Günlük Bülten (Işık FX)

Kur dün yeniden bir rekor kırdı. Faiz indirimi çağrıları, artan terör olayları ve FITCH'in not indireceği beklentisi ve bunun yanında artan jeopolitik riskler TL'yi zayıflatmaya devam ediyor. Ayrıca gün içerisinde İzmir adliyesi önünde gerçekleştirilen terör olayı, Türkiye'nin 2017'de de zorlu bir süreçten geçeceğini gösteriyor. Kasım ayından bu yana bir miktar geri çekilen CDS'ler ise, üst üste yaşanan olumsuz gelişmeler ile birlikte 270 puanın üzerinde kalmaya devam ediyor.
ABD tarafına baktığımızda ise oldukça kuvvetli veriler takip etmeye devam ediyoruz. ADP özel sektör istihdamı her ne kadar beklentiler altında kalsa da, 153 bin ile önemli bir bozulma göstermedi. Haftalık işsizlik başvuruları 235 bin ile son 8 haftanın en düşük seviyesine geriledi. ISM imalat dışı PMI verisi 57.2 ile artan eğilimde devam ederken, hizmetler sektörünün de imalat sektörü gibi toparlanmaya devam ettiğini gösterdi.
FOMC tutanakları sonrası küresel anlamda değer kaybı yaşayan ve güne zayıf bir başlangıç yapan Dolar, gün içerisinde ara ara kendini göstermeye devam etti. Dolar endeksi 101.50'lerden destek bulurken, ABD 10 yıllıkları düzeltme hareketine devam ediyor. Tutanaklarda mali politikaların ekonomiye olabilecek katkılarına yönelik belirsizlikler olduğunu ifade eden FED üyelerinin Trump'ın hamlelerini merakla beklediği aşikar.
USDTRY
Gün içinde yaşanan gelişmeler ve genel olarak Türk Lirası üzerindeki riskler kırılganlığı artırmaya devam ediyor. Merkez Bankası'ndan bir faiz hamlesi gelmediği sürece TL'nin değer kaybetme sürece devam edebilir. Büyümeye odaklanan Merkez Bankası faiz silahını elinden geldiği sürece kullanmayacaktır. Gelişmekte olan ülkelerin reel faizlerinle karşılaştırdığımızda negatif reel faiz veren ülke olarak faizleri artırmak hem TL'ye destek olmak hem de yabancı yatırımcı çekmek açısından doğru olacaktır. Yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatlarına baktığımızda ise 16 Aralık haftasından bu yana 3 haftadır artış görüyoruz. Yabancı para cinsinden mevduatlar 30 Aralık ile biten haftada 927 milyon dolar artışla 145,55 milyar dolar oldu. 23 Aralık'ta ise 271,8 milyon dolar artışla 144,62 milyar dolar olmuştu. Geçtiğimiz hafta 3.64 ile yeni zirve yapan kurda 3.63-3.65 bölgesinin kuvvetli direnç olduğunu ve orta vadeli yeni zirveler için bu bölgenin geçilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Yukarıda ise 3.75 ve 3.82 seviyeleri orta vadede yeni zirvelerin oluşabileceği bölgeler. Kısa vadeli önemli destek ise 3.55 bölgesi.
EURUSD
Geride bıraktığımız günde dolar tarafında yaşanan geri çekilme ile kurda bir miktar toparlanma görüldü. FOMC tutanaklarında Fed üyelerinin faiz artışı tahminlerinde, olası genişlemeci mali politikaları hesaba katmaları piyasada dolar tarafında kırılganlık yarattı. Trump politikalarının henüz belli olamaması ve bir bütçe sunulmaması nedeniyle piyasa bu belirsizlikleri fiyatladı. FED üyelerinin 2017 için faiz artışı tahminlerinin 3'e çıkarmasında ve FED Başkanı Yellen'ın konuşmalarında öngörülerin, mevcut ekonomik duruma göre yaptıığı algısı yerleşmişti. Bugün ise gündemde Aralık ayı istihdam raporu var. ABD ekonomisi tam istihdama yaklaşırken raporda odak ücretlerde olacak. Kurda ise dün 1.06 seviyesini test eden hareket bu dirence yakın seyrini koruyor. Güçlü istihdam verisinin satış baskısını artırması durumunda 1.0550-1.0500 önemli destek seviyeleri. Toparlanmalarda ise dün test edilen ve 50 günlük hareketli ortalamaya da denk gelen 1.06 üstünde kapanışlar yukarı yönlü baskıyı artıracaktır. Bu seviyenin üstünde 1.0630-1.0650 takip edilebilir.


GBPUSD
Dün ABD tarafında açıklanan Aralık ayı ISM imalat dışı PMI endeksi 57.2 ile bir önceki ayki güçlü görünümünü korudu. Bunun yanı sıra hizmet PMI verisine göre de sektörün bir önceki aya göre hızlanarak genişlediği görülüyor. İngiltere'de ise Mart 2017'de başlaması planlanan AB müzakerelerinin yarattığı belirsizlik verileri gölgede bırakıyor. İyi gelen verilere rağmen ABD-Rusya gerginliğinin tırmanması ve FOMC tutanaklarının piyasa algısında hayal kırıklığı yaratmmasıyla dolardaki düşüş kuru yukarı taşıdı. Bugünün odağında ise ABD tarım dışı istihdam verisi var. İstihdam değişim beklentilerin altında olsa da ücretlerde iyileşme görülmesi doları tırmandırabilir. Kurda teknik olarak baktığımızda ise 1.24 seviyesinin üstünde toparlanmanın hızlanması için 50 günlük ortalamaya denk gelen 1.2450 bölgesinin aşılması gerekiyor. Bu seviyenin üstünde 1.2500-1.2550 seviyeleri gündeme gelebilir. Satıcılı seyirde ise 1.2350 bölgesi aşağı yönlü kırılırsa 1.2300-1.2230 önemli destek seviyeleri olarak takip edilebilir.
ALTIN
Fed tutanaklarıyla birlikte son bir ayın en yüksek seviyesinde fiyatlanan değerli metal, böylelikle son sekiz günün yedisini alıcılı bir şekilde noktalamış oldu. Geride bıraktığımız günde ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde yaşanan yüzde 3'e yakın geri çekilme ve dolar tarafındaki düşüş altına destek olan en önemli etken durumundaydı. Ayrıca ABD'den açıklanan ADP tarım dışı istihdam verisinin beklentileri karşılayamaması günün önemli gelişmessi olarak öne çıktı. Bugün ise gözler ABD'den açıklanacak olan tarım dışı istihdam verisinde olacak. Teknik olarak baktığımızda ise değerli metalde yukarı yönlü hareketin devamında ilk takip etmemiz gereken direnç seviyesi 1188 dolar seviyesinde bulunuyor. 1188 doların aşılması durumunda 1198-1200 bandı hedefli fiyatlamalar görebiliriz. Geri çekilmelerde ise 1170 ve 1160 dolar destekleri önemli olacaktır.
BRENT PETROL
Petrol piyasalarında oldukça hareketli bir günü geride bıraktık. Geride bıraktığımız günün en önemli gelişmesi Irak ve Suudi Arabistan tarafından gelen üretim kesintisi haberleriydi. Aralık ayında yapılan anlaşma gereği OPEC ve OPEC dışı ülkeler üretimlerinde toplamda 1.8 milyon varil kesintiye gitme kararı almıştı. Ülkeler üretimini yavaş yavaş belirlenen kotalara çekmeye başladı. Irak tarafından yapılan açıklamada, üretim seviyesini azaltmaya yönelik önlemleri uygulamaya başladıkları bildirildi. Suudi Arabistan ise üretimini önümüzdeki günlerde, taahhüt ettiği gibi 480 bin varil azaltacak. Dün açıklanan ham petrol stoklarında ise 7 milyon varil azalış yaşanmasına rağmen, benzin ve akaryakıt stoklarındaki artış ile petrol fiyatları satış baskısı altında kaldı. Teknik olarak ise yeni güne de alıcılı bir seyir ile başlanması halinde 57.25'i takip edeceğiz. Burası geçilirse 57.75 ve 58.00 görülebilir. Geri çekilmelerde ise 56.20-56.00-55.60 önemli destekler.



 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com

***Raporun Tamamı Ekteki Dosyada Bulunmaktadır***

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmakktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.