Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Makro veriler, Davos, ABD şirket bilançoları, jeopolitik,…
Geçtiğimiz hafta ABD enflasyon verileri odak noktasında idi. Perşembe TÜFE beklentilerden yüksek, Cuma günü ÜFE beklentilerin altında geldi. TÜFE risk iştahı üzerinde baskı yarattı, ÜFE ise söz konusu baskıyı biraz azalttı. 2022’de zirve yapan enflasyon düşüş hattında ilerliyor. Ancak son zamanlarda ivme azalıyor. Bu noktada piyasa olumlu beklentilerini azaltmak zorunda kalırken FED temkinli modunu korumayı sürdürüyor. İvmedeki azalma piyasanın iyimserliğinin törpülenmesine yol açıyor. Piyasa ile FED arasındaki farklılık törpülenme ile azalma kaydediyor. Piyasa biraz FED’e yakınsıyor.
Son veriler ışığında FED-Bostic, enflasyondaki düşüşün yavaşlayabileceğini hatta durma riskinin olduğunu ifade etti. Jeopolitikteki gelişmeler dünya ticaretini zorlaştırıcı etkiler yaratıyor. Aynı zamanda enflasyon artırıcı sonuçlara sebep oluyor. Örneğin taşıma maliyetleri artıyor, petrol fiyatları yükseliyor.
Dünya Ekonomik Forumu’nun Davos ayağı bu hafta yapılacak. Jeopolitik, yapay zeka, yeni ekonomi politikaları başlıkları öne çıkacak. Merkez bankası yetkililerinin açıklamaları da takip edilecek.
Cuma günü ABD’nin bazı büyük bankalarının bilançoları açıklandı. Sonuçlar karışık oldu. Kar artışı, kar azalışı, zarar sektörün performansı olarak yansıdı. Yüksek faizler, yavaşlayan ekonomi ticari faaliyetleri baskılayabilir. Şirketlerin gelecek dönem beklentileri ekonomik aktivitenin seyri açısında gösterge niteliğinde.
Orta Doğu’daki çatışma hali devam ediyor. İsrail merkezli süreçte 100. gün. Çatışmalar yayılım gösteriyor. İsrail, Filistin dışında Lübnan, Yemen, Irak, Suriye topraklarında çatışmalar-saldırılar gerçekleşiyor.
Bu hafta veri akışı yoğun. Ekonomilerin genel durumu hakkında sinyaller alacağız. Ancak ABD enflasyonu gibi, istihdamı gibi kritik veriler bulunmuyor. Verilerde sapma olur ise hareket yaratabilirler. Davos’tan gelecek açıklamaların takip edilmesini bekliyoruz. Jeopolitik takip edilecek diğer bir başlık olabilir.
Öte yandan ABD federal bütçe tavanı sorunu bu hafta görüşülecek. Partiler arasındaki görüş farklılığı zor dengeleri beraberinde getiriyor. Yine de sürenin uzatılacağı öngörülüyor.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı karışık. ABD vadelileri 0,1% civarında eksi. Asya piyasaları karışık. Hong Kong 0,2% civarı satıcılı. Çin 0,4%, Japonya yüzde 1,1 civarı artı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %3,94, Dolar Endeksi 102,3, ons altın 2.057 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta, Moody’s not görünümünü yukarı revize etti (durağandan pozitife). Not artışı yapmadı. Kuruluş, seçim sonrası mevcut ekonomi yaklaşımının sürmesinin not artırımını mümkün kılabileceğini ifade etti.
Kasım ayı cari dengesi, 2,7 milyar Usd açık verdi.
Bu hafta bütçe dengesi, konut fiyatları, konut satışları verileri ve enflasyon beklentileri açıklanacak.




Usd/TL:
ABD ÜFE verisi, ABD şirket bilançoları fiyatlamada öne çıkan unsurlar oldu. Dolar Endeksi’nde yaklaşık 10 gündür devam eden sıkışma devam ediyor. Sıkışma aynı zamanda kararsızlık da demek. Piyasalar kendi öngörüsü ile FED öngörüsü arasında kalıyor. Fiyatlama da bunun yansıması bizce.
Yeni haftada enflasyon gibi istihdam gibi ağır veriler bulunmuyor. Veri akışı beklentilerden sapma gösterdiği ölçüde fiyatlamaya etki edebilir diye düşünüyoruz. bu hafta ayrıca Davos toplantıları takip edilecek. Yapılacak açıklamalar hareket yaratabilir.
Dolar Endeksi 102,5 civarında bulunuyor. Dar bakışta 102-102,5 aralığı, geniş bakışta 101-103,8 aralığı geçerliliğini koruyor. Bugün Martin Luther King günü nedeniyle ABD piyasaları tam zamanlı açık olmayacak. İşlem hacmi biraz düşük olabilir.
Lokal tarafta, Moody’s kredi not görünümünü bir kademe yükseltmekle yetindi. Piyasada bir miktar ‘not artırımı olabilir’ beklentisi de vardı. Genel olarak para ve maliye politikalarındaki değişimin olumlu karşılık almaya devam ettiğini söyleyebiliriz.
Sıkılaşma süreci devam ettikçe, TL üzerinde oluşan baskının zamanla hafifleyeceğini düşünüyoruz.
Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 30,10 civarında işlem görüyor. Aşağıda 29,50 ve 29,00; yukarıda 30,50 ve 31,00 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.




TL Tahvil/Bono:
Moody’s not görümünü negatiften durağana yükseltti. Kredi notunu değiştirmedi. Kararın etkisinin sınırlı olmasını bekliyoruz. Kredi kuruluşlarının yaklaşımları olumlu tarafa geçmiş durumda. Yalnız tempolarının düşük kaldığını söyleyebiliriz.
Geçtiğimiz hafta Perşembe günü Şimşek ve Erkan’ın ABD’de yatırımcılarla yaptığı toplantının lokal varlıklara olan yaklaşımı olumlu etkilediği fikrindeyiz.
TL sabit getirili araçlara olan ilgi sürüyor. Ocak ayı itibari ile maaş zamları, vergi artışları gibi kararlar enflasyon beklentilerini yükseltici etki yapıyor. Bu ise yatırımcı ilgisini biraz azaltıyor. Ana resimde olumlu görüşümüzü koruyoruz.
Globalde, ABD’de ÜFE düşüş kaydetti. Tahviller biraz rahatladı. Piyasanın biraz kararsız olduğunu söylemek mümkün. Enflasyonla mücadele engebeli ilerliyor. Tahvil faizleri de buna ayak uyduruyor. Ana resimde temkinli-olumlu fiyatlama davranışı süreceği yönündeki fikrimizi koruyoruz.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller Cuma gününü sırasıyla 13 baz puan artarak %40,94 ve 7 baz puan azalarak 26,81% seviyesinden tamamladı.



Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Hafta içerisinde 8,100/8,150 direnç bölgesi kritik olacak... Endekste 26 Aralık tarihinde 7,200 dip noktasında başlayan kısa vadeli yükseliş hareketi, geçtiğimiz hafta 7,650 seviyesini destek alarak etkisini sürdürdü. Cuma günü seans içi kritik direnç noktası olarak izlediğimiz 7,900 seviyesinin aşılmasıyla güç kazanan yukarı hareketin, böylece 8,560 zirve noktasından itibaren sürdürdüğü aşağı trendi tamamladığını düşünüyoruz. Haftalık periyotta % 4.69 oranında değer artışının oluştuğu ve 7,986 puandan haftayı tamamlayan piyasada, hafta içerisinde 8,100/8,150 bölgesini ilk önemli direnç noktası olarak izliyoruz. 8,100/8,150 direnç bölgesine atakların seans içi realizasyon oluşturabileceğini göz önünde bulundurduğumuz piyasada, geri çekilmelerde ise 7,900 seviyesini artık ilk önemli destek noktası olarak izliyoruz. Şu aşamada yukarı potansiyelini koruyan piyasada, bir alt noktada destek olarak aldığımız 7,650 üzerinde yön yukarı olmayı sürdürecektir. 7,650 altındaki hareketlerin zayıflama sinyali oluşturabileceğini göz önünde bulundurduğumuz piyasada, 8,100/8150 direnç bölgesinin aşılması durumunda ise 8,560 zirve noktasının hedeflenebileceğini düşünüyoruz.




Eur/Usd:
Perşembe günü ABD TÜFE beklentilerin biraz üzerinde gelmişti. Cuma günü ÜFE ise beklentilerin biraz altına indi. Perşembe artan enflasyon endişelerinin etkisi biraz azaldı.
Enflasyonla mücadelenin uzun ve engebeli olabileceği pratiğe dönüşüyor. Son ABD verileri de bunu gösteriyor. Kaldı ki diğer makro veriler de farklı dinamikler ve farklı patikalar oluşturuyor. Böylece piyasa fiyatlaması değişirken FED’in temkinli tavrı karşılık buluyor. FED-Bostic, enflasyon düşüşü yavaşlayabilir hatta durabilir yönlendirmesini yapıyor.
Piyasa bardağın boş-dolu tarafından dolu tarafa yakın durmayı tercih ediyor. O yüzden bu hafta Usd talebi zayıf olabilir. hafta içi açıklanacak veriler (çok kritik değiller) sapma gösterirlerse fiyatlama tesir edebilirler.
Dünya Ekonomik Formu’nun Davos ayağı bu hafta yapılacak. Merkez bankası yetkililerinin açıklamaları dikkat çekebilir.
Teknik olarak Dolar Endeksi için 103-103,8 aralığını kuvvetli direnç noktası olarak takip ediyoruz. Yukarı yönlü yaşanan hareketlerde bu aralık aşılmadığı sürece yükselişleri tepki hareketi olarak yorumluyoruz. Aşağıda ise Dolar Endeksi’nde 101 seviyesi destek olarak karşımıza çıkıyor. 101 seviyesinin altında fiyatlamalar Dolar talebinin azalmasında hızlanmaya neden olabilir.
Martin Luther King günü nedeniyle ABD piyasaları tam açık olmayacak, işlem hacmi biraz düşüş olabilir.
Bu sabah 1,096 seviyesindeki paritede 1,095 ve 1,092 seviyeleri gün içi destek; 1,10 ve 1,11 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.




Gbp/Usd:
İngiltere sanayi üretimi beklenenden (0,7%) düşük geldi (-0,1%). Önceki veri negatife revize edildi. Ülke ekonomisi daralma sinyali veriyor. Paritenin diğer yakasında ise ÜFE verisi beklenti altında sonuçlandı. FED endişeleri biraz azaldı. Bu hafta veriler ve açıklamalar fiyatlamayı etkileyebilir.
Teknik olarak Dolar Endeksi’nde 101 seviyesi destek olarak karşımıza çıkıyor. Yukarıda 200 günlük ortalama 103,8 seviyesi kuvvetli direnç olarak karşımıza çıkıyor.
Bu sabah 1,276 seviyesinde bulunan paritede 1,272 ve 1,265 seviyeleri gün içi destek; 1,279 ve 1,285 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.



Altın:
ABD enflasyon verileri geçtiğimiz hafta fiyatlara çok tesir etti. Piyasalar enflasyon düşüşündeki yavaşlama ile risk iştahında bir miktar kararsızlık yaşıyor. ABD TÜFE biraz olumsuz etki yaratsa da ÜFE havanın yumuşamasına katkı yaptı.
Jeopolitik taraftaki haber akışı güvenli liman talebi lehine. Orta Doğu’daki gelişmeler çatışma riski yaratıyor. Bir yandan da taşımacılık ve petrol fiyatları üzerinden ekonomik baskı oluşturuyor.
Bu hafta küresel piyasaların olumlu fiyatlama çabası içinde olmasını bekliyoruz. Makro veriler, merkez bankalarından açıklamalar hareket yaratabilir.
Altında teknik olarak 2.000 - 2.070 Usd arasında yatay bant hareketinin sürmesi mümkün görünüyor. Bandın üst sınırını test çabası görebiliriz.
Altında 2.070 Usd üzeri haftalık kapanışlar olması, Dolar Endeksi’nde (DXY) 101 altına inilmesi, ABD 10 yıllık faizi ise 3,90% seviyesinin altında kalınması altın için daha olumlu ortam oluşturabilir.
Bu sabah 2.057 Usd seviyesindeki ons altında 2.050 ve 2.035 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.062 ve 2.070 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.
       


Eurobond:
Cuma günü ABD ÜFE veri seti açıklandı. Manşet ve çekirdek beklenti altı geldi. Bir gün önce TÜFE yüksek gelmişti. TÜFE’nin baskısı biraz azaldı. 2024 faiz indirim yılı olacak diye bekleniyor. Tabii ki enflasyonun izleyeceği patika faiz indiriminin patikasını da tayin edebilir. Piyasa indirimin Mart ayında başlayacağını fiyatlıyor, FED ise 3. çeyreği işaret ediyor. Bu çerçevede tahvil faizleri aşağı hareketini zigzaglarla sürdürüyor.
Lokal tarafta. Moody’s not görünümünü yukarı revize etti. Notu yükseltmedi. Mevcut yapının korunması halinde not için de sinyal verdi. Genel olarak olumlu görüşümüzü koruyoruz.
CDS 306 ile Cuma gününü tamamladı. Eurobondlar sınırlı pozitif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 12-13 cent; orta vadelilerde 51-55 cent; uzunlarda 60-67 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 6,03%, 7,51% ve 8,13% oldu.
 
Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr



Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.