Forex Yorumu (İnfo Yatırım FX)

Yavaşlama sinyalleri veren Euro Bölgesi'ndeki göstergelerdeki düşüş Mart'ta da devam ediyor. Bugün açıklanan Almanya ve Euro Bölgesi imalat PMI rakamları 6 yılın en düşüğüne gerilerken 50,0 olarak referans alınan seviyenin de çok altında kaldı. Bölge verilerindeki düşüşün ardından Almanya 10 yıllık tahvil faizi sıfırın altına inerek 2016 sonrası en sert düşüşü yaşadı. Avrupa Merkez Bankası, Mart toplantısında sözlü ifadesini değiştirirken varlık alımlarının da Eylül'de 3. kısmına başlayacağını açıkladı. Daha önceki toplantıda faiz artışı için yılın 2. yarısını işaret eden banka, son toplantısında bu yıl faiz değişikliği yapmayacağını açıkladı. Avrupa Merkez Bankası, hem bölge ekonomisindeki yavaşlama hem brexit belirsizliği hem de ticaret savaşlarının küresel riskleri aşağı yönlü artırdığını belirtmişti. Avrupa Merkez Bankası'nın ardından Fed de küresel risklere dikkat çekerek bu yıl faiz artışı yapmayacağını belirtti ve 2020 için de tek faiz artışı ön gördü. ABD Dolar Endeksi, FOMC sonrası kayıplarını silerek tekrar pozitif bölgeye geçerken euro kayıplarını genişletti. Teknik olarak orta vadeli düşüş trendini sürdüren EUR/USD paritesinde 1,20 desteğinin altına sarkma yaşanmasının ardından paritede sırasıyla 1,1500, 1,1300 ve 1,1217 dip seviyeleri oluşmasının ardından uluslararası piyasalarda doların sorgulanmaya başlamasıyla 1,1200 destek seviyesiyle 1,1500 direnç seviyesi arasında yön arayışının devam ettiği görülüyor. EUR/USD paritesinde 60 dakikalık grafikte parite 200 dk HO’nın geçtiği 1,1316 seviyesinden yukarı yönde uzaklaşmış görünüyor, 50dk hareketli ortalama 1,1224 seviyesinde bulunuyor. RSI İndikatörünün 70 ref seviyesini yukarı kırma eğilimi EUR/USD paritesinde yukarı yönlü eğilim arttırmakta.

Dolar/TL bu sabah 5,61 seviyesinden işlem görüyor
Geçen hafta Cuma gününe 5.46 seviyelerinde başlayan kur, daha sonra küresel piyasalardaki endişelerle gelişen piyasa para birimlerine paralel olarak düştü. Ancak ABD ile Golan tepesi üzerinde yaşanan anlaşmazlık vee Merkez Bankası'nın net rezervlerindeki düşüşe yönelik endişeler Türk Lirası'nın diğer gelişen piyasa para birimlerinden daha fazla değer kaybetmesinde etkili oldu. Kur cuma akşam saatlerinde %5'e varan artışla 5.84 seviyesine kadar yükseldi. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak rezerv hareketinin 5.5 milyar dolarının BOTAŞ'a Döviz satımı ve borç ödemelerinden kaynaklandığını söyledi. Hafta sonu ise BDDK ve SPK'dan dövize ilişkin bazı adımlar geldi. BDDK, Bazı bankaların müşterilerini yanıltıcı ve manipülatif şekilde döviz alımına yönlendirdikleri iddiasıyla soruşturma başlattı.
Dolar/TL 2018 yılında tarihi zirve seviyesi olan 7,20 seviyesini görmesinin ardından düzeltme safhasına geçerek orta vadede 5,13 destek seviyesini görmesinin ardından tepki yükselişi eğilimine girerek 5,40-5,70 aralığında sınırlı yukarı yönlü yükselişini devam ettiği görülmekte. Dolar/TL’de 60 günlük HO 5,35 seviyesinde bulunuyor, bu seviyenin altındaki hareketler aşağı yönlü eğilimi arttırabilir, üstündeki ffiyat oluşumlarının ise kademeli olarak 5,65 eğilimini arttırabileceğini söyleyebiliriz. Kısa vadede 5,50 seviyesi destek olarak karşımıza çıkarken, 5,65 seviyesi ise direnç olarak izlenmekte.

Altın Vadeli İşlemleri yükseliş eğilimini sürdürüyor
Altın ABD'nin resesyona gireceğinden ve küresel ekonominin ivme kaybedeceğinden kaygılanan yatırımcıların riskli varlıklardan kaçışına paralel olarak değer kazandı. Geçen haftanın tamamında yüzde 1 yükselerek art arda üçüncü haftayı kazanımla kapatan altının spot piyasadaki ons fiyatı XAU yüzde 0.2 yükselerek 1,316.11 dolara çıktı.
Teknik olarak Ons altında saatlik grafikte 200 dak HO 1312$ seviyesinden geçiyor, gün içi oluşan fiyatlar bu seviyenin üzerinde kaldığı sürece 1320-1350$ aralığında hareket etmesini bekliyoruz. Ons Altın da kısa vadede 1300$ seviyesindeki destek, kırılmasıyla birlikte 1300$ seviyesinin altında kalıcı olup olmayacağı yakından izlenecek. Yukarı yönde 1318 ve 1323 direnç seviyesi olarak izlenirken, 1305$ ve 1300$ seviyyeleri destek olarak izlenecektir.

ABD'de petrol sondaj kulesi sayısı azaldı
ABD'nin petrol endüstrisinin görünümü ve kısa dönem ham petrol üretimi hakkında gösterge kabul edilen petrol sondaj kulesi sayısı bu hafta 9 adet azaldı. Petrol sahası hizmeti şirketi Baker Hughes'un yayımladığı haftalık verilere göre, ABD'deki petrol sondaj kulesi sayısı 16-22 Mart haftasında bir önceki haftaya göre 9 düşerek 824'e geriledi. Böylece ABD'nin petrol sondaj kule sayısı beş hafta üst üste azalış göstererek, Nisan 2018'den bu yana en düşük seviyesine ulaşmış oldu. Petrol fiyatları, OPEC'in devam eden üretim kısıntısı ve ABD'nin İran ile Venezuela'nın petrol ihracatını kısıtlayıcı yaptırımlarına rağmen küresel ekonominin yavaşlayacağı endişeleriyle 1 dolara yakın düştü. Brent petrolü LCOc1 (değişim; son işlem):-0.63% 66.61, ABD hafif petrolü CLc1 (değişim, son işlem): -0.8%58.57
Teknik olarak Amerikan tipi petrolde orta vadeli yükseliş trendi 67 dolar desteğinin kırılmasıyla orta vadeli düşüş trenndine dönüşmüş görünüyor. Kısa vadede 50 günlük HO direnci 51,60$ seviyesini yukarı kırmasının ardından 60-64$’ın hedef haline gelme ihtimalinin tekrar ön plana çıktığını görüyoruz, RSİ indikatörünün 20 referans seviyesini yukarı kırmış görünüyor, bu seviyelerde indikatörleri aşırı alım bölgelerine yaklaştırabilir. Kısa vadede 61,00$ seviyesi direnç olarak izlenirken 56,00$ seviyesi ise destek olarak izlenecektir.


 İnfo Yatırım FX Araştırma

 www.infoyatirim.com
 www.infoyatirimfx.com
 

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durummunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.