Haftalık Değerlendirme ve Strateji
Piyasa algılarının bozulduğu bir haftayı geride bıraktık. Ancak yeni haftaya başlarken piyasa algılamaları konusunda
endişelerin devam ettiğini görmekteyiz. Geçtiğimiz hafta TL, dolar karşısında günde %5.5 seviyesine varan değer kaybı
yaşarken, borsa endeksi bir günde %3.5 değer kaybı yaşadı. Bu verilere bakıldığında Cuma günü Türk piyasalarının en
volatil olduğu günlerden birisiydi diyebiliriz.
Geçen haftanın ortalarından itibaren özellikle borsa endeksinde günlük dalgalanma boyunun yükseldiğini izledik. Gün
içinde hisse senetlerinde yaşanan %7’lik yukarı ve aşağı dalgalanmalar piyasalarda bir yön değişikliğinin habercisiydi
denilebilir. 5.30 seviyelerinin üzerine yükselen DolarTL kurunun bu seviyelerde ısrarlı bir şekilde kalması da rahatsız
edici bir diğer gelişmeydi denilebilir.
Sonuç olarak Perşembe günü sonunda TCMB rezervlerinin 26 milyar $’dan 21 milyar $’a gerilemesi piyasalarda
konuşulmayı başlarken, Cuma günü Golan tepeleri konusundaki açıklamalar Türkiye-ABD ilişkilerine yönelik endişeleri
artıran bir diğer gelişme olmuş görünüyor. Aynı saatlerde beklentilerin çok altında gelen Almanya PMI verisi ve
sonrasında yine bozulmuş şekilde gelen Euro bölgesi PMI verileri Euro’da küresel bazda ciddi bir düşüşe neden olurken,
EURUSD paritesini 1.14 seviyesinin üzerinden 1.13 seviyesine hızlı bir şekilde indirdi. Bu gelişme ABD dolarını küresel
piyasalarda güçlendirirken Dolar endeksinin 96.80 seviyesini görmesine neden oldu. ABD Dolarındaki küresel güçlenme
gelişmekte olan ülke para birimlerinde değer kaybına yol açtı ve zaten hassas bir görünüme sahip olan TL’deki negatif
ayrıma iyice belirgin bir hal aldı. Ruble, G.Afrika Randı, Hindistan Rupisi gibi para birimlerinde dalgalanma %2
seviyelerinde olurken, Brezilya realinde dalgalanma %3 seviyesine kadar yükseldi. Ancak TL’deki değer kaybı %5.4
seviyesinde oluştu.
TCMB haftalık repo ihalelerine ara verdiğini açıklayarak, bankalara haftalık fonlama yapmayacağını ve gecelik fonllama
üzerinden devam edeceği mesajını verdi. Başka deyişle fonlama faizi örtülü olarak 100-150 baz puan artırılmış
görünüyor. TCMB’nin bankalara ya fonlamayı buradan yaparsınız ya da TL ihtiyacınızı döviz satarak sağlarsınız mesajı
veriyor. Ne kadar etkili olacak göreceğiz.
Cuma günü BDDK bazı bankaların müşterilerini yanıltıcı yönlendirmelerle döviz alımına yönlendirdiği gerekçesiyle inceleme başlattığını bildirirken, müşterilerine Dolar alım tavsiyesi veren yabancı yatırım kuruluşu JP Morgan hakkında da yanlış ve yanıltıcı gerekçelerle bunu yaptığı gerekçesiyle inceleme başlattığını bildirdi. Aynı şekilde SPK’da Cuma günü banka hisselerinde yaşanan satışlarla ilgili inceleme başlattığını açıkladı. Buna ek olarak Cumhurbaşkanı Yenikapı mitinginde yaptığı konuşmada dövizde provokasyon yapanların bedelini ağır ödeyeceği mesajını verdi. Yeni haftaya bozulmuş bir piyasa algısı ile başladığımızı söylemek mümkün. Cuma günü Borsa endeksi 100600 gibi kritik bir desteğin altına gerilerken, USSDTRY paritesi ise önemli bir psikolojik direnç olan 5.55 seviyesinin üzerine yükseldi. Bu gelişmeler piyasa fiyatlamalarının agresifleştiğini göstermekte.
Böyle bir ortamda piyasalardaki seyrin önümüzdeki hafta nasıl gelişeceği hakkında yorum yapmak kolay değil. Sert fiyatlamaların olduğu dönemlerde teknik destek ve direnç seviyeleri fazla anlamlı olmayabilir.
Önümüzdeki hafta seçim öncesi son hafta olacak. Siyasi arenanın oldukça hareketli olacağını ve beyanların şiddetini arttıracağını bekleyebiliriz. Bunun dışında Golan tepeleri ile ilgili olarak ABD kanadından gelebilecek haber akışları da piyasanın gözleminde olacak görünüyor. TL’deki değer kaybının devamı durumunda TCMB’nin eylemleri de yine piyasalar tarafından izlenecek. Veri akışlarına baktığımız zaman ise Pazartesi günü Mart ayı reel kesim güven endeksi ve kapasite kullanım oranlarını alacağız. Cuma günü ise Şubat ayı dış ticaret dengesi verileri izlenecek.
Dışarıda ise Çarşamba günü ABD büyüme verisini alacağız. Ancak CCuma günü gelecek olan Ocak ayı kişisel tüketim ve gelir verileri daha anlamlı olacak. Bunun dışında hafta boyunca Fed üyelerinin yapacağı açıklamalar Dolar üzerinde etkili olacak görünüyor.
Avrupa tarafında ise Çarşamba günü AMB Başkanı Draghi’nin konuşması bulunuyor. Euro üzerinde etkili olabilir. Cuma günü ise Euro bölgesi TÜFE verileri yine pariteyi etkileyecek türden bir veri olabilir. Yine Cuma günü İngiltere büyüme verileri takip edilecek.
BORSA
Borsa endeksi teknik olarak kritik 100600 desteğinin altına geriledi. Bu seviyeyi tam olarak kırdığını söylemek için Pazartesi günkü kapanışta önemli olacak. Ancak Pazartesi günü satışların aşağı yönde hızlı şekilde devamı durumunda 100600 desteğinin kırıldığını zaten netleşecek. 99500 ve 98800 güçlü görünmeyen yatay destekler. Önemli destek bölgeleri ise 97200-96600 seviyelerine görünüyor. Çünkü bu seviyelerde 22 ve 50 haftalık ortalamalar bulunuyor. Bu seviyelere doğru hızlı düşüş sonrasında bu noktalardan tepkiler gelebilir. Teknnik görünüm olumsuz. Günlük bazda grafiklerde bozulma net şekilde görülmekte. Haftalık bazda ise ortalama desteklerine doğru bir geri çekilme olarak görünüyor. Elbette şimdilik. Borsa endeksinin nerede dengeleneceğini ve alıcıların artmaya başladığını gözlemleyeceğiz.
DOLAR
DolarTL kuru ise 5.55 seviyesindeki psikolojik direnç seviyesini geçmiş durumda. Bu seviyenin altına kısa sürede gerileme göremez isek yukarı eğilim devam edecektir. Bunun yanında 5.71 seviyesindeki direnç seviyesinin dahi aşıldığını izledik. İlk etapta 5.71 seviyesinin altına gerileme Dolar kurunda tansiyonun bir miktar yumuşadığını göstermesi açısından önemli olabilir. Ancak genel olarak 5.55 seviyesinin altına düşüş olmadıkça tansiyon yüksek olarak algılanmaya devam edecektir.
Teknik olarak DolarTL grafiği hem günlü hem haftalık bazda yukarı yönü işaret ediyor. Göstergeler güçlenmeye başladı. Yukarı yükselişte 5.96-6.00 seviyelerindeki direnç güçlü olabilir. Ancak bu direncinde geçilmesi durumunda yukarı harekket hızlanabilir. EURUSD paritesinin seyri DolarTL üzerinde etili olacak bir diğer parametre olmaya devam edecektir.
İntegral Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
www.integralmenkul.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.