Sabah bülteni (Işık FX)

ADP Tarım Dışı İstihdam Raporu Açıklanacak!
Dün tüm dikkatlerimiz NATO Zirvesi’ndeydi. Londra’da başlayan ve bugün son bulacak olan zirveden gelen açıklamalara baktığımızda özellikle ABD Başkanı Donald Trump’ın söylemleri dikkat çekiciydi. Trump, Çin ile devam eden ticaret müzakerelerine ilişkin yaptığı açıklamalarda; şimdiye kadar Çin ile çok iyi iş yaptıklarını ve anlaşma yapmak istediği zaman en iyisini yapabileceğini vurguladı. Anlaşmanın tarihi konusunda ise şuan için herhangi bir tarihin olmadığını ancak bazı açılardan bakıldığında 2020 ABD seçimlerinden sonra yapılmasının daha doğru olabileceğini söyledi. Türkiye ile ilgili açıklamalarında ise; Türkiye’yi çok sevdiğini ve NATO’nun çok önemli bir üyesi olduğunu savundu. S-400’ler konusunda ise ‘’ Türkiye, ABD’den silahları almak istedi ancak Obama bunu engelledi, onlarda Rusya’dan aldılar.’’ şeklinde konuştu.
Ticaret savaşları cephesinde ise Trump’ın açıklamalarının yanı sıra ABD’nin, aralarında şampanya ve peynir gibi ürünlerin bulunduğu 2.4 Milyar Dolar tutarında Fransız malına, yüzde 100 oranında ek gümrük vergisi uygulayacağına yönelik haberler önemliydi. Fransa ise atılan bu adım sonrası aynı şekilde karşılık vereceklerini belirtti. Ayrıca AB Komisyonu da planlanan bu tarifelere yönelik sert açıklamalarda bulundu. Öte yandan ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross’un, Çin mallarına ek tarife uygulamasının 15 Aralık’ta yürürlülüğe gireceğine yönelik söylemleri de kritikti. Hatırlayacağımız gibi bazı medya kuruluşları, Çin’in ticaret anlaşmasının yapılabilmesi için tarifelerin ertlenmesi yönünde istekleri olduğunu belirtmişti.
Ekonomik takvimde ise Euro Bölgesi Üretici Fiyat Endekslerindeki zayıflık devam etti. İngiltere İnşaat PMI’ı ise piyasada beklenen rakamların üzerinde bir sonuç aldı. Yurtiçinde ise enflasyon rakamları ön plandaydı. TÜFE aylık bazda yüzde 0.70’lik artış beklentilerine karşın yüzde 0.38 olarak gelirken yıllık TÜFE ise yüzde 11.00 tahminlerine karşın yüzde 10.56 seviyesine ulaştı.
Bugünkü ekonomik takvimde ise Avrupa ve ABD’den Hizmet Satın Alma Müdürleri Endeksleri ile ABD’den ADP Tarım Dışı İstihdam Raporu takip edilecek. Öte yandan bugün son bulacak olan NATO Zirvesi’nden gelebilecek ekstra açıklamalarda yine gündemimizde olacak.
EURUSD
Hafta başında ABD’den gelen olumsuz ISM İmalat PMI’ları sonrası sert bir şekilde yükseliş gösteren parite son 2 gündür kritik olarak gördüğümüz 1.1075 etrafında fiyatlanıyor. Özellikle bugün küresel çapta takip edeceğimiz Hizmet PMI rakamlarının yanı sıra ABD’den gelen önemli veri akışları sonrası bu seviye üzerinde kalıcılık sağlayıp sağlayamacağı yön tayini açısından kritik olacaktır. Zira kalıcılık sağlanabilirse ikili dip formasyonu kendini tamamlamak isteyebilir ve kısa vadede 1.1170 direncine ataklar görülebilir. Tabi 1.1170 öncesinde de 1.1090, 1.1115, 1.1130 ve 1.1155 ara dirençleri önemli olacaktır. Aşağı tarafta ise 1.1000 - 1.0975 bandını takip etmeye devam ediyoruz. Buranın altına inilmedikçe satış yönlü hareketler hız kazanmayabilir. Bu bant öncesinde ise gün içerisinde 1.1060, 1.1045 ve 1.1030 ara destekleri izlenebilir.
USDTRY
Bugün son bulacak olan NATO Zirvesi’nden gelen açıklamalar kurda volatil hareketlere neden olmakta. Öte yandan küresel risklere yönelik haber akışlarıda yine kur üzerinde etkili. Şuanda ise 5.75 etrafında bir fiyatlama görmekteyiz. Gelebilecek haber akışları sonrasında yukarı tarafta 5.79 direnci aşağı tarafta ise 5.7000 desteğini önemini korumaya devam ediyor. 5.79’un kırılması durumunda ilk etapta 5.8230 direnci hedef haline gelebilir. 5.70’in kırılması halinde ise 200 günlük üstel hareketli ortalaması test edilebilir. Bu seviyeler öncesinde ise gün içerisinde 5.7335 ara desteği ile 5.7760 ara dirençleri izlenebilir.
GBPUSD
12 Aralık’ta yapılacak olan İngiltere seçimlerinde Muhafazakar Parti’nin önde olduğuna dair çıkan anketler Sterlin varlıklarını desteklerken parite tarafında da alış yönlü işlemlere neden oluyor. Diğer tarafta Dolar varlıklarındaki zayıflıkta yine paritedeki yukarı yönlü hareketleri destekliyor. Yaşanan alış yönlü işlemler sonrası kritik olarak gördüğümüz 1.3000 direncinin test edildiğini görmekteyiz. Şayet bu seviye üzerinde kalıcılık sağlayabilirse parite alış yönlü işlemlerini hızlandırabilir ve 1.3025, 1.3055 ve 1.3100 dirençleri ilk etapta test edilebilir. Aksi takdirde ise parite tarafında tekrardan bir satış baskısı görebiliriz. Bu durumda ise 1.2975, 1.2950, 1.2930 ve 1.2900 destekleri takip edilebilir.
BRENT PETROL
Olumsuz ABD İmalat PMI rakamları sonrası yönünü tekrardan aşağıya çeviren siyah altın ticaret savaşlarına yönelik gelen olumsuz haber akışlarıyla birlikte değer kayıplarına devam etti ve tekrardan 60.50 ana desteğine yaklaştı. Buranın kırılması halinde ise orta vadede 57.30 seviyelerine kadar bir geri çekilme görebiliriz. 60.50 üzerinde kalıcılık sağlaması ile birlikte yaşanacak toparlanma hareketlerinde ise 61.50, 61.75 ve 62.40 direnç seviyeleri izlenebilir.
ONS ALTIN
Ticaret savaşlarındaki belirsizlik ortamı ile birlikte azalan küresel risk iştahı güvenli liman varlıklarını öne çıkardı ve Değerli Metal 1475 ana direncine ihlal etti. Şayet Değerli Metal bu seviye üzerinde kalıcılık sağlayabilirse alış yönlü işlemler hız kazanabilir ve 1500 seviyesi ilk etapta test edilebilir. Aksi takdirde ise tekrardan satış baskısı görebiliriz. Bu durumda ise aşağı tarafta 1470, 1465, 1462, 1458 ve 1453 desteklerini takip edeceğiz. 1453’ün kırılması halinde ise ana destek olarak takip ettiğimiz ve Ağustos ayından bu yana kırılamayan 1445 noktası hedef haline gelebilir.


 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.