ABD’de, Tarım Dışı İstihdam Verisi Oldukça İyi Geldi; Fed’in, Mart Ayında 50 Bp. Faiz Artışı İhtimali Yükseldi!
Küresel tarafta, geçtiğimiz haftanın son işlem gününe; Amazon’un önceki akşam açıklanan iyimser finansallarının etkisiyle kısmen pozitif başladık. Ancak, önceki gün ECB Başkanı Lagarde’ın söylemlerinden “şahin” çıkarım yapan piyasalar; Cuma günü de, majör merkez bankalarının yetkililerinden gelen bazı açıklamalar ile risk iştahında yaşanan daralma nedeniyle baskı altında kaldı.
İngiltere Merkez Bankası Başkanı Bailey, yaptığı açıklamalarda enflasyona odaklandı. Bailey’nin; “Enflasyonu yeniden hedef seviyesine getirmek için her şeyi yapacağız ve yapmamız gereken, fiyatlar konusunda işlerin daha kötüye gitmesini engellemek” şeklindeki sözleri önemliydi. İngiltere Merkez Bankası Baş Ekonomisti Huw Pill de: İşlerin bekledikleri gibi gelişmesi durumunda ılımlı bir sıkılaştırma beklediğini, enerji fiyatlarının düşmesi durumda enflasyonun hedefin altına gelebileceğini, normalleşme ve enflasyonun hedefe dönmesi için çalıştıklarını belirtti.
Avrupa Merkez Bankası Yönetim Konseyi Üyesi ve Slovakya Merkez Bankası Başkanı Peter Kazimir: Euro Bölgesi enflasyonunun beklenenden daha uzun süre yüksek seyredeceğini ve enflasyon riskinin halâ daha yukarı yönlü olduğunu belirtti. Kazimir’in: “Yüksek Aralık ve Ocak enflasyonlarına rağmen; harekete geçmememiz, harekete geçmekten çekineceğimiz anlamına gelmiyor” şeklindeki söylemi ise; Avrupa Merkez Bankası’nın, yıl içerisinde faiz artırımına gideceğine dair öngörüleri haklı çıkaracak türdendi.
Ekonomik takvimde takip ettiğimiz verilerde; Almanya ve İngiltere inşaat sektörü PMI verileri ile Almanya Fabrika Siparişleri, beklentilerin üzerinde gelirken; Euro Bölgesi Perakende Satışlar aylık ve yıllık bazda beklentinin altında kaldı. ABD’de açıklanan kritik verilerde; Tarım Dışı İstihdam Değişimi, 150 Binlik istihdam artışı beklentisine karşın; 467 Bin gibi oldukça yüksek bir istihdam artışına işaret etti. İşsizlik Oranı, İşgücüne katılım oranının yüzde 61.9’dan yüzde 62.2^ye yükselmesi sonrasında; yüzde 3.9’dan yüzde 4 seviyesine yükseldi. Ortalama Saatlik Kazançlar ise; aylık yüzde 0.7 oranında artış gösterirken, verinin senelik gerçekleşmesi; yüzde 5.0’den yüzde 5.7’ye yükseldi. Başta, Tarım Dışı İstihdam olmak üzere gelen güçlü veriler sonrasında; CME Fed Watch ekranında, Fed’in 16 Mart FOMC kararlarından 50 Bp. faiz artırımı çıkma ihtimali yüzde 35 seviyesine doğru hızla yükselirken, buna paralel olarak da; ABD’nin 2 yıllık tahvil faizleri yüzde 1.32 seviyesine, 10 yıllık tahvil faizleri yüzde 1.93 düzeyine yükseldi.
Yurtiçinde; TCMB, Ocak Ayındaki Enflasyon Artışlarının Nedenlerini Açıkladı!
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Cuma günü yayımladığı Ocak Ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu’nda enflasyon artışlarının nedenlerini açıkladı. TCMB, Enerji fiyatlarının; gerek uluslararası petrol fiyatlarındaki artış, gerekse de iç taraftaki elektrik, doğal gaz ve şebeke suyu gibi yönetilen/yönlendirilen kalemlerdeki gelişmelerle önemli ölçüde yükseldiğini belirtti. TCMB, önceki dönemlerde nispeten ılımlı seyreden taze meyve ve sebze enflasyonunun bu dönemde yüksek artış sergilediğini de vurgularken, Alkollü İçeçek ve Tütün Ürünleri’ndeki artış için de Özel Tüketim Vergisi kaynaklı fiyatlamalar olduğu bildirildi. YİÜFE tarafındaki yükselişlerin hızla devam etmesi konusunda ise; Halâ daha devam eden tedarik zincirindeki darboğazlar ve hammadde fiyatlarının artışları gerekçe gösterildi.
Çin Piyasaları Açıldı, Günün Devamında; ECB Başkanı Lagarde’ın Konuşması Kritik Olacak!
Ay başından bu yana yeni yıl kapsamındaki “Bahar Festivali” nedeniyle kapalı olan Çin piyasaları, bugün itibariyle açıldı. Ülkeden gelen Hizmet ve Bileşik PMI dataları, geçtiğimiz ayki verilere göre düşüş gösterdi. Günün devamında; geçtiğimiz hafta piyasalar üzerinde etkisi yüksek olan ECB Başkanı Lagarde’ın yapacağı açıklamalar önemli olacak. Zira, Yöentim Kurulu üyelerinden Knot: 4.Çeyrekte faiz artırımı beklediğini söyledi.
**Bülten için haber ve ekonomik veri kaynakları: Foreks Haber, BloombergHT, İnvesting
Yeni Gün İçin Teknik Tarafta Önemli Seviyeler;
USDTRY
Yılbaşından bu yana, yukarıdaki 13.87 ve aşağıdaki 12.88 seviyeleri arasında işlemler görülen kurda; son 3 haftada ise, kabaca 13.65-13.25 aralığında gelgitler görmekteyiz. Bu bağlamda, şuan için 13.52 civarında fiyatlanan kurda, ilk etapta; yukarı taraftaki 13.65 ve aşağı taraftaki 13.25 seviyeleri kritik olacak. 13.65’in kalıcılıkla geçilmesi durumunda; 13.87, 13.25’in kırılması halinde ise; 12.88 bölgesini tekrardan takibe alabiliriz.
EURUSD
Geçtiğimiz ayın ortalarında test edilen kritik 1.1480 bölgesinin aşılamadığı paritede, şuan için 1.1440 civarında geri çekilmeler görülmekte. Bu yöndeki işlemlerin devam etmesi halinde; 1.1380-1.1350 bölgesi takibe alınabilir. Yeniden görülebilecek yukarı yönlü ataklarda ise; yeniden 1.1480 kritik direnç bölgesinin aşılıp aşılmayacağı; geçtiğimiz ayın sonundan başlayan Euro lehine trendin devamlılığı açısından önemli olacak.
GBPUSD
Cuma günü yaşanan geri çekilme sonrasında 1.3560 bölgesinin altına inen paritede, bu bölgenin altında kalıcılıklarda; Dolar lehine işlemlerin ilk etapta 1.3460-1.3445 bölgesine doğru devamı söz konusu olabilir. Yeniden 1.3560 seviyesi üzerine kalıcılıkla çıkılması durumunda ise; Pound’da yeniden güçlenme görebiliriz.
BRENT PETROL
Geçtiğimiz Cuma günü 2014 Ekim ayından bu yana en yüksek seviyelerini test eden emtiada, yeni güne de kısmen pozitif başladık. Bu yöndeki hareketlerin devamı halinde; 2020 Nisan ayından başlayan yükselen kanalın üst bandına denk gelen 95.00-98.00 Dolar bariyeri kritik olacak. Olası geri çekilmelerde ise; kısa vadede 88.00 Dolar bölgesi önem arz edecek.
ONS ALTIN
Majör Merkez Bankalarının sıkılaştırma beklentileri arttıkça borsalarda oluşan baskı, aralarında Ons Altın’ın da bulunduğu güvenli liman varlıklarına zaman zaman talep getiriyor. Şuan için 1810 seviyesine yakın olan emtiada, buranın üzerine kalıcılıkla çıkılması halinde; kısa vadede 1832 seviyesine doğru alıcılı işlemlerin devam etmesi söz konusu olabilir. Diğer yandan, geri çekilmelerde 1795 seviyesinin kırılması durumunda ise; 1782 seviyesi ilk etapta hedeflenebilir.
ONS GÜMÜŞ
Şuan için 22.75 seviyesindeki emtiada, teknik olarak 22.60 üzerinde kalıcılığın korunması durumunda; ilk etapta 23.10 seviyesine doğru alıcılı işlemlerin devamlılığı söz konusu olabilir. Diğer yandan, 22.60 seviyesinin altında satıcılı işlemler görülmesi halinde ise; 22 Dolar seviyesini yeniden takibe alacağız.
S&P500
Cuma gününne Amazon finansalları kaynaklı iyimserlikle başlayan endekste, sabah saatlerinde ECB ve BOE yetkililerinin şahin açıklamaları ile akşamüzeri ABD’de açıklanan Tarım Dışı İstihdam datasının beklentilerin hayli üzerinde olması ile daralan risk alma iştahı sonrasında bir miktar satış baskısı oluştu. Şuan için 4500 civarındaki endekste, yukarı tarafta; 4537, aşağı tarafta; 4434 seviyeleri ilk etapta kritik olacak. 4537’nin geçilmesi durumunda; alıcılı işlemler, 4434’ün kırılması halinde; satıcılı hareketler kısa vadede etkili olabilir.
DAX40
Cuma gününü 15156 seviyesinden kapatan endekste, yeni günde de görülebilecek geri çekilmelerde; kritik 14800 destek bölgesini ilk etapta bir kez daha takipte olacağız. Öyle ki, buranın kırılması durumunda; satış baskısı derineleşebilir. Diğer yandan, yukarı yönlü ataklarda ise; ilk etapta 15500 direnç seviyesi önemli olacak.
Işık Menkul Değerler A.Ş.
www.isikfx.com - www.isikmenkul.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.