EURUSD
Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde kademeli olarak aşağı yönlü hareketlenmeler gerçekleştiren EURUSD paritesi yaklaşık olarak 2 haftanın en düşük seviyeleri yakınlarında fiyatlamalar gerçekleştirmişti. Yeni haftaya da bu seviyelerin yakınlarında başlayan EURUSD paritesinde geçtiğimiz hafta bölgeden gelen enflasyon verileri takip edilmiş ve veri piyasaları tam olarak tatmin edememişti. Gelen veri ile birlikte Euro bölgesinin, Avrupa Merkez Bankası'nın '%2 ve %2'nin hemen altı' enflasyon hedefinden halen daha çok uzak olduğu görüldü. Ek olarak Euro varlıklarını baskılayan bir diğer konu ise Brexit olmaya devam ediyor. Son olarak Boris Johnson'un 'ne olursa olsun AB'den ayrılacağız' açıklamaları anlaşmasız Brexit endişelerini tekrar piyasalara hatırlattı ve bu sterlin ile Euro üzerinde baskı oluşturdu. Gün içerisinde Euro bölgesinden piyasaları sert etkileyebilecek ekonomik veri akışı bulunmuyor. Amerika kanadından ise gelecek olan Dayanıklı Mal Siparişleri ve Yeni Konut Satışları verileritakip edilecek. Veriler sırasıyla TSİ 15:30 ve 18:00'da açıklanacak. Tüm bunlar ışığında EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1.11076 - 1.11294 - 1.11443 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1.10682 - 1.10525 - 1.10282 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.
USDTRY
ABD Senatosu'nun ermeni tasarısını onaylamasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İncirlik ve Kürecik üslerini kapatabileceklerini belirtmesi ardından ABD ile ilişkilere yönelik artan endişeler TL üzerinde baskılar oluşturdu. Bununla birlikte geçtiğimiz hafta Salı günü Reuters kaynaklı haber akışında konuya yakın kaynaklar, ABD'nin Türkiye'nin program ortağı olduğu F-35 savaş uçaklarının Türkiye'ye transferi için gerekli meteryallerin Türkiye'ye gönderilmesini askıya aldığını belirtti. Ek olarak Trump 738 milyar dolarlık ülke tarihindeki en yüksek savunma bütçesini onayladı ve bu Ulusal Savunma Yetki Yasası'nda Türkiye'ye yönelik bazı yaptırım maddeleri de yer aldı. Tüm bu yaşananlar TL'yi baskılarken USDTRY paritesinde yukarı yönlü hareketlenmeler yaşandı. Diğer yandan Cuma günü yurtiçinden gelen Tüketici güveni Endeksi verisi takip edildi. Gelen veriye göre Tüketici güveni Aralık ayında bir önceki aya kıyasla %1.9 oranında azaldı ve 58.8 seviyesinde gerçekleşti. Yeni hafta ile birlikte USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 5.95128 - 5.97873 - 6.01578 seviyeleri direnç noktaları olarak;gevşemelerde ise 5.90716 - 5.87224 - 5.85107 seviyeleri destek noktaları olarak takip edilebilir.
Altın
Son günlerde yaşanan gelişmeler altın fiyatlarında volatilitenin artmasına neden oluyor. Amerika ile Çin arasındaki ticaret müzakerelerine ilişkin gelişmeler, ABD ekonomisine ilişkin son göstergeler, güçlü hisse senedi piyasaları ve Temsilciler Meclisi'nde ABD Başkanı Trump'ın görevden azline ilişkin yapılan oylama… Piyasalar gelen yoğun haber akışlarını takip ederken altın fiyatlarının hangi yönde gidebileceğinin ipuçlarını arıyor. Fakat altın fiyatlarıda kararsız fiyatlamalarına devam ediyor. Büyük resimde en önemli konulardan biri olan ticaret müzakerelerinde 1. Faz anlaşmanın imzalanması oldukça yakın. Fakat Cuma günü ABD Ticaret Bakanı Ross'un 'Çin ticaret anlaşmasını onaylamazsa vergiler artırılacak' açıklaması kafalarda soru işaretleri oluşturdu. Piyasalar 1. Faz anlaşma imzalansa da ikinci faz anlaşmanın daha uzun süre tartışılıp daha çetin geçeceğini bekliyor. Bu hafta Noel sebebiyle Amerika ve çoğu Avrupa ülkesinde tatiller yaşanacak. Bu sebeple volatilite bir miktar azalabilir. XAUUSD'yi teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1486.72 - 1495.08 - 1502.79 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1475.61 - 1470.00 - 1462.89 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.
Petrol
Hafta sonu Amerika'nın petrol sahası hizmet şirketi olan Baker Hughes'in yayımladığı haftalık veriler takip edildi. Bu verilere göre Amerika'da 14-20 Aralık haftasında bir önceki haftaya nazaran petrol sondaj kule sayısı 18 adet artış gösterdi. Böylelikle petrol sondaj kulesi sayısı 685'e yükselmiş oldu. Gelen veri ile birlikte ülkedeki petrol sondaj kule sayısında 2018 yılının Şubat ayından itibaren en yüksek haftalık artış kaydedildi. Diğer yandan ABD ve Çin arasında ticaret anlaşmasının ilk fazının imzalanmasına yaklaşılması ve piyasaları tam olmasa da bir miktar rahatlatması petrol fiyatlarında son birkaç haftadır kademeli yukarı yönlü hareketlenmeler yaşanmasına neden oluyor. Büyük resimde petrol fiyatlarında küresel bazda yaşanan gelişmeler oldukça etkili oluyor. Her gerilmeye ve endişeye yönelik haber akışı küresel petrol taleplerine olumsuz yansıyabilir endişeleri doğuruyor. Buda zaman zaman petrol fiyatlarını baskılıyor. Tüm bunlar ışığında brent petrolü teknik olarak incelediğimizde 66.30 - 66.65 - 67.11 seviyeleri direnç noktaları; 65.87 - 65.59 - 64.93 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir. Crude grafiğine baktığımızda ise 60.64 - 60.96 - 61.33 seviyeleri direnç noktaları olarak; 60.01 - 59.70 - 59.25 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.
NATGAS
Geçtiğimiz hafta hafif kademeli yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleştiren natgas fiyatları haftayı 2.32 seviyelerinde kapatmıştı. Son günlerde zayıf performansı ile dikkatlerini üzerine çeken natgasda yön değişecek mi piyasalar merakla takip ediyor. Özellikle kış ayı içerisinde olunması ve doğal gaza taleplerin artabileceği beklentileri piyasalarda yavaş yavaş oluşuyor. Diğer yandan ticaret savaşlarında atılan adımlar yakından izleniyor. Küresel bazda yaşanabilecek olumlu hava doğal gaz taleplerinde canlanmalara neden olabilir. Yılın son günlerinde natgas grafiğini teknik olarak incelediğimizde toparlanma hareketlerinde sırasıyla 2.304 - 2.339 - 2.377 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 2.236 - 2.201 - 2.164 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.
İnfo Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
www.infoyatirim.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.