EPİAŞ internet sitesinde yayınlanan açıklama aşağıda bulunuyor:
Enerji Piyasaları İşletme Anonim Şirketi’nin (EPİAŞ) 4. Olağan Genel Kurul toplantısı yeni yerinde yapıldı.
Genel Kurul’da, toplantı başkanlığına Faruk Bostancı‘nın seçilmesinin ardından Genel Müdürü Ahmet Türkoğlu, EPİAŞ’ın 2018 yılı faaliyetleri hakkında bilgilendirme sunumu yaptı. EPİAŞ’ın işlettiği piyasaları etkin, şeffaf ve sürdürülebilir şekilde işletme amacı ile hareket ettiğini belirten Türkoğlu, Türkiye’nin küresel ölçekte enerji ticaret merkezi olmasına yönelik adımlar atmaya devam ettiklerinin altını çizdi.
Gün Öncesi Piyasası’nda eşleşme miktarının bir önceki yıla göre yüzde 21 artışla 149,39 TWh işlem hacminin ise geçen seneye oranla yüzde 68 artışla 69,69 milyar TL gerçekleştiğini ifade eden Türkoğlu, Gün İçi Piyasası’nda eşleşme miktarının önceki yıla göre yüzde 70 artarak 2,93 TWh; işlem hacminin ise yüzde 137 artışla 1,37 milyar TL olarak gerçekleştiğini söyledi.
Türkoğlu, Doğal Gaz Piyasası’nın 1 Eylül 2018 tarihinde açıldığını hatırlatarak, “Eylül 2018-Aralık 2018 arası dört aylık piyasamızdaki eşleşme miktarı 587 milyon metreküp seviyesinde olmuştur. Mevcut doğal gaz piyasasında ihracat, ithalat ve toptan satış lisansına sahip katılımcılar işlem yapmaktadır. Piyasayı daha da derinleştirmek adına doğal gazdan elektrik üreten santralleri ve doğal gaz dağıtım şirketlerinin de piyasada birer oyuncu olması yönünde çalışmalarımız devam etmektedir.” ifadelerini kullandı.
EPİAŞ’ın, sektörün ve piyasa katılımcılarının ihtiyaçlarını her zaman dikkate aldıklarını ve bununla ilgili çalışmalar yaptıklarına dikkati çeken Ahmet Türkoğlu, bu çalışmalar doğrultusunda Doğal Gaz ve Elektrik Piyasaları verilerinin yayınlandığı Mobil uygulamayı enerji sektörünün kullanımına sunduklarını belirtti.
2019-2023 Stratejik Planı’nda EPİAŞ’ın, “piyasaların sürdürülebilirliğini ve öngörülebilirliğini güçlendirmek, piyasalarda yeni ürün ve hizmetler geliştirmek, kurumsal ve sektörel kapasiteyi güçlendirmek” gibi amaçlarının olduğunu vurgulayan Türkoğlu, bu kapsamda İleri Tarihli Fiziksel Teslimatlı Elektrik Piyasaları, IPA projeleri, Enerji Piyasası Yönetim Sistemi, GÖP Çoklu Bölge ve Yeni Teklif Tipleri alanlarında çalışmalarının sürdüğünü belirtti.
Toplantıda, Yönetim Kurulu Yıllık Faaliyet Raporu, denetçi raporu ve finansal tablolar onaylandıktan sonra 2018 yılı içinde istifa nedeniyle boşalan ve boş olan yönetim kurulu üyeliklerinin seçilmesiyle beraber yönetim kurulu üyeleri Abdullah Tancan, Alparslan Bayraktar, Tahsin Yazar, Muhammet Mahmut Er, Mustafa Karahan, Mehmet Ertürk ve bağımsız kurulu üyesi ise Faruk Bostancı şeklinde oluştu. Ayrıca yönetim kurulu başkanlığını vekâleten yürüten Abdullah Tancan, yapılan oylamada yönetim kurulu başkanı seçildi.
Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Tancan, yönetim kurulu başkanı seçilmesi dolayısıyla yaptığı teşekkür konuşmasında EPİAŞ’ın bugünlere gelmesinde emeği olan önceki yönetim kurulu başkanları ve üyelerine, Piyasa Katılımcılarına ve EPİAAŞ çalışanlarına teşekkür ederek yeni yönetim kurulunun EPİAŞ’a ve enerji sektörüne hayırlı olmasını temenni etti.
İleri Tarihli Fiziksel Teslimatlı Elektrik Piyasa’nın (İTEP) kurulması için ilgili kanunların çıktığını diğer mevzuatların düzenleme sürecinin devam ettiğine dikkati çeken Tancan, önümüzdeki sene İTEP’in faaliyetine başlayacağını belirtti.
EPİAŞ olarak enerji sektörü ve Piyasa Katılımcıları ile her zaman iletişim halinde olduklarını vurgulayan Tancan, EPİAŞ bünyesindeki bütün işlerin bürokrasiden ayrıştırılmış bir şekilde olacağının altını çizdi.
Türkiye’nin enerji alanında küresel bir güç olması için yapılan çalışmalarda EPİAŞ’a da büyük sorumluluklar düştüğünü ifade eden Tancan, Elektrik ve Doğal Gaz Piyasalarına katılımcı sayısının artırılması için çalışmalar yaptıklarını söyledi.