Forex Bülteni(Şeker Yatırım)

Dolar/TL 5.84 Üzerini Test Etti
 
Haftanın son işlem gününe 5.48 seviyelerinden başlayan Dolar/TL kuru daha sonra küresel piyasalardaki endişelerle gelişen piyasa para birimlerine paralel olarak düşüş kaydetti. Fakat ABD yaşanan anlaşmazlık ve TCMB’nin net rezervlerindeki düşüşe yönelik endişeler Türk Lirası’nın diğer gelişen piyasa para birimlerinden daha fazla değer kaybetmesine neden oldu ve kur 5.84 üzerini test ettikten sonra 5.7675 noktasından haftayı tamamladı. EURUSD paritesi 1.1390’dan 1.13 seviyesine kadar geriledi. Ons altın ise 1306 seviyesinden gelen alımlarla 1313 üzerinde haftayı kapattı. TCMB’nin bugün erken saatlerde yaptığı basın duyurusu ile Türk Lirası kayıplarını telafi etmeye başladı. TCMB'nin açıklamasında brüt rezervlerde yaşanan dalgalanmaların olağan işlemlerden ve dönemsel unsurlardan kaynaklandığı ve öngörülmeyen bir durum olmadığı ifade edildi. Banka ayrıca sağlıksız fiyat oluşumlarının yakından takip edildiğini bildirdi. Öte yandan 1967 yılından bu yana Suriye ve İsrail arasında çekişşme konusu olan "Golan Tepeleri"'ne yönelik olarak; "İsrail egemenliğinin tam olarak tanınması zamanı gelmiştir" yönünde açıklamalarda bulunan Trump'ın bu tavrına Türkiye dahil bir çok ülkeden tepkiler yükselirken, konunun ne tarafa evrileceği ilerleyen günler ve haftalarda oldukça kritik olacak.
 
Cuma günü açıklanan verilere baktığımızda; Almanya ve Euro Bölgesinde açıklanan İmalat PMI verileri beklentinin altında kaldı. Hizmet PMI Almanya’da 44.7’ye Euro Bölgesinde 52.7’ye geriledi. ABD’de takip ettiğimiz İmalat ve Hizmet PMI rakamları da aynı şekilde beklenti altında kalarak sırasıyla 52.5 ve 54.8’e geriledi. Bu gelişmeler sonrası küresel büyümeye ilişkin endişeler kısmen arttı.
 
EURUSD:
 
Cuma günü Almanya ve Euro Bölgesi’nde açıklanan imalat PMI rakamlarının beklenti altında kalması ve Dolar’ın güçlü seyri paritenin 1.1270 sınırına kadar gerilemesine neden oldu. Bugün gerçekleşecek işlemlerde 1.1290 üzerinde tutunması halinde paritede 1.1332 vve 1.1390 dirençleri takip edilebilir. Olası aşağı yönlü fiyatlamalarda ise 1.1250’den sonra 1.12 desteğine kadar geri çekilme olabilir.
 
USDTRY:
 
Geride bıraktığımız hafta Fed toplantısında, küresel ekonominin yavaşlama ihtimaline karşı yer alan ifadeler, Türk Lirası ve gelişmekte olan diğer ülke para birimlerinden sert çıkışı beraberinde getirdi. Öte yandan yurt içinde CDS primlerinin son zamanda yükselmesi ve enflasyonda beklenen aylık düşüşün gerçekleşememesi TL üzerinde zaten baskı oluşturuyordu. Bu gelişmelere Merkez Bankası'nın net rezervlerindeki düşüşe yönelik endişeler ve ABD ile Türkiye arasında Suriye’deki Golan Tepeleri üzerine yaşanan anlaşmazlığın eklenmesiyle kur haftanın son işlem gününde 5.8416 düzeyine kadar yükseldi. TCMB’nin bugün erken saatlerde yaptığı basın duyurusu ile Türk Lirası kayıplarını telafi etmeye başladı. Fibonacci seviyesi olan 5.6028 aşağısında kurda 5.49-5.5470 bandı ön planda olabilir. Kurun tekrar 5.6588 üzerinde tutunması halinde ise 5.7287 ve 5.8415 dirençleri gündeme gelebilir.
 
ALTIN:
 
Global piyasada yönelim daha çok güvenli limanlara doğru olurken;. ons altın, dolar ve japon yeni gibi güvenli liman olarak görülen ürünler değer kazanmakta. Yukarı yönlü fiyatlamalarda 1320 seviyesinin kırılması halinde değerli metalde 1335 direnci hedeflenebilir. Olası satışlarda ise 1304 desteğine kadar geri çekilme gerçekleşebilir.
 
Şeker Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
www.sekeryatirim.com
 

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uuygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.