Küresel ekonomideki büyümeye dair endişeler Fed’in normalleşme sürecini askıya almasına neden olurken, küresel ölçüde hisse senetleri piyasalarında satışların yaşanmasına neden oldu. Dolar küresel ölçüde yeniden değer kazanmaya başlarken, TL varlıkların hafta boyunca emsallerinden negatif ayrışması ile dikkat çekti. Bu hafta veri gündemi sakin olsa da içeride yerel seçimler öncesi volatilite yüksek seyretmeye devam edebilir. Dışarıda ise Fed sonrası oluşan bu yeni trend ile beraber ticaret savaşlarının seyri ve Brexit ana gündem olmaya devam edecek.
TL varlıklar negatif ayrıştı
Geçtiğimiz hafta Borsa İstanbul’da önceki haftanın tam aksi yönde bir seyir izledik. 31 Ocak’ta görülen 105.930’daki yıl içi zirve, haftanın ilk bölümünde görülen 105.929 ile bir kez daha test edildikten sonra güçlü bir kar satışı başladığını gördük. Haftanın devamında Fed sonrası gelişmekte olan ülke para birimlerindeki zayıf seyir ve Trump’ın ABD’nin İsrail’in işgalindeki Suriye toprağı olan Golan Tepeleri’nin İsrail’e aidiyetini tanıyacağını ifade etmesi, ABD-Türkiye ilişkilerinde yeni bir gerginlik endişesi oluşturdu. Bu durum Fed etkisi ile gelişmekte olan ülke para birimleri karşısında zaten değer kazanma eğiliminde olan doların, TL karşısındaki değer kazancını da hızlandırdı. Böylece 5,54’deki kanal direnci kırıldıktan sonra, yılbaşında Asya piyasaları açılışında sığ işlemlerde görülen 5,70 ve hatta üzerinde 5,75’e yakın rakamlar test edildi. Bu hafta TL’deki bu negatifliğin devam edip etmeyeceği en önemli parametremiz olacak. 5,54 üzerinde risk devam edecekken, hafta sonunda gördüğümüz 5,75’de yeni direnç konumuna geçti. Haftaya başlarken gece likiditenin olmadığı saatlerde yükseliş devam etse de sabah saatlerinde 5,60 civarına gerileyen kurda denge arayışı dikkat çekiyor.
Yeni Haftada Ne Konuşacağız?
Mart ayının son haftasında yurtdışında veri takvimi sakinleşirken, içeride mahalli seçimlere yönelik beklentiler şekillenecek. Piyasaların belirsizlik olarak nitelendirdiği yerrel seçimlerde iç piyasalarda geçtiğimiz hafta olduğu gibi seçim öncesi ve seçim sonrası volatilite artabilir. Bu nedenle son hafta yaşanacak gelişmelerde nisan ayına yorgun ve yoğun bir başlangıç yapabiliriz. İngiltere’nin ABD’den ayrılık süreci tam bir çıkmaza girdi. Brexit belirsizliği devam ederken, diğer bir önemli konu da ticaret savaşları cephesinden geldi. Bu hafta Trump’ın danışmanları Çin’e yetkililer ile görüşmeye gidiyor. Trump’ın muhtemelen 2-3 haftaya anlaşma sağlayacağız dediği ticaret savaşlarına ilişkin haber akışları genel küresel borsalarda etkili oluyor. Son olarak ABD’de açıklanacak çekirdek PCE verileri ile nihai GSYH takvimde öne çıkan gelişmelerden. Genel olarak minör verilerden oluşan martın son haftasında daha çok yerel seçimklere odaklanacağız.
Teknik Takibimizde Olan Hisseler
Bu hafta teknik takibimizdeki hisseler: BIMAS, FROTO, KORDS, SODA, TAVHL
Gedik Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
www.gedik.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.