Forex Yorumu (İnfo Yatırım)

EURUSD
Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde hafta içerisinde konuşma gerçekleştirmiş ve para politikasının gözden geçirilmesinde kapsamlı analiz yapılacağını; açık fikirli olunacağını belirtmişti. Diğer yandan Euro bölgesinde bazı maliye bakanlarının Avrupa Merkez Bankası’nın negatif faiz politikasından rahatsız olduğu görülüyor. Bu tutuma karşılık AMB negatif faizlerin, hükümetlerin ekonomiyi teşvik için daha fazlasını yapması durumunda fazla uzun sürmeyeceğini belirtiyor. AMB Başkanı Lagarde; bu hafta Brüksel’de gerçekleştirilecek Euro Bölgesi maliye bakanları toplantısına katılacak. Bu görüşmeler yakından takip edilecek. Dün Amerika’dan gelen ISM PMI verisinin beklentileri karşılamaması dolarda bir miktar değer kayıpları yaşatmış ve EURUSD paritesi bundan da destek bularak yukarı yönlü hareketlenmeler sergilemişti. Gün içerisinde Almanya’dan ve Euro bölgesinden gelecek olan PMI verileri Euro varlıkları üzerinde volatiliteyi etkileyecektir. Veriler TSİ 11:55 ve 12:00’da gelecek. Amerika kanadında ise ADP TDİ verisi ve ISM PMI verisi dikkat çekiyor. Veriler sırasıyla 16:15 ve 18:00’da gelecek. EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1.10934 - 1.11223 - 1.11704 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1.10671 - 1.10440 - 1.10275 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.
USDTRY
Haftanın ilk işlem günü piyasalar yurtiçinden gelen büyüme verisini takip etmişti. Dün ise yine yurtiçinden gelen enflasyon verisi takip edildi. TÜİK’in açıklamasına göre Kasım ayında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yılık bazda %10.56 seviyesine yükseldi. Aylık bazda ise %0.38 oranında arttı. Bilindiği gibi Eylül ve Ekim aylarında enflasyon uzun bir süreden sonra tek hanelere düşmüştü. Baz etkisi sebebiyle yaşanan bu düşüş sonrasında tekrar çift hanelere geri dönüş yaşandı. Diğer yandan NATO zirvesi bugün itibari ile başlayacak ve bu zirveden gelebilecek olan açıklamalar küresel bazda volatiliteyi artırabilir ve bu volatiliteden USDTRY paritesi de etkilenebilir. Gün içerisinde yurtiçinden gelecek olan önemli bir ekonomik veri akışı bulunmuyor. Amerika kanadında ise ADP Tarım Dışı İstihdam Değişikliği ve ISM İmalat Dışı Satın Alma Müdürleri Endeksi ekonomik verileri hareketliliği artıracaktır. USDTRY paritesi kritik seviye olan 5.75’lerde fiyatlamalar gerçekleştiriyor. Bu seviyenin üzerinde yaşanan uzun süreli fiyatlamalarda yukarı yönlü hareketlilik artabilir. Pariteyi teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 5.75617 - 5.79166 - 5.85083 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 5.73119 - 5.70951 - 5.68618 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.
Altın
Bu yıl ticaret anlaşması olur mu? olmaz mı? Soruları piyasalar tarafından cevap bulunmaya çalışılıyor. Son zamanlar özellikle Trump’ın isteksizliği ile bu yıl anlaşmanın gerçekleşebileceği ihtimalleri bir miktar azalmıştı. Bununla birlikte ABD Başkanı Donald Trump dün Londra’da basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Bu açıklamasında Trump; Çin’in şimdi anlaşma yapmak istediğini ama anlaşma için bir anlamda 2020 yılındaki seçimleri beklemenin daha iyi olabileceğini belirtti. Bu yılın sonuna kadar anlaşmaya varılmasını isteyip istemediğini soran basın mensuplarına ise Trump; ‘son tarihim yok’ yanıtını verdi. Böylelikle ticaret müzakerelerinin ilk fazının yıl içerisinde imzalanma olasılığına yönelik şüpheler bir miktar daha arttı. Diğer yandan ABD Ticaret Bakanı Ross; anlaşma olmazsa Trump’ın Çin’e yönelik tarifelerini artıracağı açıklamasında bulunmuştu. Tüm bu yaşananlar ile birlikte piyasalarda risk faktörü oluştu ve altın fiyatlarında yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleşti. Gün içerisinde Amerika’dan gelecek olan veriler altın fiyatlarında volatiliteyi artıracaktır. XAUUSD’yi teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1487.37 - 1495.30 - 1503.62 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 1476.71 - 1466.67 - 1456.77 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.
Petrol
Petrol fiyatları yeni hafta ile birlikte bir miktar toparlama hareketlenmeleri sergilemeye çabalasa da bunda çok fazla etkili olamadı. Ve aşağı yönlü hareketlenmeler dün itibari ile devam etti. Petrol fiyatlarında haftanın gündemi Cuma günü Viyana’da gerçekleşecek olan OPEC toplantısı. Bu toplantı öncesi ve sonrası gelecek olan açıklamalar fiyatlamalar üzerinde volatilitenin artmasına neden olabilir. Piyasalar bu toplantı sonrasında mevcut üretim kısıntısının 2020 Haziran ayına kadar uzatılacağını bekliyor. Fakat uzatılan süreye rağmen arz kısmanın arttırılacağı beklenmiyor. Bu da fiyatlamaları baskılıyor. Diğer yandan Amerika ile Çin arasında ‘Hong Kong’ meselesi yüzünden çıkan gerginlikler fiyatlamaları baskılayan başka bir unsur olarak karşımıza çıkıyor. Gün içerisinde ise TSİ 18:30’da Amerika’dan gelecek olan ham petrol stokları verisi takip edilecek. Veri ile birlikte fiyatlarda volatilite oldukça artacaktır. Tüm bunlar ışığında brent petrolü teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 61.68 - 62 47 - 63 46 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 60.44 - 59 33 - 57.38 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.
NATGAS
Yeni ay ile birlikte natgas fiyatlarında toparlanma hareketleri gerçekleşiyor diyebiliriz. Geçtiğimiz ay gerçekleştirdiği aşağı yönlü hareketlenmeler ile 2.26 seviyelerini test eden natgas buralardan toparlanma hareketleri gerçekleştiriyor. Bu hafta Amerika’dan gelecek olan stok verileri piyasalar tarafından merakla bekleniyor. Bununla birlikte Amerika ile Çin arasındaki gelişmeler fiyatlamalar üzerinde etki ediyor. Toparlanma hareketleri sergileyen natgası teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerin devamında ilk olarak 2.507 seviyesi direnç noktası olarak takip edilebilir. Bu seviyenin kırılması ile birlikte sırasıyla 2.554 - 2.603 seviyeleri ise diğer direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşeme eğilimlerinde ise ilk olarak 2.433 seviyesi karşımıza destek noktası olarak çıkıyor. Bu seviyenin kırılması ile birlikte sırasıyla 2.369 - 2.306 seviyeleri diğer destek noktaları olarak test edilebilir.


 İnfo Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.infoyatirim.com

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.