Küresel Piyasalarda Azalan Risk İştahı…
Yurtdışı gelişmeleri incelediğimizde, Japonya’da açıklanan Ulusal Tüketici Fiyat Endeksi verisi Şubat ayında bir önceki aya göre değişim göstermezken bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,2 oranında artış gösterdi. Japonya’da açıklanan öncü İmalat PMI verisi Mart ayında piyasa beklentisi altında 48,9 düzeyinde gerçekleşti. Almanya’da açıklanan öncü İmalat PMI verisi Mart ayında beklentileri aksine geriledi ve 44,7 düzeyinde gerçekleşti. Euro Bölgesi’nde açıklanan öncü Hizmet PMI verisi Mart ayında bir önceki aya göre geriledi 47,6 olarak gerçekleşti. Euro Bölgesi’nde beklentilerin açıklanan İmalat PMI verileri sonrasında Euro’da değer kayıplarının yaşandığı gözlemlendi. ABD’de açıklanan öncü İmalat PMI verisi beklentilerin altında 52,5 düzeyinde gerçekleşti. ABD’de açıklanan Mevcut Ev Satışları verisi Şubat ayında beklentilerin üzerinde yüzde 11,8 artış ile 5,51 milyon olarak gerçekleşti. ABD borsaları Cuma gününü düşüş ile tamamladı.
Yurtiçi gelişmeleri incelediğimizde, TCMB tarafından yayımlanan Finansal Hizmetler İstatistikleri ve Finansal Hizmetler Güven Endeksi verilerine göre, 2019 yılı Mart ayında Finansal Hizmetler Güven Endeksi, bir önceki aya göre 9,0 puan artarak 140,2 seviyesinde gerçekleşti. TCMB tarafından Türk Lirası Likidite Yönetimine İlişkin Basın Duyurusunda, Finansal piyasalarda yaşanan gelişmeler dikkate alınarak, 1 hafta vadeli repo ihalelerine bir süreliğine ara verilmesi kararlaştırıldığı açıklandı. Haftanın son işlem gününde, küresel piyasalarda dolarda yaşanan değer kazanımı ve sınırımızda artan jeopolitik risklerin TL fiyatlamalarını baskılamaya devam etmesi sonrasında TL’de yaşanan negatif ayrışma ile birlikte kurun fiyatlamalarda gün içerisinde 5,8420 seviyeleri civarını test ettiği ve günü 5,7684 seviyeleri civarında tamamladığını gördük. BİST-100 Endeksi Cuma gününü yüzde 3,45 düşüş ile 99.835 puandan tamamladı. Toplam işlem hacmi 9,3 milyar TL olarak gerçekleşti.
USDTRY
Haftanın son işşlem gününde, yurtiçinde zayıf veri akışı takip edilirken TL’de yaşanan değer kayıplarının etkisi ile birlikte kurun fiyatlamalarda 5,8420 seviyeleri civarını test ettiği görüldü. Gün içerisinde, yaklaşan seçim süreci belirsizliği, artan CDS risk primi ve sınırımızda yaşanan jeopolitik risklerin gündeme gelmesi TL’de zayıflamalara neden olurken kurda yükselişleri destekledi. ABD’de açıklanan ekonomik veriler karmaşık bir görünüm sergilerken dolar üzerinde baskıyı bir miktar artırdığı görüldü.
Teknik olarak incelediğimizde, kurun 200 günlük hareketli ortalaması olan 5,4620 seviyesi fiyatlamaların yönü açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviye üzerine doğru ataklarda 5,7600, 5,8500 ve 5,8836 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası geri çekilmelerin yaşanması durumunda ise 5,5000, 5,4600 ve 5,4360 destek seviyeleri izlenebilir.
EURTRY
Cuma günü, Yurtiçinde sakin veri akışı takip edilirken TL’de yaşanan negatif ayrışma sonrasında çaprazın 6,6056 seviyeleri civarını test etttiğini gördük. Gün içerisinde, yaklaşan seçim süreci belirsizliği, artan CDS risk primi ve sınırımızda yaşanan jeopolitik risklerin gündeme gelmesi TL’de zayıf görünüme neden olurken çaprazda yükselişleri destekledi. Euro Bölgesi’nde ve Almanya’da açıklanan öncü İmalat PMI verilerinin beklentilerin altında gerçekleşmesi ve sektörel anlamda daralmayı işaret etmesi Euro üzerinde kısmi baskı oluşturduğu görülüyor.
Teknik olarak bakıldığında, çaprazın 200 günlük hareketli ortalaması olan 6,2740 seviyesi fiyatlamaların yönü açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviye üzerine doğru geçişlerde 6,5000, 6,5600 ve 6,6000 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, çapraz fiyatlamalarında zayıf görünümün devam etmesi durumunda ise 6,2700, 6,2500 ve 6,2200 destek seviyeleri izlenebilir.
EURUSD
Cuma günü, Euro Bölgesi ve bölgenin lokomotif ülkesi olan Almanya’da açıklanan öncü İmalat PMI verileri beklentilerin altında sırasıyla 47,6 ve 44,7 olarak gerçekleşirken, 50 eşik değerin altınnda sektörel bazda daralmayı işaret ettiği görülüyor. Açıklanan İmalat PMI verileri sonrasında Euro’da kısmi değer kayıpları yaşanırken paritenin 1,1272 seviyeleri civarına gerilerken, Almanya on yıllık tahvil getirisinde 2016 yılından beri ilk defa sıfırın altı test edildi. ABD’de açıklanan ekonomik verilerin karmaşık bir görünüm sergilemesi sonrasında paritenin kayıplarının bir kısmını telafi ettiği ve günü 1,1300 seviyeleri civarında tamamladığı görüldü.
Teknik olarak incelediğimizde, paritenin psikolojik seviyesi olan 1,1300 seviyesi fiyatlamaların yönü açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviyenin yukarı yönlü geçilmesi durumunda 1,1350, 1,1380 ve 1,1400 direnç seviyeleri izlenebilir. Olası, bu seviyenin aşağı yönlü geçilmesi durumunda ise 1,1280, 1,1260 ve 1,1220 destek seviyeleri takip edilebilir.
XAUUSD
Cuma günü, dolar ve dolar endeksinde yaşanan değer kazanımı sonrasında ons altının 1306 seviyeleri civarına kadar gerilediği görüldü. Gün içerisinde, ABD on yıllıık tahvil getirisinde yaşanan gerileme ve küresel piyasalarda azalan risk iştahı sonrasında kıymetli metalin gün içi kayıplarını telafi ettiği ve günü 1313 seviyeleri civarında tamamladığı görüldü. ABD’de açıklanan ekonomik verilerin karmaşık bir görünüm sergilemesi dolarda kısmi zayıflamalara neden olduğu gözüküyor.
Teknik olarak bakıldığında, ons altının psikolojik seviyesi olan 1308 seviyesi fiyatlamaların yönü açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviyenin yukarı yönlü geçilmesi durumunda 1324, 1330 ve 1336 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, bu seviye altına geçişlerde ise 1305, 1300 ve 1296 destek seviyeleri izlenebilir.
GBPUSD
Haftanın son işlem gününde, İngiltere Brexit Bakanı Yardımcısı Kwarteng yaptığı değerlendirmede, Hükümetin Brexit anlaşması için yapılması planlanan üçüncü oylamaya odaklanması gerektiğini ve İngiltere’nin AB Parlamentosu seçimlerinde yer almasının kabul edilemez olduğunu dile getirdi. Gün içerisinde, Sterlin’de yaşanan değer kazanıımları ve ABD’de açıklanan ekonomik veriler karmaşık bir görünüm sergilemesi sonrasında dolarda sınırlı değer kayıplarının yaşanması ile birlikte paritenin günü 1,3207 seviyeleri civarında tamamladığı görüldü.
Teknik olarak incelediğimizde, paritenin psikolojik seviyesi olan 1,3200 seviyesi fiyatlamaların yönü açısından belirleyici olabilir. Bu seviyenin yukarı yönlü geçilmesi durumunda 1,3250, 1,3290 ve 1,3310 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, bu seviyenin altına sarkmalarda ise 1,3100 1,3050 ve 1,3000 destek seviyeleri izlenebilir.
USDJPY
Cuma günü, Japonya’da açıklanan Ulusal Tüketici Fiyat Endeksi verisi yıllık bazda beklentilerin altında yüzde 0,2 oranında artış gösterdi. Japonya’da açıklanan İmalat PMI verisi Mart ayında beklentilerin altında 48,9 düzeyinde gerçekleşirken sektörel bazda daralmayı işaret ettiği görülüyor. ABD’de açıklanan ekonomik veriler karmaşık bir görünüm sergilemesi sonrasında dolarda sınırlı değer kayıplarının yaşandığı görüldü. Küresel piyassalarda azalan risk iştahı sonrasında Asya piyasalarında güvenli liman olma özelliği ile ön plana çıkan Yen’de değer kazanımları yaşanırken paritede düşüşlerin ivme kazandığı gözlemlendi. Gün içerisinde, dolarda yaşanan değer kazanımı paritede düşüşleri bir miktar sınırladığı gözüküyor.
Teknik olarak bakıldığında, paritenin 200 günlük üssel hareketli ortalaması olan 111,00 seviyesi fiyatlamaların yönü açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviye üzerine geçişlerde 111,30, 111,60 ve 111,85 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, bu seviye altına geçişlerde ise 109,30, 109,00 ve 108,70 destek seviyeleri izlenebilir.
HAM PETROL
Cuma günü, Küresel piyasalarda Japonya, Euro Bölgesi ve bazı üye ülkelere yönelik açıklanan öncü PMI verilerinin 50 eşik değerinin altında kalması global büyümede ivme kaybına yönelik endişeleri tekrar gündeme taşırken ham petrol fiyatlamalarında düşüşlerin yaşandığı gözlemlendi. Gün içerisinde, ABD’de açıklanan Baker Hughes sondaj kuyu sayısı verissi 9 adet azalış ile 824 adete geriledi. Ham petrolün günü 58,74 seviyeleri civarında tamamlarken kayıplarını ikinci güne taşıdığı görüldü.
Teknik olarak bakıldığında, ham petrolün 200 günlük üssel hareketli ortalaması olan 58,76 seviyesi fiyatlamaların yönü açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviyenin yukarı yönlü geçilmesi durumunda 59,50, 60,00 ve 60,77 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, bu seviye altına geçişlerde ise 57,60, 57,20 ve 56,90 destek seviyeleri izlenebilir.
S&P500
Haftanın son işlem gününde, küresel piyasalarda azalan risk iştahında ile birlikte S&P 500 vadeli kontrat endeksinde 2799 seviyeleri civarına varana dek geri çekilmelerin yaşandığı gözlemlendi. Gün içerisinde, VIX endeksinde yaşanan yükseliş eğilimi endeks fiyatlamalarını baskılamaya devam ettiği görülüyor. ABD’de açıklanan ekonomik verilerin karmaşık bir görünüm sergilemesi endeks fiyatlamalarını baskılamaya devam ettiği izleniyor.
Teknik olarak incelediğimizde, S&P 500 vadeli konntrat endeksinin psikolojik seviyesi olan 2780 düzeyi fiyatlamaların yönü açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviye üzerine doğru ataklarda, kısa vadede 2815, 2820 ve 2827 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, bu seviyenin altına geçilmesi durumunda ise kısa vadede 2740, 2727 ve 2716 destek seviyeleri izlenebilir.
Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlforex.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan biilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.