Günlük Strateji Bülteni (Anadolu Yatırım)

Veri Gündeminde Bugün
 
ABD, Fed Üyesi Mester ve Williams’ın Konuşması, Perakende Satışlar, Kapasite Kullanım Oranı, Sanayi Üretimi (Nis),
Euro Bölgesi, GSYH (1Ç23), Ticaret Dengesi (Mar), ZEW Ekonomik Hissiyatı (May), ECB Başkanı Lagarde’ın Konuşması,
Almanya, ZEW Ekonomik Hissiyatı (May),
Türkiye, Konut Satış İstatistikleri (Nis)

Küresel piyasalarda Çin verileri sonrası risk iştahı zayıfladı...

ABD borsaları dün günü teknoloji hisseleri öncülüğünde yükselişle tamamladı. Çin’de beklentilerin altında kalan makro ekonomik veriler ve ABD’de borç limitine ilişkin belirsizlikler sonrası bu sabah küresel piyasalarda risk iştahı zayıf seyretmektedir. ABD ve Avrupa vadeli endeksleri hafif eksi yönde hareket ederken, Asya borsaları Çin’de takip edilen veriler sonrası günü düşüşle tamamlamaya hazırlanıyor. Çin ekonomisinde büyümenin öncü göstergesi olarak izlenen sanayi üretimi ve perakende satışlar Nisan’da beklentilerin altında kaldı. Ülkede sanayi üretimi yıllık %5,6 ve perakende satışlar %18,4 artmasına karşın piyasada beklentiler sırasıyla %10,9 ve %21’de bulunmaktaydı. Ons Altın fiyatları bu sabah 2012 dolardan hafif eksi yönde hareket ederken, ABD 10 yıllık tahvil getirisi %3,48’te ve dolar endeksi (DXY) 102,46’da bulunuyor.ABD’de bugün büyümenin öncü göstergesi ve tüketici davranışlarına ilişkin sinyal vermesi açısından takip edilen sanayi üretimi ve perakende satışlar takip edilecek. Ayrıca gün içinde Euro Bölgesince GSYH’nın ikinci öncü okuması öne çıkan bir diğer önemli veri olarak karşımıza çıkmaktadır. Yurt içinde seçimler ikinci tura kalırken, geçtiğimiz hafta 500 seviyesi altına geri çekilen 5 yıllık kredi risk primi (CDS) 631’e yükseldi. Dün gün içi işlemlerde devre kesicinin çalıştığı BIST100 endeksinde güne satıcılı yönde başlanabilir. Endekste son üç haftanın dip noktası olan 4311 desteği kısa vadeli dip noktası olarak izlenebilir. 4311’in kırılması halinde ise satış baskısı artabilir. Yukarı yönde dirençler olarak ise 4580-4620 izlenebilir.

Veri Gündemi
ABD’de bugün büyümenin öncü göstergesi ve tüketici davranışlarına ilişkin sinyal vermesi açısından takip edilen sanayi üretimi ve perakende satışlar açıklanacak. Martta beklentilerin üzerinde düşüş gösteren perakende satışların nisanda aylık %0,70 artması bekleniyor. Martta %0,40 artış kaydeden sanayi üretiminin nisanda %0,10 düşmesi, kapasite kullanım oranının ise %79,80’den %79,70’e gerilemesi bekleniyor. Ülkede son olarak Fed üyelerinin enflasyon ve para politikasına ilişkin açıklamaları takip edilecek. Euro Bölgesi’nde yılın ilk çeyreğine ilişkin büyüme rakamları takip edilecek. Yüksek enflasyon dolayısıyla artan borçlanma maliyetleri Euro Bölgesi’nde ekonomik aktivite üzerinde baskı oluşturmaya devam etmektedir. Bölge ekonomisinin 1Ç23’de %0,10; yıllık bazda ise %1,30 büyümesi bekleniyor. Yatırımcıların ekonomiye ilişkin düşüncelerini yansıtan ZEW ekonomik hissiyatının -1,00 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Nisanda 6,4 seviyesinde bulunuyordu. Bölgede son olarak ticaret dengesi ve ECB Başkanı Lagarde’ın açıklamaları takip edilecek. Almanya’da ZEW ekonomik hissiyatının 4,10’dan -5,50’ye gerilemesi bekleniyor. Yurt içinde konut satış istatistikleri izlenecek. Türkiye genelinde konut satışları mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %21,4 azalarak 105 bin 476 olmuştu. Konut satışları Ocak-Mart döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre %11,5 azalışla 283 bin 215 olarak gerçekleşti.

Piyasalarda dün neler oldu?
ABD borsaları haftanın ilk işlem gününü yükselişle tamamladı. Dow Jones %0,14, S&P 500 %0,30 ve Nasdaq %0,66 değer kazandı. ABD’de New York Fed imalat endeksi mayısta -31,80 ile dört ayın en düşük seviyesine geriledi. Üretim sektörünün görünümüne ilişkin bilgi veren endeks nisanda 10,80 seviyesinde bulunuyordu. Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, enflasyonun %2 olan hedef seviyesine gelmesi için uzun bir yol olduğunu belirterek, faizleri artırmaları gerekebileceğini söyledi. 2024 yılından önce faiz indirimini beklemediğini ifade eden Bostic, resesyon riskinin hala bulunduğunu ancak bunun uzun veya derin olmayacağını belirtti. Euro Bölgesi’nde sanayi üretimi martta beklentilerin üzerinde %4,1 düşüş kaydetti. Şubatta üretim %1,5 artmıştı. Beklentinin %0,9 artış olduğu yıllık sanayi üretimi ise %1,4 düştü. Yurt içinde bütçe nisanda 132,5mlr TL açık verdi. Böylelikle Ocak-Mart döneminde toplam bütçe açığı 382,5mlr TL oldu. Bütçe gelirleri nisanda geçen yılın aynı ayına göre %63,3 artışla 267,9mlr, bütçe giderleri %86,9 artışla 400,4mlr TL oldu. Faiz dışı denge ise nisanda 98mlr TL açık verdi.



 Anadolu Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş.
 http://www.anadoluyatirim.com.tr/
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş