de şubat ayında %3,10'dan %3,0'a gerilemesi beklenmektedir. Üretici fiyat endeksinde (ÜFE) şubat ayında %0,50 düşüş gerçekleşmesi bekleniyor. ÜFE ocak ayında %8,60 düşmüştü. Ekonomik aktiviteye ilişkin ipuçları sunması bakımından takip edilen perakende satışların şubat ayında %0,30 artması bekleniyor. Perakende satışlar bölgede ocak ayında %0,10 artış gösterirken yıllık bazda %0,10 düşmüştü


  Anadolu Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş.
  http://www.anadoluyatirim.com.tr/
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş