Günlük Bülten (Referans Menkul - Prımetrade)

TÜRKİYE BAKIŞI
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından haftalık olarak yayınlanan menkul kıymet istatistiklerine göre yurt dışında yerleşik kişiler, geçtiğimiz hafta net 30,3 milyon Dolarlık hisse senedi satmış, 101,2 milyon Dolarlık Devlet İç Borçlanma Senedi ve 14,1 milyon Dolarlık Özel Sektör Tahvil ve Bonosu almıştır. Bununla birlikte Borsadaki alım satım işlemlerinde yabancı takas oranı %63,43'den %63,22'ye gerilemiştir. Ayrıca TCMB rezervlerinin geçtiğimiz hafta 4 milyar 22 milyon Dolar azalışla 106 milyar 102 milyon Dolar düzeyinde gerçekleştiği açıklanmıştır. Bu 2012 yılından beri en düşük rakam olarak belirlenmiştir.
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem gündeme dair yaptığı değerlendirmelerinde, Ocak ayında Türkiye'nin kredi notuna ilişkin rapor yayınlaması beklenen kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in not indirme ihtimalini zayıf gördüğünü ve ülke notunda aşağı yönlü bir değişiklik yapılmasına rağmen bankların fonlamasının değişmemesi gerektiğini söylemiştir. Ayrıca Ertem Türk Lirasına güvenin şu anda yerinde olduğunu düşündüğünü ve yeni bir büyüme hikâyesine ihtiyaç duyulduğunu belirtmiştir.
Diğer yandan HSBC tarafından yayınlanan bir raporda, Türkiye'de yapısal reformların uygulanmasının yavaş ilerlediğine dikkat çekilmiş, sıkılaşan küresel likiditeye, risk iştahındaki değişikliklere ve ABD Dolarının gücüne karşı hassasiyet olduğuna değinilmiştir. Raporda, yavaşlayan büyüme, yükselen enflasyon, artan cari açık, siyasi belirsizliğin sürmesi ve jeopolitik risklerin, Türkiye için daha yüksek risk primini ve daha yüksek faizi işaret ettiğine, buna karşın Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın son söylemlerinin büyük bir faiz artırımının düşünülmediğine işaret ettiği dikkat çekilmiştir.
Nitekim USDTRY paritesi dün gerçekleşen fiyatlamalar doğrultusunda %1,4 yükseliş ile spot piyasada 3,6400 seviyelerini görmüştür. Rabobank kur tarafındaki hareket üzerine yaptığı değerlendirmede, yatırımcıların paritedeki geri çekilmeleri alım fırsatı olarak değerlenddirildiğini, piyasanın yaklaşımını değiştirmediğini ve rallilerde satmaktansa diplerde alım yapmayı tercih ettiğini savunmuştur. Piyasada oluşan oynaklıkta, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in istifa ettiğine dair spekülasyon ve Türkiye'nin büyük bir kara ve hava saldırısı için harekete geçtiğine yönelik haberlerde etkili olmuştur. Daha sonra Şimşek istifa ettiğine dair spekülasyonu dolaylı şekilde yalanlamıştır.
Yılın ilk işlem gününe ve haftaya terörist bir saldırının etkisi ile başlarken, haftanın son gününde de İzmir'de, İzmir Adliyesi önünde terör saldırısı girişimi gerçekleşmiştir. Polis memurunun dikkati ve kahramanlığı sayesinde büyük bir katliamı önlediği belirtilmektedir.

ABD PENCERESİ
ABD'de ISM İmalat Dışı PMI endeksi, Kasım ayındaki 57,2 seviyesini koruyarak, sektörde hafif daralma olacağına dair beklentilerin üzerinde gelmiş ve 2015 Ekim ayından bu yana gördüğü en yüksek seviyesini korumuştur. Bu verinin yanında ADP özel sektör istihdam verisi Aralık ayı içerisinde bekleentilerin altında kalarak 153 bin olmuş, istihdamdaki artışın güçlü olma devam ederken, yavaşlama gösterdiğine dair yorumlara neden olmuştur. Haftalık olarak açıklanan İşsizlik başvuruları ise 28 bin kişi azalarak 235 bin olmuş, böylece 8 haftanın en düşük seviyesine inmiştir. İşsizlik maaşı başvurularının 96 hafadır üst üste 300 bin seviyesinin altında seyrediyor olması dikkat çekmektedir. Bugün gözler TSİ16.30'da açıklanan resmi Tarım Dışı İstihdam verisi ve İşsizlik Oranı verilerine çevrilecektir.
Diğer yandan San Francisco FED Başkanı John Williams yaptığı bir röportajda, ekonomide yaşanmakta olan iyileşme dikkate alındığında 3 faiz artırımın makul bir öngörü olduğunu düşündüğünü ifade etmiştir. Trump'ın zaferi ve Kongre'de çoğunluğun Cumhuriyetçilere geçmesi sonrasında mali teşvik politikalarını izlenmesi olasılığının birkaç ay önce düşündüğüne göre daha yüksek olduğunu belirten Williams, mali teşviklerin ekonomik büyüme üzerinde ılımlı bir etkisinin olabileceğini söylemiştir. Fakkat Williams, Trump'ın politika önerilerinin ekonomide yıllık %1,5 civarından çok daha güçlü bir büyüme getireceğine inanmadığını vurgulamıştır.
ABD'nin yeni başkanı seçilen Donald Trump ise Japon otomotiv devi Toyota'nın Meksika'da fabrika kurma planını eleştirerek, fabrikanın ABD'de kurulması gerektiği veya daha büyük sınır vergisi ile karşı karşıya kalınacağı açıklamasında bulunmuştur. Açıklamanın ardından, Toyota'nın New York borsasında işlem gören hisseleri %-0,7 değer kaybetmiştir.
Öte yandan ABD Enerji Enformasyon İdaresi tarafından haftalık açıklanan stok verilerine göre, ülkede ticari Ham Petrol stoklarının bir önceki haftaya göre -7,1 milyon varil azalarak 479 milyon varile gerilemiştir. Amerikan Petrol Enstitüsü tarafından yine dün sabah açıklanan haftalık stok raporunda da Ham Petrol stoklarının geçtiğimiz hafta -7,4 milyon varil azaldığı kaydedilmişti.

AVRUPA NOTLARI
Avrupa İstatistik Ofisinin (Eurostat) açıkladığı verilere göre, Avrupa'da enflasyon beklentilerine paralel Üretici Fiyat Endeksi, aylık bazda %0,3 ve yıllık bazda %0,1 yükseliş kaydetmiştir. Bunun yanında yıllık bazda üretici fiyatlarının 2013 Temmuz ayından sonra ilk kez pozitif bölgeye geçmesi dikkat çekmiştir. Ayrıca ÜFE, enerji fiyatları hariç tutulduğunda, kasımda aylık %0,3, yıllık ise %0,7 arttı.
Almanya'da ise ekonomistler, Euro bölgesinde TÜFE rakamlarının beklentilerinin üzerinde artış göstermesi nedeniyle Avrupa Merkez Bankası'nı faiz artırmaya çağırdılar. Avrupa'da enflasyonun %2'lik hedefe ne kadar hızlı ulaşılacağı tartışılmaya başlanırken faiz artırımının da o kadar çabuk artırılması gerektiğini düşünen ekonomist sayısı da hızla artıyor.
İngiltere'de inşaat sektörünün ardından, hizmet sektörüne dair açıklanan PMI verileri de Aralık ayında 56,2 ile beklentilerin üzerinde gelmiş, böylelikle hizmet sektörü 2015 yılı Temmuz ayından be yana en güçlü genişlemesini gerçekleştirmiştir. Yapılan yorumlarda açıklanan rakamlar sonrasında İngiltere merkez Bankası'nın beklentilerin aksine faiz artırımını değerlendirmeye başlayabileceği belirtilmektedir. Fakat İngiltere Ticaret Odası yayınladığı bildiride, ekonominin 2016 yılının son aylarında ivmesini devam ettirdiğini ancak, enflasyon baskılarının son 20 yılın en hızlı artışını yaşadığını belirtmiş, hizmet sektöründe fiyatları artırmayı planlayan işletme oranının 2011 yılından bu yana görülen en yüksek seviyeye çıktığı açıklanmıştır.

ASYA ZAMANI
Çin Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, vergileri azaltarak şirketler üzerindeki maliyet yükünü hafifletici yeni tedbirler üzerinde çalışmalara başlanacağını bildirdi. Maliye Bakanlığı Sözcüsü yaptığı açıklamada, mevcut vergi yasasının Ülke şirketleri için büyümelerini destekleyici olmadığını ve en uygun şekilde değiştirilmesi gerektiğini düşündüklerini söyledi.
Japonya'da Aralık ayında dair açıklanan Hizmet Sektörü Satın Alma Yöneticileri Endeksi PMI verisi 51,8 puandan 52,3 puana yükselerek, 11 ayın en yüksek seviyesine çıkmış ve sektörde hızlı bir büyümenin işşaretini vermiştir. Hizmet sektörü Japonya'da GSYH'nın üçte ikisini oluştururken, sektördeki iyileşmenin genel büyümeye yardım etmesi beklenmektedir. Japonya Başbakanı Shinzo Abe ise gün içeresinde yaptığı açıklamada, iş dünyası liderlerinden çalışan ücretlerini artırarak sürdürülebilir ekonomik toparlanmaya destek vermelerini istemiştir.
Sabah saatlerinde Japonya tarafında açıklanan bir diğer veri ise nakit ücretler verisi idi. Kasım ayı nakit ücret verisinde geçen yılın aynı dönemine göre %0,2 artış görüldü ve bu toparlanma ile birlikte baz maaşların Mart ayından beri en hızlı yükselişi olduğu görüldü. Enflasyon arındırıldığında ise ücretlerde yıllık bazda Kasım ayı için %0,2 gerileme yaşandığı görüldü ve bu son bir yılda yaşanan ilk düşüş oldu.
Japonya Ticaret Bakanı Hiroshige Seko, Japon şirketlerinin daha önce de olduğu gibi ABD'de istihdam sağlamaya devam edeceklerini söyledi. Seko'nun açıklamaları, Seçilmiş Başkan Donald Trump'ın Toyota Motor'u ABD piyasasına satmak için Meksikaa'da Corolla modeli araçlar üretmesi halinde ağır vergiler uygulanmasıyla tehdit etmesinin ardından geldi.


TEKNİK ANALİZ

EURUSD

Fed tutanaklarından sonra artan endişeler Doların gerilemesine neden olurken EURUSD paritesi de 14 yılın en düşük seviyelerinden yükselişe geçti ve dün günü +%1,13 değer kazancı ile kapadı. Geçtiğimiz hafta görülen 1,06 seviyeleri ile kıyasladığımızda bu defa RSI indikatörünün daha güçlü olması ve MACD indikatörünün negatif bölgede giderek küçülmesi yukarı yönlü hareketleri destekler nitelikte gözükmektedir. Bollinger Bandının üst sınırında işlem gören paritede, kısa vadede yukarı yönlü hareketlerin devamında 1,0620-1,0650 ve 1,0680 seviyeleri hedef konumuna gelebilir. Tersi senaryoda kar satışları sonrası oluşabilecek geri çekilmelerde ise 1,0480-1,0450 ve 1,04 seviyeleri destek noktaları olarak belirlenebilir.

GBPUSD

İngiltere'de dün açıklanan güçlü PMI verileri sonrası İngiliz ekonomisi adına işlerin şimdilik olumlu gidiyor olması nedeni ile GBPUSD pparitesinde pozitif fiyatlanmanın olduğunu söyleyebiliriz. %0,78 değer kazanımı ile dün günü sonlandıran parite bu yükselişi ile Bollinger Bandının üst kısmına çıkmıştır. Diğer taraftan İchimoku bulutunun içerisinde fiyatlanmaya devam eden GBPUSD paritesinde RSI indikatörünün de yukarı yönlü görünümü dikkat çekmektedir. Gün içerisinde gerçekleşebilecek fiyatlanmalarda 1,2420-1,2460 ve 1,25 seviyeleri direnç noktaları olarak belirlenebilirken, 1,2380 kontrol seviyesi altında 1,2350-1,2320 ve 1,2270 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

USDJPY

Değer kaybeden ABD Doları sonrası piyasalarda güvenli liman olarak bilinen Japon Yeni için alımların arttığından söz edebiliriz. USDJPY paritesinde ise dün Haziran ayından beri görülmeyen düşüş yaşanmıştır ve günü -%1,63 değer kaybı ile sonlandırmıştır. Bu gerileme sonrası Bollinger Bandının alt sınırına kadar gelen paritede RSI indikatörünün de 50 sınırının altına geçmesi negatif baskının gücünü göstermektedir. 118,50 seviyesiinin üzerinde kalıcılık sağlanamaması sonrası hafta başından beri kayıplarını artıran paritede günün devamında ABD verilerine bağlı olarak artacak oynaklık sonucu düşüşlerin devam etmesi durumunda 115,50-115,00 ve 114,60 seviyeleri destek noktaları olarak takip edilebilirken, 116,50-116,90 ve 117,50 seviyeleri ise direnç noktaları olarak belirlenebilir.

USDTRY

                Yeni yıl ile birlikte USDTRY paritesinde tekrar oynaklığın yükselmeye başladığı görülmektedir. Bir çok etkenin bir araya gelmesi ile dün yukarı yönlü bir seyir izleyen parite, %2'lik yükseliş ile spot piyasada 3,6400'lü rekor seviyeleri görmüştür. Daha sonra gelen tepki satışları ile geri çekilme yaşansa da parite haşa 3,6070 civarında işlem görmektedir. Arka arkaya dördüncü haftayı pozitif kapatmaya hazırlanan paritede, dalgalanmanın daha da artması durumunda bir süredir konuşulan 3,6500 seviyeleri yukarı yönlü zorlanabileceği gibi, sözlü yönlendirme ve alınabilecek tedbirler ile aşağı yönlü bir gevşeme oluşmassı durumunda ise 3,5500 seviyelerine doğru geri çekilme gözlemlenebilir.

ALTIN

Altın tarafında gerek talep artışı, gerekse Dolar tarafındaki zayıflamanın desteği ile yukarı yönlü hareket eden fiyatlar, haftalık bazda ikinci pozitif kapanışa hazırlanmaktadır. ABD'de 2 yıllık gösterge faiz ve 10 yıllık faizlerin gerilemesi ile Dolar Endeksinin kritik 103 seviyelerinden düşerek 101,30 seviyesine geldiği görülürken, Altın fiyatları 10 ayın dip seviyeleri olan 1125$ civarında bulduğu desteği iyi kullanmış ve iki haftalık süreçte %4,5lik artış kaydetmiştir. Yükselişin önümüzdeki dönemde de devam etmesi açısından 1195$ seviyesinin aşılması gerekirken, tepki satışlarının devreye girmesi ile olası geri çekilmeler gerçekleşmesi durumunda 1155$ seviyeleri tekrar görülebilir.

WTI PETROL

ABD'de EIA'nın dün açıkladığı raporda Ham Petrol stoklarının beklentilerin çok üzerinde düşüş göstermesi ve Suudi Arabistan'ın da piyasaya istikrar sağlamak için üretim kısıntısına katıldığı haberi WTI ham pettrol fiyatlarının yükselmesine neden oldu. Çarşamba günü yaşanan büyük düşüş sonrası kayıplarını neredeyse geri toparlamış görülen petrolün genel görünümünün pozitif kaldığını söyleyebiliriz. Önümüzde ki süreçte üretim kısıntısı anlaşması nedeniyle gelen stok verisi raporlarında ki azalma ile birlikte fiyatların bir miktar daha artması bekleniyor. Diğer taraftan bu yükselişler sonrası kar satışları da geri çekilmelerin nedeni olarak belirlenebilir. Gün içerisinde gerçekleşebilecek fiyatlanmalarda 54,00$ - 54,40$ ve 54,90$ seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilirken, 53,10$ - 52,75$ ve 52,20$ seviyeleri ise destek noktaları olarak belirlenebilir.

DAX 30

Euro Bölgesine dair ekonomik verilerin giderek güçlenmesi ve ABD'de faizlerdeki gerilemeye paralel Dolar tarafındaki zayıflamadan destek buluna Avrupa hisseleri dün hafifi yükseliş kaydetmiştir. ABD'de ise bankacılık sektörüne dair hisselerin sert satışlarla karşılaşması dikkat çekmiş, fakat daha sonra kayıpların büyük bir kkısmı geri alınmıştır. Bugün sabah Asya piyasaları da karışık bir görünüm sunmaktadır. Bu küresel görünüm içerisinde Alman DAX 30 endeksi negatif başladığı günde hafif alıcılı bir seyir izlemiştir. Hafta başındaki hareket sonrasında alımların tekrar öne geçeye başlaması dikkat çekerken, endekste orta-uzun vadeli pozitif görünüm devam etmektedir. Bu nedenle yukarı yönlü hareketlerde 11720 seviyesi hedef konumuna gelebileceği gibi, olası gevşemelerde 11450 seviyesi destek olarak takip edilmeye devam edilebilir.





Referans Menkul Değerler A.Ş.

www.referansmenkul.com.tr
www.primetrade.com.tr
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.