Güne Bakış (Anadolu Yatırım)

Fed öncesi küresel piyasalar satıcılı…
Fed öncesinde büyüme endişeleri küresel piyasaları baskılamaya devam ediyor. Çin'de beklentilerin altında gelen sanayi üretimi ile Avrupa'da düşen PMI verileri küresel piyasalarda risk iştahının azalmasına ABD'de endekslerinde %2'lik düşüşlere yol açmıştı. Dün sabah Asya piyasaları ile ABD vadelilerinde hafif tepki alımları görülürken ABD endekslerinde kapanışta %2'lik kayıplar yaşandı. Bu sabah ABD vadelilerinde yatay seyir var iken Asya piyasalarda satış baskısı devam ediyor. Nikkei'de %1,67, Şangay'da % 1,24'lük kayıp var. Dolar endeksi bu sabah 97,1'de iken USD/TL 5,38'in üzerinde. Brent petrol ise bu sabah 58,62'ye doğru geri çekilmiş durumda.

Düşen petrol fiyatları bizim için pozitif olsa da küresel piyasalardaki satış baskısının etkisiyle BIST'te negatif başlangıç bekliyoruz. 92.000 altında teknik görünümü negatif olarak değerlendirmeye devam ederken satış baskısının artmaması için 89.000 üzerinde kalınmalı.

Bugün veri akışı açısından nispeten sakin. Yurt içinde konut fiyat endeksi, Hazine'nin 7 yıllık tahvil ihracını, yurt dışında Almanya'da IFO İş Dünyası Güven Endeksi, ABD'de konut başlangıçları ile inşaat izinleri açıklanacak.

Bugün başlayan ve yarın kararın açıklanacağı Fed toplantısında piyasalar faiz artırımını fiyatlamışken Fed'in daha güvercin söylemlerde bulunmasını bekliyor. Fed kararı öncesinde bu toplantıda da faiz artırmaması gerektiğine ilişkin söylemlerin artıyor. Trump faiz artırımı için akıl almaz olduğunu söylerken Trump'ın Ticaret Danışmanı Navarro da Fed'in faiz artırmaması gerektiğini, ekonominin enflasyonsuz büyüdüğünü söyledi. 2019 yılında faiz artırımlarına ara vereceğine yönelik sinyaller küresel hisse senetleri için pozitif olacak iken veriye bağımlı hareket edileceği mesajının yeterli olmayacağını tahmin ediyoruz. Bu açıdan toplantı sonrasında açıklanacak projeksiyonlar ve Powell'ın konuşmasını kritik önemde görüyoruz.

Sanayi üretiminde daralma devam ediyor…
Dün beklentilerin üzerinde daaralan Ekim ayı sanayi üretimi 4Ç18 büyüme beklentileri açısından negatif oldu. Ekim ayındaki hızlı daralmada imalat sanayindeki %6,5, elektrik/gaz üretimi ile dağıtımındaki %1,2'lik düşüş etkili oldu. İç tüketimdeki daralma ile yatırımlardaki gerilemenin etkisiyle ara mali üretiminde %9,5, sermaye malı üretiminde ise %6,7'lik daralma negatif. Teşviklerin etkisiyle dayanıklı tüketim malı üretiminde yaşanan %3'lük artış ise imalat sanayi üretimindeki düşüşü sınırlamış görünüyor. Türkiye ekonomisinin son çeyrekte %2,5 oranında daralacağını düşünüyoruz.



 Anadolu Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş.
 http://www.anadoluyatirim.com.tr/
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevessinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.