Türkiye'de ABD menşeli Beefmaster ırkı sığır yetiştirmek üzere bir proje başlatıldı

Türkiye'de ABD menşeli Beefmaster ırkı sığır yetiştirmek üzere bir proje başlatıldı. Hedef, 3 yıl içinde anaç sayısını 20 bine çıkartmak.

Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği (TÜKETBİR), ABD menşeli Beefmaster ırkı sığırın Türkiye’de yetiştirilmesi için bir proje başlattı. Ortalama 1200 kg canlı ağırlığa sahip olan ırk, sıcak ve soğuk hava şartlarına uyum sağlayabiliyor. Daha düşük yemle hızlı canlı ağırlık artışı sağladığı ifade edilen hayvanlardan ilk etapta 50 tane gebe getirilecek. Ayrıca 500 doz embriyo transferi yapılacak. Toplam 20 milyon lira maliyeti olan proje, TAGEM, EGEVET ve SÜTAŞ ile birlikte yürütülecek. Antalya’da gerçekleştirilen sektörel istişare toplantısında gazetecilerle bir araya gelen TÜKETBİR Başkanı Bülent Tunç, bunun Türkiye hayvancılığı açısından çok önemli bir proje olduğunu ifade etti. Tunç, proje kapsamında 3 yıl içinde Türkiye’deki anaç sayısının 20 bine çıkacağını anlattı.

Et piyasasındaki gelişmeleri değerlendiren Tunç, kasaplık canlı hayvan ve et ithalatının Türkiye için çok zararlı olduğunu belirterek, “Gümrüksüz ithalat cinayet olur” dedi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eşref Fakıbaba’nın ekibi ile birlikte iyi çalıştığını ancak yapılan çalışmalara ilişkin sabırlı davranılması gerektiğini bildirdi. Tunç, “Bakan ve ekibine fırsat verilirse sorun çözülür” diye konuştu.

‘Toptan fiyat düştü ama raf gerilemedi’


Her yıl Ramazan ayı öncesinde talep artışına bağlı olarak fiyat sıkıntısı yaşandığının altını çizen Bülent Tunç, besicilerin gelen her talebi karşılamaya hazır olduğunu ifade eden Bülent Tunç, “Ete ihtiyacı olan herkes bizimle irtibata geçebilir. Ne kadar istiyorlarsa o kadar hayvan verebiliriz. Ancak insanlar maliyet arttığı için sattıklarının yerine yeni hayvan koyamıyorlar” ifadelerini kullandı. Birkaç yıl önce yapılan ithalatla toptan et fiyatının 18 liradan 12 liraya düşmesine rağmen, raf fiyatının 1 lira bile düşmediğini hatırlatan Tunç, “Üreticinin elindeki malı ucuza satması, tüketicinin bunu ucuza alması anlamına gelmiyor” dedi. Tunç, et sanayicilerine atıfta bulunarak, “Madem fiyat düşsün diye ithalat yapıyoruz, o zaman döneri, salamı, sucuğu da ithal edelim, her şey ucuzlasın” şeklinde konuştu.