Globalde dün, ABD'de FED'in fiyat hareketleri açısından dikkatle izlediği çekirdek PCE verisi açıklandı. PCE veri seti beklentilere paralel geldi. Ocak ayı ABD Çekirdek Kişisel Tüketim Giderleri Fiyat Endeksi (Aylık) 0,4% ile beklentiye paralel, Ocak ayı ABD Çekirdek Kişisel Tüketim Giderleri Fiyat Endeksi (Yıllık) 2,8% ile beklentiye paralel; ABD İşsizlik Haklarından Yararlanma Başvuruları 215K ile beklentinin üzerinde açıklandı.
Enflasyon tarafında olumsuz bir sürprizin olmaması enflasyon endişelerinin azalmasına neden olurken istihdam piyasasında katılığın azalması ise risk iştahını sınırlı destekledi. Veri FED'in gevşeme döngüsünün zamanlamasını etkileyebilecek düzeyde etkide bulunmadı. Veri seti öncesine göre faiz indirim beklentilerinde majör bir değişiklik görülmedi.
Piyasa fiyatlaması güçlü veriler-temkinli merkez bankaları düzleminde ilerliyor. Gelen makro verilerde beklentilerden sapma olmaması piyasaların yola temkinli-iyimser modda devam etmesini sağlıyor. Veri sonrasında altın fiyatlarında değer artışı görülürken ABD 10 yıllık faizleri yüzde 4,23 seviyelerine çekildi.
Avrupa tarafında, Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkan Yardımcısı Luis de Guindos, Avrupa Merkez Bankası'nın tüketici fiyatlarındaki büyümenin hedefine döndüğüne ikna olduğunda faiz oranlarını düşüreceğini yineledi. FED ve ECB üyelerinin ortak tavrı temkinli duruş ve söylemleri devam ediyor.
Bugün için ABD'de şubat ayı imalat PMI ve ISM imalat PMI verileri dikkat çekiyor. Avrupa tarafında AB - Çekirdek TÜFE (beklenti: %2.9 önceki: %3.4) verisi, Asya tarafında Çin'de PMI endeksleri önemli başlıklar olacak.
Çin imalat PMI verisi geçen ayın altına idi. Asıl dikkat çeken ise aşağı yönlü trendin 5. ayına erişmesi oldu. İmalat dışı PMI ise 51,4 ile beklentileri üstünde geldi. Ülkede deflasyon ve derinleşen konut sorunları devam ediyor. Dengesiz büyüme sinyalleri alınıyor. Ülke yönetiminin gelecek hafta 2024 yılı büyüme hedefini açıklaması bekleniyor.
Yine Asya’da takip edilen konulardan biri olan BOJ’un negatif faizden çıkma konusunda eski BOJ para politikası direktörü faiz artışı için Mart değil Nisan olabilir dedi.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı pozitif. ABD vadelileri yatay-hafif artı (0,05-02%). Asya piyasalarında ağırlıklı seyir pozitif. Hong Kong 0,75% civarı, Çin 0,10% civarı, Japonya 1,85% civarı artı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,24, Dolar Endeksi 104,1, ons altın 2.045 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta, Türkiye ekonomisi 2023 yılını yüzde 4,5 büyüme ile tamamlarken yılın son çeyreğine ilişkin büyüme oranı uygulanan parasal sıkılaştırma adımlarına rağmen iç tüketimin etkisiyle beklentilerin üstünde geldi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) brüt rezervleri 23 Şubat haftasında 131,8 milyar dolara geriledi. Önceki hafta brüt rezervler 134,2 milyar dolar düzeyindeydi.
Hazine ve Maliye Bakanlığı gelecek 3 aylık döneme ilişkin iç borçlanma stratejisinde, Mart'ta 94,6 milyar liralık iç borç servisine karşılık 131,8 milyar liralık, Nisan'da 280,7 milyar liralık iç borç servisine karşılık 169,5 milyar liralık ve Mayıs'ta 139,7 milyar liralık iç borç servisine karşılık 211,9 milyar liralık iç borçlanmaya gitmesi öngörülüyor.
Usd/TL:
Önceki gün açıklanan ABD 4Ç büyüme verisi hafif aşağı revize edildi. Dün açıklanan PCE veri seti ise beklentilere paralel geldi. Gelen makro verilerde sapma yaşanmıyor. Piyasanın aşırıya kaçan faiz indirim beklentileri de törpüleniyor. Risk iştahı olumlu tarafa sınırlı hareket etti. Para piyasaların da ise hafif değişimler görüldü.
Bugün için ABD'de şubat ayı imalat PMI ve ISM imalat PMI verileri dikkat çekiyor.
Lokal tarafta, bugün 4Ç büyüme verisi açıklandı. Büyüme 4,5% gelerek beklenti üstü açıklandı. TCMB kademeli sıkılaşmayı sona erdirdi. Bundan sonraki süreçte sıkılaşmanın gecikmeli etkilerinin takip edileceğini ve somut veriler alınıncaya kadar sıkı duruşun devam edeceğini düşünüyoruz.
Ana çerçevede yeni ekonomi yaklaşımının TL lehine sonuç üretmeye devam edeceği yönündeki görüşümüzü koruyoruz.
Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 31,29 civarında işlem görüyor. Aşağıda 31,00 ve 30,50; yukarıda 31,50 ve 32,00 öne çıkan teknik seviyeler.
TL Tahvil/Bono:
Hazine ve Maliye Bakanlığı gelecek 3 aylık döneme ilişkin iç borçlanma stratejisinde, Mart'ta 94,6 milyar liralık iç borç servisine karşılık 131,8 milyar liralık, Nisan'da 280,7 milyar liralık iç borç servisine karşılık 169,5 milyar liralık ve Mayıs'ta 139,7 milyar liralık iç borç servisine karşılık 211,9 milyar liralık iç borçlanmaya gitmesi öngörülüyor.
TCMB faiz artışı yapmayıp mevcut şahinliğini diğer araçlarla güçlendireceği mesajını verdi. Beklentilerin üstünde gelen büyüme rakamı(yüzde 4,5) sıkılaşmanın süresinin uzamasına neden olabilir. Piyasa tarafı ise süreci aktif olarak fiyatlıyor. Diğer yandan seçim takvimi işliyor. Yatırımcıların bir bölümü seçim sonrasını bekliyor.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 15 baz puan artarak %42,89 ve 1 baz puan artarak 26,83% seviyesinden tamamladı.
Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
9,000 trend desteğini koruma çabası ön planda... 7,200 seviyesinden başladığı kısa vadeli yükseliş trendi içerisindeki güçlü seyrini 9,450 zirvesine kadar taşımayı başaran piyasada, pazartesi gününden itibaren etkili olan zayıf seyrin kritik 9,000 desteğini koruma çabası hakim oluyor. Perşembe gününü tepki yükselişinin ardından % 1.45 oranında değer artışıyla 9,193 puandan tamamlayan piyasada, güne yatay bir seyirle başlanacağını düşünüyoruz. Endekste 26 Aralık tarihinde başlayan yükseliş trendi içerisindeki güçlü seyir kapsamında, 9,000 seviyesini önemli bir trend desteği olarak izlemeyi sürdürüyoruz. Endeksin ara geri çekilmelerini 9,000 ana desteği üzerinde karşılanmasıyla birlikte yükseliş hareketinin etkisini sürdüreceğini düşünüyoruz. Bu durumda ilk etapta 9,250 olmak üzere 9,400 ara direnç noktasını aşma denemeleri etkisini sürdürecektir. Endeksin yukarı ataklarında yeniden güç kazanabilmesi için 9,400 ara direncinin aşılması gerekiyor. Geri çekilmelerde 9,000 destek bölgesini aşağı geçecek olası hareketlerin ise endekste kısa vadeli trende aşağı yönlü bir eğilim yaratabileceğini göz önünde bulunduruyoruz. Böyle bir gelişmenin ise 8,750 ve 8,550 risklerini oluşturabileceği unutulmamalıdır.
Eur/Usd:
ABD'de FED'in fiyat hareketleri açısından dikkatle izlediği çekirdek PCE verisi belli oldu. PCE veri seti beklentilere paralel açıklandı. Dezenflasyon sürecinin devam ettiğini gösteren veri setinde kişisel gelirler tarafının beklenti üstü kalması veri setinde görülen olumsuzluk olarak karşımıza çıkıyor.
Veri sonrasında paritede sınırlı kar satışları görüldü. Gün içi 1,085‘e kadar yükselen parite 1,08 seviyelerine geriledi. Paritede yön konusunda kararsızlık devam ediyor.
Veri tarafında bugün ABD'de şubat ayı imalat PMI ve ISM imalat PMI verileri ve AB çekirdek TÜFE (beklenti: %2.9 önceki: %3.4) dikkat çekiyor. Bu akşam, FED üyelerinin konuşmaları ve vereceği mesajlarda paritede hareketlilik yaratabilir.
Dolar Endeksi’nin yukarı yönlü hareketinde 200 günlük ortalama 103,8-104 bant aralığı direnç bölgesinin üzerine kalıcık sağlama çabasında. Tepki olarak izlediğimiz yükseliş tahmin ettiğimizden daha güçlü oluyor. Teknik olarak 104,7 üstü kalıcılık sağlanırsa 105,5 bir sonraki hedef olabilir.
Bu sabah 1,082 seviyesindeki paritede 1,075 ve 1,07 seviyeleri gün içi destek; 1,086 ve 1,090 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz.
Gbp/Usd:
İngiltere’de ve ABD tarafında bugün imalat PMI ve ISM imalat verileri öne çıkıyor. Veriler ekonomik görünümler hakkında piyasalara bilgi verebilir. Soğumanın görülmesi faiz indirim sürecini destekleyebilir. Dün gelen ABD PCE deflatör veri seti beklentilere paralel geldi. Paritede sınırlı kar satışları görüldü.
Dolar Endeksi’nde 200 günlük ortalama 103,8-104 seviyesindeki kuvvetli direncinin üzerine çıkmaya çalışıyor. Mevcut dinamik 104,7 üzerinde 105,5 seviyesi denemelerini beraberinde getirmek isteyebilir.
Bu sabah 1,263 seviyesinde bulunan paritede 1,26 ve 1,257 seviyeleri gün içi destek; 1,27 ve 1,275 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz.
Altın:
ABD PCE verisi beklentilere paralel geldi. Piyasa faiz indirim beklentilerinde bir değişiklik yaşanmadı. Piyasa ile FED arasında oluşan ‘faiz indirim beklentisi farkında’ dengelenme yaşandığını görüyoruz. Aradaki farkın kapanması ve FED projeksiyonlarında Haziran ayında başlaması muhtemel olan faiz indirimlerine yaklaşıldıkça Altın fiyat hareketlerinde yukarı istek oluşabilir.
Güncel piyasa yapısı altın fiyatının 2.000-2.070 Usd bant aralığında devam etmesini sağlıyor. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,25-4,30 bandından sıkışık bir seyir izlerken, altın fiyatlarının 2.030 Usd üstünde kalma çabası görülüyor. Kısa vadede 2.045 Usd üstü hareket yukarı isteği artırabilir.
ABD 10 yıllık tahvil faizinin ve Dolar Endeksi 200 günlük ortalama 103,8-104 bant aralığı direnç bölgesinin üzerine kalıcık sağlama çabasında. DXY 104,7 üstü kapanışlarda yukarı istek artabilir.
Bu sabah 2.045 Usd seviyesindeki ons altında 2.015 ve 2.000 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.045 ve 2.070 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.
Eurobond:
2024 faiz indirimi tahmininde piyasa ile FED ortak tahmin noktasına geldiler. Zira piyasa tahminini törpüledi. ABD'de FED'in fiyat hareketleri açısından dikkatle izlediği çekirdek PCE verisi belli oldu. Veri seti beklentilere paralel geldi. ABD 10 yıllık faizinde sınırlı bir geri çekilme yaşandı. ABD 10 yıllık tahvil faizindeki yükseliş yüzde 4,40 seviyesini geçmediği sürece tepki olarak kalmasını bekliyoruz.
Lokal tarafta, büyüme verisi beklenti üstü gelerek yüzde 4,5 açıklandı. Sıkılaşma beklenilenden uzun sürebilir. Ağırlıklı olarak Yurt dışına korele hareket devamını bekliyoruz.. ABD 10 yıllık tahvil faizinde yaşanacak gerileme lokal piyasaya olumlu yansıyabilir.
Türkiye 5 yıllık CDS 290 ile günü tamamladı. Eurobondlar sınırlı pozitif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 1-2 cent; orta vadelilerde 4-8 cent; uzunlarda 2-4 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 5,99%, 7,50% ve 8,15% oldu.
Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr
İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr
Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
***
Çekince
Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.