KÜRESEL PİYASALARDA BÜYÜME VERİLERİ ÖN PLANA ÇIKIYOR
Yazının yazıldığı sıralarda ise Asya endekslerinde genel olarak pozitif bir görünüm var. ABD vadelileri ise hafif satıcılı yönde hareket ediyor.
ABD hisse senetleri dün yükselişle kapanış yaptı ve gösterge tahvil getirileri, Washington'ın partizan çekişmelerini aşıp borç tavanı anlaşmasına varacağına dair oluşan iyimserlik ortamında yükseldi. ABD tahvil getirileri ayrıca Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic'in Fed'in para politikası toplantısı bugün yapılırsa faiz oranlarını sabit tutma yönünde oy kullanacağını söylemesinden sonra bile, yavaşlayan enflasyona ilişkin süregelen endişeler nedeniyle yükseldi. Dolar, borç limiti görüşmeleri sırasında kazançlarını pekiştirerek beş haftanın en yüksek seviyesine ulaştıktan sonra dünya para birimleri sepeti karşısında geri adım attı.
Dün Euro Bölgesi’nde Mart ayına dair mevsimsellikten arındırılmış sanayi üretimi verileri takip edildi. Rakamlar bölgede Mart ayında sanayi üretiminde sert düşüşleri işaret ediyor. Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) tarafından açıklanan verilere göre; Mart’ta sanayi üretimi Şubat ayına kıyasla %2,5 beklentisinin de üzerinde %4,1 düşüş gösterdi. Bir önceki yılın aynı ayına göre ise sanayi üretimi %1,4 seviyesinde azaldı. Bugün ise Euro Bölgesi’nde TSİ 12.00’de büyüme verileri açıklanacak. Avrupa Merkez Bankası ECB Başkanı Lagarde ’ın bugünkü konuşması da yarın açıklanacak enflasyon verisi öncesinde de piyasaların takibinde olacak.
Bugün gün ortasında Avrupa’dan gelecek olan Almanya ZEW ekonomik hissiyatı verilerinin Avrupa bölgesindeki yükselen enflasyon görünümünü destekleyip desteklemeyeceğini takip ediyor olacağız. Avrupa Birliği yetkilileri, tüketici fiyatları artışına ilişkin tahminlerini %5,6 dan %5,8’e ve 2024 içinde %2,5’ten 2,8’e yükselti. AB'nin Ekonomiden Sorumlu Komite üyesi Paolo Gentiloni yaptığı açıklamada, "Enerji güvenliğimizi güçlendirmeye yönelik kararlı çabalar, oldukça dirençli bir işgücü piyasası ve azalan arz kısıtlamaları sayesinde, bir kış durgunluğundan kurtulduk ve ılımlı bir büyüme için hazırız." dedi. Dün ayrıca Avrupa Bölgesine dair büyüme öngörülerinin yer aldığı AB Komisyonu’nun ‘’Avrupa Ekonomik Tahminleri 2023 İlkbahar’’ raporu yayımlandı. Raporda, Euro Bölgesi ekonomisine dair büyüme öngörüleri 2023’te %1,1 ve 2024 yılında ise %1,6 oldu. Böylelikle kış raporunda yer verilen 2023 büyüme verisi %0,9’dan yüzde 0,2 oranında yukarı yönlü revize edildi. Euro Bölgesi’ne ilişkin enflasyon beklentisi de bu yıl için %5,6’dan %5,8’e çıkartıldı.
Yurtiçine baktığımızda seçim sonuçları ve siyası gelişmeler gündemi oluştururken, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından bütçe dengesi verileri açıklandı. Yapılan açıklamaya göre; merkezi yönetim bütçesi 2022 Nisan ayında 50 milyar 167 milyon TL açık verirken 2023 Nisan ayında 132 milyar 471 milyon TL açık verdi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası menkul kıymet tesisine ilişkin uygulama talimatında değişikliğe giderek belirli bir limitin üzerinde kişisel kredi kartlarıyla yapılan nakit çekimi ve kuyum harcamalarının kredi türüne göre %30 oranında menkul kıymet tesisine tabi olmasına karar verildiğini duyurdu.
USDTRY
Yurtiçinde genel seçimlerin 2.tura kalması dolarTL’de yukarı yönlü hareketleri destekledi. Dün kur 19,65TL seviyesinde fiyatlama gördü. Yurtiçinde 28 Mayıs’ta yapılacak seçime kadar iktidar ve mevcut faiz politikasına devam edilip edilmeyeceğine yönelik belirsizlik kur üzerinde etkili olurken, bankalarda 20TL altında fiyatlanma gördüğümüz kur serbest piyasada yüksek fiyatlanmaya devam ediyor. Gün içerisinde kurda 19,65TL üzerinde yükseliş hareketlerinin devamında 19,70TL ve 19,75TLdirenç bölgelerini izliyor olacağız. Geri çekilmelerin gözlenmesi durumunda ise, 19,65TL ilk destek bölgesi takip edilecek. Bu seviye altında fiyatlama için 19,60TL diğer destek seviyesi olarak izlenebilir.
EURTRY
Geçtiğimiz hafta doların baskıladığı parite 1,10 seviyelerinin altına çekilince çapraz da hafta genelinde en düşük 21,1365TL seviyesini test etmişti. Dün parite yükselişe geçti ve Euro’da Türk Lirası karşısında değer kazanmış oldu. Dün yurtiçinde bütçe dengesi 132,5 milyar TL açık verdi. Euro Bölgesi’nde ise sanayi üretimi Mart’ta önceki aya göre %4,1 azaldı. Teknik açıdan 21,40TL altı fiyatlamalarda destek bölgeleri olarak 21,30TL ve 21,20TL seviyeleri takip edilecek. Yükseliş hareketlerinin devam etmesi halinde 21,50TL ilk direnç seviyesi olarak izlenebilir. Bu seviye üzerinde sırasıyla 21,60 ve 21,70TL direnç bölgelerini takip ediyor olacağız.
EURUSD
ABD’de borç tavanına dair endişeler devam ediyor. Endişeler ve dolar endeksinde geri çekilme ise paritenin yükselmesine olanak tanıdı. Sorunun çözümü ile alakalı iyimser olduğunu ifade eden ABD Başkanı Biden’ın bugün temsilciler meclisi ile yapacağı toplantı piyasaların takibinde olacak. Euro Bölgesi’nde ise büyüme verisi ve ECB Başkanı Lagarde’ın yapacağı konuşma parite üzerinde etkili olabilir. Teknik olarak 1,0880 seviyesini ve üzeri fiyatlama için 1,0910 ve 1,0930 direnç bölgelerini takip ediyor olacağız. İlk destek bölgesi olarak ise 1,0860 bölgesi izlenirken, aşağı yönlü hareketlerin devam etmesi halinde 1,0850 ile 1,0840 destek bölgelerinin izlenmesi gerekebilir.
ONS ALTIN
Ons altın ABD’de güçlü istihdam verileri ve Fed faiz kararı sonrasında sert düşüşler yaşamıştı. Rekor seviyelerine yakın fiyatlama görürken 2000 dolar seviyesine geri çekilmişti. Bu seviye önemli destek noktası olmaya devam ediyor. Dün ise ABD borç tavanına dair endişeler ve doların güç kaybetmesi ile güne pozitif başlayan altın gün içerisinde güçlü görünümünü korudu ve prim kazanarak 2016 dolar seviyesinde kapanış gerçekleştirdi. Gün içi destek seviyesi olarak 2015 dolar takip edilirken 2010 ve 2005 dolar seviyeleri diğer destek bölgeleri olarak karşımıza çıkıyor. Gün içi direnç seviyeleri olarak ise 2020 dolar ve yükseliş hareketlerinin devamında ise 2025 ve 2030 dolar seviyeleri takibimizde olacak.
GBPUSD
Geçtiğimiz hafta 1,2440 seviyelerine kadar çekilen parite geçtiğimiz hafta Cuma gününden itibaren dar aralıkta hareket ediyor. Dolar endeksi 102,5 seviyelerinde seyrederken parite 15 günlük ortalamasının altında sınırlı yükselişle günü sonlandırdı. Bugün Sterlin tarafında 3 aylık işsizlik oranı açıklanırken, ABD tarafında ise Nisan ayı perakende satışlar, sanayi üretimi ve kapasite kullanımı açıklanacak. Gün içinde 1,2530 üstünde fiyatlama için 1,2550 ve 1,2570 seviyeleri direnç bölgeleri olarak izlenebilir. Geri çekilmelerde ise 1,2510 seviyesi ilk destek bölgesi olarak takip edilecek. Bu seviye altında fiyatlama için ise 1,2500 ve 1,2490 destek bölgelerini takip ediyor olacağız.
GRAM ALTIN
ABD borç tavanı açmazı, büyümede yavaşlama, faiz beklentileri ve dolarda zayıflık gibi bir çok bileşenin tekrar bir araya gelmesi ons altın tarafında dün pozitif görünüme yol açtı. Yurtiçinde gram altın fiyatları da buna paralel 1245TL ile 1278TL arasında seyretti ve üst üste kaydedilen negatif gün sonu kapanışlarını geride bırakarak prim kazandı. Teknik olarak 1280TL ana direnç seviyesi olarak takip edilecek. Bu seviye üzerinde yükseliş hareketlerinde 1285TL ve 1290TL seviyeleri direnç bölgeleri izlenecek. Olası geri çekilmelerde ise 1275TL destek bölgesi ve bu seviye altında fiyatlama için ise 1270TL ve 1265TL destek bölgeleri takibimizde olacak.
Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.