Doğan Trend Otomotiv/Sakarya: İkinci el sektörü 2022’ye de yavaş başladı, yılın ikinci yarısında hız kazanacak

Kuruluştan yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:

 Türkiye otomotiv sektörünün en büyük hacme sahip ayağı ikinci el sektörü, 2021 yılında daralma yaşadı. 2022 Ocak ayına da yavaş giriş yapan sektörün, yılın ikinci yarısından sonra ayağa kalkması bekleniyor. Doğan Holding bünyesinde faaliyet gösteren Doğan Trend Otomotiv Perakende Operasyonları ve Suvmarket Genel Müdür Yardımcısı Uğur Sakarya, 2021 yılı değerlendirmesi ve 2022 öngörülerini paylaştı. Uğur Sakarya, “2021 yılının ilk 6 ayında daralma %25 seviyesindeydi ancak yaz dönemi ile birlikte artan talep ve son çeyrekte kurdaki yükseliş sebebiyle adeta patlayan ikinci el satışları yılın toplamını toparlayarak son iki yılda olduğu gibi yine 6 milyon adetin üzerine çıkardı. 2021’in son çeyreğinde ikinci el satışlarının bir önceki yıla göre %50 artış yakaladığı görüldü. Ancak aralık ayından sonra dolar kurunun önce yükselip sonra bir miktar gerilemesi satışları frenledi. İkinci el otomobil ticareti neredeyse durma noktasına geldi ve 2021 yılı bir önceki seneye göre %7 daralma ile sonuçlandı. Değişken döviz kuruyla yükselen fiyatlar 2022’nin ilk ayında da tüketiciyi bekle-gör politikasına yöneltti. Ancak Nisan ayından itibaren ikinci el araç satışlarının yükselerek geçtiğimiz yılın bir miktar üzerinde kapanmasını bekliyoruz” açıklamasında bulundu.

Otomotiv sektörünün 2021’in son aylarında yaşanan döviz kuruna bağlı fiyat dalgalanmalarıyla duraklama sürecine girmesi ikinci el piyasasını da aynı yönde etkiledi. 2022 yılına da geçtiğimiz yılın ilk aylarında olduğu gibi yavaşlama ile başlayan ikinci el araç sektörü yılın ikinci yarısından umutlu. Sıfır araç fiyatlarının çok yükselmesi, çip krizi nedeniyle bulunurluk sorununun devam etmesi, kurumsal ikinci el firmalarının garantili araç sunmaları ve finansal destekleri tüketiciyi ikinci el araç almaya yönlendiriyor. İkinci el araç piyasasının 2021’de geldiği durum ile ilgili ayrıntıları ve gelecek dönem ile ilgili öngörülerini paylaşan Doğan Trend Otomotiv Perakende Operasyonları ve Suvmarket Genel Müdür Yardımcısı Uğur Sakarya, “2021 yılının ilk 5 ayında Covid etkisi sebebiyle sokağa çıkma yasakları pazarı durma noktasına getirdi. Senenin ikinci yarısında ivme yukarı yönlü olsa da son 15 günde yaşanan döviz kuru değişimleri ile yeniden duran ikinci el sektörü 2021 yılında bir önceki seneye göre %7 daralma ile sonuçlandı” şeklinde konuştu.

“Fiyatlarda görülmemiş hareket yaşandı, Ocak ayı çok zayıf geçti”

İkinci el pazarının daralarak geçirdiği 2021 yılının ardından 2022’ye de durgun başladığını vurgulayan Uğur Sakarya, “İkinci el araç fiyatlarını da değerlendirdiğimiz zaman son 3 ayda daha önce görülmemiş seviyede bir hareketlilik görüyoruz. 2021 son çeyreğinde artan talep ve kur artışı ile ikinci el otomobil fiyatları bir ay içinde %70 yükseldi. Sonrasında dövizdeki düşüşe paralel olarak %20-25 oranında geri geldiği görüldü. Fakat buna rağmen ocak ayında fiyatların geri gelmesi bile satışları hareketlendiremedi çünkü piyasada belirsizlik hâkim. Alıcılar kurların biraz daha düşmesini beklerken, satıcılar ise kurlar yükselirse bir daha sattıkları aracın yerini dolduramayacaklarını düşünüyorlar. Bu sebeple Ocak ayı çok zayıf geçti. Aralık ayının yarısı kadar bile satış gerçekleşmedi” şeklinde konuştu.

“Sıfıra ulaşamayan tüketici ikinci ele yönelecek”

Son dönemde sıfır otomobil fiyatlarının giderek yükselmesi sebebiyle tüketicinin sıfır araç almakta zorlandığını sözlerine ekleyen Uğur Sakarya, “2022 yılı tıpkı geçtiğimiz yıl gibi yavaş başlamış olsa da yılın ikinci çeyreğinden itibaren yeniden yükseliş gerçekleşecek. Bunda tüketicinin yükselen fiyatlar sebebiyle sıfır araca erişmekte zorlanacak olması büyük etken. Bu yaşanan gelişmelere devam eden çip krizi sebebiyle sıfır otomobilde bulunurluk problemleri de eklendiği zaman tüketicinin ikinci ele yönleneceğini öngörüyorum” dedi.






Diğer Haberler
BİST: BIST 50 ENDEKSİNDE YER ALAN PAYLARDA 25/01/2022 İLE 04/02/2022 TARİHLERİ ARASINDA UYGULANAN AÇIĞA SATIŞ İŞLEMLERİNDE YUKARI ADIM KURALININ 07/02/2022 TARİHLİ SEANSTA DA UYGULANMASINA KARAR VERİLMİŞTİR
ABD'Lİ YETKİLİLER: ÇİN'İN FAZ1 TİCARET ANLAŞMASI KAPSAMINDAKİ SATIN ALMA TAAHHÜTÜNDEKİ AÇIKLARI KAPATACAĞINA DAİR GERÇEK İŞARETLER YOK
JAPONYA'DA RASTLANTISAL ENDEKS ARALIK'TA ÖNCEKİ AYA GÖRE 0.2 GERİLEDİ
JAPONYA'DA ÖNDE GELEN GÖSTERGELER ENDEKSİ ARALIK'TA ÖNCEKİ AYA GÖRE 0.4 PUAN ARTTI
ABD'Lİ YETKİLİLER: ÇİN İLE YAPILAN GÖRÜŞMELERDE SOMUT EYLEM BEKLEME SABIRIMIZ AZALIYOR
Emisyon hacmi 04.02.2022 itibariyle 240.92 milyar TL
Facebookta Paylaş