GSYH raporu (Oyak Yatırım)

Hanehalkı tüketimi yine güçlü kaldı
4. çeyrekte GSYH büyümesi 4.0% oldu... Yılın son çeyreğinde GSYH büyümesi yıllık bazda %4,0 ile piyasa konsensüsünün ve bizim tahminimiz olan %3,5'in üzerinde gerçekleşti. Buna göre 2023 büyümesi %4,5 olarak gerçekleşirken, 3Ç23 büyümesi %5,9'dan %6,1'e revize edildi. Mevsimsellikten arındırılmış çeyreklik büyüme bir önceki çeyrekteki %0,3'lük artışın ardından %1,0 olarak kaydedildi. Mevsimsellikten arındırılmış GSYH büyümesi ise geçen yıla kıyasla daha fazla iş günü olması nedeniyle %4,0 olarak gerçekleşti. Güçlü büyüme rakamlarına rağmen sağlıklı olmayan büyüme kompozisyonu bir miktar iyileşme gösterdi. İç talep büyümeyi desteklerken, dış talep esas olarak artan ithalat talebi nedeniyle büyümeyi bir kez daha aşağı çekti. Yatırımlar 4. çeyrekte artış göstermekle birlikte, yıllık büyüme bir önceki çeyreğe kıyasla yavaşladı. Dört çeyreklik kümülatif GSYH büyüklüğü bir önceki çeyrekteki 1076 milyar dolardan 1118 milyar dolara yükselerek tüm zamanların en yüksek GSYH büyüklüğüne işaret etti.
Büyümeyi yine iç talep sürükledi… Hane halkı tüketimi 4Ç23'te %9,3 artarken, kamu harcamalarındaki büyüme oranı depremden etkilenen bölgenin yeniden inşası nedeniyle %1,7 olmuştur. Bu ikisi toplam GSYH büyümesine 5,4 puan katkı sağlamıştır. TCMB'nin son iki çeyrekteki sert faiz artışlarına rağmen, tüketim iştahı güçlü kalmaya devam etti. Son iki yıldır uygulanan aşırı gevşek para politikası Türkiye'de tüketim alışkanlıklarını değiştirirken, tasarruf oranlarının artması zaman alacaktır. İhracat (turizm dahil) yıllık bazda %0,2 oranında hafif bir artış gösterirken, ithalat %2,7 oranında artmış; böylece dış talep GSYH büyümesine 2,2 puan baskı yaptı. Nispeten güçlü turizm faaliyetlerine rağmen, ihracat dördüncü çeyrekte Euro Bölgesi faaliyetlerindeki durgun seyir ve ABD doları cinsinden yüksek asgari ücretler nedeniyle düşük teknolojili ihracatta pazar payı kayıpları nedeniyle zayıf kaldı. Dördüncü çeyrekte yatırımlar makine ve teçhizat yatırımlarının (yıllık +%13,9) etkisiyle %10,7 artarken, inşaat yatırımları %7,5 yükselmiştir. Deprem bölgelerinin yeniden inşası nedeniyle inşaat yatırımlarının önümüzdeki çeyreklerde de güçlü kalması bekleriz.
İnşaat ve finans sektörleri en çok katkı sağlayan sektörler oldu... İnşaat sektörü, depremden etkilenen bölgenin yeniden inşası ve kentsel dönüşümün son 3 çeyrekte önemli rol oynamasıyla birlikte %10,8'lik büyüme ile bir kez daha güçlü bir performans sergiledi. Orta Vadeli Programa göre 2023 yılında 800 milyar TL, 2024 yılında ise 1,1 trilyon TL harcama yapılacağı merkezi hükümet tarafından kamuoyuna duyurulmuştu. Finans sektörü yüksek baza rağmen yıllık %7,4 artışla büyüme ivmesini korurken, yüksek faiz ortamında önümüzdeki dönemde bir yavaşlama gerçekleşebilir. Diğer taraftan, imalat sektöründeki zayıflık dördüncü çeyrekte de devam etti. Ekonomideki güçlü tüketime rağmen, imalat sektörü 2022'nin üçüncü çeyreğinden bu yana, temel olarak zayıf küresel arka plan nedeniyle ivme kaybetti. Hizmet sektörü, geçen yılki yüksek baz ve olumsuz hava koşulları nedeniyle yıllık bazda %3,0 oranında büyüdü.
İşgücü ödemelerinin payı arttı... İşgücü ödemelerinin cari fiyatlarla Gayrisafi Katma Değer içerisindeki payı geçen yıl %26,3 iken bu oran 2023 yılında %32,8 oldu. Net işletme artığı/karma gelirin payı ise %53,7 iken %46,3 oldu. Çeyreklik bazda ise geçtiğimiz sene %24,7 olan işgücü ödemelerinin payı, bu sene %29,7'ye yükselmiş oldu.
Büyüme yavaşlayacak… Piyasa Katılımcıları Anketine göre 2024 yılı büyüme beklentisi %3,3 ile bizim beklentimiz olan %2,1'in oldukça üzerindedir. Bizim tahminimiz temel olarak hane halkı tüketimindeki duraksamaya dayanırken, büyüme muhtemelen dış talep ve yatırımlar tarafından sürüklenecek. Seçim sonrasında TCMB'nin piyasadaki fazla likiditeyi çekmesiyle sıkılaştırmanın hız kazanmasını, merkezi hükümet harcamalarında da yavaşlama görebileceğimizi düşünüyoruz. Dolayısıyla, beklentimize göre tüketimden gelen katkı oldukça sınırlı olacaktır. Öte yandan, uzun vadeli beklentilerdeki iyileşme sayesinde, yatırımların 2024 yılında hızlanması muhtemeldir. Öncü göstergeler yılın ilk çeyreğinde büyümenin beklentilerimiz doğrultusunda dirençli olacağına işaret ediyor. İmalat PMI 49 civarında seyrederken, reel kesim güven endeksi 100'ün üzerinde kalmaya devam ediyor. Ayrıca, ilk çeyreğin ilk 58 gününde elektrik tüketimi %7,2 oranında artış gösterdi. Toplam üretimin %45'inin sanayi sektöründe kullanıldığını hatırlatalım.

Oyak Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
                                   ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş