Hangi ayağın üzerinde dans edeceğini bilemeyen, aşırı panik ve eşit derecede rahatsız edici bir coşku arasında büyük bir oynaklıkla salınan bir piyasa haftasını geride bıraktık. Özellikle enerji fiyatlarındaki artışla birlikte artık enflasyonun yüksek seyri ve kalıcılığı kabullenildi.
3 Şubat'ta nihayet ortalığı karıştıran Avrupa Merkez Bankası oldu. Oldukça geleneksel bir açıklama ile artan enflasyondan endişe etmesine rağmen, faiz oranlarını değiştirmezken, kararının ardından Christine Lagarde, bankanın enflasyonla mücadelede daha agresif bir yaklaşım sergilemesi konusunda piyasaları yönlendirdi Lagarde’ın ECB’sinin bu yıl faiz artırma fikrini artık dışlamadığını gördük, Lagarde bu yıl bir faiz artırımını reddetmeyi reddetti. Bu yakın zamana kadar bu tabuydu. Avrupa enflasyonu (%5.1) kesinlikle ABD'dekinden daha düşük, ancak kontrol altında değil. ECB’nin yaklaşımı nedeniyle uzun süredir baskı altında kalan Euro’da mantıksal bir yükselişle yeniden 1.14 seviyesinin üstüne yerleşti.
Tahvillere bakalım.. 10 yıllık ABD devlet tahvili %1,91 (geçen hafta %1,84'dü ) ve Bund şimdi %0,20'de (bir hafta önce %-0,02'ydi ) getiri sağlıyor. Biz pek bakmıyoruz ama Fransız OAT da 26 puanlık artışla %-0.65'e yükseldi.
Bu yükselişlerde tabii ki de ABD'nin Ocak ayı istihdam rakamlarının ve saatlik ücretlerin etkisi var. İstihdam yaratma beklenenden çok daha güçlüydü ama işsizlik oranı bir miktar yükseldi. Saatlik ücretler ise aylık %0,7 ve yıllık %5,7 oranında artmaya devam etti. Piyasalar bunu Fed'in oranlar üzerinde güçlü bir şekilde hareket etmesi gerektiğinin bir teyidi olarak gördü.
Petrol piyasaları art arda yedinci haftada da şahinlerdi. Brent yılbaşından buyana %19 arttı. Hiçbir şey de bu yukarı yönlü baskıyı azaltacak gibi görünmüyor, bu da yatırımcı/spekülastörlerin vadeli işlem sözleşmelerinde uzun pozisyon açmaya itiyor ki Aralık 2022'ye kadar fiyat 100 -125 Dolar arasından bu da birçok yatırımcının bu yıl petrolün varil başına 100 ABD Dolarının üzerinde olduğunu düşündüğünün işareti.
OPEC+ toplantısı vardı ve Mart ayı için günlük 400.000 varillik bir artış daha planlandı, ancak yatırımcılar OPEC+'nın ek üretim taahhütlerini yerine getirmekteki güçlükleri nedeniyle bu niyeti pek gerçekçi bulmayıp kredilendirmediler ki , brent haftalık %4,39 getiri sağladı ve 92,78$ dan işlem gördü.
Yurtiçindeyse ; Yurtiçindeyse Ocak ayında TÜFE %11,10 artış kaydedince yıllık TÜFE’de %48,69 seviyesine yükseldi. Yİ-ÜFE enflasyonu da %10,45 oranında arttı ve o da yıllık %93,53 seviyesine ulaştı. TUIK enflasyon sepeti içerisindeki ana harcama gruplarının ağırlıklarını güncelledi. Ulaştırma ile lokanta ve oteller gruplarının paylarını 1’er puandan fazla arttırken, konut, haberleşme ve gıdanın harcamalardan aldığı payları azalttı. TÜİK, Yİ-ÜFE’de de sektörlerin ağırlıklarında güncellemeye yaptı burada da motorlu kara taşıtlarının payındaki artışa karşın, kok ve rafine petrol ürünlerinin payındaki azalış dikkat çekiciydi.
Bu hafta makroekonomik gündemde Perşembe gününe kadar sakinlik var ve ABD'de Aralık ayında olduğu gibi aylık %0,5 olarak tahmin edilen Ocak enflasyon verisi ana gündem. İçerde ise Fitch Türkiye Kredi Notu Değerlendirmesi, Kasım ayı Sanayii üretimi, Aralık ayı ödemeler dengesini takip edeceğiz.
A1 Capital Menkul Değerler A.Ş.
www.a1capital.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.