Forex Yorumu (Ahlatcı Yatırım)

YURTİÇİ PİYASALARDA DÜŞÜDÜN DEVAMI GELİR Mİ ?

Haftanın ikinci işlem gününde piyasaların gözü İngiltere’de gerçekleşen NATO zirvesindeydi. Trump’ın ABD-Çin ticaret anlaşması dışında Türkiye hakkındaki söylemleri güne damgasını vurdu. ABD Başkanı Donald Trump, Çin ile ticaret anlaşması için gelecek yılı Kasım ayı seçimleri sonrasını bekleme konusunda istekli olduğuna işaret etti ve bu durum, Washington ile Pekin arasında kısa bir süre sonra imzalanması beklenen birinci faz ticaret anlaşmasının imzalanma olasılığına yönelik şüphelerin artmasına yol açtı. Trump önceki günkü konuşmasında bu yılın sonuna kadar anlaşmaya varılmasını isteyip istemediği yolundaki sorusuna, "Son tarihim yok" yanıtını verdi. Bu açıklamalarına ek olarak Çin ile iyi bir anlaşma yapmak isterse en iyisini yapacağını ve Çin’in bir anlaşma yapma isteğinde olduğunu da ifade etti. Trump’ın bu açıklamalarının ardından anlaşmanın imzalanmasına yönelik beklentilerdeki bozulmayla Avrupa hisse senetlerinde satışların yaşandığı gözlendi. ABD vadelileri de gün içerisinde satışlarla karşılaşırken ABD endeksleri de güne düşüşlerle başladı. Altın’da ise hızlı yükselişler yaşandı.

Trump Çin konusu dışın Türkiye hakkında da olumlu yorumlarda bulunmaya devam etti. Trump, Türkiye’nin NATO’da kalmasına dair bir soruya, “Bu konu müttefikler arasında tartışılmalı. Türkiye’yi seviyorum, Cumhurbaşkanı Erdoğan’la iyi anlaşıyoruz o NATO’nun çok iyi bir üyesi ya da olacak” dedi. Devamında ise “Türkiye Bağdadi operasyonunda çok yardımcı oldu. Türkiye daha iyi ve daha destekçi bir tutum sergileyemezdi” ifadesini kullandı. ABD Başkanı Trump, Ankara-Washington hattında gerilime sebep olan S-400 konusunda ise, “Türkiye ABD’den silah almak istedi fakat Obama bunu engelledi. Onlarda Rusya’dan aldılar” dedi. Fakat Trump’ın başta ifade ettiği olumlu yorumlar ardından şlem günü sonuna yaklaşılırken Türkiye konusunda S-400 alımlarını değerlendiriyoruz açıklamasını yapması ardından TL varlıklarda satışlar hız kazandı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde askeri operasyonunu durdurduğunu belirterek, "Şiddette ciddi bir azalma var. Bundan sonra siyasi çözüm için çabalamalıyız." dedi. Türkiye'nin önemli bir müttefik olduğunu, bunun için sınıra bakılmasının yeterli olacağını kaydeden Stoltenberg, "Türkiye DEAŞ'la mücadelemizde aşırı derecede önemli bir ülkeydi. DEAŞ'ın yenilmesi Türkiye'deki üsler kullanılmadan mümkün olamazdı." dedi.

Dışarıda iç siyaseti ilgilendiren bu gelişmeler yaşanırken içeride ise Kasım ayı enflasyon verileri takip edildi. Kasım ayında enflasyon %0.38 artışla beklentilerin bir miktar altında artış yükseldi. Yıllık bazda ise ters baz etkisiyle birlikte Ekim’deki %8,55’ten %10.56’ya yükseldi. Aylık en faza artış %2.69 ile giyim ve ayakkabı grubunda gerçekleşti. Gıda enflasyonu yıllık bazda Ekim ayındaki %7.85’den Kasım’da %8.9 oldu. Çekirdek enflasyonda ise yıllık %9.9 ile tek hanelerde kalındı. Bu veri sonrası kurda önemli bir hareketlilik olmadığı gözlendi.

Bugün Avrupa Bölgesi ve ABD’de hizmet PMI verileri açıklanacak. Ayrıca ABD’de özel sektör tarımdışı istihdam verileri de takip edilecek.

USDTRY

Pazartesi günü, yurtiçinde açıklanan 3.çeyrek GSYH yüzde 0,9 ile beklentilere paralel gelirken, açıklanan veriler ile birlikte tarım ve sanayi sektöründe toparlanma gözlenirken inşaat gerilediği gözlenmişti. Haftanın ikinci işlem gününde ise yurtiçinde açıklanan Tüketici Fiyat Endeksi Kasım ayında yıllık yüzde 8,55'ten yüzde 10,56 seviyesine yükselirken, aylık bazda ise yüzde 0,38 arttı, yıllık enflasyon ters baz etkisi ile yeniden çift haneye çıkması beklenen bir gelişme olduğundan bu sonucun Türk varlıkları üzerindeki etkileri sınırlı kaldı. Gün içerisinde, ABD Başkanı Donald Trump’ın Türkiye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ilgili sözlerinin ardından ABD-Çin ticaret anlaşması yönünde yaptığı açıklamalar ile Dolar’ın güçlendiği izlenirken, gün sonunda kurun sınırlı kazançlarını sürdürdüğü görüldü.

Teknik olarak incelediğimizde, Dolar’ın 5,74 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek alımlar ile birlikte kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 5,75, 5,77 ve 5,79 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 5,73, 5,72 ve 5,70 destek seviyeleri takip edilebilir.

EURTRY

Haftanın ikinci işlem gününde, Euro Bölgesi’nde açıklanan Üretici Fiyat Endeksi verisinin Ekim ayında yüzde 1,9’luk beklentilerine paralel gelmesinin sınırlı etkileri devam ettiği izlenirken, Fransa ile ABD arasında dijital hizmet vergisi yönünde gelen açıklamalar ile gerginliğin bugünde artmaya devam ettiği gözlendi. Yurtiçinde açıklanan Tüketici Fiyat Endeksi Kasım ayında yıllık yüzde 8,55'ten yüzde 10,56 seviyesine yükselirken, aylık bazda ise yüzde 0,38 arttı, yıllık enflasyon ters baz etkisi ile yeniden çift haneye çıkması beklenen bir gelişme olduğundan bu sonucun Türk varlıkları üzerindeki etkileri sınırlı kaldığı gözlendi. Gün sonunda, açıklanan veriler ile birlikte çaprazın haftanın ikinci işlem gününde sınırlı kazançlarına devam ettiği görüldü.
Teknik olarak incelediğimizde, çaprazın 6,36 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 6,35 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 6,38, 6,39 ve 6,41 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile kurdaki eğilimin aşağı yönlü olmasında ise 6,35, 6,33 ve 6,31 destek seviyeleri takip edilebilir.

EURUSD

Pazartesi günü, Euro Bölgesi’nde açıklanan PMI verilerinin dipten toparlanma çabalarını sürdürdüğünü göstermesiyle Euro üzerindeki baskıların azaldığı gözlenmişti. Haftanın ikinci işlem gününde ise Euro Bölgesi’nde açıklanan Üretici Fiyat Endeksi verisinin Ekim ayında yüzde 1,9’luk beklentilerine paralel gelmesinin sınırlı etkileri devam ettiği izlendi. Gün içerisinde ABD’de zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, Fransa ile ABD arasında dijital hizmet vergisi sonrasında gerginliğin bugünde artmaya devam ettiği gözlendi. ABD Başkanı Donald Trump’ın ABD-Çin ticaret anlaşması yönünde yaptığı açıklamalar ile Dolar’ın güçlendiği takip edilirken, gün sonunda paritenin sınırlı kayıplarına devam ettiği izlendi.
Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,1080 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,1095 direnç seviyesinin altında kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,1070, 1,1055 ve 1,1040 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Paritenin yukarı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,1095, 1,1110 ve 1,1125 direnç seviyeleri takip edilebilir.

XAUUSD

Haftanın ilk işlem gününde, Çin ekonomisinde iyileşme olduğunu işaret eden ekonomik verinin ardından, hisse senetlerindeki yükselişlerin güvenli liman niteliğindeki varlıklara talebi azalması ile Altın fiyatlarının gerilediği gözlenirken açıklanan veriler sonrası dalgalı bir seyir izlediği görülmüştü. Haftanın ikinci işlem gününde ise Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron dijital hizmet vergisi sonrasında artan gerginlik ile ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin anlaşması için 2020 Kasım seçimlerinden sonrayı beklemek muhtemelen daha iyi yönündeki açıklamalarının ardından Ons Altın’ın 1481 seviyesini test ettiği gözlenirken, gün sonunda Altın’ın art arda üçüncü gününde de kazançlarına devam ettiği izlendi.
Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın’ın 1477 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Artan talep ile Ons Altın’ın yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda sırası ile 1481, 1486 ve 1490 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Olası bir aşağı yönlü harekete geçiş durumunda ise 1472, 1468 ve 1464 destek seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.

GBPUSD

Haftanın son işlem gününde İngiltere’de Brexit ve erken seçim yönündeki belirsizliklerin Sterlin/Dolar paritesi üzerindeki baskıları izlenmeye devam edildi. İngiltere’de yapılan seçim anketlerinde muhafazakarların İşçi Partisi karşısındaki liderliği 12 puan arttığı takip edilirken, seçimlerden sonra olası anlaşmalı Brexit beklentisinin artması ile paritenin artmaya devam ettiği izlendi. Gün içerisinde Birleşik Krallık’ta açıklanan İnşaat PMI Endeksi Kasım ayında 50 eşik seviyesi altında kalarak 44,5 seviyesinden 45,3 seviyesine yükselirken, inşaat sektöründeki daralma ivmesinin yavaşladığı gözlendi. ABD’de zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin anlaşması için 2020 Kasım seçimlerinden sonrayı beklemek muhtemelen daha iyi yönündeki açıklamalarının Dolar üzerindeki etkileri takip edilirken, gün sonunda Sterlin’in Dolar karşısındaki kazançlarını art arda beşinci günde de devam ettiği izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,2996 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,2960 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile paritedeki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,3020, 1,3055 ve 1,3085 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 1,2960, 1,2925 ve 1,2895 destek seviyeleri takip edilmelidir.

USDJPY

Geçtiğimiz hafta, ABD ile Çin arasındaki ticaret anlaşmasına ilişkin gerginliğinin artmaya devam ettiği gözlenmişti. ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin ile ticaret anlaşması için son bir tarih olmadığını 2020 seçimini beklemenin daha iyi olduğunu söylemesinin ardından Dolar karışışındaki kayıplarını geri aldığı izlendi. Gün sonunda, USDJPY paritesinin ABD ile Çin arasındaki artan ticaret gerginliği ve açıklanan ekonomik veriler ile birlikte kayıplarına art arda dördüncü gününde de devam ettiği gözlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 108,62 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 108,85 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece aşağı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 108,40, 108,15 ve 107,95 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile paritedeki eğilimin yukarı yönlü olması durumunda ise 108,85, 109,10 ve 109,35 direnç seviyeleri takip edilebilir.

HAM PETROL

Geçtiğimi hafta, ABD ile Çin ticaret gerginliğinin artması ile Ham Petrol fiyatlarında sert bir düşüş yaşadığı görülmüştü. OPEC'in ham petrol üretiminin grup ve ortaklarının üretimin gelecekte izleyeceği yolu kararlaştırmak üzere bu hafta düzenleyecekleri kritik toplantı öncesi düşüş gösterirken, ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin ile ticaret anlaşması için seçimini beklemenin daha iyi olduğunu söylemesinin ardından gün sonunda Hem Petrol fiyatlarının yükselişine devam ettiği izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, Ham Petrolün 56,28 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 56,00 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alım ile Ham Petrol’deki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 56,70, 57,35 ve 57,85 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 55,60, 55,10 ve 54,50 destek seviyeleri takip edilmelidir.

XAGUSD

Geçtiğimiz hafta ABD’nin "Hong Kong İnsan Hakları ve Demokrasi Yasası" adlı yasa tasarısını onaylamasının ardından Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Gıng Şuang’ın düzenlediği basın toplantısında, iki ülke arasında önemli alanlarda iş birliğini baltalayacağını bildirmesi ile artan gerginliğin devam ettiği izlenmişti. Gün içerisinde, ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin ile ticaret anlaşması için seçimini beklemenin daha iyi olduğunu söylemesinin ardından gün sonunda, artan ticaret gerginliği ve Gümüş’ün kazançlarına devam ettiği izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, Gümüş’ün 17,15 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 17,00 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 17,30, 17,45 ve 17,55 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile Gümüş’teki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 17,00, 16,85 ve 16,75 destek seviyeleri takip edilmelidir.


 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
 http://www.ahlforex.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.